Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć 

Stałem się posiadaczem nowego tworu WiiM AMP Ultra czyli teoretycznie vibelink + ultra w jednym.

Zakup podyktowany raz że ceną, dwa pozytywnymi ocenami, trzy początkiem przygody ze stereo z założeniem jak pokocham to ulepsze :)

Zawsze używałem albo słuchawek albo głosników komputerowych ale z tyłu głowy było - jak sie uda na swoje to i kolumny postawie.

Także wykonałem początkowy krok a teraz czas na uzupełnienie:

1. pokój do napędzenia to salon otwarty z aneksem ok 25m2. Podłączenie będzie do TV (Youtube,Netflix) konsola no i oczywiście Spotify/Tidal

2. Brzmienie jakie lubie to jako laik odpowiem: na pewno głeboki bas i ciepłe brzmienie, byłem przyzwyczajony do suba w zestawie Logitech i teraz są tego skutki.

Zestawy jakie przetestowałem do tej pory.

1. Klipsch R-600F - dźwięk zdecydowanie za ostry, wyczuwałem bardzo góre i bardzo brakowało mi basu - po podlączeniu suba było lepiej ale to nie było to

2. Polk R600 - tutaj teoretycznie wszystko grało, dźwięk wyśrodkowany w każdym segmencie bardzo ładnie się ułożył pod każdy typ muzyki jaki włączyłem (skupiam się głownie na RAP + Muzyka Elektroniczna, na potrzeby testu leciał i POP i Rock, nowe i stare nagrania) ,mogło by być wiecej basu na dole - poprostu było ok ale niedosyt pozostał

3. Pylony Sapphire 25 - w końcu trafiłem na bas o którym mógłbym powiedzieć, że sub chyba jest zbędny ale.. no własnie ale góra niestety jest troche jakby przez firankę, stłumiona lekko jakby z "tyłu", pomogło ustawienie EQ w AMP na wokal i głośniki jakby ożyły 

4. Pylon Diamond 25 MK2 - Można by rzec, że wszystko jest na miejscu bas jak w sapphire i góra jak w R600 moze nawet czyściej i wyżej, obudowa smukła i niewielka wiec w sumie wybór prosty.. Diamony 25MK2 ale....

Główne pytanie jest czy WiiM AMP Ultra który teoretycznie ma 100 W x2 przy 8 Ohm / 200 W x2 przy 4 Ohm nie jest zbyt słabym ogniwem do tego sprzętu? Czuje że kolumny bedą miały niewykorzystany potencjał i jest to kupno kolumn high end ze słabym wzmacniaczem = przepłacenie pieniędzy 

Mam jeszcze propozycję 5tą którą przesłucham jutro: KEF Q750 - po poprzednich testach nie wiem czy jest sens wgl jechać 100km na odsłuch? 

Polećcie coś z doświadczenia i prosze bez wytykania po co WIIM itp - odpowiedź jest na początku, porównywaliśmy to tez z EverSolo który zagrał płyciej niż WIIM

Edytowano przez chudek
Napisano (edytowany)
24 minuty temu, chudek napisał:

Czuje że kolumny bedą miały niewykorzystany potencjał...

Ciekawe, którym ze zmysłów?

Ani z Pylona Hi-End, ani z WiiMa słabeusz. Jeśli tylko kolumny się wpasują w Twoje pomieszczenie, to wzmacniacz da radę. O to się nie martw.

Edytowano przez Kraft