elektron6 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Czy nie są wydajni? Japońskie firmy to protoplaści wydajnej produkcji przy jednoczesnej wysokiej jakości. Kto wdrożył i się specjalizuje w systemach 5s, Lean, Kaizen, Six Sigma ? Japończycy. To u nas bardzo często robi się coś bez ładu i składu. Poczekajmy jeszcze na ets2 to europejski sprzęt będzie już mega konkurencyjny… 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu To dlaczego pracują po 12 godzin 6 dni w tygodniu? 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Pewien Azjata w Olsztynie pracował chyba 3 lata 7 dni w tygodniu mając kilka dni wolnego w roku ,by odwiedzić krewnych. Teraz nie jest już pracownikiem,ma własną knajpę ze swoim imieniem w nazwie. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 1 godzinę temu, Kraft napisał: To dlaczego pracują po 12 godzin 6 dni w tygodniu? Zapytałem o to znajomego Chińczyka z Wuhan. Odpowiedział: "bo wszyscy dookoła tak robią". Tam jest bardzo duża wewnętrzna konkurencja. Również na etatach państwowych. Cały czas trzeba udowadniać, że jest się dość dobrym / produktywnym / przydatnym. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Tylko nie da się być produktywnym będąc w pracy 80 godzin tygodniowo. To ściemnianie, a nie wydajna praca. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Dnia 3.07.2025 o 17:36, tomek4446 napisał: Tego nie wiem , czynników wyboru jest sporo , choćby zasobność portfela . Mnie cieszy , że nie okazaliśmy się stadem baranów podążającymi za marketingiem. Jak by tak było to byśmy wszyscy mieli w chałupie Melodikę BL 40 , prawda @Piotr Sonido chyba nie byłem w temacie od początku. Ale cóż mi zostaje jak przyznac Ci racje. Dnia 29.05.2025 o 15:10, tomek4446 napisał: Witam wszystkich. Mam propozycję byśmy przeprowadzili spis marek elektroniki oraz kolumn jakie posiadamy / stereo/. Zobaczymy co króluje na rynku. Proponuję nie podawać symboli , a wyłącznie marki. Będzie prościej. Czas trwania spisu do 30 .06.2025. Przedwzmacniacz: WBA Końcówka mocy : WBA , BC Acoustique Wzmacniacz : Luxman DAC: RME Streamer : Eversolo CD : Meridian Gramofon: JVC Kolumny : QLN , ProAc bardzo dobry temat. Już wkrótce mam nadzieję dołączyć do spisu. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu 13 godzin temu, Kraft napisał: Japończycy nie są wydajni. Oni po prostu bardzo dużo pracują. Wczoraj rozmawiałem z klientem, który od lat pracuje na japońskim statku. Jest muzykiem , gra na wycieczkowcu do kotleta. Rejs trwa ok. 3 mc-y , spytałem jacy są Japończycy jako pracodawcy. " Kwadratowi " odrzekł. Mają poczucie , że potrafią wszystko i ciągle są sprawdzani czy to prawda. Rotacja stanowisk jest ciągła co powoduje chaos. Trzy tygodnie np. pracujesz w sklepie na statku jako sprzedawca i nagle zostajesz szefem sekcji rozrywkowej. Skutkuje to mnóstwem nieporozumień i błędów. A Japończycy nie tolerują błędów. Ich nowy szef / były sprzedawca/ nie przewidział , że jak przepływali przez równik i było gorąco , to grali na zewnątrz, to tak nie zawsze być musi. Kazał im jak zwykle grać na zewnątrz jak byli w pobliżu Japonii , tyle , że było 6 st. i pasażerowie raczej nie przychodzili na koncerty na pokładzie. Wysadzili gościa w pierwszym porcie i tyle. Tylko , że to nie jego wina , po prostu nie miał o tej roli pojęcia. Oni tak eliminują najsłabsze ogniwa. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 15 godzin temu, Kraft napisał: Tylko nie da się być produktywnym będąc w pracy 80 godzin tygodniowo. Nie wiem, cz aż 80. Na pewno powyżej 60. I - tak - są produktywni. Czasem ze szkodą dla jakości - bardzo różnie z tym bywa i nie chciałbym uogólniać. Dnia 3.07.2025 o 17:36, tomek4446 napisał: szacuje się , że 1 mln. Chińczyków studiuje na zachodnich uczelniach , z czego 300 tys. w USA. Mają dofinansowanie rządu , potem mają wrócić i pracować dla kraju. Dotyczy to również doktorantów. Muszą wysłać raport następnego dnia po obronie i wrócić do kraju w ciągu miesiąca. Bo jeśli nie przyjadą w tym terminie, to lepiej dla nich, żeby nie wracali w ogóle. Większość stosuje się do tego (choć są wyjątki). Po powrocie znacznie łatwiej im o szybki awans i ogólnie - karierę. Dodam, że ci wykształceni na zachodzie to już inny rodzaj Chińczyków. Niektórzy potrafią wziąć to, co najlepsze z obu kultur i mentalności, a wtedy efekty są imponujące. Odpisz, cytując
Recommended Posts