Skocz do zawartości

Moje poszukiwania zestawu STEREO do małego pomieszczenia (~10m2)

d00

Recommended Posts

Bardzo dziwna sprawa kolego. Uszkodzenie nie wygląda na coś co mogło powstać w transporcie. Masz stuprocentową pewność, że nie dostałeś już kolumn z tą wada bądź nie powstała ona u Ciebie? 

Sklep za samą poezję jaką wypisuje do klienta celem zastraszenia na czarną listę moim zdaniem.  Klasyczny januszex. 

Napisano (edytowany)
10 minut temu, waldi1965 napisał:

Masz stuprocentową pewność, że nie dostałeś już kolumn z tą wada bądź nie powstała ona u Ciebie? 

Jak pisałem wczoraj, jeszcze na drugiej stronie wątku - nie mam. Mogło tak być, że przy pakowaniu, wkładaniu kolumn do pudelka złapałem je w woreczkach jakoś niepoprawnie, może wtedy. Nie dam sobie ręki uciąć, że nie. Nie wymiguję się przecież od szkód, pal licho szkody. Wziąłem je do siebie i mam - nie robię problemu o to. Problem robię o to, że nie zaproponowano mi pokrycia owych szkód, tylko stwierdzono, że "nie da się naprawić". Nie da się naprawić ryski, które - tylko ta ryska jest widoczna jedynie pod ostre światło, a w innych miejscach kolumny jest podobnych rysek widocznych pod ostre światło więcej. Kiedy powstały - nie wiem. Nie chodziłem z lupą po kolumnach by szukać dziury w całym.

Screenshot2025-03-19at08_04_27.png.65cbefedf2dbd5cd8e46b2e487b9993c.png

Edytowano przez d00

2 godziny temu, d00 napisał:

Jak pisałem wczoraj, jeszcze na drugiej stronie wątku - nie mam. Mogło tak być, że przy pakowaniu, wkładaniu kolumn do pudelka złapałem je w woreczkach jakoś niepoprawnie, może wtedy. Nie dam sobie ręki uciąć, że nie. Nie wymiguję się przecież od szkód, pal licho szkody. Wziąłem je do siebie i mam - nie robię problemu o to. Problem robię o to, że nie zaproponowano mi pokrycia owych szkód, tylko stwierdzono, że "nie da się naprawić". Nie da się naprawić ryski, które - tylko ta ryska jest widoczna jedynie pod ostre światło, a w innych miejscach kolumny jest podobnych rysek widocznych pod ostre światło więcej. Kiedy powstały - nie wiem. Nie chodziłem z lupą po kolumnach by szukać dziury w całym.

Screenshot2025-03-19at08_04_27.png.65cbefedf2dbd5cd8e46b2e487b9993c.png

Masz zdjęcie tek ryski wymagającej wymiany obudowy?

Napisano (edytowany)
16 minut temu, majkel74 napisał:

Masz zdjęcie tek ryski wymagającej wymiany obudowy?

Niestety, szukam w świetle i ciężko mi ją zlokalizować. Nie widzę. Przesyłam filmik + zdjęcia głośnika z widoczną lampą telefonu. To ten głośnik bez śladu na tweeterze (na jednym jest ślad na tweeterze, a na drugim ta rzekoma ryska).

IMG_0740.jpeg.616e3b68999f425cac0f98cb8d3b7018.jpegIMG_0736.jpeg.1e7caaac3fd89c7887bc7a7bc3586b2f.jpegIMG_0739.jpeg.e04eee806e0a56456103b3201aa0ad43.jpeg

----------------------------------------------------

Od sprzedawcy dostałem takowe zdjęcie jako dowód:

kol.jpg.fca21f26604faa2f33ee3d0fad199039.jpg

Ale ja tego nie widzę.

Screenshot2025-03-19at10_24_45.png.ccfdece8585338c246da993fe331c97c.png

Edytowano przez d00

Proszę Administratora o usunięcie tego wątku. Myślę, że nic więcej się tutaj nie wniesie.
Co się stało, to się nie odstanie. Po odpowiedzi na mój wniosek ze strony UOK zobaczymy co da się zrobić.

Ocenę porównania kolumn Menuet/DBR62 napiszę w osobnym wątku, bo ktoś był ciekawy. Napiszę także co finalnie wybrałem Na swoje pierwsze STEREO. Kto miał okazję dowiedzieć się czegoś na moim przykładzie tej nieszczęsnej sytuacji zakupowej, to się dowiedział.

Resztę pytań i dyskusji w tym temacie w razie ciekawości prosiłbym na priv.

Przy dostawie moich fabrycznie nowych, zapakowanych w podwójne kartony kolumn, okazało się że w jednej z górnego styropianu wypadł w transporcie woreczek z kolcami. Na szczęście nic się nie uszkodziło.

Ale wychodzi na to, że najlepiej udokumentować rozpakowanie sprzętu filmując całość jednym ujęciem w dobrym oświetleniu.

Wtedy mamy jakikolwiek dowód w dyskusji z kurierem lub sprzedawcą. Bo rozpakowanie dużych kolumn w obecności kuriera jest praktycznie niemożliwe czasowo, bo zajęło blisko pół godziny. 

Więc na przyszłość proponuję każdemu filmować dokładnie od paczki z każdej strony, do pełnego rozpakowania i pokazu zawartości także z każdej strony pod światło do kamery. To jedyne zabezpieczenie przed "januszexami" i wyczynami kurierów.

A rysy na lakierze o wysokim połysku proponuję spróbować zatrzeć choćby pastą woskowo-lekko ścierną "Tempo" dostępną w każdym sklepie motoryzacyjnym.

Przy miękkim lakierze wystarczy kilka okrągłych ruchów ścierką z niewielkim naciskiem. Twarde lakiery wymagają dłuższego traktowania z odpowiednio większą siłą. 

3 minuty temu, d00 napisał:

Proszę Administratora o usunięcie tego wątku. Myślę, że nic więcej się tutaj nie wniesie.
Co się stało, to się nie odstanie. Po odpowiedzi na mój wniosek ze strony UOK zobaczymy co da się zrobić.

Ocenę porównania kolumn Menuet/DBR62 napiszę w osobnym wątku, bo ktoś był ciekawy. Napiszę także co finalnie wybrałem Na swoje pierwsze STEREO. Kto miał okazję dowiedzieć się czegoś na moim przykładzie tej nieszczęsnej sytuacji zakupowej, to się dowiedział.

Ewidentnie ktoś ze sklepu śledzi ten wątek i Ciebie przestraszyli. Wątek jak najbardziej jest potrzebny i powinien zostać. Dawno nie czytałem ciekawszych rzeczy na tym forum. 

2 minuty temu, Jakub Łukaszewski napisał:

Ewidentnie ktoś ze sklepu śledzi ten wątek i Ciebie przestraszyli. Wątek jak najbardziej jest potrzebny i powinien zostać. Dawno nie czytałem ciekawszych rzeczy na tym forum. 

Nie, nic takiego nie miało miejsca. Sam tak zdecydowałem po przemyśleniu. Dla Świętego spokoju. ;)

22 godziny temu, sk91 napisał:

Ja już się gubię w hierarchii kolumn Elac...

jest wyjątkowo prosta.

Nawet strona pomaga w hierarchii.

19 godzin temu, d00 napisał:

Mozna go zakończyć ale warto go zostawić.

18 godzin temu, Chmarski napisał:

Mamy już wątek o sklepach, których lepiej unikać? To powinno się w takim wątku pojawić.

dopisac

Powiem Wam, że Menuet dopiero zagrały przyjemnie jak podłączyłem digitalem (optykiem) WiiMa Ultra pod AXR100. Totalnie inne granie niż z Fosi ZA3, który zresztą wraca jutro do Amazonu.

Jeśli ktoś zastanawia się nad tym, czy Fosi zagra podobnie jak Cambridge czy inne wzmaki AB - no to raczej nie. Ten efekt odmienności miałem też przy Audiolabie 6000A.

@d00 Mówiłem Ci że WiiM przez RCA do końcówki mocy to nieporozumienie. Podłącz dobre PRE lub DAC i dopiero końcówkę to i Fosi zagra. Przerabiałem to i Ci pisałem że szkoda kolumn na takie połączenie bo nie wyciągniesz z nich za wiele. 

Dnia 12.03.2025 o 15:50, Artur Charicki napisał:

Podłączasz Fosi z WiiM bezpośrednio po RCA czy może masz zewnętrzny DAC pomiędzy? Pytam bo po kupnie końcówki zauważyłem że PRE w WiiM jest tragiczne. Zaczęło to grać kiedy doszedł DAC lub prawdziwy przedwzmacniacz. 

Tak Ci pisałem na początku tematu.

10 minut temu, Artur Charicki napisał:

@d00 Mówiłem Ci że WiiM przez RCA do końcówki mocy to nieporozumienie. Podłącz dobre PRE lub DAC i dopiero końcówkę to i Fosi zagra. Przerabiałem to i Ci pisałem że szkoda kolumn na takie połączenie bo nie wyciągniesz z nich za wiele. 

Tak Ci pisałem na początku tematu.

Tak, pamiętam, masz rację.

23 minuty temu, Rafał S napisał:

A jak byś opisał podstawowe różnice w brzmieniu?

Większe nasycenie dźwięku, mniej sterylne brzmienie, więcej perkusji się pojawiło i wyszedł większy bas (co prawda lekko podbiłem na wzmacniaczu).

Dnia 13.03.2025 o 09:46, d00 napisał:

Wolę coś AB, bo 6000A grało super w porównaniu do tego Fosi - tyle, że brzęczało

Właśnie Audiolab pokazał następcę, oznaczenie to 6000A mk2.  Na bank wiedzieli od dystrybutorów, że wszystkie modele 6000A brumiły na trafie, ciekawe jak będzie w nowym modelu.