Rafał S Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 1 minutę temu, kaczadupa napisał: SCM 11 Już poprawiłem. Posty mi się skleiły - wyżej pytam jeszcze o porównanie Aethosa z SN3. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu 7 minut temu, Rafał S napisał: wyżej pytam jeszcze o porównanie Aethosa z SN3. Zdecydowanie bardziej dynamiczna jest Rega, o basie już nie wspominając. Odbieram brzmienie Regi jako mocniejsze i nie takie ujednolicone barwowo jak w Naimie. Ciekawsze, lepiej różnicujące różne faktury, wybrzmienia. 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 47 minut temu, kaczadupa napisał: Wokal kobitek z Aethos vs Elex mk4. Jest tu jeden myk, który powoduje, że troszkę bardziej emocjonalnie i jako jeszcze bardziej piękne odbieram głosy z Elexa. Pamiętam, że też Elex zrobił na mnie tym wrażenie. Susane Vega - Tom's diner. Najlepiej jak na razie słyszałem. Oczywiście, z moimi kolumnami 😏. 1 Odpisz, cytując
stach_s Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 10 godzin temu, kaczadupa napisał: Może. Osobiście wolałbym zdać się na zdanie "starych audiofilów", którzy zawsze przestrzegali mnie przed Spendorem. Tylko pytanie czy każdy Spendor jest tak ustawiony na przejściu średnicy w wysokie tony? Nie mam pojęcia bo żadnego Spendora nie miałem a już patrząc na sam wykres i recenzję malutkiego A1 w Magazynie Audio to jest to zupełnie nie ten kierunek jaki bym pod siebie - w szukaniu ideału - do Aethosa wybrał. Ale to nie jest Spendor To kolumny Rega Aya, nowatorskie podejście do konstrukcji w sensie użytych materiałów. 10 godzin temu, kaczadupa napisał: Może. Osobiście wolałbym zdać się na zdanie "starych audiofilów", którzy zawsze przestrzegali mnie przed Spendorem. Tylko pytanie czy każdy Spendor jest tak ustawiony na przejściu średnicy w wysokie tony? Nie mam pojęcia bo żadnego Spendora nie miałem a już patrząc na sam wykres i recenzję malutkiego A1 w Magazynie Audio to jest to zupełnie nie ten kierunek jaki bym pod siebie - w szukaniu ideału - do Aethosa wybrał. Ale to nie jest Spendor To kolumny Rega Aya, nowatorskie podejście do konstrukcji w sensie użytych materiałów. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 16 godzin temu, kaczadupa napisał: Dosłuchać się różnic między Aethos a Elex mk4 to nie jest prosta sprawa. Adam , różnica cenowa między tymi dwoma wzmacniaczami znaczna ok. 11600 zł. Z Twojego opisu wynika , że różnice są , ale ..... raczej minimalne. Co więc wg. Ciebie sprawia , że producent tak zróżnicował cenowo te dwa klocki ? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu 17 minut temu, stach_s napisał: Ale to nie jest Spendor Może nieczytelnie napisałem ale do paczek Regi odniosłem się słowem - może. Jak tylko Rega je wypuściła rosnawiałem o nich z Wojtkiem, myśleliśmy czy by je sprawdzić. Ciekawa jest zwłaszcza obudowa. Test dostępny na blogu W.P. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 1 minutę temu, Kraft napisał: Mnie, mnie zapytajcie! No , dawaj ! Odpisz, cytując
Kraft Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Pojęcia nie mam, skąd taka absurdalna kwota. 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu Przed chwilą, Kraft napisał: Mnie, mnie zapytajcie! Jarek, nawet moja druga połowa stwierdziła - zostaw go sobie - a Ty chcesz mi zepsuć prezent?. Dodam, że jak grał Cyrus 40AMP to nie była tak wyrozumiała. No i się spóźniłem… Dzięki Jarosław, żeby Ci się tweetery w Bowersach spaliły 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) 10 godzin temu, kaczadupa napisał: Tylko pytanie czy każdy Spendor jest tak ustawiony na przejściu średnicy w wysokie tony? Nie mam pojęcia bo żadnego Spendora nie miałem a już patrząc na sam wykres i recenzję malutkiego A1 w Magazynie Audio to jest to zupełnie nie ten kierunek jaki bym pod siebie - w szukaniu ideału - do Aethosa wybrał. Z tego, co słuchałem: podstawkowe Classic 2/3 miały raczej wycofaną górną średnicę / przejście średnicy w soprany (historyczny BBC "dip"). Dzięki temu grały dużą, ale cofniętą sceną, co naprawdę ma swój urok w większych składach. Niestety wokale na tym traciły. Z kolei podłogowe A4 grały dla mnie dość równo od sopranów do dolnej średnicy (bas skromniejszy od reszty). Podsumowując: nie spodziewałbym się po Spendorach podbicia tej części pasma, którą tak lubisz, a już szczególnie nie po serii Classic. Natomiast stereofonia jest wyjątkowa. Edytowano 12 godzin temu przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Ok. Przepraszam. A może Twoja partnerka chce po prostu, byś poświęcił jej więcej uwagi, w myśl zasady, niech już kupi i będzie spokój. 2 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu 1 minutę temu, Kraft napisał: Ok. Przepraszam. A może Twoja partnerka chce po prostu, byś poświęcił jej więcej uwagi, w myśl zasady, niech już kupi i będzie spokój. Zapytam się po pracy czy o to właśnie chodziło. Sporo czasu razem spędzamy, to przecież mój wierny kompan do śmigania rowerem i spacerowania. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) 10 minut temu, kaczadupa napisał: nawet moja druga połowa stwierdziła - zostaw go sobie I to była dobra rada, bo z Twojego opisu wyłania się świetny piec. Podobna sytuacja co z D2R: dobre brzmienie już na starcie, a jest spora szansa na więcej (D2R - z innym piecem, Aethos - z innymi kolumnami). Edytowano 12 godzin temu przez Rafał S 3 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 11 minut temu, kaczadupa napisał: Zapytam się po pracy czy o to właśnie chodziło. Też bym po Twoich opisach wolał Aethosa niż Cyrusa 40 Amp. Wyższa moc, i do tego kawał ładnego pieca. Nawet masa 2 razy większa od Cyrusa. Od razu budzi to większe zaufanie. A jeszcze marka jest lubiana za brzmienie z klimatem i za to, że rozsądnie wycenia swoje produkty. Więc w razie czego łatwiej z odsprzedażą i strata mniejsza. 40 Amp na papierze kompletnie mnie nie przekonywał jako piec w swojej cenie. A tutaj z grubsza czuć za co się płaci. A jak jeszcze gra, to bajka. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 41 minut temu, kaczadupa napisał: Dzięki Jarosław, żeby Ci się tweetery w Bowersach spaliły Rozumiem ten wpis tak, że dobrze mi życzysz;). Może faktycznie czas na zmiany. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 3 godziny temu, tomek4446 napisał: Adam , różnica cenowa między tymi dwoma wzmacniaczami znaczna ok. 11600 zł. Z Twojego opisu wynika , że różnice są , ale ..... raczej minimalne. Co więc wg. Ciebie sprawia , że producent tak zróżnicował cenowo te dwa klocki ? Ta Rega i tak jest sensownie wyceniona w odniesieniu do konkurencji… ”Problem” z Elexem jest taki, że to taki złoty punkt w ich asortymencie, jeszcze dość tani a już bardzo dobry, można z nim spokojnie łączyć bardzo dobre monitory i nie ma krzywdy. Czasem taki wzmacniacz po prostu „wyjdzie” producentowi i wtedy ciężko go przebić bez porządnej dopłaty. Pewnie w łącznym budżecie na wzmacniacz i kolumny w tym przypadku więcej korzyści byłoby z wymiany monitorów, oczywiście jeśli trafią się takie, których finalnie scm7 nie przebiją „głosami kobitek” Z drugiej strony jeszcze lepiej się szarpnąć od razu na Aethosa i D2R no ale wiadomo, pieniądze na drzewie nie rosną, a poza tym gonienie króliczka się kończy. 4 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 22 minuty temu, majkel74 napisał: Z drugiej strony jeszcze lepiej się szarpnąć od razu na Aethosa i D2R Dla mnie nie jest oczywiste, że ta kombinacja zagra tak, jak Adam oczekuje. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, majkel74 napisał: Problem” z Elexem jest taki, że to taki złoty punkt w ich asortymencie, jeszcze dość tani a już bardzo dobry, można z nim spokojnie łączyć bardzo dobre monitory i nie ma krzywdy. Czasem taki wzmacniacz po prostu „wyjdzie” producentowi i wtedy ciężko go przebić bez porządnej dopłaty. Zgadzam się. 2 godziny temu, majkel74 napisał: D2R Pamiętam o nich. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 41 minut temu, kaczadupa napisał: Pamiętam o nich. I co Ci się z tego wyłania? D2R pasowałyby do Aethosa, czy też wokale będą za mało organiczne / emocjonalne? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 6 godzin temu, tomek4446 napisał: Adam , różnica cenowa między tymi dwoma wzmacniaczami znaczna ok. 11600 zł. Z Twojego opisu wynika , że różnice są , ale ..... raczej minimalne. Co więc wg. Ciebie sprawia , że producent tak zróżnicował cenowo te dwa klocki ? Niskie tony, tu nie mam wątpliwości, że Aethos wyciska z głośników większe bogactwo faktur, mocniejsze uderzenia, jest i audiofilsko na basie lepiej i lepiej tak dla zwykłej radochy bez naszego audiofilskiego analizowania. Jest tam i pełniej i czytelniej i mocniej (wszystko trochę a nie bardzo). Jednak jako cała kompozycja, dobrane proporcje, Elex mk4 nie stoi na przegranej pozycji. Tu tonalnie trochę niżej a tu trochę wyżej. Powiedzmy, że Aethos jest stereotypowo bardziej analogowy na średnicy. Oczywiście moim zdaniem. Przed chwilą, Rafał S napisał: I co Ci się z tego wyłania? D2R pasowałyby do Aethosa, czy też wokale będą za mało organiczne / emocjonalne? Z Aethos chyba nawet z Bowersem można mówić o organiczności średnicy, może inaczej - można już coś delikatnie i nieśmiało napomknąć D2R to dla mnie „potwory naturalności” i „muzykalności” ale z charakterem bo z lekko podkreślonym basem i górą pasma. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu A tu zobrazowany bas Aethos-a. Wcale się nie narzuca ale czuć to przyjemne, odpowiednio ciężkie łechtanie po uchu . To jest coś kapitalnego, tak ładnie wkomponować taaaki bas. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 28 minut temu Napisano 28 minut temu 4 godziny temu, kaczadupa napisał: Kurczę, bywały u mnie różne wzmacniacze, co prawda nie tak drogie jak ta Rega, ale basu, który można porównać do młota Thora, nigdy nie uświadczyłem z ATC. Z PMC zresztą też. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 8 minut temu Autor Napisano 8 minut temu Z tej dwójki co dla siebie wybieracie ? Odpisz, cytując
Recommended Posts