Marek333 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) Jak w Waszej ocenie wygląda zestawienie NAIM NSC 222 z Aries S1 oraz MATRIX NT-1 i PS Audio AirLens? Poruszając się w produktach Lumin, Auralic, Holo Audio Red, m1t, i transportach, co ciekawego możemy sobie polecić ? , najchętniej z wyjściem I2S w cenie między 9000-30.000 zł Bardzo dobre opinie o jakości radości odsłuchui muzyki łapie nie tak drogi PS Audio AirLens .. Kto to importuje bezpośrednio może ktoś wie ? Miłego dnia PS. Przerobiłem, posiadając takie transporty/streamery więc znam sygnatury dźwięku (każdy z nich czymś cieszył ale szukamy czasem jeszcze lepszego ) : Wiim Pro Plus, (EverSolo DMP-A6 ME testowany tylko krótko) ,potem był Lumin D3 ( za dużo sybilantów u mnie) , m1t - miał wyjście I2S pięknie grał z Pontusem II, potem i obecnie AURALIC ARIES S1 - gra pięknie i jest wysoko oceniany ale boli mnie brak wyjścia I2S ponieważ chciałbym tym wyjściem wchodzić do dość dobrego mojego zew, DACa. ( LAIV HARMONY ) Aries S1 gra na tyle przyjemnie i pięknie że może nie będzie sensu na wymianę ale nie zaszkodzi sprawdzić czy coś co by miało I2S nie byłoby jeszcze ciekawsze z DACiem fajnym. Ariesa S1 może przebić i to rozważam do sprawdzenia i potencjalnego zakupu: NT-1 , PS Audio AirLens (tu mam mocne wewnętrzne przekonanie pozytywne), Holo Audio Red, NAIM NSC 222 (wiem , nie jest to transport tylko połączony z przedwzmacnizem mały kombajn ale opinie zbiera bardzo cieplutkie , no i mojej ulubione firmy czyli LAIV ale tu trzeba czekać do września 2025 na LAIV NET (tu robię sobie wielkie nadzieje, już wiem po rozmwie z Alvinem z Laiv że będzie miał ten streamer wyjście I2S na pewno ! super ! ), może coś jeszcze ciekawego macie przetestowanego i polecacie ... ? Edytowano 4 godziny temu przez Marek333 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Dla mnie z tych drogich grajków przyjemnie grał Audiolab 9000N. No ale cena absolutnie hi endowa więc trzeba czekać na promki. Z drożyzny jeszcze Cyrus wypuścił streamer Cyrus 40ST ale diabli wiedzą kto to będzie miał u nas w dystrybucji. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek333 Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) A jakie masz opinie o tych które rozważam np Matrix NT-1 , Naim NSC-222 ? ( ostatnie linijki mojego postu ) Edytowano 4 godziny temu przez Marek333 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) Nie miałem przyjemności. Znajomi z salonów audio chwalą sobie nowego Naima ale tego oczko wyżej tj. NSS 333 czy jakoś tak. Gdy już całkiem mi odbije to właśnie tego grajka sprawdzę bo ładny jest Edytowano 4 godziny temu przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek333 Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) Masz rację znacznie ciekawszy jest NSC-333 tym bardziej że jak nie mamy końcówek mocy to NSC222 niepotrzebnie płacimy za przedwzmacniacz wbudowany. Lepiej niech idzie w inne elementy kasa. Wkleję z różnice: Różnice między Naim NSC 222 a Naim NSC 333, Konstrukcja i przeznaczenie: NSC 222: To wielofunkcyjny przedwzmacniacz strumieniowy z wbudowanym DAC-iem (PCM1791A, oversampling 705,6kHz/768kHz), przedwzmacniaczem analogowym, phono stage MM i wzmacniaczem słuchawkowym. Zaprojektowany jako kompletne centrum systemu hi-fi, które wymaga jedynie wzmacniacza mocy (np. NAP 250) i kolumn. Oferuje wszechstronność (streamer, DAC, przedwzmacniacz, phono). NSS 333: To dedykowany odtwarzacz sieciowy (transport strumieniowy) z wbudowanym DAC-iem, bez funkcji przedwzmacniacza analogowego czy phono stage. Skupia się na streamingu wysokiej rozdzielczości i obsłudze cyfrowych źródeł, z naciskiem na jakość cyfrowego sygnału. Przeznaczony dla systemów, gdzie przedwzmacniacz i wzmacniacz są osobnymi komponentami. Funkcjonalność: NSC 222: Wbudowany przedwzmacniacz analogowy z regulacją głośności (przekaźniki kontaktronowe, precyzyjne rezystory). Wejście phono MM (47k/470pF, 5mV) dla gramofonów. Wzmacniacz słuchawkowy zapożyczony z Uniti Atom Headphone Edition. Wejścia analogowe: 1 x RCA, 1 x 5-pin DIN. Wejścia cyfrowe: 2 x TOSLINK (24-bit/96kHz), 1 x coaxial RCA, 1 x coaxial BNC (24-bit/192kHz, DoP 64Fs). Wyjścia analogowe: 1 x XLR (pseudo-zbalansowane, 7Vrms), 1 x RCA (7Vrms), gniazdo słuchawkowe 6,35 mm. Brak wyjść cyfrowych (np. I2S, coaxial). Sterowanie: aplikacja Focal & Naim, pilot Zigbee, podświetlany regulator głośności, ekran 5,5” kolorowy. Obsługuje platformy: Spotify Connect, Tidal Connect, Qobuz, Apple Music, AirPlay 2, Chromecast, Roon Ready, radio internetowe. NSS 333: Brak przedwzmacniacza analogowego, phono stage i wzmacniacza słuchawkowego. Skupia się na streamingu i DAC-u, z naciskiem na niskoszumowe sygnały cyfrowe (karta NP800, zbalansowane LVDS). Wejścia cyfrowe: 2 x TOSLINK, 1 x coaxial RCA, 1 x coaxial BNC (specyfikacja podobna do NSC 222). Wyjścia cyfrowe: 1 x coaxial BNC, 1 x coaxial RCA (umożliwia podłączenie do zewnętrznego DAC-a). Wyjścia analogowe: 1 x XLR, 1 x RCA (brak danych o mocy wyjściowej, ale podobne do NSC 222). Sterowanie: aplikacja Focal & Naim, pilot Zigbee, ekran 5,5” kolorowy. Obsługuje te same platformy co NSC 222, ale z lepszą optymalizacją cyfrową (niższy jitter). Uwagi: NSC 222 jest bardziej wszechstronny dzięki funkcjom analogowym, a NSS 333 specjalizuje się w streamingu i cyfrowym przetwarzaniu. Specyfikacja techniczna: NSC 222: Przepustowość: PCM 32-bit/384kHz , DSD128. Zasilanie: Wbudowany zasilacz liniowy (transformator toroidalny) + SMPS dla trybu czuwania (0,5W). Opcjonalny zewnętrzny zasilacz NPX 300 (deaktywuje wewnętrzny, redukuje szumy). THD: Linia 0,0025% @1kHz , cyfrowe 0,0035% @0dBFS . SNR: Linia 104dB, cyfrowe 102dB (A-ważone, 0dB). NSS 333: Przepustowość: PCM 32-bit/384kHz, DSD128. Zasilanie: Wbudowany zasilacz liniowy, z opcją NPX 300 (możliwość podłączenia dwóch NPX 300 dla sekcji cyfrowej i analogowej). Karta strumieniowa NP800 z LVDS dla niższego poziomu szumów. Brak danych o THD i SNR, ale recenzje sugerują lepszą przejrzystość i niższy jitter niż w NSC 222. Uwagi: NSS 333 ma bardziej zaawansowaną sekcję cyfrową (optymalizacja sygnału, niższe szumy), ale NSC 222 nadrabia wszechstronnością. Zasilanie i skalowalność: NSC 222: Wbudowany zasilacz liniowy z transformatorem toroidalnym, z opcją NPX 300 dla poprawy jakości dźwięku. NSS 333: Również wspiera NPX 300, z możliwością użycia dwóch zasilaczy (jeden dla sekcji cyfrowej, drugi analogowej), co daje większą skalowalność w systemach high-end. Uwagi: NSS 333 oferuje potencjalnie wyższą jakość dźwięku z podwójnym NPX 300, ale wymaga większej inwestycji. Design i budowa: NSC 222: Aluminiowa obudowa (20 mm front, 5 mm płyty), szczotkowana i anodowana, z radiatorem. Waga: 11 kg. NSS 333: Podobna obudowa, ale lżejsza (ok. 7 kg, brak danych dokładnych). Skupia się na sekcji cyfrowej, z mniejszą liczbą komponentów analogowych. Uwagi: NSC 222 jest bardziej masywny ze względu na dodatkowe funkcje (przedwzmacniacz, phono). Pozycja w hierarchii Naim: NSC 222: Seria 200, niższa półka w linii New Classic, ale wszechstronna dzięki funkcjom przedwzmacniacza. NSS 333: Seria 300, wyższa półka, specjalizująca się w streamingu i DAC-u, z lepszą jakością cyfrową. Niestety cena jest mocno obciążająca, nie łatwa do akceptacji .... Edytowano 3 godziny temu przez Marek333 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts