audiowit Napisano 19 maja Autor Napisano 19 maja (edytowany) Jeszcze Buchardy beda graly z Wba. Ale test zrobię w przyszly weekend. Natomiast jesli chodzi o moj glówny system. To WBA. Texas robi kosci do bardzo dobrych dac. Troche sie dziwię Twojemu oddaniu jesli chodzi o Hypexa. No ale nie chodzi tu o generalizowanie i rzucanie Markami bez konkretnych przykladow. Edytowano 19 maja przez audiowit Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 19 maja Napisano 19 maja (edytowany) 4 godziny temu, MariuszZ napisał: Mimo to można ponarzekać, że taki rewelacyjny głośnik zasilili tanią elektroniką ze średniej półki. Mnie to trochę boli, bo po raz kolejny widzę, że księgowi rządzą we współczesnej produkcji. Z tego co wiem w zasilaniu są wprowadzone zmiany przez Buchardt to nie 1 do 1 moduł z aliexpress trzeba by porównać dokładnie. Ciekawe co nowego wprowadzą w najbliższym czasie bo mają być nowe moduły. Ja źle wspominam Hypexa szczególnie z Hattor audio, Witek miałeś też chwilę.... Edytowano 19 maja przez Wing0 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 19 maja Napisano 19 maja 6 godzin temu, audiowit napisał: Idź sie awanturowac gdzie indziej, bo widze, ze chodzisz i szukasz dymu. Tannoye nie są w kregu mojego zainteresowania. Fakt, Tannoye nie są Hi-End, a przynajmniej nie znalazłem takiego testu. A co do szukania dymu, to na moje uwagi techniczne, zareagowałeś personalną agresją. Nie ja. EOD. 6 godzin temu, audiowit napisał: Poprosze o merytoryczne wypowiedzi. Na tym rysunku sami pokazują, że sieje harmonicznymi na tym ponoć rewelacyjnym basie. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 19 maja Autor Napisano 19 maja (edytowany) Tu nawet nie chodzi o ten Hattor, bo to byla jakaś porazka. Ani Hypex ani BO nie urywały.... nic. Patryk, jakie uwagi techniczne? Ze 50dB to hiend, wykresem progu bolu. Litosci. Chciales sie pokazać z Tannoyami i tyle. Nie wiedziales jak sie przebić to caly czas cos sugerujesz, krecisz, teraz wyciagasz jakis napis w tescie. Czepiasz się znieksztalcen w przetwornikach ale nie zestawileś lepszego wykresu z podobnego przetwornika. Podpowiem Ci poszukaj illuminatora. Czemu Ty nie pokazaleś jak sieje znieksztalceniami, natomiast skomentowaleś jako "smieszny filmik" coś co jest proste ale nikt na to nie wpadł... Pochwal się Tannoy w Waszych systemach i tyle. Mojego zachwytu nie uslyszysz, bo jak lubię duze kolumny to Tannoya nigdy nie slyszalem w systemie, ktory zrobilby jakieś wrazenie. Edytowano 19 maja przez audiowit Odpisz, cytując
pairtick Napisano 20 maja Napisano 20 maja 22 godziny temu, audiowit napisał: Tu nawet nie chodzi o ten Hattor, bo to byla jakaś porazka. Ani Hypex ani BO nie urywały.... nic. Patryk, jakie uwagi techniczne? Ze 50dB to hiend, wykresem progu bolu. Litosci. Chciales sie pokazać z Tannoyami i tyle. Nie wiedziales jak sie przebić to caly czas cos sugerujesz, krecisz, teraz wyciagasz jakis napis w tescie. Czepiasz się znieksztalcen w przetwornikach ale nie zestawileś lepszego wykresu z podobnego przetwornika. Podpowiem Ci poszukaj illuminatora. Czemu Ty nie pokazaleś jak sieje znieksztalceniami, natomiast skomentowaleś jako "smieszny filmik" coś co jest proste ale nikt na to nie wpadł... Pochwal się Tannoy w Waszych systemach i tyle. Mojego zachwytu nie uslyszysz, bo jak lubię duze kolumny to Tannoya nigdy nie slyszalem w systemie, ktory zrobilby jakieś wrazenie. Gościu, ze swoimi kompleksami walcz sobie sam i daruj sobie tę projekcję. To nie moja wina, że nie pamiętasz do czego odnosiłem się w weekend 😛 A co do Tannoya, to nie moja wina. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 25 maja Autor Napisano 25 maja No więc bez wiekszego zaskoczenia. Tak jak podejżewałem znow WBA zagrało z bardziej rozbudowaną sceną. Bardziej ten pre koncentruje się na srednicy. Przez to wydaje się mniej dynamiczny niz M16. Niemniej witalnosci mu nie brakuje i wygrywa ciekawszą prezentacją. Przy okazji przetestowałem bezprzewodowe funkcje Buchardow A10. A10 znacznie lepiej grają po kablu z przedwzmacniaczem. Brzmienie jest bardziej rozdzielcze, przejzyste, angazujące. Rożnica jest dość duża. Co nie znaczy, że czuje sie zawód sluchajac bezprzewodowo. Nie. Myslę, ze mozna w kategoriach audiofilskich podchodzic do tego w ten sposob, ze pre to nastepny level. A da się sluchać bez bez żalu ( jesli nie ma się porownania Wogóle stwierdzam od kiedy mocniej jestem zaangazowany w audio, ze bez dobrego pre nie ma grania. Lepsze systemy audio bazują na rozbudowanych przedwzmacniaczach. Potraktowanie po macoszemu pre w integrach odbija się w znaczacy sposob na prezentacji. Slaba rozdzielczość, dynamika, dyskomfort przy cichych odsluchach to kiepskie wysterowanie koncowki. Sluchajacy z pre cyfrowych, pasywnych nie wiedzą co tracą. Czesto spotykam się z pomysłami skrocenia toru o pre. Zwykle popelniają ten bład nowicjusze. Szukają wypasionej koncówki, a pre... traktowane po macoszemu. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 25 maja Napisano 25 maja 6 minut temu, audiowit napisał: Sluchajacy z pre cyfrowych, pasywnych nie wiedzą co tracą. Czesto spotykam się z pomysłami skrocenia toru o pre. Zwykle popelniają ten bład nowicjusze. Szukają wypasionej koncówki, a pre... traktowane po macoszemu. Dokładnie i ja myślałem mimo że deko już słyszałem że uda się system oszukać i jechać na pre cyfrowym, ale nic bardziej mylnego. To jak olewanie lamp stresujących i skupianie się na lampach mocy we wzmacniaczy lampowym. Wysterowanie jest podstawą bez dwóch zdań. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 15 czerwca Autor Napisano 15 czerwca Czas testow Buchardow zostal wykozystany na przeglad i przeserwisowanie sprzętu. W Sony TA N7 zostaly wymienione prki i ustawione prądy. Dodam, ze w sonym robię co roku przeglad. Ma chodzić caly czas w tolerancji serwisowki. Mam nadzieję zachować go dlugo we wzorowym stanie. Przy okazji serwisant pokazal mi kilka rożnic w sprzecie pro produkowanym w Chinach i np Stanach. Moze jeszcze dziś krotkie porownanie konwerterow spdif M2tech i Matrix. 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano wczoraj o 21:09 Autor Napisano wczoraj o 21:09 Po kilku ustawieniach subwooferow, wyladowaly w takiej konfiguracji. Moze to Wam wydawac się dziwne ale zauwazylem, ze po postawieniu na podlodze subwoofer podbija niektore czestotliwosci. Efekt jest .... fajny ale jesli chcemy ustawić w miarę liniową charakterystykę i w miarę plynne przejscie w pasmo kolumn, to moje doswiadczenie mowi nie tedy droga. Nie obylo się bez eqalizacji. Ale jak na subwoofer to wydaje mi się, że nie są to bardzo duze ruchy. Spl jest powiedzmy, ze srednią ze sluchania. Nie mam mikrofonu pomiarowego, wiec musicie mi wybaczyć. Nastawy zwrotnicy Low 90hz z nachyleniem 12dB High 100hz z nachyleniem 18dB Mogłbym oczywiscie zniwelować zwrotnicą tą gorkę na 170hz ale odebralbym energię instrumentom perkusyjnym. Nie mam zadnych rezonansow, buczeń. Bas jest w miarę szybki. W miarę mysle, ze uzyskalem niezlą koherencję czasową. Jednak mam wrazenie, ze svs móglby być szybszy. Jedna uwaga. To nie jest bas, ktory kopie w klatę. Czuć go. 3 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu Wpadlem jeszcze na jeden pomysł. Mam jeszcze nizsze standy od jbl 100. Moze postawienie ich na wys okolo 30cm bedzie kompromisem miedzy tymi nienaturalnymi podbiciami, a poprawnoscią. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowany) 10 godzin temu, audiowit napisał: gorkę na 170hz ale odebralbym energię Troszkę odebrać nie zaszkodzi. Nie tylko na 170 Kontrabas, stopa, gitara basowa. O ile lubisz wiernie. Edytowano 15 godzin temu przez AudioTube Odpisz, cytując
audiowit Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu Naprawdę? Bo probowalem i odjolem. Efekt jest ... studyjny. Widzisz, gdybym zarabial na produkcji muzyki, to pewnie bym tak zrobił. Ale slucham muzyki dla przyjemnosci, wiec uderzenie powinno nieść energię. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 7 minut temu, audiowit napisał: uderzenie powinno nieść energię Z nagrania Nie z „pokoju” Odpisz, cytując
audiowit Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu Pisalem, ze nie jest to wykres spl z programu, tylko nagrania. Nazwijmy go srednim z. Adam..... rozumiem, ze slyszaleś w/w instrumenty na zywca? Dodalbym dodalbym jeszcze do nich fortepian. 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Rozumiem. Energia dla mnie to ta w tzw ośrodku sprężystym. Zawsze, gdy czytam o energii na forum to mieszam rzeczywistości. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowany) 12 godzin temu, audiowit napisał: Witek. Mam tego suba i… raczej unikałbym takich zabiegów jak zrobiłeś na equalizerze. SVS ma kumulację swoich harmonicznych w okolicy 25Hz. Dokładając mu tam w EQ, zwiększamy jeszcze bardziej te zniekształcenia. A te rosną bardzo szybko. Robiłem takie zabiegi z ciekawości, mierzyłem jaki to ma wpływ. W pewnym momencie to po prostu słychać. Nie ma co go tam wysilać. Nawet chłopaki na Reddicie wspominają, żeby w 1000 Pro unikać podbijania tego co poniżej 30Hz. Samo THD fajnie pokazali też w recenzji Audioholics. Polecam pokombinować z funkcją Room Gain Compensation, czyli w zasadzie to odciążeniem SVS w tych najniższych rejonach. U mnie przy monitorach sprawdziła się opcja 25Hz/6dB. Edytowano 14 godzin temu przez lpomis 3 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu Dziekuje za radę. Nie jest źle. Rzeklbym, ze zaskakujaco dobrze. Pamietaj, ze w moim 14m pokoiku 20hz jest umowne choć nawet o dziwo pomiar je wykazuje. Room Gain mam wylaczone. Probowalem, dziękuję postoję. Takie podbicie, niestety tylko częsci pasma subwoofera. Bombastyczny efekt. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Głośnik w SVS nie schodzi tak nisko w naturalny dla siebie sposób, zejście jest pompowane wbudowaną korekcją, więc to raczej do przewidzenia, że jakość tego b. niskiego basu będzie determinowana przez wysokie zniekształcenia. W takich warunkach barwa i tempo będą upośledzone niestety. Room gain to zdaje się obniżenie poziomu niskiego basu, nie jego podbicie. 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Witek już zaznaczył, że przechodzi na wyższe modele, no i usłyszał przecież. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu :). Panowie mowicie o znieksztalceniach na poziomie 20hz. Jestem ciekaw czy ktokolwiek z Was jest w stanie na ucho powiedzieć czy jest czy go nie ma nawet gdyby bylo ono na wielką skalę. Nie jestescie sloniami. Nie twierdzę, że nie skoryguje tego ale.... to juz lekka przesada. 2 minuty temu, AudioTube napisał: Witek już zaznaczył, że przechodzi na wyższe modele, no i usłyszał przecież. No wlasnie Adam.... Nie twierdzilem, ze przejdę na wyzsze modele, tylko, że svs to nie kudos. Trzeba sie dobrze zastanowic czy nie lepiej zainwestować te niemale srodki w "lepsze" kolumny. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Miałem wyższy model SVS Ultra i do muzyki jednak finalnie odpuściłem. Też bym poszedł w kierunku większych kolumn jeśli już. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Znowu zrozumiałem. Witek, ale dla pełnej jasności. Kolumny tylko pasywne czy system półaktywny? Czy zgadzasz się ze mną, gdy powiem, że kolumny, monitory i suby, to źródła dźwięku? Jeśli tak, to jaki masz cel do jakichkolwiek jeszcze zmian. Już wszystko osiągnąłeś. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 46 minut temu, audiowit napisał: Panowie mowicie o znieksztalceniach na poziomie 20hz. Jestem ciekaw czy ktokolwiek z Was jest w stanie na ucho powiedzieć czy jest czy go nie ma nawet gdyby bylo ono na wielką skalę. Hej To właśnie proste jest. Mam dwa suby i jak puszczę Relem ton testowy 20Hz to mogę go zobaczyć mikrofonem na Spectroidzie, ale go niestety nie słyszę bo moja wrażliwość słuchowa jest ograniczona. Słyszę od ok.24Hz. Jak zrobię to subem STXa to słyszę, ale widzę w Spectroidzie oprócz 20Hz jeszcze 40 i 60Hz i to one wymiksowane kłują ucho niskim tonem. THD od niskich tonów można łatwo wyczaić sprawdzając apką Spectoid. Trzeba tylko odpalić generator sygnału sinus lub płytę testową. To tak na marginesie. Dla świętego spokoju 😉 Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Żeby była jasność. Bas jest bardziej rozciagnìęty, rowniejszy, pewnie ma mniejsze znieksztalcenia. Dźwiek ma wiekszy wolumen. Odciązylem rowniez wzmacniacz. Hmmm ale czy warto wzgledem srodkow na to przeznaczonych? Gdybym miał kupować lepsze subwoofery to juz chyba nie. Svs jest tani i dobry na tą cenę. Czy potrzebuje lepiej? Nie mam ogona i rozciagnolem bas, a subtelnosć i wyrafinowanie na basie... no to jeszcze mi kudosy do tych 100 czy 200hz robią. 39 minut temu, AudioTube napisał: Znowu zrozumiałem. Witek, ale dla pełnej jasności. Kolumny tylko pasywne czy system półaktywny? Czy zgadzasz się ze mną, gdy powiem, że kolumny, monitory i suby, to źródła dźwięku? Jeśli tak, to jaki masz cel do jakichkolwiek jeszcze zmian. Już wszystko osiągnąłeś. Musialbym zmienic chyba wszystko i trochę wydac wiecej. Adam, nie wiem czy aktywne czu pasywne. Kwestia dopasowania. Odpisz, cytując
Recommended Posts