Hesher Napisano Poniedziałek o 07:50 Napisano Poniedziałek o 07:50 Hey. Zakupiłem dość niedawno wzmacniacz Cambridge EXA100, który jest naprawdę fajny. Szukam do niego streamera. Pierwszym oczywistym wyborem wydaje się EXN100, jedynie co mnie nie przekonuje do tego wyboru to niektóre recenzje i opinie, że jego DAC gra bardzo podobnie do DACa ze wzmacniacza EXA100 i płaci się głównie za fajny wyświetlacz i funkcje streamingowe natomiast po podłączeniu jakiegoś "taniego" streamera np. WiiM uzyskamy podobny efekt korzystając z wewnętrznego DACa wzmacniacza EXA100. Pomyślałem więc o Eversolo DMP-A8 wobec wielu pozytywnych recenzji na jego temat(co prawda kolorystycznie trochę odstaje, ale fajny wyświetlacz i wykonanie też wydaje się porządne). Mam też na oku tańszego ale też dobrze ocenianego Bluesound Node Icon(ten ma np opcję Dirac Live i podwójny DAC mono). Jest też Audiolab 9000N z bardzo dobrym DACiem i dobrymi recenzjami np. przez What HI-FI. Chciałbym usłyszeć jakieś opinie a może porady w tym wyborze. Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano Poniedziałek o 12:26 Napisano Poniedziałek o 12:26 A na czym ci najbardziej zależy? Sam mam A8 i jestem z niej bardzo zadowolony(z tym że nie korzystam z room correction bo mim zdaniem nic nie daje a raczej pogarsza ), ale gdybym miał kupować teraz to kupił bym dobry transport bez dac, jak Volumio Rivo Plus i do niego daca na R2R. Może na początku wystarczył by dac z twojego EXN, ale pewnie chociażby z Denafrips Enyo 15th czy Ares 15th lub Laiv uDAC, było by dużo lepiej. Jeśli chcesz te ekraniki to możesz jeszcze pomyśleć o streamerze od Shanlinga, ma dac na AKM, podobny do A8. Tu wstawie ci filmiki z tymi streamerami,jeśli nie znamy angielskiego trzeba włączyć napisy i w ustawieniach tłumaczenie automatyczne na język Polski. 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano Poniedziałek o 16:28 Napisano Poniedziałek o 16:28 Cześć Zasadniczo masz tu trzy bardzo solidne rozwiązania i moim zdaniem, którego nie wybierzesz, to nie wybierzesz źle Róznice brzmieniowe oczywiście są i tu najlepiej by było ich posłuchać, by znaleźć optymalną opcję dla siebie. W dużym skrócie Cambridge jest najbardziej neutralny/naturalny. Grający detalicznie, dość szybko, z lekką barwą. EverSolo jest bardziej barwne, ale moim zdaniem mniej detaliczne. Audiolab 9000N to z kolei granie ciemniejsze, ale znowu z bardzo fajnym detalem. Bardzo zbliżone w mojej opinii do Lumina D3. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, podziałamy Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano Poniedziałek o 16:41 Napisano Poniedziałek o 16:41 7 minut temu, Q21 napisał: Cześć Zasadniczo masz tu trzy bardzo solidne rozwiązania i moim zdaniem, którego nie wybierzesz, to nie wybierzesz źle Róznice brzmieniowe oczywiście są i tu najlepiej by było ich posłuchać, by znaleźć optymalną opcję dla siebie. W dużym skrócie Cambridge jest najbardziej neutralny/naturalny. Grający detalicznie, dość szybko, z lekką barwą. EverSolo jest bardziej barwne, ale moim zdaniem mniej detaliczne. Audiolab 9000N to z kolei granie ciemniejsze, ale znowu z bardzo fajnym detalem. Bardzo zbliżone w mojej opinii do Lumina D3. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, podziałamy A8 mniej detaliczne(no chyba tylko Twoim zdaniem), ja mam tej detaliczności aż za dużo. Większe znaczenie będzie miało jak gra wzmacniacz. Ja bym szedł raczej w oddzielny dobry transport i dac R2R, bo to dzwiękowo będzie lepiej niż sam streamer. To już zależy czy autorowi potrzebne są bajery i ekraniki, czy priorytetem jest dobre granie. Q21 wy wiadomo polecacie to co macie do sprzedania. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano Poniedziałek o 16:56 Napisano Poniedziałek o 16:56 14 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: Ja bym szedł raczej w oddzielny dobry transport i dac R2R, bo to dzwiękowo będzie lepiej niż sam streamer. To zależy, ale na pewno wymusza kolejne zakupy, kable połączeniowe i zasilające 🤭 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano Poniedziałek o 17:33 Napisano Poniedziałek o 17:33 23 minuty temu, DiBatonio napisał: To zależy, ale na pewno wymusza kolejne zakupy, kable połączeniowe i zasilające 🤭 No tak, ale ile ich więcej jedna sieciówka i kabel I2S (HDMI), resztę i tak by potrzebował do połączenia streamera ze wzmakiem. Dobrym wyjściem mogło by być jeszcze zakup kabla AES EBU zamiast I2S do podłączenia transportu z dac. Do połączenia Dac z EXA 100 albo interkonekty albo XLRy, ale to i tak były by potrzebne do połączenia streamera z EXA. EXA 100 ma daca na sabre ES 9018K2M to niezłe ale nie jakieś wybitne kości, z niezłym dac R2R powinien być progres. Ale to już zależy kto co woli. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 07:24 Napisano Wtorek o 07:24 Idąc tym tropem każdy streamer tak zagra. W sensie jak podłączysz go jako transport. Moim zdaniem i tak samo było w linii CX streamer nie grał jak DAC we wmacniaczu. Podobnie ale nie tak. DMP bedzie mniej dokładny, cieplejszy, mniej rozdzielczy. Ale na pewno nie braknie mu detalu. Mówie o podłączeniu analogowym. Audiolab 9000 sluchałem krótko. ale moim zdaniem jest deczko ciemniejszy. EXN jest najbardziej liniowy z nich. Na pewno wszystkie 3 są fajnymi playerami nie ma wstydu. Odpisz, cytując
Q21 Napisano Wtorek o 08:24 Napisano Wtorek o 08:24 15 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał: Q21 wy wiadomo polecacie to co macie do sprzedania. Z tych trzech wszystkie mamy w ofercie, więc.... 15 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał: A8 mniej detaliczne(no chyba tylko Twoim zdaniem), ja mam tej detaliczności aż za dużo. Zależnie od systemu, konkretnych kolumn i tego, gdzie tej detaliczności się szuka Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano Wtorek o 08:25 Napisano Wtorek o 08:25 44 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Idąc tym tropem każdy streamer tak zagra. W sensie jak podłączysz go jako transport. Moim zdaniem i tak samo było w linii CX streamer nie grał jak DAC we wmacniaczu. Podobnie ale nie tak. DMP bedzie mniej dokładny, cieplejszy, mniej rozdzielczy. Ale na pewno nie braknie mu detalu. Mówie o podłączeniu analogowym. Audiolab 9000 sluchałem krótko. ale moim zdaniem jest deczko ciemniejszy. EXN jest najbardziej liniowy z nich. Na pewno wszystkie 3 są fajnymi playerami nie ma wstydu. No nie wiem czy każdy zagra tak samo nawet jako transport. Sporo recenzentów mówi jednak, że różnice między transportami słychać. Może nie duże ale jednak, dodanie dobrego zasilacza daje też słyszalne zmiany. Ok, recenzenci często są opłacani i nie zawsze mówią prawdę, więc nie wszystko bierzmy to na poważnie. Ale jednak sporo osób uważa , że transporty cd grają różnie. Jeden lepiej drugi gorzej. Tak samo jest z transportami plików. Choćby @marcinmarcin, sporo rzeczy próbował w roli transportu, i pisze że te różnice potrafią być spore. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Wtorek o 09:02 Napisano Wtorek o 09:02 36 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: Choćby @marcinmarcin, sporo rzeczy próbował w roli transportu, i pisze że te różnice potrafią być spore. Zgadza się, zmiany potrafiły być co najmniej spore Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Środa o 06:32 Napisano Środa o 06:32 22 godziny temu, Tomasz Kluczynski napisał: No nie wiem czy każdy zagra tak samo nawet jako transport. ja uważam że nie. Nie było napisane tak samo. Tylko tak zagra. To był taki skrót myślowy Właśnie troszkę zaprzeczenie. No nic jeśli wymagało wyjaśnienia to dobrze Odpisz, cytując
Salon Planeta Dźwięku Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Dnia 28.07.2025 o 09:50, Hesher napisał: Hey. Zakupiłem dość niedawno wzmacniacz Cambridge EXA100, który jest naprawdę fajny. Szukam do niego streamera. Pierwszym oczywistym wyborem wydaje się EXN100, jedynie co mnie nie przekonuje do tego wyboru to niektóre recenzje i opinie, że jego DAC gra bardzo podobnie do DACa ze wzmacniacza EXA100 i płaci się głównie za fajny wyświetlacz i funkcje streamingowe natomiast po podłączeniu jakiegoś "taniego" streamera np. WiiM uzyskamy podobny efekt korzystając z wewnętrznego DACa wzmacniacza EXA100. Pomyślałem więc o Eversolo DMP-A8 wobec wielu pozytywnych recenzji na jego temat(co prawda kolorystycznie trochę odstaje, ale fajny wyświetlacz i wykonanie też wydaje się porządne). Mam też na oku tańszego ale też dobrze ocenianego Bluesound Node Icon(ten ma np opcję Dirac Live i podwójny DAC mono). Jest też Audiolab 9000N z bardzo dobrym DACiem i dobrymi recenzjami np. przez What HI-FI. Chciałbym usłyszeć jakieś opinie a może porady w tym wyborze. Systemy dzielone mają zwykle więcej zalet niż wad - odseparowana elektronika, mniej szumów własnych itd. Odbywa się to zwykle kosztem wygody, ale w perspektywie czasu bardzo wiele osób skłania się ku takim rozwiązaniom. Z drugiej strony w budżecie do 10k jest kilka rozwiązań "zintegrowanych" streamerów, które robią świetną robotę i Eversolo DMP-A8 jest jednym z nich. Wszystko zależy od tego na czym przede wszystkim Ci zależy jeśli chodzi o brzmienie. "Dobrze" dla każdego oznacza coś innego. Z jakimi kolumnami gra ten system ? Co jest źródłem w chwili obecnej ? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 13 minut temu, Salon Planeta Dźwięku napisał: Systemy dzielone mają zwykle więcej zalet niż wad - odseparowana elektronika, mniej szumów własnych itd. Pomiary tego nie potwierdzają. Wręcz przeciwnie - zestawy dzielone mają często większe problemy z szumem i zniekształceniami niż integry. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowany) Dnia 28.07.2025 o 13:26, Tomasz Kluczynski napisał: możesz jeszcze pomyśleć o streamerze od Shanlinga, Ale czy ten Shangling ma angielski interfejs? Bo na miniaturze filmu napisy na jego wyświetlaczu są po chińsku 22 minuty temu, Kraft napisał: Pomiary tego nie potwierdzają. Za to potwierdzają, że chiński DAC za 100€ jest lepszy od Rockny. Bo mierzy się lepiej. Jeszcze raz: pomiary nie grają a zestaw pre/końcówka będzie lepszy z definicji niż integra. Podobnie osobny DAC zagra lepiej niż DAC zintegrowany w zanieczyszczonym środowisku wzmacniacza. Przecież to oczywistości. Edytowano 13 godzin temu przez il Dottore Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Hehehe, lubię nowych userów na forum, hehe. Jarek też lubi. Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowany) 10 minut temu, il Dottore napisał: Ale czy ten Shangling ma angielski interfejs? Bo na miniaturze filmu napisy na jego wyświetlaczu są po chińsku Angielski to ma na pewno. Zobacz początek filmu, streamer jest włączony i wszystko po angielsku. Edytowano 13 godzin temu przez Tomasz Kluczynski 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, il Dottore napisał: Jeszcze raz: pomiary nie grają a zestaw pre/końcówka będzie lepszy z definicji niż integra. I jeszcze raz, bo kolega chyba nie przeczytał ze zrozumieniem. Nie odnosiłem się do tego, co gra, a co nie gra. Odnosiłem się do wpisu Planety Dźwięku: "Systemy dzielone mają zwykle [...] mniej szumów własnych...". Otóż szumy są wielkością obiektywną, mierzalną. I nie jest tak, że dzielonki szumią mniej niż integry. Pomiary wskazują, że jest często wprost przeciwnie. Po prostu wpis Planety Dźwieku mógł wprowadzać w błąd, więc pozwoliłem sobie go skomentować. A teraz Ty mi wytłumacz, co do za definicja, z rękojmi której, zestaw pre/końcówka jest lepszy od integry? Edytowano 12 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 2 godziny temu, Salon Planeta Dźwięku napisał: Z drugiej strony w budżecie do 10k jest kilka rozwiązań Tak i tutaj popatrzyłbym na coś od Lumina i żadne Eversolo, czy inny Wiim i im podobne tak nie zagrają. Gdybym dysponowal 10k to na pewno nie patrzyłbym w strone Eversolo. Oczywiście kwestia i umiejętność dopasowania do reszty 😉 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 1 minutę temu, DiBatonio napisał: Gdybym dysponowal 10k to na pewno nie patrzyłbym w strone Eversolo. Ja bym patrzył w stronę używanego Aurendera. Za mojego X100L 6TB dałem 4600. To jest konkurencja nawet dla Eversolo A6. Co prawda szukałem tylko serwera do plików stacjonarnych ale funkcję streamera Aurender też posiada. Natomiast nie ma DAC. Mi na tym akurat w ogóle nie zależało, ale inni mogą DACa w streamerze potrzebować. Co do Lumina - z moich obserwacji to jest granie raczej po chłodniejszej stronie, więc wolałbym chyba Eversolo A8, bo tańsze a jakiejś wielkiej różnicy w dźwięku bym się nie spodziewał. 47 minut temu, Kraft napisał: A teraz Ty mi wytłumacz, co do za definicja, z rękojmi której, zestaw pre/końcówka jest lepszy od integry? Używając analogii medycznej... Ty jesteś zwolennikiem Evidence Based Medicine, ja zaś wyznaję medycynę opartą na własnym niewzruszonym przekonaniu! Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 10 minut temu, il Dottore napisał: Co do Lumina - z moich obserwacji to jest granie raczej po chłodniejszej stronie, więc wolałbym chyba Eversolo A8, bo tańsze a jakiejś wielkiej różnicy w dźwięku bym się nie spodziewał. Dziwne. Bo ja bym powiedzial, że wręcz przeciwnie, ale to dawno temu było. Ale Lumin na pewno nie gra po chłodnej stronie 😉 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) 42 minuty temu, DiBatonio napisał: Bo ja bym powiedzial, że wręcz przeciwnie, ale to dawno temu było. Ale Lumin na pewno nie gra po chłodnej stronie Przepraszam, powinienem chyba dać w stopce jakieś ostrzeżenie! To co dla mnie jest dźwiękiem normalnym, większość uzna chyba za zmulony. Stąd moje opinie nie są ani obiektywne ani nie muszą pokrywać się z obserwacjami innych Forumowiczów. Mam bardzo ciężką pracę w sensie napięcia i stresu, bo fizycznie nie męczy wcale, w każdym razie naprawdę dużo tam się dzieje i szybko. I kiedy wracam do domu i odpalam system, to jasne i nadmiernie precyzyjne, analityczne granie by mnie zamęczyło. Najbardziej lubię lampowe ciepełko i gładkość winyla. Oczywiście ani jednego, ani drugiego nie posiadam wskutek wrodzonego lenistwa, ale staram się by mój cyfrowo-tranzystorowy system imitował to brzmienie w maksymalnym stopniu. https://rumble.com/v6uugkj-chantal-again-.html https://rumble.com/v6tg8yx-chantal-and-aurender.html Więc brzmienie dla większości wyrównane i neutralne dla mnie może już być zimne, analityczne i kliniczne. Proszę zatem nie przywiązywać szczególnej wagi do moich opinii. To w żadnym razie nie są prawdy objawione, jedynie manifestacja prywatnych upodobań. System buduję wyłącznie dla siebie. Ale przy używanym Aurenderze będę się upierał. Dobry sprzęt, jeśli ktoś ma osobny DAC. I jeszcze z prywatnych obserwacji: nie ma czegoś takiego, że bit to bit. Aurender gra inaczej niż mój PC z JRMC i Fidelizerem. Nie gorzej, nie lepiej. Inaczej. Oba te rozwiązania deklarują bit-perfect. To który jest bit-perfect? Edytowano 10 godzin temu przez il Dottore 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: Tak i tutaj popatrzyłbym na coś od Lumina W tym artykule (pierwsza recenzja) gość jest dokładnie tego samego zdania, co Ty: że Lumin to jest sonicznie pierwsza liga i że żaden player plików (oprócz Aurendera, ma się rozumieć ) w tej lidze nie gra. Trzeba jednak pamiętać, że to było 9 lat temu a 9 lat to dla Chińczyków jest wystarczający czas do wysłania lotu załogowego na Marsa, a co dopiero do zbudowania przyzwoicie brzmiącego i taniego streamera. https://www.positive-feedback.com/Issue74/aurender_x100l.htm "The Aurender adds a distinctive edge to the sound, shaping it according to a fairly easily recognizable pattern. Its main characteristic is the saturation of lower midrange. This results in a large and dense sound. Once again, after the great Lumin player, I can hear that the dry and cold sound offered by most digital music players is primarily a hardware, rather than software, problem. What's more, the sound dynamics is excellent, which in turn shows that its flattening and reduction, characteristic of computer audio, also concerns the problem of proper playback. I am not saying that everybody needs to agree with my description of computer audio and digital music players' weaknesses, but rather encourage you to check it out yourself. However, I think that I have auditioned a broad enough range of these components to be able to speak up my mind." Jak widać, gość potwierdza też moje obserwacje. To była natychmiast wyczuwalna różnica w stosunku do PC: Aurender nie jest urządzeniem neutralnym! Pogrubia niższą średnicę. Oczywiście jest to premedytacja producenta a nie brak umiejętności budowania sprzętu. Postawili przyjemność słuchacza ponad neutralnością. I takie podejście lubię! "As a matter of fact, the Aurender player did not sound like a typical audio file player and was reminiscent of what I'd heard from the Lumin. It was a dense and full sound, with palpable sources. Phantom images were shown fairly close and had a large volume. But above all that, there was softness, silkiness." Tak czy owak - dla autora recenzji Aurender to dźwięk z tej samej półki, co Lumin. Ja jakoś wolę Aurendera, ale to może być moje prywatne zboczenie, bo zapewne Lumin jest bardziej wyrównany, prawdziwy, zaś Aurender gra odrobinę po cieplejszej stronie, co osobiście wolę. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 7 godzin temu, Salon Planeta Dźwięku napisał: Systemy dzielone mają zwykle więcej zalet niż wad - odseparowana elektronika, mniej szumów własnych itd. Odbywa się to zwykle kosztem wygody, ale w perspektywie czasu bardzo wiele osób skłania się ku takim rozwiązaniom. Z drugiej strony w budżecie do 10k jest kilka rozwiązań "zintegrowanych" streamerów, które robią świetną robotę i Eversolo DMP-A8 jest jednym z nich. 6 godzin temu, Kraft napisał: Pomiary tego nie potwierdzają. Wręcz przeciwnie - zestawy dzielone mają często większe problemy z szumem i zniekształceniami niż integry. Cały czas mówimy o połączeniu streamera z DAC? Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 40 minut temu, pairtick napisał: Cały czas mówimy o połączeniu streamera z DAC? Moim zdaniem nie ma lepszej opcji. Wnętrze komputera (a tym w istocie jest przecież transport plików) to nie jest najlepsze środowisko dla wrażliwych układów DAC. A cóż dopiero wnętrze streamerowzmacniacza na zasilaczu impulsowym). Najlepiej skoncentrować się na maksymalnej jakości sygnału USB (czyli komputer z zasilaczem liniowym, chłodzony pasywnie, grający z SSD), potem asynchroniczny odbiornik USB z izolacją galwaniczną, FIFO i reclockingiem na jak najlepszym zegarze. A dopiero potem DAC otrzymujący czyściutki, elegancko przetaktowany sygnał z odbiornika USB. I wtedy zagra. Nie ma siły, żeby nie zagrało. Oczywiście, jeśli ktoś ufa jakości odbiornika USB zintegrowanego w DAC - to OK, tylko pozazdrościć. Ja nie ufam i od zawsze używam DDC w roli odbiornika USB. Odpisz, cytując
Recommended Posts