Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

18 164 tematów w tym forum

• 34 odpowiedzi
    • 13,4k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
    • 18 odpowiedzi
    • 3,9k wyświetleń
    • 13 odpowiedzi
    • 5,3k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 14,1k wyświetleń
  1. 2xRCA czy COAXIAL

• 6 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
  2. Monitory 20m2 do 2000

• 1 odpowiedź
    • 1,2k wyświetleń
  3. Pytanie o Technicda 1 2

• 39 odpowiedzi
    • 8k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 5,9k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 4,2k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
    • 36 odpowiedzi
    • 15,3k wyświetleń
    • 22 odpowiedzi
    • 6,1k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 43 odpowiedzi
    • 11,9k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 4,5k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 7,9k wyświetleń
  4. Zestaw do 6000 tys.

• 18 odpowiedzi
    • 4,7k wyświetleń
    • 16 odpowiedzi
    • 5k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Witam wszystkich Przychodzę z pytaniem jak najlepiej połączyć subwoofer ze wzmacniaczem. Sprzęt, który mam:     Yamaha R-N600A     WHARFEDALE WH-D8 Miałem połączony subwoofer pod złącze LFE. Zmieniłem na INPUT RCA. Teraz gra gorzej, jak na połączeniu LFE. Moje pytanie, czy mogę to połączyć w ten sposób:  Wzmacniacz ma 2 wyjścia LINE-OUT. Czy mam możliwość połączenia SUB+AMP pod te 1 wyjście, dwoma kablami RCA ? Generalnie, żeby się rozpisać. .. Chcę połączyć SUB+AMP przy pomocy 2 kabli RCA, tzw. chinch. Mogę tak zrobić ?
    • Fajny temat, bo każdy ma trochę inne podejście do auta. Jedni zmieniają co kilka lat, inni przywiązują się na długo – tak jak Ty do swojego Volvo. I w sumie to jest najlepszy dowód, że nie zawsze liczy się wiek czy cena, tylko to jak auto się sprawdza w praktyce. Twój S40 zrobił kawał roboty, skoro ogarnął tyle tras po Europie bez problemów. To właśnie buduje zaufanie do auta. Tekst kolegi trochę typowy, bo dziś ludzie patrzą bardziej na rocznik niż na historię. A prawda jest taka, że sprawdzony, zadbany samochód często jest więcej wart niż nowszy, ale niepewny. Ja bym się go nie pozbywał, jeśli dalej daje radę i sprawia frajdę z jazdy.
    • najwyższy czas utworzyć Polski Komitet Forumowej Listy Kolejkowej CASE, wybrać przewodniczącego, stworzyć grafik dyżurów, itd/itp kandydatury na przewodniczącego PKFLK CASE zgłaszać w trybie pilnym 
    • Ktoś mi podrzucał ale bardziej jako ciekawostkę wizerunkową.... Dobrze, że coś napisałeś, bo nawet do głowy mi nie przyszło wtedy, żeby sprawdzić jak to gra 🤭. A gra rzeczywiście bardzo ciekawie, mi od razu internety podsuwają jako skojarzony stylistycznie album zespołu Maruja, który tu pokazywałem jakiś czas temu z sugestią, że to mój kandydat na płytę roku 2025. Skojarzenie uważam za trafione... Na duże uznanie zasługuje tu (piszę o płycie, która brzmi o niebo lepiej niż ten mały live) praca realizatorska i nie bez powodu wśród twórców podano nazwiska zarówno inżyniera masteringu, jak i zajmującego się samym nagraniem, co wcale nie jest ani częste, ani nie wynika z czystej kurtuazji. Każdy kto choć troszkę gra i sam próbuje nagrywać ot tak, choćby dla zabawy wie, że skomponowanie, aranżacja i zagranie muzyki w bardzo wąskim składzie bez wokalu jest niezwykle trudne, zwłaszcza gdy jednym z instrumentów jest perkusja, która sama w sobie nie potrafi tworzyć melodii. Jest dużo ciszy, dziur i przestojów, które normalnie wypełnia wokal albo bardzo wyrazisty instrument typu gitara, saksofon, fortepian. Dlatego tak istotna staje się praca przy miksie i masteringu. Tam się tworzy i modyfikuje dźwięki, którymi można wspaniale dopełnić to, co na żywo zagrali muzycy. Szczególnie podkreślić trzeba, że w zestawie nie ma syntezatorów, a to oznacza, że wszystkie te mikrodźwięki, o jakich pisałeś, te dziwne wybrzmienia i przeszkadzajki w tle, echa i reverby, to fizyczna gra efektami gitarowymi  (sporo ich tam na fotce widać) i właśnie twórczy mix i mastering (słychać na płycie, jak czasami partie perkusji są pocięte w drobne, żeby stworzyć jakąś nową jakość estetyczną i rytmiczną). Gitarzysta gra oczywiście looperami, zapętlając to linię basu, to gitary, ma pełne ręce ale i stopy roboty  😂! Wielkie brawa dla muzyków oraz tych co obrabiali to potem na płycie. Dzięki za polecenie, bo fajnie mi się dzień w pracy zaczął! Niestety to chyba lepiej zabrzmi na słuchawkach (z uwagi na ilość drobnych informacji), chyba że ktoś ma za....sty system i da radę to odtworzyć w przestrzeni pomieszczenia - wtedy to już zrobi się pewnie niezły spektakl. Choć muzyka do łatwych nie należy...😁. Ale taką właśnie lubimy najbardziej!
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...