Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
8 godzin temu, KrólKiczu napisał:

I pomyśleć, że wszystko przez to, że ponad rok temu kupiłem używanego, g.wnianego suba Rela. A podobno to Kaczadupa jest tutaj szpicą szpic 😜

Sebastian, sprzedaj teraz suba a za rok zobaczymy w którym kierunku to się potoczyło 😁. Właśnie, dlaczego jeszcze Kaczdupa nie ma  suba?😉

Napisano (edytowany)
7 godzin temu, S!N! napisał:

muszą być studyjne, aktywne

Napewno? 750 ma wejście cyfrowe nie można tam wpiąć sygnału z DAC choć jeśli w sumie nie wykryje Sub kolumn pasywnych, a w sumie nią wykryje faktycznie to nie zrobi korekcji, Sub i system lapie pewnie tylko monitory które sie podepnie analogowo przez xlr. Dobra to mamy juz jasność. Druga opcja ewentualnie zostaje to Dirac plus Genelec bez korekcji i puszczenie z DSP sygnalu bezpośrednio na suby i bezpośrednio na kolumny(wzmak). Poszperam po ARS i innych forach. Ogólnie wiadomo najlepiej działają sety neumann czy Genelec kompletne, ale nie jest pewne ze każdemu moze brzmienie monitorów spasowac stad szukam jak podpiac suba pod pasywnych zestaw z udziałem korekcji DL.

Ps czytam ze korekcja Neumanna wypada lepiej niż DL ciekawe ile w tym prawdy.

Edytowano przez Wing0
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Wing0 napisał:

750 ma wejście cyfrowe nie można tam wpiąć sygnału z DAC

Nie można to jest do AES . Neumann posiada droższe wersje monitorów od standardowych różniących się tym iż posiadają właśnie aes.

Ogólnie wiadomo najlepiej działają sety neumann czy Genelec kompletne, ale nie jest pewne ze każdemu moze brzmienie monitorów spasowac

Każda marka studyjnych ma pełne sety od budżetowych Krk po premium Psi, tak jak wspominałem grają na różnych - przykład eve audio. Nie rozumiem trochę utartego tu schematu brzmienia monitorów studyjnych w sensie, że jakiego ? Taka sama zasada jak w hi-fi  jeśli ktoś się zdecyduje na takowy to trzeba posłuchać różnych, przecież wiadomo, że wstęga będzie brzmieć inaczej niż przykładowo kevlar. 

spasowac stad szukam jak podpiac suba pod pasywnych zestaw z udziałem korekcji DL

Ale to jest totalnie bez sensu i nie będzie dobrze działać i nie uda Ci się zrobić tak jakbyś chciał, a tym bardziej podłączyć w taki sposób ,sprzęt studyjny to jedno, a hi- fi to drugie, suby studyjne są stworzone do produktów studyjnych i masz synergię oraz pełne oprogramowanie wraz z ciągłym wsparciem i ulepszeniami. Jedynie co możesz zrobić to wpiąć aktywne do jakiegoś innego źródła niż interfejs( przykładowo jakiś streamer)  Do kolumn pasywnych ,gdzie masz suby, które są dostępne w od ręki w salonach i które trzeba spiąć w inny sposób i później ustawiać za pomoc narzędzi korekcyjnych, jeśli takowe mają albo sobie pokręcić gałką i jak nie gra to kombinować z przesunięciem fazy itp. Nie wiem przykładowo poprzez mini dsp.

Edytowano przez S!N!
Napisano
17 minut temu, S!N! napisał:

Taka sama zasada jak w hi-fi  jeśli ktoś się zdecyduje na takowy to trzeba posłuchać różnych, przecież wiadomo, że wstęga będzie brzmieć inaczej niż przykładowo kevlar

Właśnie kurde mnie to mega dziwi... stad te pierwsze posty co tu pisałem. Jaki w tym sens. W hifi oki rozumie inni odbiorcy lubią inne brzmienie, cieple, chłodne, detaliczne bardziej miękkie itd itd, ale w pro? Przecież tu ma być jak najwierniej jak najbardziej płasko, bez zmiany materiału źródłowego instrument ma brzmieć tak jak go człowiek stworzył, anie jak so ie potem wymysli na nowo. Po co wiec pytam dalej różne brzmienia monitorów studyjnych? To ze roznie brzmią wiem dokładnie. :)

21 minut temu, S!N! napisał:

Nie wiem przykładowo poprzez mini dsp.

Szperam dalej i niby jest opcja wypuszczenia sygnalu na sub prosto z minidsp ale i tak parametry wstępne trzeba bić ręcznie, co uważam zawsze bedzie gorsze niż wyliczenie przez odpowie programy 

https://www.minidsp.com/applications/audio-streaming/341-subwoofer-integration-with-the-minidsp-shd?srsltid=AfmBOooX1BR7Kp6Um8xhnWblE943rNMh_RIekNYymeWzW5C4ZxbVhNUq

Napisano
4 minuty temu, Wing0 napisał:

Po co wiec pytam dalej różne brzmienia monitorów studyjnych?

Różnie rozpraszają falę inna kierunkowość i dyspersja, więc wpływa to na miejsce odsłuchu, różnie siedzą, każdy konstruktor ma inną filozofię na temat brzmienia swoich produktów, różne obudowy, różne podzespoły, monitor dobiera się do pomieszczenia, techniki pracy no i jakby nie patrzeć do swojego gustu.

Napisano
5 godzin temu, Amarok napisał:

Właśnie, dlaczego jeszcze Kaczdupa nie ma  suba?😉

To proste, nie można ześwirować w jednym czasie na wszystkich „frontach audio”. Trzeba ostrożnie dawkować emocje. Teraz szukam za mocnych sybilantów. ;) 

Napisano
Przed chwilą, S!N! napisał:

Różnie rozpraszają falę inna kierunkowość i dyspersja, więc wpływa to na miejsce odsłuchu, różnie siedzą, każdy konstruktor ma inną filozofię na temat brzmienia swoich produktów, różne obudowy, różne podzespoły, monitor dobiera się do pomieszczenia, techniki pracy no i jakby nie patrzeć do swojego gustu.

Jasne jasne zgadza sie ale czy nie powinni wszyscy darzyć do idealnej liniowości ?

Wiadomo ze inna obudowa moze wymagać innego głośnika do dojścia do liniowego brzmienia, ale czemu finalnie sa różne te brzmienia? Witek pisal ze neumann jest dużo przyjemniejszy w odbiorze niż genelec który jest znacznie bardziej "brutalny" w sieci z resztą to samo piszą. Pomijam oczywiście jakieś taniochy pseudo studyjne

Napisano (edytowany)
19 minut temu, Wing0 napisał:

ale czemu finalnie sa różne te brzmienia?

Wyjaśniłem Ci powyżej, nawet dwa monitory, które mają płaską charakterystykę będą brzmieć inaczej z tego względu, iż neutralne nie oznacza subiektywnie tego samego. Genelec = inne strojenie basu oraz inna kierunkowość i jest ostrzejszy w górnych partiach, dochodzi tutaj odbiór poza osią, pomimo iż na osi jest płasko to poza nią może być nierówno i masz zmianę brzmienia, dodatkowo trasjenty i komponenty z czego jest zrobiony, no przecież różny materiał nie będzie grał tak samo.Neumann ma mega kontrolowaną dyspersje, stąd jest wrażenie przyjemniejszej góry mniej odbić, wpływu pomieszczenia itp.

Edytowano przez S!N!
Napisano (edytowany)
45 minut temu, Wing0 napisał:

czy nie powinni wszyscy darzyć do idealnej liniowości

Michał, Ty piszesz o spl. Wklejałem wielokrotnie, w jednych z moich zestawów w zakresie jakiego dotyczył projekt/koncepcja wykres jest jak linijka. Do tego dążył konstruktor.

Ale co innego modulacje, zniekształcenia nieliniowe, harmoniczne i inne samych driverów. Jak rosną w funkcji mocy itp Mnóstwo książek, publikacji. „Codziennie” producenci głowią się jak obejść te zniekształcenia. 
I także dlatego słyszymy różnice w brzmieniu.

Na forum wklejamy wykresy z audio, kłócimy o wielkości driverów, ilość dróg itp a brzmienie oprócz lubienia/nielubienia skądś się bierze. Dopóki nie przyjdzie na forum konstruktor z pełną gębą, to dalej będziemy w średniowieczu. Lub nieświadomości.

Edytowano przez AudioTube
Napisano (edytowany)

Dokladnie Michał, tu chodzi caly czas o znieksztalcenia czytaj charakter :). Tez Ci pisalem, że Ci co myslą, ze na podstawie wykresu wiedza jak grają kolumny są..... :) wprowadzaja innych w błąd.

Do tego pamietajmy, ze o kolumnach trzeba myśleć w kategoriach kolumna-pomieszczenie. Wiec przebieg plaski jak stół dotyczy pomiarow w warunkach, niekoniecznie naszych.

Czym dalej w las...

Edytowano przez audiowit
Napisano
35 minut temu, S!N! napisał:

płaską charakterystykę będą brzmieć inaczej z tego względu, iż neutralne nie oznacza subiektywnie tego samego

Panowie i tak teraz czytam co piszecie i ja jako młot mieszkajacy na wsi (ale pochodze z miasta :) pytam 2 czym sa lepsze te studyjne kolumny skoro i tak każda gra inaczej w czym sa lepsze od dobrej klasy zestawu hifi? Na to wychodzi czytając to co piszecie ze @S!N! wybrałeś neumann bo Ci bardziej brzmienie odpowiad czyli oszukujesz sie tak samo jak my, nie odbierz tego źle bo nic w tym zlego nie ma. Doznalem po prostu szoku bo byłem świecie jako laik, domorosły audiolub ze wysokiej klasy monitory studyjne grają idealnie przezroczyście oddają pierdnięcie owcy na polu tak jak bym ucho do jej zadu przyłożył a tu chuja.... zależy jakie monitory miał realizator nagrania tak bedzie brzmiało to nagranie u nas plus 1000 innych zmiennych jak akustyk, amikrofon itd itd.

Ale żeby nie było dalej temat mnie mega ciekawi głównie @S!N! przez muzykę elektro której duzo słucham k chciałbym zobaczyć jak bas bedzie chodziło z dobrego suba :).

Napisano
9 godzin temu, Amarok napisał:

za dużo roboty, żeby to wszystko sensownie zestroi

Na dzien dobry robisz błąd. To nie robota. To powinna byc zabawa duzych chłopców. Ja tak to traktuje. Jako jedna wielka frajde, moze dlatego popycham ten plac zabaw caly czas do przodu 😉

Napisano
2 minuty temu, Wing0 napisał:

muzykę elektro której duzo słucham k chciałbym zobaczyć jak bas bedzie chodziło z dobrego suba :).

Intuicyjnie wszedłeś na drogę „subów”. I nie schodź z niej. Obierz tylko właściwy kierunek. 
Drąż temat, pytaj, jeździj po miejscach, gdzie ludziska mają sprzęt do takiej muzy.

Michał, nie dla Ciebie miejsce na tym forum😊 Odstąp je innym.

Trzymam kciuki, byś znalazł w końcu klamoty. 

Napisano

Michał, ale w swiecie pro jest podobnie jak w hifi. Ja nasluchalem sie neumanow bo moj znajomy realizator w miejscu powiedzmy, ze mniej profesjonalnym albo z bardziej ograniczonym budzetem zarzyczyl sobie neumann bo lubi :). W innym miejscu uzywa Dynaudio, bo najlepiej tam sie sprawdzają ( montaż ).

Dobor narzedzia zalezy od wykonywanej pracy i preferencji. Mlotki masz male i duże. Stalowe i gumowe.