pairtick Napisano wczoraj o 12:19 Napisano wczoraj o 12:19 2 godziny temu, Kraft napisał: prawidłowo skonstruowanych wzmacniaczy To są takie wzmacniacze? 😆 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 15:57 Napisano wczoraj o 15:57 6 godzin temu, kaczadupa napisał: Tylko dwie osoby dostały ten dar od Stwórcy, Alan Shaw i Jarek Kraft. Ale sam Stwórca na pewno słyszy różnice między wzmacniaczami. W przeciwnym razie byłby też głuchy na nasze prośby. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 23 godziny temu Autor Napisano 23 godziny temu Jak ja bym chciał tego Jarkowego Marasia u siebie sprawdzić. Odpisz, cytując
rajdek Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 20 godzin temu, pairtick napisał: To są takie wzmacniacze? 😆 Tak, Marantz PM8005. Jeśli Twój gra inaczej to jest źle skonstruowany. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu (edytowany) Możemy żartować ale akurat Marantz model 8005 Jarka wydaje się cholernie udany. Równowaga tonalna jest. Rozdzielczość i detal jest. Dynamika w obu skalach jest. Moc akuratna. A do tego jest też soczystość na basie, gdy trzeba a której nie idzie wyciągnąć z Hegli od 90/95 do 190, gdzie zawsze ma się wrażenie, że bas jest za krótki, a to wpływa na odbiór całej reszty pasma i poczucia ogólnej sztywności, braku swobody a w konsekwencji naturalności i… przyjemności. Moim zdaniem ten Maraś to może być taki Hegel bez jego jednego braku ale jakże istotnego, Marantz nie jest notorycznym sztywniakiem. Szkoda, że Jarek nie chce zrobić testu i porównać Hegla z Marantzem. Bardzo szkoda. https://audio.com.pl/testy/stereo/odtwarzacz-cd-wzmacniacz/1511-marantz-sa8005-pm8005 Edytowano 6 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Kraft Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu No i jest solidnie zbudowany, w tym ma jedne z najelegantszych zacisków głośnikowych jakie widziałem. 2 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu To nie znaczy że jest wzorcem. A żartem jest to że inny dobrze skonstruowany wzmacniacz nie może brzmieć inaczej. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Jeżeli nie słychać braków ani przesady to raczej jest bardzo blisko nazwy - wzmacniacz. I moc też w punkt na nasze domowe potrzeby. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 33 minuty temu, kaczadupa napisał: Marantz model 8005 Jarka wydaje się cholernie udany. Równowaga tonalna jest. Rozdzielczość i detal jest. Dynamika w obu skalach jest. Moc akuratna. A do tego jest też soczystość na basie, gdy trzeba a której nie idzie wyciągnąć z Hegli od 90/95 do 190, gdzie zawsze ma się wrażenie, że bas jest za krótki, a to wpływa na odbiór całej reszty pasma i poczucia ogólnej sztywności, braku swobody a w konsekwencji naturalności i… przyjemności. Adam, brzmi to tak, jakbyś jednak dokonał tego porównania. Skąd wiesz, że bas z Marantza jest bardziej soczysty niż z Hegla? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu (edytowany) 3 minuty temu, Rafał S napisał: Adam, brzmi to tak, jakbyś jednak dokonał tego porównania. Skąd wiesz, że bas z Marantza jest bardziej soczysty niż z Hegla? Nie dokonałem, zawierzam całego siebie dla Magazynu Audio oraz moim obserwacjom Hegli 90-190. Dokładnie może się wypowiedzieć tylko Jarek - mając obok siebie Henia i Marasia ale chyba do tego nie dojdzie. Rafał - jak odbierasz charakter Hegla ? Jest swoboda i wypełnienie na basie? Edytowano 5 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, kaczadupa napisał: Rafał - jak odbierasz charakter Hegla ? Słuchałem tylko raz, tylko 190 i do tego w sklepie, a nie u siebie. No i bas mnie wtedy nie interesował. Pamiętam głownie, że barwa suchawa (zarówno średnica, jak i góra), za to niezła głębia sceny. Specjalnie dla Ciebie poprosiłem Chata GPT o porównanie basu PM8005 i H95. (Pogrubienia zrobiłem sam.) Porównanie basu: Marantz PM8005 vs. Hegel H95 🎼 Marantz PM8005 – Charakterystyka basu Zwarty i kontrolowany, z szybką reakcją i dobrą artykulacją. Nie jest przesadnie wyeksponowany – bas jest raczej neutralny lub lekko osłabiony, zależnie od kolumn. Użytkownicy często opisują go jako: „Suchy” lub nieco szczupły w niskich tonach. Brakuje mu uderzenia i masy, które oferują niektóre konkurencyjne wzmacniacze. Bardzo dobrze współgra z kolumnami o mocnym basie, ponieważ sam nie dodaje zbędnej „masy”. Recenzje często podkreślają: „PM8005 nie przesadza z basem – trzyma wszystko w ryzach i jest szybki, ale dla niektórych może zabraknąć mu energii.” 🎧 Hegel H95 – Charakterystyka basu Pełniejszy i bardziej autorytatywny przekaz niskich tonów. Opisywany jako mięsisty, dynamiczny, z lepszym zejściem w subbasie niż Marantz. Znany z tego, że zachowuje kontrolę i precyzję, nawet gdy bas jest bardziej obecny. Często określany jako naturalny, niewymuszony, i głęboki, ale nienadmierny. Opinie użytkowników: „Bas jest obecny i solidny, ale nigdy nie dominuje. Schodzi niżej, niż się spodziewałem po tak kompaktowym wzmacniaczu.” „Hegel gra bardziej zwartym i uporządkowanym basem, zwłaszcza w dolnych rejestrach.” 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu (edytowany) Nie no… OK, chociaż jest zabawnie. Będę miał do Was prośbę, jeden utwór do posłuchania u siebie. Jak to u Was brzmi. Porównuję Harbeth z ATC i na tym utworze słyszę różnicę a nawet kilka różnic. 10 minut temu, Rafał S napisał: No i bas mnie wtedy nie interesował. Pamiętam Przecież on też ma wpływ na odbiór całej reszty czy nie ma ? Edytowano 5 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 13 minut temu, Rafał S napisał: Porównanie basu: Marantz PM8005 vs. Hegel H95 H95 to jednak nie H120, przynajmniej wg magazynu Audio. H95 "Niskie tony są zwarte, konturowe, konkretne i kontrolowane. Nie będzie masowania ani nawalanki." Vs H120 "Niskie tony nie są bezwzględnie twarde i konturowe, lecz gęste, korzenne i odpowiednio elastyczne - pojawiają się różne "warianty" basowych dźwięków i efektów. Swoboda i dyscyplina przeplatają się w H120, chociaż mogłoby się wydawać, że to kierunki nie do pogodzenia. Możemy mieć wyraźny rysunek albo obfite kształty, żylaste wibracje albo miękkie falowanie." Jak czytać te różnice skoro Hegel to Hegel I jak się ma do tego Marantz? 😉 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu (edytowany) 15 minut temu, MariuszZ napisał: Jak czytać te różnice skoro Hegel to Hegel I jak się ma do tego Marantz? 😉 90/95/190 znam, faktycznie wyciągnąłem średnią z tych trzech modeli i przypisałem ją 120 (nie znam) bo skoro 190… Możesz mieć rację Dobra Panowie jest PROŚBA Posłuchajcie na swoich systemach tego utworu : Ania Dąbrowska - Zima 81 https://tidal.com/browse/track/1870291?u Czy trąbka w tym utworze jest trochę „przenikliwa w uszach” czy gładka, milusia i nie tnąca delikatnie po uchu ? Na ATC jest mocna i trochę świdruje po uszach a na Harbeth jest zupełnie nieinwazyjna ( no ciutkę daje po uchu ale minimalnie) Swoją drogą - przepiękny utwór, którego mogę słuchać bez końca. Mistrzostwo. Edytowano 5 godzin temu przez kaczadupa Ajfon zrobił Dąbrówkę z Dąbrowskiej - można ? Można heh Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Brzmienie trąbki określiłbym tu nawet jako lekko spolerowane, głębokie, zero przenikliwości. W ogóle fajnie nagrany kawałek, jest i basik i wysokie i przestrzeń. Muzycznie też fajny. Coś ma w sobie z Kołysanki z Dziecka Rosemary 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Majkel74 - przypomnij - przedstawiciel Dynaudio? Odpisz, cytując
rajdek Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 47 minut temu, Rafał S napisał: Recenzje często podkreślają: „PM8005 nie przesadza z basem – trzyma wszystko w ryzach i jest szybki, ale dla niektórych może zabraknąć mu energii.” Miałem u siebie PM6005 i PM7000N w obu brakowało energii. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 3 minuty temu, kaczadupa napisał: Majkel74 - przypomnij - przedstawiciel Dynaudio? S25 plus ML585 Dla odmiany posłuchaj pierwszego kawałka z płyty Sonnego Rollinsa „Way out west”. Bezpośrednie brzmienie saksofonu, choć też uszu nie świdruje Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Jak wrócę do domu to sprawdzę. Dzięki ! Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 2 godziny temu, rajdek napisał: To nie znaczy że jest wzorcem. A żartem jest to że inny dobrze skonstruowany wzmacniacz nie może brzmieć inaczej. Właśnie. Jak to sie ma do tego, że wg niektórych prawideł i opinii tor sygnalowy powinien mieć jak najkrótszą drogę od wej. do wyj. A tu nażgane elektroniki, aż miło 😉 Tylko po co? Edytowano 4 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Kraft Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Posłuchajcie na swoich systemach tego utworu : Ania Dąbrowska - Zima 81 Trąbka ok, ale dół jakiś przesadzony. Niby wszystko słychać wyraźnie, ale tak na granicy przesteru i dudnienia. (odsłuchane na 607 S2AE + Yamaha 301 + karta PC podłączona po analogu). Edytowano 3 godziny temu przez Kraft Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowany) 2 minuty temu, Kraft napisał: Trąbka ok, Możesz doprecyzować, mocna i świdruje po uszach czy gładka, przyjemna i bez świdrowania ? Czy gdzieś pomiędzy? Oczywiście dziękuję, że sprawdziłeś. Edytowano 3 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Kraft Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Trąbka raczej nigdy nie jest przyjemna (przynajmniej dla mnie). Ale ta jest znośna. Nie świdruje. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu A pozostali Koledzy, sprawdźcie proszę u siebie. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 22 minuty temu, Kraft napisał: Trąbka ok, ale dół jakiś przesadzony. Niby wszystko słychać wyraźnie, ale tak na granicy przesteru i dudnienia. (odsłuchane na 607 S2AE + Yamaha 301 + karta PC podłączona po analogu). W tym kawałku bas schodzi dość nisko, bo uruchamia porty br dostrojone do 30Hz, więc obawiam się, na małych 607-kach słychać tylko część basu, ten wyższy w sensie. Odpisz, cytując
Recommended Posts