Mprezi Napisano 24 czerwca Napisano 24 czerwca 4 minuty temu, Slawko69 napisał: Nowe niestety tylko w THF. Aż prosi się o zmianę dystrybutora. Oni te markę traktują po macoszemu. Trudno nawet o odsluch w salonie. Jeden egzemplarz na Polskę Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 24 czerwca Autor Napisano 24 czerwca Przecież pisali, że ProAc to malutki producent. Nie jest łatwo zaspokoić popyt całego świata. Z całą pewnością w końcu i do Polski przyjedzie dostawa tylko zamówienie musi czekać na swoją kolej. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 24 czerwca Napisano 24 czerwca 2 godziny temu, Mprezi napisał: Proszę o podpowiedź gdzie obecnie można zakupić w Polsce kolumny Proac bo Top Hi Fi nie ma asortymentu.. Zapraszam do kontaktu na priv w sprawie modelu. Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 25 czerwca Napisano 25 czerwca Dnia 20.05.2025 o 15:58, kaczadupa napisał: A z piecykiem Regi i Qutestem monitory D2R na tej piosence błyszczały, bajka. https://tidal.com/browse/track/104159074?u Wyobrażam sobie Sylviana na Response 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 lipca Autor Napisano 1 lipca (edytowany) @Top Hi-Fi & Video Design możecie się dowiedzieć od producenta czy wykończenie oak to inaczej natural oak czy jednak coś innego? Na zdjęciach wyglądają trochę inaczej, natural oak jakby ładniejsze. Na stronie producenta widać tylo wykończenie oak, bez natural. Koleżanki i Koledzy, który kolor dla Was ładniejszy? Te ciemniejsze to oczywiście orzech. Edytowano 1 lipca przez kaczadupa Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 1 lipca Napisano 1 lipca Coś ten Twój orzech mało orzechowy. Moje zdanie znasz. Te jasne miałem na testach. 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 27 sierpnia Autor Napisano 27 sierpnia Wszystko super a ja siadam do kolacji a potem zaczynam testy hi - endowych nauszników. Pysznie. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 27 sierpnia Napisano 27 sierpnia 3 minuty temu, Slawko69 napisał: A cóż to takiego? Hej Przeniosłem po zgłoszeniu wpis Adama z innego tematu bo był offtopem. Nie miałem pomysłu gdzie więc do tematu autora 😉 Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 27 sierpnia Autor Napisano 27 sierpnia (edytowany) Dzięki. Tu jest lepiej. To moje miejsce 13 minut temu, Slawko69 napisał: cóż to takiego? Hi end od AKG Po 2 godzinach stwierdzam, że jak już się wejdzie w ich równowagę tonalną, to żadne inne słuchawki nie będą się podobały. Bas i soprany biere w całości - ołjea!, energia jest też niespożyta ale wokale nie wiem czy mogę nazwać naturalnymi czy jednak neutralnymi. ATC znowu zbierają swoje żniwo na wokalach czyli wszystko po staremu. Edytowano 27 sierpnia przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 28 sierpnia Napisano 28 sierpnia Olej wokale. Tyle jest świetnej muzyki instrumentalnej. 4 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 28 sierpnia Napisano 28 sierpnia To , co polecasz do muzyki instrumentalnej ? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 28 sierpnia Napisano 28 sierpnia 6 godzin temu, maciek72 napisał: To , co polecasz do muzyki instrumentalnej ? Hi end od AKG 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 28 sierpnia Autor Napisano 28 sierpnia (edytowany) Jednak wolę sprostować, żeby się producent nie obraził. W końcu zmienił nazwę i takiej należy używać. Austrian Audio a słuchawki noszą nazwę - „The Composer”. 6 godzin temu, maciek72 napisał: To , co polecasz do muzyki instrumentalnej ? Polecam wszystkim, którzy szukają maksymalnej wygody na głowie. Bardzo dobrze leżą, zero ucisków czy zmęczenia karku ciężarem nauszników. Edytowano 28 sierpnia przez kaczadupa Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 28 sierpnia Napisano 28 sierpnia Hifiman Arya Organic też nie czuje się na głowie w porównaniu np. z Audeze. Bardzo wygodne. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 28 sierpnia Autor Napisano 28 sierpnia To u mnie pierwszy warunek przy słuchawkach. Żadnego imadła czy treningu karku jak dla boksera. Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 28 sierpnia Napisano 28 sierpnia Adam. Czy ten test słuchawek oznacza koniec poszukiwań kolumn? Zostajesz z ATC? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 28 sierpnia Autor Napisano 28 sierpnia (edytowany) Dzisiaj mam za duże nerwy, żeby słuchać na słuchawkach, nawet ich nie dotknąłem… Od jutra siądę i zacznę konkretnie słuchać. Dam znać Sławek czy AKG nabędę ale już teraz mogę powiedzieć oczywistą oczywistość, że to jednak inny odbiór muzyki - słuchawki (nawet te otwarte) vs stereo. I nawet jak akustyka pokoju jest przeszkodą przy stereo, to nadal ten rodzaj grania (w moim odczuciu) się broni. Edytowano 28 sierpnia przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 28 sierpnia Napisano 28 sierpnia Ja też wolę muzykę z kolumn. Słuchawek używam rzadko. Nie dają takiej frajdy Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 28 sierpnia Napisano 28 sierpnia 2 godziny temu, kaczadupa napisał: Dzisiaj mam za duże nerwy, żeby słuchać na słuchawkach, nawet ich nie dotknąłem… Od jutra siądę i zacznę konkretnie słuchać. Dam znać Sławek czy AKG nabędę ale już teraz mogę powiedzieć oczywistą oczywistość, że to jednak inny odbiór muzyki - słuchawki (nawet te otwarte) vs stereo. I nawet jak akustyka pokoju jest przeszkodą przy stereo, to nadal ten rodzaj grania (w moim odczuciu) się broni. A mogę zapytać w co Ty się wpinasz tym Hi-Endem The Composer ? 😉 2 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 29 sierpnia Napisano 29 sierpnia 14 godzin temu, DiBatonio napisał: A mogę zapytać w co Ty się wpinasz tym Hi-Endem The Composer ? 😉 Niektóre pytania muszą pozostać bez odpowiedzi. 1 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 29 sierpnia Autor Napisano 29 sierpnia Weekend. W końcu odpoczynek. Można się zająć przyjemnościami. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Poniedziałek o 20:17 Autor Napisano Poniedziałek o 20:17 (edytowany) Dnia 28.08.2025 o 22:58, Slawko69 napisał: Ja też wolę muzykę z kolumn. Słuchawek używam rzadko. Nie dają takiej frajdy Sławek, tak wstępnie powiem Ci, że jak będziesz kiedyś szukał słuchawek - odpowiednika ilości wysokich tonów w stosunku do średnicy jaką masz w ProAc D2R ale i takiej jej jakości to zacznij szukanie od The Composer. Tak samo odbieram ilość wysokich tonów w stosunku do środka pasma jak z D2R (czyli trochę za dużo na mój gust). Jednak sama jej jakość, to jak u ProAc, palce lizać. Edytowano Poniedziałek o 20:18 przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 09:00 Autor Napisano wczoraj o 09:00 (edytowany) Już się trochę ze słuchawkami Austrian Audio The Composer poznałem czyli mogę napisać o wrażeniach. Wygoda - bardzo dobra, żadnych uwag. Idealne słuchawki na wielkie globusy jak mój. Wykonanie - bardzo dobre, żadnych uwag. Brzmienie - nie ograniczają tempa, rytmiki itp., nie ma żadnego spowalniania (to lubię). Atak ok. Detal ok., rozdzielczość ok., niskie tony - mooooże dodałbym troszkę, ciutkę ciepła czy masywności ale to tak troszkę, odrobinę - przez pryzmat ilości wysokich tonów w tych słuchawkach. Chociaż, jak się później okaże, kombinowanie z ich naturalną urodą nie musi się opłacić… Średnica - można chcieć ciut więcej płynności - jak już chcę dodać trochę ciepełka i masywności na dole pasma ale jak nie chcę dodać to na średnicy też nic nie ruszam. Wysokie tony - jakość bardzo dobra (potrafią wyraźnie pokazać wady realizacji a także szorstkości czy ostrości ale da się to zaakceptować). Jest i ciężar jest i otwarcie - technicznie jest ok. I tu, moim zdaniem, jest cały myk czy słuchawki z nami zostaną czy nie - góra, przez jej ilość, angażuje równie mocno co średnica a często chyba bardziej - zwłaszcza, gdy chcemy posłuchać głośniej!, jak słucham cicho to jakoś mi tak jej ilość nie przeszkadza - tj. nie odrywa od słuchania całości. I najlepsze na koniec - dla mnie słuchawki grają lepiej z DAP-a A&K SR25 jak ze wzmacniacza słuchawkowego Ferrum Oor i Qutesta ( zasilacz - ten wypasiony - do Oor może dzisiaj podłączę bo wczoraj tylko z podstawowego zasilacza słuchałem). Czemu lepiej z Astella - ano lepsza dynamika w skali makro, bas mocniej uderza, do tego Astell tak nie kombinuje co tu upiększyć jak Oor ale i dla mnie Oor za bardzo zabiera słuchawkom ich największy atut czyli jakość wysokich tonów i ich zszycie ze średnicą. Ugładza je, jakby wycofuje ale też matowi oraz cofa górną średnicę przez co te słuchawki tracą swój charakter i stają się nijakie, kobitki brzmią jak z zapchanym od kataru nosem… Tak, myślałem, że słuchawki Composer, pod moje uszy, potrzebują trochę mniej wysokich tonów ale połączenie z Oor temu przeczy... Wniosek taki, że albo kocha się je takimi jakie są albo nie ma co korygować ich Oorem, który dla mnie jest mocno „porobionym” jak na wzmacniacz brzmieniem - bardzo wygładza górę i górny środek, zaokrągla i zmiękcza a do tego wokale męskie zaczynają być jak śpiew starego organisty w kościele - nienaturalnie epickie - więc blee… I brakuje mu dynamiki w skali makro. Takie „dziadkowe” granie ten Oor przy grajku Astella. Wniosek końcowy - dać im w miarę transparentny i równy system czy grajka (bo i z niego grają na swojego maksa) i kochać albo pokochać takimi jakie są. Ocena końcowa - mocne 9/10. Wzmacniacz słuchawkowy Ferrum Oor bez wypasionego, dedykowanego mu zasilacza - ocena końcowa - naciągane 6/10. Można lubić taki teatr z wokalami ale można też się krzywić. No i gdzie dynamika, gdzie uderzenie, rytm? To jest ślimok… Pewnie dzisiaj podłączę opcjonalny zasilacz i się posłucha co w trawie piszczy. Edytowano wczoraj o 09:08 przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts