Marek333 Napisano Poniedziałek o 15:10 Autor Napisano Poniedziałek o 15:10 Powiedziałbym tak ,,, w Qobuzie brak może z 10% tego co w Tidalu Natomiast są inne nie występujące w Tidal ciekawe często bardzo z 10% więcej, więc równowaga Soundiiz - podrążcie temat , zapewniam że warto !!! , używam tego serwisu do sychronizacji playlist Tidal - Qobuz w dwie strony. Tą metodą mam zawsze wszystkie playlisty zmirrorowane w obu serwisach co bym nie zmienił w którym serwisie to odzwieciedla mi Soundizz w drugim (opcja synchronizacji dowolnych serwisów sttreamingowych + backup sobie robię u nich dodatkowo robię) Bardzo fajna sprawa. https://soundiiz.com/ 2 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Poniedziałek o 16:44 Napisano Poniedziałek o 16:44 (edytowany) @Marek333 a Qobuz z jakiejś apk? Czy sa jakies metody instalacji na komórce podobnie jak na PC? Edytowano Poniedziałek o 16:45 przez marcinmarcin Odpisz, cytując
Adi777 Napisano Poniedziałek o 17:22 Napisano Poniedziałek o 17:22 Dnia 18.05.2025 o 10:46, Marek333 napisał: Ma duże, ponieważ webowa obsługa serwisu nie łączy się przez usługę connect (gorsza znacznie jakość) Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Qobuz odpalony z przeglądarki jest gorszy dźwiękowo niż z apki uruchomionej z pulpitu? Możesz podać jakieś kawałki do sprawdzenia? Odpisz, cytując
lpomis Napisano Poniedziałek o 17:43 Napisano Poniedziałek o 17:43 @Adi777 W wersjach przeglądarkowych nie uruchomisz trybu ekskluzywnego z pominięciem systemowego miksera dźwięku. W niektórych serwisach i kombinacjach (jak np. Firefox i Tidal) nie działa też streamowanie w maksymalnych dostępnych jakościach (Max). Czy faktycznie słychać różnicę? Sprawdź 4 Odpisz, cytując
Marek333 Napisano Poniedziałek o 19:06 Autor Napisano Poniedziałek o 19:06 (edytowany) 1 godzinę temu, Adi777 napisał: Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Qobuz odpalony z przeglądarki jest gorszy dźwiękowo niż z apki uruchomionej z pulpitu? Możesz podać jakieś kawałki do sprawdzenia? Dokładnie jest tak jak piszesz , jest gorszy. Przykład podałem utworu gdzie bardzo widać w pierwszym poście tego wątku jest ) 2 godziny temu, marcinmarcin napisał: @Marek333 a Qobuz z jakiejś apk? Czy sa jakies metody instalacji na komórce podobnie jak na PC? Nie wiem jak na PC bo używam tylko Macbooka, iPada i komórki Androida do streamingów TIDAL , QOBUZ Qobuza mam na Macbooku i na Androidzie . Nie da się na iPadzie w Polsce nie robiąc rozwalenia systemu ze swoim loginem i lokacją gdzie mieszkasz więc to odpuściłem Tidala mam na wszystkich 3 urzadzeniach. Qobuza na Macbooka łatwo zainstalować , na Androida dość skomplikowany proces ale przeszedłem krok , po kroku za poradami AI GROKa jak zwykle ... dało radę...z trudem sporym ale działa jak złoto. Po prostu da radę. Edytowano Poniedziałek o 19:16 przez Marek333 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Poniedziałek o 19:22 Napisano Poniedziałek o 19:22 15 minut temu, Marek333 napisał: dało radę Z Apk? Odpisz, cytując
Marek333 Napisano Poniedziałek o 19:23 Autor Napisano Poniedziałek o 19:23 Tak jest 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Poniedziałek o 19:23 Napisano Poniedziałek o 19:23 Czyli nie dla mnie... niestety Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano Poniedziałek o 19:46 Napisano Poniedziałek o 19:46 (edytowany) 36 minut temu, marcinmarcin napisał: Czyli nie dla mnie... niestety Dlaczego? Na andka Qobuza albo trzeba zainstalować będąc zagranicą(daleko do Niemiec nie masz) , możesz spróbować też w apce Google Play zmienić lokalizację domyślną na Niemcy lub Francję. Ewentualnie można Qobuza bez problemu w Polsce zainstalować na telefon lub tablet ale z andkiem nie nowszym niż 12, do puszczania muzy może wystarczyć . Na żony fonie z andkiem 15 nie mogłem zainstalować Qobuza ale mogę go odtwarzać poprzez apkę Mconnect, co dla mnie i tak jest najlepsze.Po wybraniu Browser i z niego Qobuza musiałem się tylko na niego zalogować na swoje dane. Edytowano Poniedziałek o 20:02 przez Tomasz Kluczynski Odpisz, cytując
Amarok Napisano Poniedziałek o 21:04 Napisano Poniedziałek o 21:04 U mnie na telefonie z antkiem 15 najnowszy Qobuz w wersji 9.0 connect działa. Z Tidalem nie porównywałem... z braku czasu. Odpisz, cytując
lion Napisano Poniedziałek o 21:29 Napisano Poniedziałek o 21:29 Nie trzeba instalować za granicą W przeglądarce wystarczy dodać wtyczkę browsec vpn i jesteśmy w wybranym kraju. Jedynie konta nie da się zarejestrować na mailu z aliasem ..pl, ale @gmail.com styknie. Podobnie kontrolny przelew - o ile PayPal przechodził to karta visa polskiego banku już nie. Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano Poniedziałek o 21:50 Napisano Poniedziałek o 21:50 43 minuty temu, Amarok napisał: U mnie na telefonie z antkiem 15 najnowszy Qobuz w wersji 9.0 connect działa. Z Tidalem nie porównywałem... z braku czasu. Jak go zainstalujesz to działa. Na swoim zainstalowałem Qobuza jak pracowałem w Niemczech. Na żony już nie mogę zainstalować, ale działa przez apke Mconnect. Odpisz, cytując
Marek333 Napisano 23 godziny temu Autor Napisano 23 godziny temu (edytowany) Słucham właśnie Qobuza i nie mogę dosłownie wstać z fotela. Niebo a ziemia w stosunku do Tidala do którego przywykłem i znam od bardzo dawna przecież (wiele utworów znam bardzo dokładnie, w każdym miejscu jak grają) . Tu w Qobuzie jest u mnie masa nowych szczegółów, mikrodynamiki i głębi, piękny wokal (głębszy z oddechem !!! , jest radocha ! Morda ucieszona na maxa !!!! PS Boli mnie jak muszę na Tidala się przełączać bo "na oko" z 3-5% utworów z moich playlist brakuje w Qobuzie . W zamian są inne czasem jest tak że nie ma jakiegoś wykonawcy a czasem tak że 2 albumy w Tidalu a tu w Qobuzie 16 ! / nie podam teraz z pamieci ale tak jest , pamiętam / Oceniam ucziwie podchodząc , równowagę w ilości między tymi serwisami. ---edit Przykład Sprawdziłem z brzegu np George ZAMFIRE: Na Tidal 24 albumy Na Qobuz 29 albumów Dire Staits Tidal 18, Qobuz 8 ale w Tidal albumy występują pomnożone te same po kilka razy Carla Bruni podobnie przemnożone albumy te same i jest więcej w Tidal 18 szt, w Qobuz 8 szt. nie zduplikowane Świetny pianista którego bardzo lubię ! George Davidson Tidal 6, Qobuz 6 albumów Osobiście nie przeszkadzają mi te różnice w ilości , to co najcenniejsze jest na obu serwisach Pozdrawiam Edytowano 23 godziny temu przez Marek333 1 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Dzisiaj słuchałem poprzez Qobuz Connect playlisty z targów w Monachium. Nie mogłem wyjść z podziwu jak to ładnie brzmi. https://open.qobuz.com/playlist/12823742 To samo z Tidala https://listen.tidal.com/playlist/e86d3d94-f59e-4725-a0cb-a2d63ee7978f 1 Odpisz, cytując
Marek333 Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu 14 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał: Dzisiaj słuchałem poprzez Qobuz Connect playlisty z targów w Monachium. Nie mogłem wyjść z podziwu jak to ładnie brzmi. https://open.qobuz.com/playlist/12823742 To samo z Tidala https://listen.tidal.com/playlist/e86d3d94-f59e-4725-a0cb-a2d63ee7978f A mówiłem.. Różnica szokująca wręcz aż trudno zrozumieć dlaczego. Pewnie dużo lepszy masteriing do plików. Może w systemie TIDAL bardzo wysokie prędkości konweersji plików stosują czy co nie wiem.. 1 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 9 minut temu, Marek333 napisał: A mówiłem.. Różnica szokująca wręcz aż trudno zrozumieć dlaczego. Pewnie dużo lepszy masteriing do plików. Może w systemie TIDAL bardzo wysokie prędkości konweersji plików stosują czy co nie wiem.. Dostawca usług streamingowych nie robi masteringu nagrań!!!! Ludzie.... 1 Odpisz, cytując
Marek333 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu (edytowany) 30 minut temu, fp74 napisał: Dostawca usług streamingowych nie robi masteringu nagrań!!!! Ludzie.... Może źle się wyraziłem. Mam na myśli konwersje masterowych najwyższej jakości plików do plików dostosowanych do przesyłu i odbioru przez nas na urządzeniach Przepraszam za nieścisłość -mój skrót myślowy Ale sądzę, że większość z naszej ekipy wiedziała o co chodzi Po prostu to się robi masowo ! i czas takich konwersji ma znaczenie , mogą przy tym być różnie przygotowane te finalne pliki "dla nas do jedzenia". Edytowano 6 godzin temu przez Marek333 1 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 19 minut temu, fp74 napisał: Dostawca usług streamingowych nie robi masteringu nagrań!!!! Ludzie.... Nie jesteśmy w stanie powiedzieć( czy napisać) dlaczego ale ta różnica na plus Qobuza Connect jest wyraznie słyszalna. Specjalnie dzisiaj robiłem porównanie. Na dwóch telefanach puszczałem na zmianę utwory z tej właśnie playlisty. Jeden telefon puszczał ten sam utwór z Tidal Connect, a drugi fon z Qobuz Connect. Coś tam musi być , bo i gdy utwór puszczany jest z Qobuz Connect to pokazuje mi się dosłownie na każdym sprzęcie który jest włączony, laptop,tablet i telefon. Z Tidalem Connect już tak nie jest. Widać że pliki tego samego nagrania często pochodzą z innego zródła. 1 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 7 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: Widać że pliki tego samego nagrania często pochodzą z innego zródła. Jeżeli pochodzą z różnych źródeł, czego nie można przecież wykluczyć, to wiadomo, że ich porównywanie mija się z celem. Po drugie, nie wiem czy nie należałoby ich porównywać na dwóch identycznych urządzeniach (np. telefonach), no bo te urządzenia też "coś tam robią z plikami" 😆😉, że się fachowo wyrażę. Po trzecie, dwa z tych plików maja taki sam format, a dwa się różnią - pani Dominika ma gęstszy plik po prawej a panowie z REM po lewej . Czy mimo to, pliki z Q brzmiały we wszystkich czterech przypadkach lepiej? Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 6 minut temu, fp74 napisał: Jeżeli pochodzą z różnych źródeł, czego nie można przecież wykluczyć, to wiadomo, że ich porównywanie mija się z celem. Po drugie, nie wiem czy nie należałoby ich porównywać na dwóch identycznych urządzeniach (np. telefonach), no bo te urządzenia też "coś tam robią z plikami" 😆😉, że się fachowo wyrażę. Po trzecie, dwa z tych plików maja taki sam format, a dwa się różnią - pani Dominika ma gęstszy plik po prawej a panowie z REM po lewej . Czy mimo to, pliki z Q brzmiały we wszystkich czterech przypadkach lepiej? Dla mnie wszystkie z Qobuza brzmią ciut lepiej, nie jest to duża różnica, ale jakby bylo w tym ciut więcej takiego wyrafinowana. Dźwięk na krawędziach jest tak jakby mniej ostry, bardziej plastyczny. Choć i z Tidala ta playlista brzmi też bardzo dobrze. Oczywiście było słuchane na tym samym sprzęcie, tej samej głośności, a i Tidala i Qobuz też zmieniałem na obu telefonach i w przypadku tych zmian nie odczuwałem żadnych różnic. To znaczy czy z jednego telefonu czy drugiego to utwory puszczane z Qobuza brzmiały identycznie. Z Tidalem podobnie. 2 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu To ciekawe wnioski. Ale potwierdza to przy okazji, że parametry plików od pewnych wielkości nie mają żadnego wpływu na jakość dźwięku. Kilka razy spotkałem się ze stwierdzeniem, że taka granica to 24/48, przy czym znaczenie ma tu głębia 24 bit ( standard Red Book to 16). Plików w rozmiarach większych używa się wyłącznie do pracy nad nimi (np masteringu) i nie jesteśmy w stanie nic więcej usłyszeć. Ponoć. Stąd dopytywałem, czy w Q lepiej brzmiały też pliki o teoretycznie gorszych parametrach. Natomiast jak była już mowa wcześniej te parametry niewiele znaczą, bo nie wiemy jakie miał plik pierwotny - czy go przycięto czy nadmuchano tam pustych cyferek. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts