Rafał S Napisano 21 kwietnia Napisano 21 kwietnia 55 minut temu, lpomis napisał: Montowałeś już swoje nowe ustroje @Rafał S czy jeszcze rozważasz jak je umieścić? Mam już na suficie ponad 4m2 Artnovion Myron E. Zrezygnowałem z DC3 po uwagach Michała i Jacka i po porównaniu charakterystyk obu dyfuzorów. https://vicoustic.com/product/multifuser-dc3?g=0&multifuser-dc2-finishes=White https://www.artnovion.com/product-categories/4-diffusion/products/10-myron-e-diffuser Próbowałem też z piankami po bokach telewizora, ale się nie przyjęły i je oddałem. We środę przyjdą do mnie jeszcze pewne panele, które planuję powiesić zamiast szafek na ścianie za kolumnami (większa akcja) i jeszcze inne, które trafią koło szafek za głową. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Wciąż wstrzymuję się z najdroższymi i najcięższymi - dyfuzorami fraktalnymi, pod którymi nie chcemy spać, bo to w sumie ponad 80 kilo drewna. Poczekają, do września, aż pokój po córce stanie się naszą sypialnią. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 21 kwietnia Napisano 21 kwietnia 5 minut temu, Rafał S napisał: Mam już na suficie ponad 4m2 Artnovion Myron E Ładnie. I jak wrażenia? 16 minut temu, Rafał S napisał: piankami po bokach telewizora, ale się nie przyjęły i je oddałem A co nie zagrało? Jakie to były pianki? 18 minut temu, Rafał S napisał: porównaniu charakterystyk obu dyfuzorów Vicoustic coś dziwnego kombinuje z tymi wykresami. Ten sam produkt przedstawiają w różny sposób. Inna metoda pomiaru? Nie rozumiem tego. Wartości się nie pokrywają. Odpisz, cytując
Butler Napisano 21 kwietnia Napisano 21 kwietnia (edytowany) Szkoda ze przez dosuniecie kanapy do tylu prawidlowy rozstaw dla Atmosow szlag trafil. Surroundy przed linia odsluchu tez sa poza tolerancja. Edytowano 21 kwietnia przez Butler Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 21 kwietnia Napisano 21 kwietnia 37 minut temu, Rafał S napisał: Mam już na suficie ponad 4m2 Artnovion Myron E. Zrezygnowałem z DC3 po uwagach Michała i Jacka i po porównaniu charakterystyk obu dyfuzorów WOW, to juz sporo tych myronow masz. Opisuj jak to teraz slychac. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 21 kwietnia Napisano 21 kwietnia (edytowany) Że też tyle czasu zajęło Wam dorastanie/dojrzewanie do tego, że sufit jest najważniejszy 😉 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Próbowałem też z piankami po bokach telewizora, ale się nie przyjęły i je oddałem. We środę przyjdą do mnie jeszcze pewne panele, które planuję powiesić zamiast szafek na ścianie za kolumnami (większa akcja) i jeszcze inne, które trafią koło szafek za głową. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Wciąż wstrzymuję się z najdroższymi i najcięższymi - dyfuzorami fraktalnymi, pod którymi nie chcemy spać, bo to w sumie ponad 80 kilo drewna. Poczekają, do września, aż pokój po córce stanie się naszą sypialnią. Rafał, żebyś tylko nie przesadził, bo widzę, że idziesz grubo, jak już fractale z drewna Ci w głowie. Pamietaj, że jednak pomieszczenie każdego z nas jest indywidualne, wiele razy wskazywałem na to, że nie ma uniwersalnych metod. Nie wiem jak nazwać to co u mnie, bo mam dwa panele za kolumnami (nie bezpośrednio) w narożnikach za nimi cylindry od Addictive Sound, na środku nad stolikiem 1D i Myrony, których jeszcze 2szt.stawiam na boki odbicia dla przeciwleglej kolumny, sufit, a za sobą 2D z drewna i z tyłu narożniki wzdłuż ściany ćwiercwalce W1.3 z pianki i w narożnikach sufitu większe oddalone od ściany na kilka cm o promieniu 25cm i wysokosci 35cm. (mogę pokazać). Tapeta fizelinowa (też robi robotę, pisałem kiedyś). Możnaby powiedzieć, że to mieszany układ, ale się sprawdza 😉 Edytowano 21 kwietnia przez DiBatonio Odpisz, cytując
Kraft Napisano 21 kwietnia Napisano 21 kwietnia (edytowany) 1 godzinę temu, lpomis napisał: Vicoustic coś dziwnego kombinuje z tymi wykresami. Ten sam produkt przedstawiają w różny sposób. Inna metoda pomiaru? Nie rozumiem tego. Wartości się nie pokrywają. A skąd masz ten wykres? Edytowano 21 kwietnia przez Kraft Odpisz, cytując
lpomis Napisano 21 kwietnia Napisano 21 kwietnia (edytowany) 26 minut temu, Kraft napisał: A skąd masz ten wykres? Dla przykładu: https://mjaudiolab.pl/sklep/vicoustic/panele-rozpraszajace-dyfuzory/panel-akustyczny-vicoustic-multifuser-dc3/ https://www.audioexcellence.ca/products/vicoustic-multifuser-dc3-bi-dimensional-diffusion W wielu sklepach można znaleźć ten wykres. Ale to jeszcze nic. Zobacz co się dzieje przy pomiarach DC2 vs DC3 na oficjalnej stronie. Przecież to są identyczne panele, różnią je tylko wycięcia z tyłu (sposób montażu). Źródło: https://vicoustic.com/product/multifuser-dc2?multifuser-dc2-finishes=Black https://vicoustic.com/product/multifuser-dc3?g=0&multifuser-dc2-finishes=Black O kant d. potłuc te pomiary. /edit No i się nakręciłem, piszę do dziadów maila. Niech się tłumaczą Edytowano 21 kwietnia przez lpomis 2 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 21 kwietnia Napisano 21 kwietnia (edytowany) No faktycznie lipa. Na którymś pomylono absorbcję z dyfuzją. Edytowano 21 kwietnia przez Kraft Odpisz, cytując
lpomis Napisano 23 kwietnia Napisano 23 kwietnia Dnia 21.04.2025 o 15:09, DiBatonio napisał: Że też tyle czasu zajęło Wam dorastanie/dojrzewanie do tego, że sufit jest najważniejszy 😉 Rozumiem, że kolejny raz chcesz się dowartościować. Napomknę więc, że można spojrzeć na to w inny sposób. Na forach o tematyce audio jesteś obecny od blisko 20 lat. Aktualnie masz na karku ile? 50-55-60 lat? Sufit zaadaptowałeś będąc w jakim wieku? Są więc tu (i nie tylko tu) osoby, które wzięły się za temat o wiele wcześniej Wielokrotnie wypominasz też forumowiczom pisząc teksty w stylu: „no ale ja nie przewalam tyle sprzętów co wy, bo nie muszę”. Nie przewalasz, ale założę się, że przewalałeś będąc młodszym. Testowałeś, sprawdzałeś i podejrzewam, że sprawiało Ci to jednak jakąś przyjemność. Chęć poznania własnego brzmienia to chyba nic złego? A że niektórzy z tym przeginają? No sorry, jesteśmy na Forum Audio! Mamy różne skrzywienia pod tym względem. Poza tym system docelowy masz od kiedy? Od 2-3 lat? No chyba jednak nie do końca, skoro nadal coś tam modyfikujesz. Chociażby w kwestii akustyki. Nabijasz się ze starych, zdziadziałych, zakompleksionych katolików w których aż się gotuje, gdy ktoś śmie postępować w inny sposób, niż ten który zaprogramowano im w głowach. A zachowujesz się w podobnie, ale w innych dziedzinach życia. Daj się więc co niektórym wyszaleć. Życie to fazy. Jeszcze przyjdzie czas na ustatkowanie. I niech każdy podejmie samodzielnie decyzję kiedy to nastąpi. I czy w ogóle. 7 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 23 kwietnia Napisano 23 kwietnia Dnia 23.04.2025 o 14:41, lpomis napisał: Rozumiem, że kolejny raz chcesz się dowartościować. Nie muszę. Dnia 23.04.2025 o 15:20, Dedal napisał: Tik,tak😂 Dzyń dzyń. 🤦♂️ Dnia 23.04.2025 o 14:41, lpomis napisał: Napomknę więc, że można spojrzeć na to w inny sposób. Na forach o tematyce audio jesteś obecny od blisko 20 lat. Aktualnie masz na karku ile? 50-55 Patrz, zgadłeś chociaż wiek. Dnia 23.04.2025 o 14:41, lpomis napisał: Sufit zaadaptowałeś będąc w jakim wieku? Są więc tu (i nie tylko tu) osoby, które wzięły się za temat o wiele wcześniej Sufit zaadaptowałem ok 10 lat temu, jak wszedlem na swoje wcześniej nie było sensu. To raz. A dwa nie o to mii w tej wypowiedzi chodziło, bardziej o drugie dno, wiesz jakie? A no takie, że jak wiele razy mowilem o suficie, to albo było wyśmiewane, albo obsmarowane, że nikt u siebie nie będzie robić studia nagraniowego etc. A teraz jednak wasza narracja się zmieniła, bo w końcu zrozumieliście, że to najważniejsza powierzchnia. Nie chce mi się szukać po tym forum od kiedy o tym mówiłem i jak reagowaliście. Juz kiedyś napisałem i dobrze o tym wiesz, ale powtórzę. Jak cokolwiek pisałem, a nie było wam z tym po drodze, to zlewaliście moje propozycje, czy kogokolwiek kto poruszał temat akustyki i sufitu. Bo to przecież mówił tylko ten DiaBatonio, czy może inny mikelas, albo audiovit. Dopiero jak "guru" fora kraft, czy inny lpomis, to wielkke poruszenie, ale już nikt nie pamięta, że kilka lat wcześniej mówił o tym nagminnie DiBatonio. Taka różnica na tym forum "uchodźców". Ale cieszę sie, że w sumie trochę prowokacyjne moje zdanie, które zacytowałeś uruchomilo ciebie troszeczkę, a klakierzy przrbieraja nozkami widzę. 😁😁😁 Dnia 23.04.2025 o 14:41, lpomis napisał: Poza tym system docelowy masz od kiedy? Od 2-3 lat? Ojjj, dłużej troszkę pomyliles się o kilka latek. Odpisz, cytując
Acoustic Lab Napisano 23 kwietnia Napisano 23 kwietnia Dnia 21.04.2025 o 11:59, Rafał S napisał: I jeszcze pytanie do wszystkich forumowiczów, którzy eksperymentowali z akustyką (@Mikelas76, @audiowit, @DiBatonio i inni). Czy zamiast klasycznych układów z pochłanianiem na jednej ścianie i rozpraszaniem na drugiej, ktoś próbował mieszanych kombinacji? Np. z dyfuzorami po środku na ścianach za głową i za kolumnami i absorberami po bokach tych dyfuzorów? Tak, ja tak robię. Z mojego doświadczenia daje to lepsze rezultaty niż LEDE (Live End Dead End), czyli pochłanianie w jednej części pokoju i rozpraszanie w drugiej. 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 23 kwietnia Napisano 23 kwietnia Akurat ja nie twierdzę, że sufit jest najwazniejsza powierzchnią, gdyż np u mnie, w malym pomieszczeniu, jego odleglość od źródła dźwieku jest wieksza niż kazda inna powierzchnia ( nie liczac oczywiscie sciany za słuchaczem) Czyli do sufitu dociera stosunkowo mniej odbic pierwszych ( pamietamy o kierunkowosci fal wysokich i srednich) niz do innych powierzchni. Ale warto tez rozproszyc odbicia wtórne. Lepsza czytelnosć i lokalizacja. Natomiast, moze i sprawia nieco klopotu z montazem ustroi, ale mozemy na nim umiescić ustroje, gdzie chcemy. No i jesli nie jest zagospodarowany, to będzie dużą powierzchnią twardą, płaską. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 23 kwietnia Napisano 23 kwietnia 8 minut temu, audiowit napisał: Czyli do sufitu dociera stosunkowo mniej odbic pierwszych ( pamietamy o kierunkowosci fal wysokich i srednich) niz do innych powierzchni. Raczej tyle samo co do podłogi i ścian bocznych, mniej niż do ściany za słuchaczem i więcej niż do ściany za kolumnami. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 23 kwietnia Napisano 23 kwietnia (edytowany) 15 minut temu, audiowit napisał: Akurat ja nie twierdzę, że sufit jest najwazniejsza powierzchnią, gdyż np u mnie, w malym pomieszczeniu, jego odleglość od źrudła dźwieku jest wieksza niż kazda inna powierzchnia To dobrze, gorzej jakby byla taka sama od każdej powierzchni. Sufit jest zazwyczaj gołą płaską powierzchnią, po bokach i z tyłu zawsze coś stoi, a to meble, fotele, czy inne kanapy. Ba, ja mam tylko 2,5m wysokości stąd taki kompromis, że użyłem Omnibounce Nyquista, gdybym miał wyżej, tak jak np. mikelas76 to wstawiłbym tam skyline ze słupeczkami. Ale nie dało rady, bo mogłyby być już dawno utrącone 😁 15 minut temu, audiowit napisał: No i jesli nie jest zagospodarowany, to będzie dużą powierzchnią twardą, płaską. Czyli nie najlepiej. W wątku Bartka ten temat też był poruszany. Edytowano 23 kwietnia przez DiBatonio Odpisz, cytując
audiowit Napisano 23 kwietnia Napisano 23 kwietnia -weź pod uwagę kierunkowość kolumn. -u mnie wysokość kolumny 1m, sufit wys 2.65 -ściany boczne około 60cm -sciana za kolumnami 170cm Na sufit niewiele pada bezposrednio. Moze niskie i część srednioniskich. 5 minut temu, DiBatonio napisał: Czyli nie najlepiej. W wątku Bartka ten temat też był poruszany. No nawet fatalnie. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 23 kwietnia Napisano 23 kwietnia Przed chwilą, audiowit napisał: -weź pod uwagę kierunkowość kolumn. Wziąłem. Przemyśl to co napisałeś jeszcze raz na spokojnie. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 23 kwietnia Napisano 23 kwietnia Na spokojnie myślę juz o tym od kilku lat. Dlatego takie ustawienie i takie wnioski. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 23 kwietnia Napisano 23 kwietnia 5 minut temu, audiowit napisał: weź pod uwagę kierunkowość kolumn. Witek, weź pod uwagę mody osiowe pomieszczenia wystepujace między płaskimi powierzchniami, nie wiem, czy dobrze pamietam. A sufit/podłoga takimi powierzchniami właśnie są, inne zazwyczaj zagospodarowane meblami. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 23 kwietnia Napisano 23 kwietnia Oczywiscie, że biorę pod uwagę. Nawet je troszkę wykozystuję na swoją korzyść Odpisz, cytując
Kraft Napisano 23 kwietnia Napisano 23 kwietnia (edytowany) 24 minuty temu, audiowit napisał: Na spokojnie myślę juz o tym od kilku lat. Dlatego takie ustawienie i takie wnioski. Do ustawienia się nie odnoszę, tylko do Twojego zdania, że na sufit pada najmniej. Zerknij na poniższą grafikę. Czy u Ciebie fala lecąca np. pod kątem 45 stopni nie zmieści się na suficie? Masz aż tak krótki pokój? Edytowano 23 kwietnia przez Kraft Odpisz, cytując
audiowit Napisano 24 kwietnia Napisano 24 kwietnia Mały pokój + daleko odstawione kolumny od sciany za sprzetem. Coś tam pewnie pada. Ale juz za mną. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 24 kwietnia Napisano 24 kwietnia 13 godzin temu, DiBatonio napisał: 13 godzin temu, DiBatonio napisał: Taka różnica na tym forum "uchodźców". No to nieźle się wpakowałem, stając się uczestnikiem akurat tutaj😁.Czasami zaglądam też na AS,w sumie poza szatą graficzną,podobnie jak u nas,posty na temat,i mniej,czasem kłótnie. Polska😁 13 godzin temu, DiBatonio napisał: Dopiero jak "guru" fora kraft, czy inny lpomis, to wielkke poruszenie, ale już nikt nie pamięta, że kilka lat wcześniej mówił o tym nagminnie DiBatonio. Kolego @DiBatonioz tą ludzką pamięcią to tak zwykle jest,rzeczy złe pamiętamy długo,dobre krótko,albo wcale😁. Ale ja np.pamiętam,że kolega @Kraft zwrócił moją uwagę jednym zdaniem na powagę tematu ustawienia kolumn,a Ty doradzałeś mi w sprawie przygotowania standów. I są przygotowane, więc nie cała para idzie w gwizdek 😁. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 24 kwietnia Napisano 24 kwietnia (edytowany) 24 minuty temu, Nowy75 napisał: Czasami zaglądam też na AS,w sumie poza szatą graficzną,podobnie jak u nas,posty na temat,i mniej,czasem kłótnie. Polska😁 Jak wszędzie, tu ostatnio nawet z moderatorem Mariuszem pewien juzer się pstrykał 🤭 Nie przeszkadza mu jednak zwracać uwagi innym, zwlaszcza mnie...🤦 24 minuty temu, Nowy75 napisał: Kolego @DiBatonioz tą ludzką pamięcią to tak zwykle jest,rzeczy złe pamiętamy długo,dobre krótko,albo wcale😁. Ale ja np.pamiętam,że kolega @Kraft zwrócił moją uwagę jednym zdaniem na powagę tematu ustawienia kolumn,a Ty doradzałeś mi w sprawie przygotowania standów. I są przygotowane, więc nie cała para idzie w gwizdek 😁 Bardzo dobrze. Grunt, że potrafisz odfiltrować i nie zamykasz się na rady z jednej, czy z drugiej strony ktokolwiek to by nie był. To zdrowsze niż uprawianie krucjat, jak to mają niektórzy w swoim zwyczaju. Pzdr. Edytowano 24 kwietnia przez DiBatonio Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 24 kwietnia Napisano 24 kwietnia 1 godzinę temu, audiowit napisał: Coś tam pewnie pada. Ale juz za mną Miedzy toba a kolumnami tez pada. U mnie w wiekszym i ciut wyzszym pokoju, strefa dzialania na suficie to tylko 13-14cm. Tak zalozylem dyfuzory ze ta strefa jest na laczeniu dwoch pasow myronow. A efekt NAPRAWDE slyszalny. Odpisz, cytując
Recommended Posts