Wing0 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 18 minut temu, S!N! napisał: Wielu go nie słyszało i powiela ten sam utarty schemat, gdzieś przeczytał zadudniło w którymś kościele i powtarza bzdury tak jak wspomniałem posłuchajcie sobie przynajmniej Psi Audio i wróćcie wtedy z opinią. Oki, a jesteś pewny że nikt tu nie słuchał sprzętu studyjnego? Chyba wiesz że temat sprzętu studyjnego przerabiany był nie mniej razy niż temat czy wzmacniacze maja brzmienie :). Dwa jeszcze pytanie odnosnie kosztów i różnic. Akurat mam potrzebę w bliskiej przyszłości kupienia sprzętu do TV. Tak trochę sie zastanawiam Neumanna czemu robi w ogóle takie przekrój monitorów albo jeszcze lepiej Genelec. Juz w tych dość tanich są opcje DSP w jakim celu jest taki rozstrzał? Czy to nie jest tak że wszystkie grają tak samo? Jedyne różnica powinny być w szerokości pasma na dole zależnie od wielkości głośnika. Pytam łopatologicznie bo moze kupie sobie suba Genelec za 3333 zł jest nowy plus mo itory po 3 tys sztukę i za 10 tys mam killera, a i za 1200 mikrofon ze skrzyneczką No moze trochę drożej bo ten sub z dsp to chyba taki min: https://www.thomann.pl/genelec_7350_apm.htm Plus reszta: https://www.thomann.pl/genelec_8330_apm_pack_609738.htm Edytowano 2 godziny temu przez Wing0 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Michał @Wing0, daj znać proszę tu na forum, tak już po nabyciu tego zestawu. Może są koledzy, którzy funkcjonalność wysoko stawiają. I mi coś podpowiada, że brzmienie się także obroni. Dawno temu stanowisko u mnie wyglądało tak. 1500 km ode mnie kumaty gość filtry przygotowywał. A po 3 godzinach wariowałem i radocha. Córka bez obiadu, ale lody w zamrażarce były. Kija z miotłą już nie mam niestety. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 10 minut temu, AudioTube napisał: daj znać proszę tu na forum Właśnie pierw bym chciał te parę niuansów poznać. Przero przerobiłem juz parę wzmacniaczy D klasy z różnymi Pre, monitory aktywne, dsp (to uważam za dobra rzecz choć nie idealną), ale i tak wylądowałem ponownie na systemie domowym. Część winy ponosi niespokojna natura, część większa jednak brzmienie. Chciałbym pierw poznać różnice w ofercie danej firmy. Czemu np mam płacić 32 tysięcy za 2 sztuki Genelec 8351BP a nie jak wyżej wkleiłem 13-14 tys za dwa monitory i suba tej samej firmy też z DSP? Czy to nie tak ze producent wysokiej klasy monitorów studyjnych powinien miec jeden czy dwa zestawy w ofercie zależnie od wielkości studia? Moze mi to ktoś jako laikowi wytłumaczyć? Odpisz, cytując
audiowit Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Michał, to działa jak w systemach domowych. Sprzet jest różnej klasy, a systemyy dsp nie są lekiem na całe zło. Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 7 godzin temu, Radek Kostrzewski napisał: Dobre dla cinema i muzyki organowej. To już teraz wiem , dlaczego tak dobrze słucha mi się Fugi i Toccaty Bacha na moich kolumnach:) Nie potrzebuję żadnego suba bo moje kolumny basem schodzą tak nisko, że na pewno nie słyszę ostatnich przynajmniej 5-8 Hz. Za to je czuję. I nie chodzi tu o samo tzw zejście, ale o nasycenie , barwę i potęgę tego basu. Realne pasmo zaczyna się w nich od 18Hz. Myślę, że dla wielu subów używanych przez szanownych Kolegów, jest to nieosiągalne. Jednak lżejszych gatunków wolę słuchać z innych kolumn. M.in studyjnych:) Edytowano 1 godzinę temu przez Rega 2 Odpisz, cytując
Radek Kostrzewski Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, Rega napisał: To już teraz wiem , dlaczego tak dobrze słucha mi się Fugi i Toccaty Bacha na moich kolumnach:) Nie potrzebuję żadnego suba bo moje kolumny basem schodzą tak nisko, że na pewno nie słyszę ostatnich przynajmniej 5-8 Hz. Za to je czuję. I nie chodzi tu o samo tzw zejście, ale o nasycenie , barwę i potęgę tego basu. Realne pasmo zaczyna się w nich od 18Hz. Jak takowe kolumny masz to i pewnie nie potrzebne ci żadne ssuboowery. 57 minut temu, Wing0 napisał: Oki, a jesteś pewny że nikt tu nie słuchał sprzętu studyjnego? Chyba wiesz że temat sprzętu studyjnego przerabiany był nie mniej razy niż temat czy wzmacniacze maja brzmienie :). Dwa jeszcze pytanie odnosnie kosztów i różnic. Akurat mam potrzebę w bliskiej przyszłości kupienia sprzętu do TV. Tak trochę sie zastanawiam Neumanna czemu robi w ogóle takie przekrój monitorów albo jeszcze lepiej Genelec. Juz w tych dość tanich są opcje DSP w jakim celu jest taki rozstrzał? Czy to nie jest tak że wszystkie grają tak samo? Jedyne różnica powinny być w szerokości pasma na dole zależnie od wielkości głośnika. Pytam łopatologicznie bo moze kupie sobie suba Genelec za 3333 zł jest nowy plus mo itory po 3 tys sztukę i za 10 tys mam killera, a i za 1200 mikrofon ze skrzyneczką No moze trochę drożej bo ten sub z dsp to chyba taki min: https://www.thomann.pl/genelec_7350_apm.htm Plus Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, Rega napisał: że na pewno nie słyszę ostatnich przynajmniej 5-8 Hz. Za to je czuję. Roman , jak odpalasz KEF-y , to ja oddalony o 460 km też czuje ten bas 2 Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Przed chwilą, Radek Kostrzewski napisał: Jak takowe kolumny masz to i pewnie nie potrzebne ci żadne ssuboowery. No nie, nie są potrzebne. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 12 minut temu, audiowit napisał: Michał, to działa jak w systemach domowych. Sprzet jest różnej klasy Czyli jak kupi sie tanie monitory i tani sub Genelec to zagra mniej wiernie niż drogi tej samej firmy? To o co tu chodzi ja sie pytam? W tych nienaturalnych sprzetach home hifi rozumie ze jest pełna ściema i wyścig za kasą bo tu brzmienie moze być cieplejszy, zimne, dynamiczne, mułowate bleblebleble ale w pro jest mniej i bardziej naturalne zależnie ile wydasz? Czy moze jednak między monitorem za 3.3 tyś i tym za 18 tys są jakieś gigantyczne różnice warte dopłaty 15 koła? I nie mówię tu ze te drugie schodzą te 10 Hz niżej nie wiem czy warto dopłacić aż tyle do pierwszych lepiej suba kupić wyjdzie taniej :). 2 1 Odpisz, cytując
Radek Kostrzewski Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Tylko większości kolumny fabrycznych jakie większości posiadamy to raczej tak niskiego pasma nie są wstanie dostarczac. Pewnie twoje kolumny maja wbudowany suboower, a to już pewnie sa wieksze od twojej posiadłości jak odtwarzają 5hz.Normalnie brak słów. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Na organy jadę do Oliwy, Fromborka. Ktoś był, słuchał, słyszał, poczuł? Suby zastosowane z „głową” nie służą tylko i wyłącznie do rozciągnięcia pasma. Zachęcam do opamiętania się. Odpisz, cytując
Rega Napisano 58 minut temu Napisano 58 minut temu 4 minuty temu, Radek Kostrzewski napisał: już pewnie sa wieksze od twojej posiadłości jak odtwarzają 5hz.Normalnie brak słów. Nie odtwarzają 5Hz, tylko napisałem , że ostatnich 5-8 Hz od częstotliwości 18Hz w górę , już nie słyszę, a czuję. Poza tym nie są większe od mojej posiadłości, jak byłeś łaskawy to ując. Możesz je sobie obejrzeć na zdjęciu. Przy dobrych monitorach studyjnych prawie zginęły, bo tzw monitory są jeszcze większe. A tak na marginesie, ani jedne , ani drugie nie są moimi największymi kolumnami:) Odpisz, cytując
S!N! Napisano 53 minuty temu Napisano 53 minuty temu 1 godzinę temu, Wing0 napisał: Tak trochę sie zastanawiam Neumanna czemu robi w ogóle takie przekrój monitorów albo jeszcze lepiej Genelec. Juz w tych dość tanich są opcje DSP w jakim celu jest taki rozstrzał? Czy to nie jest tak że wszystkie grają tak samo? A wiesz mniej więcej jak pracują producenci? Podstawowe modele są przeznaczone do bardzo malutkiego studia nawet domowego i to jest też niższa klasa, zaś wyższe do reżyserek czy klasy masteringowej lub postprodukcji filmowej po prostu to zupełnie inne zastosowanie. Podam Ci jeden przykład: raperzy czy nawet wokaliści tworzą często numery / płyty w warunkach domowych łatwiej jest zapakować producentowi do torby małe monitory referencyjnej i zapylać na chatę czy gdziekolwiek i nagrywać kawałek na zwykłym stole, niż przywieź na palecie flagowy model - najlepiej przejdź się do jakiegoś studia i niech Ci coś zapodadzą na tym sprzęcie to co lubisz to porównasz sobie jak to gra w konfrontacji z hi-fi.Jak byłem na sesji i grały atc to nie było mowy o bliskim polu, siedziałem na sofie dość oddalony i żadne jakieś szroty ze sklepów komercyjnych nie miały do tego podjazdu. Ostatnio trafiłem na osobę która poszukiwała grania mega głośnego bo tak lubi, musiało grac bardzo głośno oraz przy tym się nie wykładać to po przerobieniu większości padło na jbl 708, przykładowo Jaspery 18 się sfajczą bo nawet nie są stworzone do takiego głośnego katowania. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 49 minut temu Napisano 49 minut temu @Radek Kostrzewski Postawię się może w roli adwokata Romana , ale byłem, słuchałem jego 107-mek. Bas schodzi niżej niż z mojego suba. Faktycznie ten najniższy czuć bardziej w bębenkach uszu niż słyszeć. A konstruktorzy zrobili to tak: Odpisz, cytując
Radek Kostrzewski Napisano 48 minut temu Napisano 48 minut temu 8 minut temu, Rega napisał: Nie odtwarzają 5Hz, tylko napisałem , że ostatnich 5-8 Hz od częstotliwości 18Hz w górę , już nie słyszę, a czuję. Poza tym nie są większe od mojej posiadłości, jak byłeś łaskawy to ując. Możesz je sobie obejrzeć na zdjęciu. Przy dobrych monitorach studyjnych prawie zginęły, bo tzw monitory są jeszcze większe. A tak na marginesie, ani jedne , ani drugie nie są moimi największymi kolumnami:) To rozumiem czyli one maja w danych technicznych producenta zapisane od 18hz do 35khz.Czy jakoś tam podobnie. Napewno aby dane tego nie potwierdzaja. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 47 minut temu Napisano 47 minut temu 9 minut temu, Rega napisał: Nie odtwarzają 5Hz, tylko napisałem , że ostatnich 5-8 Hz od częstotliwości 18Hz w górę , Roman, jakie są wymiary Twojego pomieszczenia? I czy wszędzie na około masz mur, czy jakaś ścianka jest w lekkiej zabudowie? Odpisz, cytując
Radek Kostrzewski Napisano 46 minut temu Napisano 46 minut temu Te owe 38hz to jest w większości kolumn podłogowych. 3 minuty temu, tomek4446 napisał: @Radek Kostrzewski Postawię się może w roli adwokata Romana , ale byłem, słuchałem jego 107-mek. Bas schodzi niżej niż z mojego suba. Faktycznie ten najniższy czuć bardziej w bębenkach uszu niż słyszeć. A konstruktorzy zrobili to tak: Dane twierdza ze to nie prawda. Odpisz, cytując
Rega Napisano 36 minut temu Napisano 36 minut temu Małe sprostowanie - podajesz dane NIE TYCH kolumn. Moje nie są 105,a 107 reference. Róznica znacząca. @Kraft - ściany mojego pomieszczenia odsłuchowego (również sufit) są trzywarstwowe, z wytłumieniem wewnętrznym. Dlatego zaczepiałeś głową:) o sufit. Pierwsza, zewnętrzna warstwa to bloczki betonowe, następnie warstwa wełny mineralnej 6cm, a następnie bloczki z gazobetonu, następne 6 cm. Całość dookoła + sufit. Do tego trochę paneli akustycznych. Wtedy , kiedy miałem przyjemność Cie gościć, było trochę inaczej. Teraz jest to bardziej ogarnięte. Dudnienia już NIE MA. Jest tylko ten poruszający trzewiami bas:) Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 35 minut temu Napisano 35 minut temu 12 minut temu, S!N! napisał: Podam Ci jeden przykład Dzięki, ale nie do końca to do mnie przemawia tym bardziej że tam niskie zejście jest ważne wrzucenie monitora schodzącego do 57 Hz by robić Rap jest dość kontrowersyjne chyba ze to YT Raperzy znad Wisły tacy też wybierają taniochy za 500 zl "Studyjne" stad pytałem o tych wybitnych producentów nie popełnię. Dlaczego wolałbyś jednach monitory za 52 tysiące zł Neumanna skoro masz ich tańsze monitory uzupełnione subem które do warunków domowych wystarczają. Twój zestaw potraktowany DSP dostosował basy do pomieszczenia, a granie z założenia jest tak samo wierne w tym zestawie jak i z tych monitorów za 52 tys? Tak czy sie mylę? Czy po prostu wchodzi tu w grę fakt ze lubimy przepłacać i nawet taki pro producent to wie, a wchodząc na rynek domowy pójdzie to jeszcze dalej zapewne. 1 Odpisz, cytując
Radek Kostrzewski Napisano 34 minuty temu Napisano 34 minuty temu 13 minut temu, tomek4446 napisał: @Radek Kostrzewski Postawię się może w roli adwokata Romana , ale byłem, słuchałem jego 107-mek. Bas schodzi niżej niż z mojego suba. Faktycznie ten najniższy czuć bardziej w bębenkach uszu niż słyszeć. A konstruktorzy zrobili to tak: Tak doszukałem dokładniej od 20hz ale z tolerance-/+ 2db. Odpisz, cytując
Rega Napisano 33 minuty temu Napisano 33 minuty temu (edytowany) 2 minuty temu, Radek Kostrzewski napisał: od 20hz Poczytaj dokłądnie opis. Poza tym, tu nie chodzi o licytowanie się. Napisałem tylko, że sub jest mi zbędny. Edytowano 30 minut temu przez Rega Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 32 minuty temu Napisano 32 minuty temu 2 minuty temu, Wing0 napisał: Czy po prostu wchodzi tu w grę fakt ze lubimy przepłacać i nawet taki pro producent to wie, a wchodząc na rynek domowy pójdzie to jeszcze dalej zapewne. Cena jest podstawą marketingu. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 25 minut temu Napisano 25 minut temu Dokładnie. Producent tworzy produkt. Marketingowiec sprzedaje cenę/między innymi. Już Holendrzy się pokapowali z cebulkami tulipanów kilkaset lat temu. Odpisz, cytując
Radek Kostrzewski Napisano 24 minuty temu Napisano 24 minuty temu 6 minut temu, Rega napisał: Poczytaj dokłądnie opis. Poza tym, tu nie chodzi o licytowanie się. Napisałem tylko, że sub jest mi zbędny. To te akurat mają kopyto bez stosowania suboowera.Jak duze jest pomieszczenia dla takowych kolosów?. Odpisz, cytując
Recommended Posts