Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Powiedziałbym tak ,,, w Qobuzie brak może z 10% tego co w Tidalu 

Natomiast są inne nie występujące w Tidal ciekawe często bardzo z 10% więcej, więc równowaga

Soundiiz - podrążcie temat , zapewniam że warto !!! , używam  tego serwisu  do sychronizacji  playlist Tidal - Qobuz w dwie strony.

Tą metodą mam zawsze wszystkie playlisty zmirrorowane w obu serwisach co bym nie zmienił w którym serwisie to odzwieciedla mi Soundizz w drugim (opcja synchronizacji  dowolnych  serwisów sttreamingowych + backup sobie robię u nich dodatkowo robię) Bardzo fajna sprawa.  https://soundiiz.com/ 

Napisano
Dnia 18.05.2025 o 10:46, Marek333 napisał:

Ma duże, ponieważ webowa obsługa  serwisu nie łączy się przez usługę connect (gorsza znacznie jakość)

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Qobuz odpalony z przeglądarki jest gorszy dźwiękowo niż z apki uruchomionej z pulpitu? Możesz podać jakieś kawałki do sprawdzenia? 

Napisano

@Adi777 W wersjach przeglądarkowych nie uruchomisz trybu ekskluzywnego z pominięciem systemowego miksera dźwięku. W niektórych serwisach i kombinacjach (jak np. Firefox i Tidal) nie działa też streamowanie w maksymalnych dostępnych jakościach (Max). Czy faktycznie słychać różnicę? Sprawdź :)

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Adi777 napisał:

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Qobuz odpalony z przeglądarki jest gorszy dźwiękowo niż z apki uruchomionej z pulpitu? Możesz podać jakieś kawałki do sprawdzenia? 

Dokładnie jest tak jak piszesz , jest gorszy. Przykład podałem utworu gdzie bardzo widać w pierwszym poście tego wątku jest )

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

@Marek333 a Qobuz z jakiejś apk? Czy sa jakies metody instalacji na komórce podobnie jak na PC?

Nie wiem jak na PC bo używam tylko Macbooka, iPada i komórki Androida do streamingów TIDAL , QOBUZ
 Qobuza mam  na Macbooku i na Androidzie . Nie da się na iPadzie w Polsce nie robiąc rozwalenia systemu ze swoim loginem i lokacją gdzie mieszkasz więc to odpuściłem

Tidala mam na wszystkich 3 urzadzeniach.

Qobuza na Macbooka łatwo zainstalować , na Androida dość skomplikowany proces ale przeszedłem krok , po kroku za poradami AI GROKa jak zwykle ;)   ... dało radę...z trudem sporym ale działa jak złoto.
Po prostu da radę. :) 

Edytowano przez Marek333
Napisano (edytowany)
36 minut temu, marcinmarcin napisał:

Czyli nie dla mnie... niestety

Dlaczego?

Na andka Qobuza albo trzeba zainstalować będąc zagranicą(daleko do Niemiec nie masz) , możesz spróbować też w apce Google Play zmienić lokalizację domyślną na Niemcy lub Francję.

Ewentualnie można Qobuza bez problemu w Polsce zainstalować na telefon lub tablet ale z andkiem nie nowszym niż 12, do puszczania muzy może wystarczyć .

Na żony fonie z andkiem 15 nie mogłem zainstalować Qobuza ale mogę go odtwarzać poprzez apkę Mconnect, co dla mnie i tak jest najlepsze.Po wybraniu Browser i z niego Qobuza musiałem się tylko na niego zalogować na swoje dane.

Edytowano przez Tomasz Kluczynski
Napisano

Nie trzeba instalować za granicą ;) W przeglądarce wystarczy dodać wtyczkę browsec vpn i jesteśmy w wybranym kraju. Jedynie konta nie da się zarejestrować na mailu z aliasem ..pl, ale @gmail.com styknie. Podobnie kontrolny przelew - o ile PayPal przechodził to karta visa polskiego banku już nie.

Napisano
43 minuty temu, Amarok napisał:

U mnie na telefonie z antkiem 15 najnowszy Qobuz w wersji 9.0 connect działa.  Z Tidalem nie porównywałem... z braku czasu. 

Jak go zainstalujesz to działa. Na swoim zainstalowałem Qobuza jak pracowałem w Niemczech. Na żony już nie mogę zainstalować, ale działa przez apke Mconnect. 

Napisano (edytowany)

Słucham właśnie Qobuza i nie mogę dosłownie wstać z fotela. Niebo a ziemia w stosunku do Tidala do którego przywykłem i znam od bardzo dawna przecież  (wiele utworów znam   bardzo dokładnie, w każdym miejscu jak grają) . Tu w Qobuzie  jest u mnie  masa nowych szczegółów, mikrodynamiki i głębi, piękny wokal (głębszy z oddechem !!! ,  jest radocha !  
Morda ucieszona na maxa !!!! ;) 

PS Boli mnie jak muszę  na Tidala się przełączać bo "na oko"  z 3-5% utworów z moich playlist brakuje w Qobuzie . W zamian  są inne czasem jest tak że nie ma jakiegoś wykonawcy a czasem tak że 2 albumy w Tidalu a tu w Qobuzie 16 ! / nie podam teraz z pamieci ale tak jest , pamiętam /
Oceniam ucziwie podchodząc ,  równowagę w ilości między tymi serwisami.

---edit

Przykład Sprawdziłem z brzegu np George ZAMFIRE:

Na Tidal 24 albumy

Na Qobuz 29 albumów

Dire Staits Tidal 18, Qobuz 8 ale w Tidal albumy występują pomnożone  te same po kilka razy
Carla Bruni podobnie przemnożone albumy  te same i jest  więcej w Tidal 18 szt,  w Qobuz 8 szt. nie zduplikowane

Świetny pianista którego bardzo lubię  ! George Davidson  Tidal 6, Qobuz 6 albumów

Osobiście nie przeszkadzają mi te różnice w ilości , to co najcenniejsze jest na obu serwisach 

Pozdrawiam

Edytowano przez Marek333
Napisano
14 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Dzisiaj słuchałem poprzez Qobuz Connect playlisty z targów w Monachium.

Nie mogłem wyjść z podziwu jak to ładnie brzmi.

https://open.qobuz.com/playlist/12823742

To samo z Tidala

https://listen.tidal.com/playlist/e86d3d94-f59e-4725-a0cb-a2d63ee7978f

A mówiłem.. ;)

Różnica szokująca wręcz aż trudno zrozumieć  dlaczego. Pewnie dużo lepszy masteriing do plików. Może w systemie TIDAL bardzo wysokie prędkości konweersji plików stosują czy co nie wiem..  

Napisano
9 minut temu, Marek333 napisał:

A mówiłem.. ;)

Różnica szokująca wręcz aż trudno zrozumieć  dlaczego. Pewnie dużo lepszy masteriing do plików. Może w systemie TIDAL bardzo wysokie prędkości konweersji plików stosują czy co nie wiem..  

Dostawca usług streamingowych nie robi masteringu nagrań!!!! Ludzie....

Napisano (edytowany)
30 minut temu, fp74 napisał:

Może źle się wyraziłem. Mam na myśli konwersje masterowych najwyższej jakości plików do plików dostosowanych do przesyłu i odbioru przez nas na urządzeniach
Przepraszam za nieścisłość  -mój skrót myślowy ;) 
Ale sądzę, że większość z naszej ekipy  wiedziała o co chodzi ;) 

Po prostu to się robi masowo ! i czas takich konwersji ma znaczenie , mogą przy tym być różnie przygotowane te finalne pliki "dla nas do jedzenia". ;) 

Edytowano przez Marek333
Napisano
19 minut temu, fp74 napisał:

Nie jesteśmy w stanie powiedzieć( czy napisać) dlaczego ale ta różnica na plus Qobuza Connect jest wyraznie słyszalna.

Specjalnie dzisiaj robiłem porównanie. Na dwóch telefanach puszczałem na zmianę utwory z tej właśnie playlisty. Jeden telefon puszczał ten sam utwór z Tidal Connect, a drugi fon z Qobuz Connect.

Coś tam musi być , bo i gdy utwór puszczany jest z Qobuz Connect to pokazuje mi się dosłownie na każdym sprzęcie który jest włączony, laptop,tablet i telefon.

Z Tidalem Connect już tak nie jest.

Widać że pliki tego samego nagrania często pochodzą z innego zródła.

Monk.jpg

Birds.jpg

Elvis.jpg

REM.jpg

Napisano
7 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Widać że pliki tego samego nagrania często pochodzą z innego zródła.

Monk.jpg

Birds.jpg

Elvis.jpg

REM.jpg

Jeżeli pochodzą z różnych źródeł,  czego nie można przecież wykluczyć, to wiadomo, że ich porównywanie mija się z celem.

Po drugie, nie wiem czy nie należałoby ich porównywać na dwóch identycznych urządzeniach (np. telefonach), no bo te urządzenia też "coś tam robią z plikami" 😆😉, że się fachowo wyrażę.

Po trzecie, dwa z tych plików maja taki sam format, a dwa się różnią - pani Dominika ma gęstszy plik po prawej a panowie z REM po lewej . Czy mimo to, pliki z Q brzmiały we wszystkich czterech przypadkach lepiej?

Napisano
6 minut temu, fp74 napisał:

Jeżeli pochodzą z różnych źródeł,  czego nie można przecież wykluczyć, to wiadomo, że ich porównywanie mija się z celem.

Po drugie, nie wiem czy nie należałoby ich porównywać na dwóch identycznych urządzeniach (np. telefonach), no bo te urządzenia też "coś tam robią z plikami" 😆😉, że się fachowo wyrażę.

Po trzecie, dwa z tych plików maja taki sam format, a dwa się różnią - pani Dominika ma gęstszy plik po prawej a panowie z REM po lewej . Czy mimo to, pliki z Q brzmiały we wszystkich czterech przypadkach lepiej?

Dla mnie wszystkie z Qobuza brzmią ciut lepiej, nie jest to duża różnica, ale jakby bylo w tym ciut więcej takiego wyrafinowana. Dźwięk na krawędziach jest tak jakby mniej ostry, bardziej plastyczny.

Choć i z Tidala ta playlista brzmi też bardzo dobrze.

Oczywiście było słuchane na tym samym sprzęcie, tej samej głośności, a i Tidala i Qobuz też zmieniałem na obu telefonach i w przypadku tych zmian nie odczuwałem żadnych różnic.

To znaczy czy z jednego telefonu czy drugiego to utwory puszczane z Qobuza brzmiały identycznie. Z Tidalem podobnie.