Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie 

Pytam doświadczonych kolegów z branży. 

Posiadam od lat dwa systemy oparte o Naim Nait 5si. Dobrych kilka lat temu oba grały z Focal Aria 906. Było fajnie, słodko, detalicznie ze sceną.  Potem przyszedł czas na zmiany. Pierwszy system pokój 20 m2 Audio physic Classic 5 i drugi system 25m2 Audio physic classic 8. Fajny rozrywkowy dźwięk ale straciłem  na rzecz wypełnienia i średnicy uwielbiana przeze mnie detaliczność..

Sprzedałem AP C8 bo siedzę za blisko a one grały mocnym uderzeniem. Zbyt mocnym. Szukam obecnie Monitorów do 10k do tego systemu.  Proszę o opinię co mogłoby fajnie się zgrać z Naimem i grac coś pomiędzy Focal Aria 906 a AP C8. 

Przyznam że w drugim systemie dalej gram na AP classic 5 ale też korci aby bylo lepiej, bardziej rozdzielczo, detaliczniej. 

Czasami myślę o powrocie do Focal Aria X1.

Z góry dziękuję za podpowiedzi 

Marcin 

Napisano

Skoro szukasz detalu to takie luźne propozycje do przesłuchania: B&W 7xx lub Audiovector z serii QR. Czy będzie "lepiej"? Zależy co pod tym pojęciem rozumieć. Raczej nie. To inne granie niż posiadane przez Ciebie AP. Stracisz na uniwersalności, wypełnieniu średnicy. Dojdzie sporo informacji, w szczególności na wysokich tonach. Wszystkie z tych kolumn budują dość obszerną scenę na szerokość, grają przestrzennie.