Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Czy nie są wydajni? Japońskie firmy to protoplaści wydajnej produkcji przy jednoczesnej wysokiej jakości. Kto wdrożył i się specjalizuje w systemach 5s, Lean, Kaizen, Six Sigma ? Japończycy. To u nas bardzo często robi się coś bez ładu i składu. 
Poczekajmy jeszcze na ets2 to europejski sprzęt będzie już mega konkurencyjny…

Napisano

Pewien Azjata w Olsztynie  pracował chyba 3 lata 7 dni w tygodniu mając kilka dni wolnego w roku ,by odwiedzić krewnych. Teraz nie jest już pracownikiem,ma własną knajpę ze swoim imieniem w nazwie. 

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

To dlaczego pracują po 12 godzin 6 dni w tygodniu? 

Zapytałem o to znajomego Chińczyka z Wuhan. Odpowiedział: "bo wszyscy dookoła tak robią". Tam jest bardzo duża wewnętrzna konkurencja. Również na etatach państwowych. Cały czas trzeba udowadniać, że jest się dość dobrym / produktywnym / przydatnym.

Napisano
Dnia 3.07.2025 o 17:36, tomek4446 napisał:

Tego nie wiem , czynników wyboru jest sporo , choćby zasobność portfela . Mnie cieszy , że nie okazaliśmy się stadem baranów podążającymi za marketingiem. Jak by tak było to byśmy wszyscy mieli w chałupie Melodikę BL 40 , prawda @Piotr Sonido :) 

chyba nie byłem w temacie od początku. Ale cóż mi zostaje jak przyznac Ci racje.

:)

Dnia 29.05.2025 o 15:10, tomek4446 napisał:

Witam wszystkich.

Mam propozycję byśmy przeprowadzili spis marek elektroniki oraz kolumn jakie posiadamy / stereo/. Zobaczymy co króluje na rynku. Proponuję nie podawać symboli , a wyłącznie marki. Będzie prościej.

Czas trwania spisu do 30 .06.2025.

Przedwzmacniacz: WBA

Końcówka mocy : WBA , BC Acoustique

Wzmacniacz : Luxman

DAC: RME

Streamer : Eversolo

CD : Meridian

Gramofon: JVC

Kolumny : QLN , ProAc

bardzo dobry temat. Już wkrótce mam nadzieję dołączyć do spisu. :)

Napisano
13 godzin temu, Kraft napisał:

Japończycy nie są wydajni. Oni po prostu bardzo dużo pracują. 

Wczoraj rozmawiałem z klientem, który od lat pracuje na japońskim statku. Jest muzykiem , gra na wycieczkowcu do kotleta. Rejs trwa ok. 3 mc-y , spytałem jacy są Japończycy jako pracodawcy. " Kwadratowi " odrzekł. Mają poczucie , że potrafią wszystko i ciągle są sprawdzani czy to prawda. Rotacja stanowisk jest ciągła co powoduje chaos. Trzy tygodnie np. pracujesz w sklepie na statku jako sprzedawca i nagle zostajesz szefem sekcji rozrywkowej. Skutkuje to mnóstwem nieporozumień i błędów. A Japończycy nie tolerują błędów. Ich nowy szef / były sprzedawca/ nie przewidział , że jak przepływali przez równik i było gorąco , to grali na zewnątrz, to tak nie zawsze być musi. Kazał im jak zwykle grać na zewnątrz jak byli w pobliżu Japonii , tyle , że było 6 st. i pasażerowie raczej nie przychodzili na koncerty na pokładzie. Wysadzili gościa w pierwszym porcie i tyle. Tylko , że to nie jego wina , po prostu nie miał o tej roli pojęcia. Oni tak eliminują najsłabsze ogniwa.

Napisano
15 godzin temu, Kraft napisał:

Tylko nie da się być produktywnym będąc w pracy 80 godzin tygodniowo. 

Nie wiem, cz aż 80. Na pewno powyżej 60. I - tak - są produktywni. Czasem ze szkodą dla jakości - bardzo różnie z tym bywa i nie chciałbym uogólniać. 

Dnia 3.07.2025 o 17:36, tomek4446 napisał:

szacuje się , że 1 mln. Chińczyków studiuje na zachodnich uczelniach , z czego 300 tys. w USA. Mają dofinansowanie rządu , potem mają wrócić i pracować dla kraju.  

Dotyczy to również doktorantów. Muszą wysłać raport następnego dnia po obronie i wrócić do kraju w ciągu miesiąca. Bo jeśli nie przyjadą w tym terminie, to lepiej dla nich, żeby nie wracali w ogóle. :) Większość stosuje się do tego (choć są wyjątki). Po powrocie znacznie łatwiej im o szybki awans i ogólnie - karierę. Dodam, że ci wykształceni na zachodzie to już inny rodzaj Chińczyków. Niektórzy potrafią wziąć to, co najlepsze z obu kultur i mentalności, a wtedy efekty są imponujące.