MariuszZ Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 18 godzin temu, Mikelas76 napisał: Porownywalem na odbiciach bocznych w tej samej ilosci. 4 myrony vs 4 vicoustic. Jest slyszalna roznica na korzysc myronow. dlatego przeciez sprzedalem vicoustici. Ze słuchania i wychwytywania różnic potrafimy już zrobić sztukę. To osobna gałąź audiohobby się zrobiła. Słyszymy wymianę 4 sztuk dyfuzorów (1m2) jednych na drugie. Wątpię bym usłyszał, gdy są lub ich nie ma na ścianie bocznej, a podmianę jednych na drugie to już na pewno. Ciekawe zagadnienie do sprawdzenia. Znaczy posluchać i pomierzyć ten 1m2 w dwóch wersjach. Obstawiam, że pomiary niewiele się zmienią tzn. nic nie wykażą w miejscu odsłuchu 😎 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Ja nie bardzo słyszałem różnicę między 0,75 m2 dyfuzorów a absorberów na tylnej ścianie. Choć słyszałem, że oba warianty coś wnoszą. Jestem zdania, że aranżacja akustyczna działa masą. Nad niuansami nie ma co deliberować. Parę procent na plus czy minus pojedynczego ustroju można w rozważaniach pominąć. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Ze słuchania i wychwytywania różnic potrafimy już zrobić sztukę. To osobna gałąź audiohobby się zrobiła. Słyszymy wymianę 4 sztuk dyfuzorów (1m2) jednych na drugie. Wątpię bym usłyszał, gdy są lub ich nie ma na ścianie bocznej, a podmianę jednych na drugie to już na pewno. Ciekawe zagadnienie do sprawdzenia. Znaczy posluchać i pomierzyć ten 1m2 w dwóch wersjach. Obstawiam, że pomiary niewiele się zmienią tzn. nic nie wykażą w miejscu odsłuchu 😎 Zapewniam Cię Mariusz, ze wychwycisz roznice po zastosowaniu ustrojow w miejscach pierwszych odbić. Ich zamianę pewnie tez bys wychwycił. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 2 minuty temu, audiowit napisał: Zapewniam Cię Mariusz Zobaczymy 😀 Tyle się naczytalem, że idę w ten sufit. Dam nad głową 2 rzędy po 4 szt. takich białych z allegro. Posłucham, pimierzę i wydam werdykt 😎 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Ktorych? Efekt napewno będzie slyszalny. A tak na marginesie, to kolejna forumowa moda Czemu nikt nie probowal adaptacji sufitu kilka lat temu jak polecalem? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 4 minuty temu, audiowit napisał: Ktorych? Vicoustic Multifuser DC3 Dlaczego? Z ciekawości po ożywionej dyskusji 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Przypomnij mi powierzchnię pomieszczenia? 16m2? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 10 minut temu, MariuszZ napisał: Dlaczego? Z ciekawości po ożywionej dyskusji 😉 Forum ma jednak sens. Choć czasami można wątpić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 8 godzin temu, audiowit napisał: 16m2? 14m2 Myślę, że w takim układzie przypnę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 2 godziny temu, Kraft napisał: Jestem zdania, że aranżacja akustyczna działa masą. Nad niuansami nie ma co deliberować. Parę procent na plus czy minus pojedynczego ustroju można w rozważaniach pominąć. A ja jestem zdania wprost przeciwnego. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) 2 godziny temu, Kraft napisał: Jestem zdania, że aranżacja akustyczna działa masą. Nad niuansami nie ma co deliberować. Parę procent na plus czy minus pojedynczego ustroju można w rozważaniach pominąć. Ale to jest zdanie potwierdzone pomiarami? Odsłuchami? Analizą pasma przed i po aranżacji? Rozumiem, że obwieszenie pokoju absorberami zmniejszy pogłos a zastosowanie dyfuzorów poprawi czytelność sceny. Ale czy zastosowanie JAKICHKOLWIEK absorberów wyrówna nam pasmo? A co z modami? Co z problemami z niższym basem? Na to chyba "zwykły" absorber czy dyfuzor nie zadziała. Może warto zatem zadać sobie pytanie czego oczekujemy po adaptacji i przede wszystkim z jakimi problemami borykamy się w naszych pomieszczeniach. Edytowano 9 godzin temu przez KrólKiczu 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) 57 minut temu, MariuszZ napisał: Myślę, że większość takim układzie przypnę. Nie za blisko tylnej ściany? Panele załapią się na pierwsze odbicia? Poza tym - fajnie, że działasz 👍 Forumowy Ruch Sufitowy rośnie w siłę Edytowano 8 godzin temu przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 4 minuty temu, KrólKiczu napisał: Ale to jest zdanie potwierdzone pomiarami? Odsłuchami? Analizą pasma przed i po aranżacji? Można tak powiedzieć. 6 minut temu, KrólKiczu napisał: Co z problemami z niższym basem? Na to chyba "zwykły" absorber czy dyfuzor nie zadziała. W zdaniu, które zacytowałeś pisałem o paru procentach różnicy, więc zarzucanie mi, że uważam, że JAKIEKOLWIEK ustroje działają tak samo jest chyba nie na miejscu;). Nie. Absorber 5 cm, 10 cm i pułapka basowa 30 cm działają różnie. 2 godziny temu, Kraft napisał: Parę procent na plus czy minus pojedynczego ustroju można w rozważaniach pominąć. 12 minut temu, KrólKiczu napisał: Może warto zatem zadać sobie pytanie czego oczekujemy po adaptacji i przede wszystkim z jakimi problemami borykamy się w naszych pomieszczeniach. Prawidłowe zdiagnozowanie problemu zawsze pomaga w znalezieniu rozwiązania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) 55 minut temu, KrólKiczu napisał: Ale czy zastosowanie JAKICHKOLWIEK absorberów wyrówna nam pasmo? Oczywiście nie. Przykład. Mam panele z wełny mineralnej obite z zewnątrz materiałem. Pochłaniają więcej sopranów niż reszty pasma, co widać na wykresach producenta. Przypadkiem trafiły niedawno w moje ręce same fronty od innych absorberów (były lekko wybrakowane i sprzedawca dodał je jako warstwę zabezpieczającą zawartość przesyłki). Takie fronty to jakieś 2-3milimetry dość gładkiego, dziurkowanego HDF-u imitującego fornir. Bawiłem się w nakładanie tych frontów na panele obite materiałem. Jeden ruch i było więcej sopranów, bo gładki HDF odbija je większym stopniu niż tekstylna powłoka. Drugi ruch i wysokich znów troszkę mniej. Różnica oczywiście subtelna, bo mówimy o małej powierzchni (2 razy 0.35m^2). Ale zauważcie, że tę różnicę zrobiła sama powierzchnia zewnętrzna - główny panel był wciąż ten sam. Więc co dopiero, jeśli porównamy dwa zupełnie różne absorbery - o innej grubości, wkładzie itd. Edytowano 8 godzin temu przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) Nie ma to jak wykreować jakiś dziwny pogląd, a potem bohatersko go obalać;) Edytowano 7 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Mariusz, na tak malej powierzchni dalbym panele symetrycznie wzdłóz sufitu. Raczej postawilbym na odbicia wtorne i czas poglosu. Jeszcze mozesz policzyć sobie katy ile pierwszych odbic na nie padnie i czy gra warta swieczki. Ja postawiłem na wtorne ale oczywiscie adaptacje pociagnolem do konca sufitu.Bo cos tam ze srednich tonow na nie padnie. Tez mam wiecej paneli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, Kraft napisał: W zdaniu, które zacytowałeś pisałem o paru procentach różnicy, więc zarzucanie mi, że uważam, że JAKIEKOLWIEK ustroje działają tak samo jest chyba nie na miejscu;). Nie. Absorber 5 cm, 10 cm i pułapka basowa 30 cm działają różnie No właśnie. Może warto byłoby założyć wątek opisujący w jaki sposób, na jakie pasmo działają różne grubości absorberów i kiedy lepiej stosować dyfuzory a kiedy absorbery. Czytając wątek akustyczny wraz z oczekiwaniami i pomysłami osób posiadających skromną wiedzę na temat akustyki, nawet ktoś tak "zielony" jak ja czasami otwiera szerzej oczy z niedowierzania. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Sebastian, a ja uwazam, ze nie jest to najlepszy pomysł. W naszym gronie nie ma inzyniera akustyka i to co miedzy nami mozemy sobie pogadać, to nie powinno byc instrukcja dla tych co wpadna tu na chwilę nie znajac forumowiczow. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowany) 12 minut temu, audiowit napisał: Sebastian, a ja uwazam, ze nie jest to najlepszy pomysł. W naszym gronie nie ma inzyniera akustyka i to co miedzy nami mozemy sobie pogadać, to nie powinno byc instrukcja dla tych co wpadna tu na chwilę nie znajac forumowiczow. Na przykładzie tego tematu, widać że i doświadczony doktor akustyk nie sprostał oczekiwaniom klienta 😉. Edytowano 7 godzin temu przez KrólKiczu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Ty znasz jeden przypadek, ja wiecej i nie chodzi tylko o merytoryczną stronę. Tak, ze pozwolilem sobie nie zgadzac sie z wszystkimi dogmatami. Ale są wyznawcy. W sumie wszystko ok, bo akustyka to nauka scisla, dopuki nie wkroczy człowiek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 35 minut temu, KrólKiczu napisał: Może warto byłoby założyć wątek opisujący w jaki sposób, na jakie pasmo działają różne grubości absorberów i kiedy lepiej stosować dyfuzory a kiedy absorbery. Zgadzam się z Witoldem, że chyba brak nam kompetencji, żeby iść aż tak daleko. Natomiast sam już myślałem o wątku z przeglądem dostępnych na rynku ustrojów akustycznych i wrażeniami z ich aplikacji w naszych pokojach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 5 godzin temu, MariuszZ napisał: Obstawiam, że pomiary niewiele się zmienią tzn. nic nie wykażą w miejscu odsłuchu Też tak myślę, z naciskiem na niewiele. 5 godzin temu, MariuszZ napisał: Ze słuchania i wychwytywania różnic potrafimy już zrobić sztukę Podobnie sztukę robisz z pomiarów i wykresów ktore nic nie wnosza sonicznie tudzież dzwiękowo oprocz samej wiedzy. 5 godzin temu, MariuszZ napisał: Słyszymy wymianę 4 sztuk dyfuzorów (1m2) jednych na drugie. Delikatnie slychac przewage myronow, pewnie dla zwyklego sluchacza niewarta rewolucji, jednakze dla kogos konsekwentnie dążącego do perfekcji warte tych pieniedzy 5 godzin temu, MariuszZ napisał: Wątpię bym usłyszał, gdy są lub ich nie ma na ścianie bocznej, a podmianę jednych na drugie to już na pewno. Wszystko jasne. Masz na tyle slaba akustyke ze nie slyszysz tego. Nie zakladaj ze wszyscy maja podobne tobie warunki. U mnie slychac bylo od razu wstawienie na boczne odbicia. Nie jest to WOW, ale slychac. 3 godziny temu, MariuszZ napisał: Zobaczymy 😀 Tyle się naczytalem, że idę w ten sufit. Dam nad głową 2 rzędy po 4 szt. takich białych z allegro. Posłucham, pimierzę i wydam werdykt Moze zastosuj kalkulator zeby dobrze chwycic punkty na suficie. Werdyktu moze nie wydawaj bo samo to slowo brzmi zbyt powaznie. Moze wyraz swoje zdanie po prostu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 3 minuty temu, Rafał S napisał: Natomiast sam już myślałem o wątku z przeglądem dostępnych na rynku ustrojów akustycznych i wrażeniami z ich aplikacji w naszych pokojach. No i to już ma sens. Oczywiście wrażenia słuchowe, podobnie jak w przypadku każdego elementu systemu, będą zapewne różne, dla różnych osób. I to co dla jednego będzie krokiem milowym, dla innego może okazać się mało znaczącą zmianą. Wracając natomiast do problemu poruszonego nieco wyżej przez Krafta. Na podstawie rozmów z kolegami wiem, że nie dla każdego więcej znaczy lepiej. Przegłuszenie niewielkiego pomieszczenia może doprowadzić do nadmiernego ubytku wysokich tonów i - jak mówią audiofile - spadku energii. Podobnie z sufitem. Jeden z niepiszacych już na forum kolegów był niekoniecznie zadowolony z montażu dyfuzora na suficie. Także ile ludzi, tyle opinii 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 3 godziny temu, MariuszZ napisał: Zobaczymy 😀 Tyle się naczytalem, że idę w ten sufit. Dam nad głową 2 rzędy po 4 szt. takich białych z allegro. Drogie to, Chińczycy jeszcze nie podrabiają? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 4 godziny temu, Kraft napisał: Ja nie bardzo słyszałem różnicę między 0,75 m2 dyfuzorów a absorberów na tylnej ścianie To dziwne... Na bocznej scianie od razu slysze roznice w działaniu absorbera. Wszystki jest bardziej namacalne, umiejscowione na panelu ze tak powiem. Dyfuzor daje za to przrstrzennosc i powietrze. Na bocznych scianach mam mix. Blizej kolumny mam absorber, dalej czyli odbicie od kolumny przeciw leglej mam dufuzor. 2 godziny temu, Rafał S napisał: A ja jestem zdania wprost przeciwnego Jarek ma troche racji, gdyz potrzebna jest jednak spora ilosc ustrojow i jeden mniej czy wiecej nie zrobi roznicy. Liczy sie jednak ilosc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts