RLC2 Napisano Sobota o 06:19 Udostępnij Napisano Sobota o 06:19 Jakie to kolumny że Cyrus nie dał im rady? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano Sobota o 10:04 Udostępnij Napisano Sobota o 10:04 Quadral Platinum+ Seven Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Sobota o 16:01 Udostępnij Napisano Sobota o 16:01 @Chmarski, co znaczy, że wzmacniacz nie dał rady napędzić kolumn? Słuchałem kiedyś moich PMC z kilku watową lampą i grało to naprawdę fajnie a monitorki mają dość niską skuteczność. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano Sobota o 16:24 Udostępnij Napisano Sobota o 16:24 Dźwięk od kolumn się prawie nie odrywał. Scena wąska ze słabą separacją. Brakowało swobody brzmienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano Sobota o 17:11 Udostępnij Napisano Sobota o 17:11 Mnie to dziwi przecież Cyrus One i jego wszystkie wersje są naprawdę mocne 100W przy 6 Ohm no i potrafią pobrać w szczycie z sieci 750W to nie są małe wartości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano Sobota o 20:40 Udostępnij Napisano Sobota o 20:40 Roma 54DC ma tyle przy 8 Ohm. Kolumny 4 Ohm i tu Roma daje 170W. Cyrus jeśli dobrze pamiętam bada kolumny przy uruchomieniu i może tu leży problem. W teście na audio.com.pl Cyrus One mial problem przy 4 Ohm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano Sobota o 22:24 Udostępnij Napisano Sobota o 22:24 Widocznie Cyrus nie był dla twoich kolumn. Nie spasował się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano Niedziela o 07:42 Udostępnij Napisano Niedziela o 07:42 Już Jeremy Clarkson narzekał, że nadmiar BHP psuje wszelką zabawę. Teraz mamy sytuację, w której wymogi homologacyjne w UE powodują "kastrowanie" mocy wzmacniaczy. Szkoda, że urzędnicy traktują z góry wszystkich potencjalnych użytkowników jak idiotów. Co sprytniejsi (wobec urzędników) producenci przemycają manualny przełącznik impedancji, dając świadomym użytkownikom możliwość pełnego wykorzystania mocy przy 4 (i mniej) omowych kolumnach. Wystarczy pozostawić selektor w pozycji 8Ohm i zapewnić swobodną wentylację. W Cyrusie One automat mierzący impedancję, obcina moc przy 4 omach, więc przy bardziej prądożernych kolumnach wypada słabiej, niż piece idące na całość. Ot i cała filozofia... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 05:49 Udostępnij Napisano wczoraj o 05:49 Dnia 29.03.2025 o 23:24, RLC2 napisał: Widocznie Cyrus nie był dla twoich kolumn. Nie spasował się. I to możliwe. Im więcej ktoś takich rzeczy sprawdzi tym będzie bardziej świadomy tego. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano wczoraj o 10:39 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:39 4 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Im więcej ktoś takich rzeczy sprawdzi tym będzie bardziej świadomy tego. Trochę wzmacniaczy sprawdziłem z moimi kolumnami. Nie wszystkie dały radę je "rozbujać" choć podejrzewaliśmy, ze dadzą radę. OK, nie jest tak, że kolumny nie grały i że bardzo było czuć ich brak mocy. To jednak do momentu gdy mocny wzmacniacz pokazał możliwości oderwania dźwięku od kolumn i wypełnienia przestrzeni pomieszczenia muzyką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano wczoraj o 10:50 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:50 11 minut temu, Chmarski napisał: mocny wzmacniacz pokazał możliwości oderwania dźwięku od kolumn i wypełnienia przestrzeni pomieszczenia muzyką. Ale mocny w sensie wydajności prądowej, a nie tylko watów, prawda? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Webster.brd Napisano wczoraj o 10:51 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:51 Tez miałem Cyrus one cast i moc na papierze wydawała sie wystarczająca. I tak jak w napedzeniu fine f502 super dawal radę tak ap midex już było gorzej. Ale dalej uważam ze One cast to super wzmacniacz w swojej cenie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano wczoraj o 11:27 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:27 7 minut temu, Rafał S napisał: Ale mocny w sensie wydajności prądowej, a nie tylko watów, prawda? Tego nie wiem tak do końca, bo teoretycznie tymi 750W pobieranymi z sieci Cyrus gniecie moją Romę (400W) i Auruma A9 (klasa AB - 600W), które nie mają najmniejszego problemu by te kolumny rozbujać. No i przy tych Wattach z gniazdka mają więcej Wattów mocy. Jak na klasę D to strasznie dużo z gniazdka ciągnie w stosunku do oddawanej mocy. U mnie większość tego szła w ciepło zamiast do kolumn. Nie wiem jak Unico Due, Atoll SDA200 czy M5SI mają z tym poborem z gniazdka (już mi się nie chciało szukać). Tylko, że to klasa AB jest w każdym z tych przypadków. One dawały radę spokojnie (może M5SI chudo pod względem basu, ale jednak wyraźnie lepiej otwierał brzmienie). 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Webster.brd Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu To faktycznie dziwne, bo mój nie grzał sie praktycznie wcale. Testowałem inne wzmacniacze jak musicala 6si czy namacalne unity i te były na pewno cieplejsze przy podobnym obciążeniu. Ale one casting faktycznie po włączeniu daje jakiś impuls do kolumn i może z Twoimi sie nie zgrywał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Niektóre kolumny są prądożerne, miewają duże spadki i zawijasy impedancji w zakresie basu, żeby zagrać swobodnie potrzebują małej "spawarki". Taka ich uroda. Dlatego do lampowców wybiera się dla odmiany kolumny "łatwe" w napędzeniu, o raczej wyższej skuteczności z wata, i w miarę płaskim przebiegu modułu impedancji szczególnie w zakresie basu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 18 godzin temu, Chmarski napisał: Trochę wzmacniaczy sprawdziłem z moimi kolumnami. Nie wszystkie dały radę je "rozbujać" choć podejrzewaliśmy, ze dadzą radę. OK, nie jest tak, że kolumny nie grały i że bardzo było czuć ich brak mocy. To jednak do momentu gdy mocny wzmacniacz pokazał możliwości oderwania dźwięku od kolumn i wypełnienia przestrzeni pomieszczenia muzyką. Istniał ten zapalnik/iskra/arkana magii audiofilskiej /czy po ludzku dopasowanie, po prostu I ja wiem że tak jest Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Istniał ten zapalnik/iskra/arkana magii audiofilskiej /czy po ludzku dopasowanie, po prostu I ja wiem że tak jest Nie Piotrze. W tym przypadku chodzi o co innego. Faktycznie Roma przy odsłuchu w salonie pokazała to o czym piszesz i dlatego się na nią zdecydowałem. (Opis sytuacji na stronie 3 mojego wątku.) Później było trochę testów z innymi wzmacniaczami, które też dawały radę oderwać dźwięk od kolumn, ale z tym dopasowaniem, o którym piszesz to już różnie było. Gdyby nie to, że nieoczekiwanie pojawił się na teście Aurum i pozamiatał resztę towarzystwa, to Roma grałaby u mnie, a nie u mojego taty, i nadal by mnie cieszyła niezmiernie. Śledziłeś mój wątek, więc może trochę pamiętasz 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts