Skocz do zawartości

Duże kolumny podłogowe do 30-35m2 (stereo, bez suba...) do rock/metal/klubowa do 15 tysięcy

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam.

Chciałbym wymienić swoje wysłużone B&W DM640 (to pierwsza generacja, a nie ta druga tfu) na coś nowszego - koszt przeglądu, transportu i serwisu zamknął by się pewnie w 1,5-2k więc średni biznes.

Z wymogów to: spore kolumny podłogowe co starczą do 30-35m2 - DM640 sobie jakoś radziły, długowieczne (dobrej jakości środek), zawieszenie GUMOWE co nie podlega negocjacji - żadne pianki, styropiany itp co mi po 5 latach będzie wymagało wymiany/konserwacji, kolumny z głośnikami co zejdą nisko z basem - nie chce suba dodatkowego kupować, kolumny co nadadzą się do słuchania muzyki wszelkiej klubowej oraz rock i metal (scena, gitarka, talerze itd) - żadna klasyczna ani jazz, budżet do 15 tysięcy za parę (używane jak i nowe wchodzą w grę, jak coś tańszego się znajdzie to jeszcze lepiej).

Na początek napędzał by nowe kolumny wzmak - "stary" zmodowany NAD C372 po generalnym serwisie (można uznać, że 90-95% chińskich/kiepskich komponentów jak: tranzystory, kondki, gniazda itp poszło w eter i zostały zastąpione dobrej klasy japońskimi - za dużo by wymieniać), jeśli by się nie zgrał barwowo to wymienię z czasem na inny (ale najwcześniej w następnym roku).

Dalszy sygnał przejdzie przez DAC Cambridge Audio  DacMagic 100 - również zmodowany gruntownie (fabryczny miał ostrą górę, a teraz jest idealnie wyważony) i tak jak wyżej jeśli się nie zgra to nie odrzucam myśli o wymianie.

Końcowy/początkowy etap sygnału to streamer Wiim Pro (zostaje) oraz odtwarzacz CD Shanling EC3 (również zostaje).

Na szybko wpadły mi w oko 702 S2 (nie odsłuchałem), znajomy zaś polecił mi Polk Reserve R700 - chociaż trochę się obawiam bass reflexu od spodu kolumn, a pewien "handlarz" polecił Monitor Audio Gold 300. 

Były na liście jeszcze Focal Aria 948 lecz je skreśliłem - tam jest pianka uhh...

Coś jeszcze by się znalazło z kolumn?

Edytowano przez Jagerr
Napisano

Rozważ Pylon Audio Diamond 30. Idealne na taki metraż. Mają fajny soczysty dół a górą nie jest męcząca. Brzmienie raczej po tej cieplejszej stronie ale bez efektu zamulenia i utraty detaliczności. 

Zapraszam do kontaktu - omówimy temat, zrobimy fajną cenę 😊

531 060 177

Napisano

Rzeczywiście Pylon Diamond mk2 to dobry kierunek. Bardzo uniwersalne, soczyste i pełne brzmienie, poradzi sobei z każdym repertuarem. Ja nawet widziałbym model 28 niż 30 bo 30 są już naprawdę duże a ich balans tonalny jest nastawiony na dość obszerny bas. Model 28 gra równiej a w takim metrażu nie powinno niczego zabraknąć. Polk R700 są fajne ale to już nie jest neutralna kolumna. Gra po ciemniejszej stronie, raczej miękko. Wymaga szybkiego i jaśniejszego wzmacniacza. Na pewno Kef R7 Meta mogłby zagrać dorbze z obecnym wzmacniaczem a jeśłi budżet pozwoli, koniecznie Vienna Acoustic Mozart :) Naturalnie, bez odsłuchu się nie obejdzie. 

Napisano (edytowany)

Dziękuję za propozycję.

Polki może bym wypożyczył z lokalnego sklepu i zobaczył jak się zgrają z systemem moim.

W takim razie dam szansę też Diamond 30 mk2 (rozumiem, że mk1 skreślić?) chociaż wizualnie są "inne" i już czuję narzekanie żony...

A co do Kef R to zwykłe bez dopisku Meta też byłyby OK? 

Pytam ponieważ R7 i R11 są w zasięgu i chyba nie byłoby problemu z odsłuchem.

R11 też byłyby w porządku?

Jak się mają w ogóle dane czułości dB? Z tego co patrzyłem to moje B&W mają 91dB, Polk tylko 88dB a pozostałe propozycje 88-90dB. Czy raczej tym się nie sugerować, bo to suche dane na papierze?

Edytowano przez Jagerr