Skocz do zawartości

Kino Domowe

Obraz i dźwięk (telewizory, projektory, amplitunery i wzmacniacze wielokanałowe, odtwarzacze DVD i BR, wielokanałowe zestawy kolumn, soundbary i projektory dźwięku, "naleśniki" - zestawy zintegrowane wszystko w jednym).

10 337 tematów w tym forum

• 10 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
    • 19 odpowiedzi
    • 7,8k wyświetleń
  1. Prośba

• 2 odpowiedzi
    • 715 wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 9,3k wyświetleń
  2. Prośba o dobór sprzętu

• 1 odpowiedź
    • 1,4k wyświetleń
  3. Prośba o dobór zestawu KD

• 0 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
    • 20 odpowiedzi
    • 8,3k wyświetleń
  4. Prośba o ocenę kina

• 7 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
  5. Prośba o opinię

• 4 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
  6. prośba o opinię

• 3 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 3,4k wyświetleń
  7. Prośba o opinie i pomoc

• 6 odpowiedzi
    • 3,8k wyświetleń
    • 20 odpowiedzi
    • 5,1k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
  8. Prośba o pomoc

• 6 odpowiedzi
    • 4,3k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,8k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 700 wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
  9. Prośba o pomoc Kino Domowe

• 3 odpowiedzi
    • 4,4k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,1k wyświetleń
    • 19 odpowiedzi
    • 881 wyświetleń

• Ostatnie posty

• Cześć,    Poniżej wklejam tłumaczenie / opis filmu wrzuconego 2-3 strony wcześniej z kanału Erin's Audio Corner,  jeżeli ktoś woli czytać niż słuchać. Moim zdaniem fajnie opisane.  Oto tłumaczenie treści zawartej w filmie, zorganizowane według kluczowych wątków poruszanych przez autora: **Wstęp: Czy wszystkie wzmacniacze brzmią tak samo?** Prawdopodobnie słyszeliście opinie, że wszystkie wzmacniacze brzmią tak samo, a przynajmniej te, które mają dobre wyniki pomiarów. Autor twierdzi jednak, że wzmacniacze mogą i rzeczywiście brzmią różnie [1]. Aby to sprawdzić, przeprowadził ślepy test ABX porównując wzmacniacz lampowy Primaluna Evo 400 ze swoim wzmacniaczem McIntosh MC 275 Mark 6. Po wyrównaniu napięcia usłyszał ogromną różnicę. Nawet po próbie wyrównania poziomów głośności (SPL), różnice pozostały wyraźne [1]. **Pomiary i różnice w dźwięku** Autor zmierzył elektryczną charakterystykę częstotliwościową wychodzącą ze wzmacniacza z podłączonymi głośnikami. Wyniki były szokujące – różnice sięgały od 2 do 2,5 dB. Primaluna miała mniej ciepła w dolnej średnicy, a wysokie tony znacząco opadały [2]. W odsłuchu McIntosh brzmiał pełniej, bardziej szczegółowo i miał większą scenę dźwiękową. Dopiero gdy autor zastosował korekcję (EQ) na McIntoshu, aby naśladować zmiany wprowadzane przez Primalunę, drastyczne różnice zniknęły [3]. **Przyczyna techniczna: Impedancja wyjściowa** Kluczem do zrozumienia tych różnic jest **impedancja wyjściowa**. *   Większość wzmacniaczy tranzystorowych (solid state) ma impedancję wyjściową bliską zeru. *   Wzmacniacze lampowe (lub niektóre klasy D bez pętli sprzężenia zwrotnego) mogą mieć znacznie wyższą impedancję (np. 0,5 oma, 1 om lub więcej) [4]. *   Ta impedancja działa jak rezystor wpięty między wzmacniacz a głośnik, tworząc dzielnik napięcia wraz ze zmienną impedancją głośnika. To powoduje zmiany w paśmie przenoszenia [4]. Autor odkrył, że testowana Primaluna ma impedancję wyjściową około 2,3 oma, co jest wartością bardzo wysoką (dobry wzmacniacz powinien mieć poniżej 0,1 oma) [5]. Co gorsza, impedancja wyjściowa zmienia się wraz z częstotliwością, a producenci rzadko podają pełne wykresy, zazwyczaj ograniczając się do jednej wartości [5]. **Synergia to fizyka** To zjawisko wyjaśnia termin "synergia". To nie mistycyzm, ale fizyka i inżynieria [6]. *   Przy niskiej impedancji wyjściowej (np. 0,01 oma), symulacja na 179 głośnikach wykazała brak zmian w brzmieniu [6, 7]. *   Przy średniej impedancji (0,5 oma) widać wahania rzędu 1,5 dB. *   Przy wysokiej impedancji (1 om) wahania sięgają 2,5 dB, co drastycznie zmienia brzmienie [6]. **Wpływ na konkretne kolumny** Autor porównał wpływ impedancji wzmacniacza na kolumny Focal Evo X i MoFi Source Point 10. *   W przypadku Focala, wysoka impedancja wzmacniacza powodowała wyraźne zmiany w paśmie przenoszenia (nawet 2,5 dB różnicy) [8]. *   Kolumny MoFi są mniej podatne na ten efekt, ponieważ ich zwrotnica posiada układ linearyzacji impedancji w wysokich częstotliwościach. Oznacza to, że te głośniki będą brzmieć podobnie na różnych wzmacniaczach [9]. **Wnioski i porady** 1.  **Czy wzmacniacze brzmią różnie?** Tak, ale nie wszystkie. Różnice wynikają głównie z interakcji impedancji wyjściowej wzmacniacza z impedancją głośnika [10]. 2.  **Czego szukać w specyfikacji?** Nie patrz tylko na pojedynczą wartość współczynnika tłumienia (damping factor). Producenci powinni udostępniać pełną krzywą impedancji wyjściowej od 20 Hz do 20 kHz [10]. 3.  **Rada zakupowa:** Nie warto próbować dobierać wzmacniaczy do głośników na chybił-trafił ("synergia"), chyba że masz dostęp do wielu urządzeń. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest zakup wzmacniacza o niskiej impedancji wyjściowej i głośników, które ci się podobają [11]. Z komentarza pod filmem : Ogólnie rzecz biorąc, relacja między jakością dźwięku, impedancją wyjściową a współczynnikiem tłumienia (damping factor) przedstawia się następująco: Ocena – Wpływ na dźwięk – Impedancja wyjściowa (Ω) – Współczynnik tłumienia (przy 8 Ω) Ekstremalnie dobra – Brak wpływu – 0,01 Ω – 800 Dobra – Praktycznie brak wpływu – 0,10 Ω – 80 Średnia – wahania ± 0,75 dB – 0,50 Ω – 16 Słaba – wahania ± 1,50 dB – 1,00 Ω – 8 Bardzo słaba – wahania ≥ 2,50 dB – 2,00 Ω – 4 Wartości te opierają się na moich 179 symulacjach głośników przedstawionych w tym filmie, przy założeniu stałej impedancji wyjściowej (output-Z). Jest to przybliżenie. Wyższa impedancja wyjściowa == niższy współczynnik tłumienia. Poza impedancją wyjściową, przywiązuję dużą wagę do mocy i szumu. Daj mi dużo tego pierwszego i nic z tego drugiego, a biorę w ciemno. 🙂 Autor zaznacza, że będzie od teraz dołączał te analizy do swoich recenzji, aby pokazać, jak dany głośnik może reagować na różne wzmacniacze [11].
    • To w takim razie odpadają... Słuchałem ostatnio w salonie Monitor Audio 300 gold 6g razem z Arcamem sa 35. Wizualnie przepiękne paczki ale trochę nie moje brzmienie, lekki niedosyt przejrzystośći odczułem i niewielkie ale jednak podbicie wyższego basu. Podpięto mi jeszcze Diamondy 25mk 2 ale te jeszcze bardziej odpadły. Natomiast Diamondy 30mk2 grały najbardziej liniowo i przyjemnie z dobrymi proporcjami. Mocno byłem tym zaskoczony bo stawiałem na MA gold ... Moje Aries-y Studio 16htz są dość przejżystymi i mało podkolorowanymi kolumnami raczej z tej wysokiej ligi więc trochę trudno będzie mi się na coś w miarę rozsądnie cenowo przesiąść.  Chcę coś nowego najlepiej 3 drogi i z tych trzech 30mk2 zagrały najlepiej ale jeszcze coś posprawdzam może B W 703 mk3.    
    • Hej Te Dynaudio mają cały bas podbity, w tym ten wyższy. Z jakich kolumn się przesiadasz i czemu chcesz je zmienić? 
    • Muszę sobie poczytać o tych sprzętach i ewentualnie coś wziąść na odsłuch, Dzięki!
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...