Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 360 tematów w tym forum

• 5 odpowiedzi
    • 3,4k wyświetleń
  1. TECHNICS SU-VX820 1 2

• 33 odpowiedzi
    • 25,2k wyświetleń
  2. Złożoność systemu 1 2

• 46 odpowiedzi
    • 23,8k wyświetleń
  3. AUDIONOVA

• 15 odpowiedzi
    • 21,3k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 9,9k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 5,4k wyświetleń
  4. Problem z odczytem plyt CD

• 14 odpowiedzi
    • 8,8k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
  5. Dysk CD/Vinyl? :|

• 7 odpowiedzi
    • 4,1k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 4,4k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 5,1k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 4,2k wyświetleń
  6. Firmy

• 6 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 5,7k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 3,4k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 7,8k wyświetleń
  7. CD do Denona PMA-2000AE

• 14 odpowiedzi
    • 9,6k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 5,5k wyświetleń
  8. Sprzęt do 2 tys. zł? 1 2

• 29 odpowiedzi
    • 15,2k wyświetleń
    • 21 odpowiedzi
    • 10,3k wyświetleń
  9. Problem z podlaczeniem

• 11 odpowiedzi
    • 4,8k wyświetleń
  10. polaczenie przez coaxial

• 2 odpowiedzi
    • 3,2k wyświetleń
    • 25 odpowiedzi
    • 37,5k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 2,9k wyświetleń
  11. Glosnik

• 10 odpowiedzi
    • 4,4k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Rozdzielczość może się wzmocnić jeśli kierować kolumny będziesz w stronę uszu. Możesz jednak spłaszczyć tym zabiegiem scenę.
    • Cześć,   Jestem tu nowy, od jakiegoś czasu namiętnie czytam posty, zbieram wiedzę, ale mam wrażenie, że im więcej czytam, tym mniej wiem.  Chcę zaprojektować system nagłośnienia do nowego mieszkania. Zaczynając od salonu/jadalni - tu bedzie stał amplituner i głośniki 5.1 - najchętniej wybrałbym coś instalacyjnego - w sciany, w sufit + wolnostojący subwoofer. Idea jest taka, aby panował minimalizm. Dla utrudnienia dodam, że w tym pomieszczeniu chciałbym zrobić dwie strefy - jedna na salon gdzie będzie to 5.1 oraz chciałbym dołożyć jeszcze głośniki na strefę jadalni/kuchni. Tak, żebym mógł włączyć muzykę np tylko na tych głośnikach tylko w jadalni, albo na całości.  W tytule napisałem kino domowe do pomieszczenia 42m2, ale chciałbym od tego amplitunera zrobić multiroom w 3-4 dodatkowych strefach. Będą to dodatkowe pokoje - tu chcę wybrać jedynie głośniki sufitowe.    Agenda do schematu:  Zielone kwadraty - głośniki ścienne Czerwone okręgi - głośniki sufitowe Żółty prostokąt - subwoofer   Kompletnie nie mam pojęcia co wybrać.  Pytania: 1. Czy głośniki instalacyjne per se dobrze grają? Rozumiem, że kolumny głośnikowe będę lepsze - ale czy to zauważalne dla kogoś kto audiofilem nie jest?  2. Czy w pomieszczeniu 12m2 wystarczą dwa głośniki sufitowe?  3. Czy rozmieszczenie sufitowych jest ok?  4. Rozumiem, że jeden amplituner nie ogarnie tyle stref - jak to najlepiej rozwiązać - drugi amplituner czy jakieś inne urządzenie?  5. Prośba o rekomendacje dla całości.    Budżet? Powiedziałbym 20-40k PLN? 
    • Ale czego oczekujesz, że co Ci powiemy w sprawie tych pomiarów? Gdzie i jakie ustroje ustawić żeby było "lepiej"? Widać, że jest mod w okolicy 50Hz, osłabienie w okolicy 100-120Hz (które też występuje w każdym pokoju w mniejszym lub większym stopniu, niekoniecznie w tym zakresie). Na mod wiesz co robić. Na dołek (efekt SBIR) możesz mieć w pewien sposób wpływ dosuwając lub odsuwając kolumny od ściany, ale i tak nie pozbędziesz się problemu całkowicie. Nadal też nie wiemy na ile wiarygodny jest ten pomiar - nie znamy procedury, nie znamy oprogramowania z którego korzystałeś. Korzystasz z niego zapewne tylko Ty jeden na forum.
    • Musisz sam to obczaić, na to składa się konstrukcja kolumn, odległości od ścian nigdy takie same boczna/tylna, właśnie miejsce odsłuchowe jest ważne (odległość od linii kolumn) i oś kolumn względem tego miejsca. Musisz być cierpliwy, a jak skręcasz kolumny, to nie od razu o 10cm tylko każdą o 1cm dosłownie. Pamiętaj, aby każda była w równej odległości od miejsca w którym siedzisz, bo z tym bywa często różnie. Później jak już trafisz, to możesz spróbować dopieścić i pobawić się kabelkami RCA, głośnikowymi, a nawet zaniedbywanymi najczęściej kablami zasilającymi. 😉
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...