Jagerr Napisano Czwartek o 14:45 Napisano Czwartek o 14:45 (edytowany) Witam. Chciałbym wymienić swoje wysłużone B&W DM640 (to pierwsza generacja, a nie ta druga tfu) na coś nowszego - koszt przeglądu, transportu i serwisu zamknął by się pewnie w 1,5-2k więc średni biznes. Z wymogów to: spore kolumny podłogowe co starczą do 30-35m2 - DM640 sobie jakoś radziły, długowieczne (dobrej jakości środek), zawieszenie GUMOWE co nie podlega negocjacji - żadne pianki, styropiany itp co mi po 5 latach będzie wymagało wymiany/konserwacji, kolumny z głośnikami co zejdą nisko z basem - nie chce suba dodatkowego kupować, kolumny co nadadzą się do słuchania muzyki wszelkiej klubowej oraz rock i metal (scena, gitarka, talerze itd) - żadna klasyczna ani jazz, budżet do 15 tysięcy za parę (używane jak i nowe wchodzą w grę, jak coś tańszego się znajdzie to jeszcze lepiej). Na początek napędzał by nowe kolumny wzmak - "stary" zmodowany NAD C372 po generalnym serwisie (można uznać, że 90-95% chińskich/kiepskich komponentów jak: tranzystory, kondki, gniazda itp poszło w eter i zostały zastąpione dobrej klasy japońskimi - za dużo by wymieniać), jeśli by się nie zgrał barwowo to wymienię z czasem na inny (ale najwcześniej w następnym roku). Dalszy sygnał przejdzie przez DAC Cambridge Audio DacMagic 100 - również zmodowany gruntownie (fabryczny miał ostrą górę, a teraz jest idealnie wyważony) i tak jak wyżej jeśli się nie zgra to nie odrzucam myśli o wymianie. Końcowy/początkowy etap sygnału to streamer Wiim Pro (zostaje) oraz odtwarzacz CD Shanling EC3 (również zostaje). Na szybko wpadły mi w oko 702 S2 (nie odsłuchałem), znajomy zaś polecił mi Polk Reserve R700 - chociaż trochę się obawiam bass reflexu od spodu kolumn, a pewien "handlarz" polecił Monitor Audio Gold 300. Były na liście jeszcze Focal Aria 948 lecz je skreśliłem - tam jest pianka uhh... Coś jeszcze by się znalazło z kolumn? Edytowano Czwartek o 14:51 przez Jagerr Odpisz, cytując
Akustyka.pl Napisano Piątek o 07:47 Napisano Piątek o 07:47 Rozważ Pylon Audio Diamond 30. Idealne na taki metraż. Mają fajny soczysty dół a górą nie jest męcząca. Brzmienie raczej po tej cieplejszej stronie ale bez efektu zamulenia i utraty detaliczności. Zapraszam do kontaktu - omówimy temat, zrobimy fajną cenę 😊 531 060 177 Odpisz, cytując
River Napisano Piątek o 08:49 Napisano Piątek o 08:49 A może tak Dynaudio contour 30. Szukaj kolumn tylko używanych. Odpisz, cytując
Q21 Napisano Piątek o 13:49 Napisano Piątek o 13:49 Rzeczywiście Pylon Diamond mk2 to dobry kierunek. Bardzo uniwersalne, soczyste i pełne brzmienie, poradzi sobei z każdym repertuarem. Ja nawet widziałbym model 28 niż 30 bo 30 są już naprawdę duże a ich balans tonalny jest nastawiony na dość obszerny bas. Model 28 gra równiej a w takim metrażu nie powinno niczego zabraknąć. Polk R700 są fajne ale to już nie jest neutralna kolumna. Gra po ciemniejszej stronie, raczej miękko. Wymaga szybkiego i jaśniejszego wzmacniacza. Na pewno Kef R7 Meta mogłby zagrać dorbze z obecnym wzmacniaczem a jeśłi budżet pozwoli, koniecznie Vienna Acoustic Mozart Naturalnie, bez odsłuchu się nie obejdzie. Odpisz, cytując
Jagerr Napisano Piątek o 17:10 Autor Napisano Piątek o 17:10 (edytowany) Dziękuję za propozycję. Polki może bym wypożyczył z lokalnego sklepu i zobaczył jak się zgrają z systemem moim. W takim razie dam szansę też Diamond 30 mk2 (rozumiem, że mk1 skreślić?) chociaż wizualnie są "inne" i już czuję narzekanie żony... A co do Kef R to zwykłe bez dopisku Meta też byłyby OK? Pytam ponieważ R7 i R11 są w zasięgu i chyba nie byłoby problemu z odsłuchem. R11 też byłyby w porządku? Jak się mają w ogóle dane czułości dB? Z tego co patrzyłem to moje B&W mają 91dB, Polk tylko 88dB a pozostałe propozycje 88-90dB. Czy raczej tym się nie sugerować, bo to suche dane na papierze? Edytowano Piątek o 17:12 przez Jagerr Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Sobota o 07:19 Napisano Sobota o 07:19 KEF R11, Monitor Audio Gold 300 poprzedniej serii poki są, Fyne F 502 SP, Heco Revolution 9, Acustic Energy AE 520 Diamondy 30 dostaniesz dużo taniej. 14 godzin temu, Jagerr napisał: Dziękuję za propozycję. Polki może bym wypożyczył z lokalnego sklepu i zobaczył jak się zgrają z systemem moim. W takim razie dam szansę też Diamond 30 mk2 (rozumiem, że mk1 skreślić?) chociaż wizualnie są "inne" i już czuję narzekanie żony... A co do Kef R to zwykłe bez dopisku Meta też byłyby OK? Pytam ponieważ R7 i R11 są w zasięgu i chyba nie byłoby problemu z odsłuchem. R11 też byłyby w porządku? Jak się mają w ogóle dane czułości dB? Z tego co patrzyłem to moje B&W mają 91dB, Polk tylko 88dB a pozostałe propozycje 88-90dB. Czy raczej tym się nie sugerować, bo to suche dane na papierze? Im wiecej odsłuchasz tym lepiej dla Ciebie. Nie pytaj na forum czy warto tylko słuchaj. 1 Odpisz, cytując
Jagerr Napisano Sobota o 13:19 Autor Napisano Sobota o 13:19 Dzięki O Heco... Zapomniałem zupełnie o tej firmie - wezmę pod uwagę ten model! Dziwnie, że w sumie też nic od Dali nie dostałem do odsłuchu - aż tak stoczyli się czy może w drugą stronę i budżet zbyt mały? W Kef R11 i Pylon Diamond 30 mk2 zawieszenie jest gumowe? Szukam, szukam i nie mogę znaleźć jednolitej odpowiedzi... Odpisz, cytując
Carmion Napisano Sobota o 14:02 Napisano Sobota o 14:02 (edytowany) Kef r11, goldy 300 5g, heco celan revolution 9, fyne audio f502 sp to znacznie lepsze kolumny od pylon jasper... A co dopiero od diamond. Pomijam fakt że do rock czy muzyki klubowej się nie nadają bo są "misiowate" Edytowano Sobota o 14:04 przez Carmion Odpisz, cytując
S!N! Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu @Carmion Ludzie mają i jadą na nich w takich klimatach. @JagerrNie brałbym pod uwagę jego postów na temat muzy klubowej bo nie ma o niej pojęcia. Jasper jest znacznie lepszy, niż Diamond jak to dobrze zepniesz to uderzenie jest mocarne ( osobiście najbardziej podobają mi się 23) na sąsiadującym forum jest temat, gdzie użytkownik przerobił trochę zestawów i wybrał 25mk II , a gustuje w metalu i co ciekawe wpakował je do 16 m2 (filmy ogląda się na nich rewelacyjnie) ale ma też lekko zaadaptowane pomieszczenie co da Ci więcej, niż same kolumny. Monitory 18 grały kiedyś u mnie na 35m2 i dobrze sobie radziły nawet przy cichym odsłuchu tylko im trzeba zapewnić godne towarzystwo w podobnych kwotach w jakich kosztują no i też trzeba lubić taką sygnaturę. Ogólnie to nie sugerowałbym się tutaj żadną propozycją bo co post to inna opinia tylko posłuchał jak najwięcej modeli w różnych konfiguracjach, zdziwisz się jak śmieci są w salonach i jakie gnioty Ci tutaj polecają. 1 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu @Jagerr Masz tutaj różnego rodzaju repertuar. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Dnia 6.06.2025 o 19:10, Jagerr napisał: W takim razie dam szansę też Diamond 30 mk2 (rozumiem, że mk1 skreślić?) Warto porównać, ale nie wiem, czy jeszcze są gdzieś nówki mk1 Dnia 6.06.2025 o 19:10, Jagerr napisał: A co do Kef R to zwykłe bez dopisku Meta też byłyby OK? Jak najbardziej Podrzucę dwa filmy, gdzie porównujemy mk1 do mk2 oraz R do R Meta 1 Odpisz, cytując
Carmion Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 2 godziny temu, S!N! napisał: Ludzie mają i jadą na nich w takich klimatach To dlaczego większość osób co jedzie w takich klimatach jak już je kupi to za chwilę lądują na OLX? Szczególnie diamondy? Jak misiowate, z gumowatym basem oraz nienaturalną górą która jest przykryta kocem może się nadawać między innym do dynamicznego słuchania między innymi do rock? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Nie twierdzę że diamondy i jaspery to kiepskie kolumny. Z cenami już dawno odlecieli i nie są tyle wart. Sprzedwcy głównie polecają bo mają na nich największe marże. Porównywanie diamond do heco celan revolution czy kef r, ma gold, fyne audio f502 sp to jest po prostu kpina. Bo jakościowo diamond daleko w tyle 😉 Kefy z serii R, ma gold. Tutaj jasper jest w tyle jakościowo. A szczególnie takie kolumny jak fyne audio f502 sp znacznie lepiej się sprawują w rock, czy muzyce klubowej. Ale na podstawie tego co piszesz to chyba za bardzo nie miałeś doczynienia z innymi markami bo jesteś mocno ograniczony i zaślepiony do pylona. Jedyne z czym się zgadzamy to żeby autor sam odsłuchał i podjął decyzję osobiście 😉 a myślę że padło wiele fajnych propozycji 😉 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 49 minut temu, Carmion napisał: To dlaczego większość osób co jedzie w takich klimatach jak już je kupi to za chwilę lądują na OLX? Szczególnie diamondy? Prowadzisz jakieś statystyki ? Badania ? Czy tak jak zwykle palniesz żeby palnąć. Diamondy też mi nie leżą ale dla mnie te śmieszne propozycje to syf dla dzieci z puknięciem jak w bębenek dla niemowlęcia,. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 26 minut temu, S!N! napisał: bębenek dla niemowlęcia,. ??? 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 4 godziny temu, Kraft napisał: ??? Odpisz, cytując
S!N! Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 4 godziny temu, Kraft napisał: 5 godzin temu, S!N! napisał: niemowlęcia,. ??? ? Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Cześć A co byś powiedział na taką ciekawostkę od PSB, na 50-lecie :)? W dodatku konstrukcja zamknięta, dobrze wykonana i fajnej, ciepłej barwie https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/psb-passif-50.html 1 Odpisz, cytując
Jagerr Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu (edytowany) Cześć. @ Carmion, S!n! To, że Keff R czy Heco Celan czy Monitor Audio Gold czy też Fyne Audio (akurat tych nie znałem) są lepsze jakościowo bardziej od większości modeli Pylon i Polk to żadna tajemnica - w końcu sklepy mają jak zauważyliście największą marżę na nich - ale nie skreślam ich, zależy jak wypadną i jaką cenę bym dostał w porównaniu do pozostałych marek. Jak sami wielokrotnie wspomnieliście wpierw muszę odsłuchać, cena też będzie miała swoją rolę oczywiście - bo jak będę miał za niewiele więcej coś lepszego jakościowo a troszkę gorszego dźwiękowo to wolę sprzęt w takim wypadku bardziej długowieczny (a nie, że po 5 latach szukaj i witaj serwis oraz szukaj transportu do 30+kg paczek i jeszcze to pakuj)... Klipsch nie biorę pod uwagę, bo obawiam się że oprócz basu to reszta by się zlała w jedno, no i jakościowo mam złe odczucia z tą firmą. A co myślicie o Focal Vestia N°4? Kolega mi polecił i nawet widzę, że mogę nowe z transportem prosto z Francji dorwać grubo za poniżej 10k... Jak one się mają jakościowo i dźwiękowo do powyższych? Focale zazwyczaj kojarzyły mi się zupełnie z innym graniem coś właśnie pod klasyczną, jazz (może z nazwy lub gdzieś słyszałem jakiś model). I w sumie poważnie się zastanawiam czy używki jednak w ogólę brać pod uwagę - akurat lokalnie ktoś miał R7 i chciałem ich posłuchać, no ale stan w jakim finalnie je zastałem (m.in widać było po membramach i gniazdach) i jak capiło tam fajami to podziękowałem, na szczęście dycha na paliwo tylko poszła. No, ale wtedy m.in Monitor Audio odpadną przez budżet, R11 to moooooże bym gdzieś dorwał outlet ale zwykłe bez Meta - a jeśli są takie jak w recenzji Q21 na YT to raczej zadowoliłbym się tylko wersją Meta, Fyne też nie ma szans wtedy.... Jeszcze przemyślę. @ Top Hi-Fi * Video Design dzięki ale małych pierdółek nie biorę pod uwagę 2 drożnych. Edytowano 4 godziny temu przez Jagerr Odpisz, cytując
stach_s Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Dolny zakres od 70hz, więc chyba nie za bardzo patrząc na tytuł tego wątku Miałem na myśli PSB poleconego przez Topa. Odpisz, cytując
Recommended Posts