Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
4 minuty temu, AudioTube napisał:

I czy Ty masz dużo metrów za sobą? Do następnej ściany.

za plecami mam niestety stół i krzesla. odleglosc do tylniej sciany 2,28m

plus jest taki ze mam szeroka i gleboka scene. odleglosc od plecow do sciany z dyfuzorem pozwala sie fajnie rozwijac i roobi robote

Edytowano przez Mikelas76
Napisano
1 godzinę temu, KrólKiczu napisał:

A ja, częściowo za sugestią @Mikelas76, nabyłem miniDSP i odrobinę pobawiłem się korekcją najniższego pasma. I szczerze powiedziawszy z efektu jestem bardzo zadowolony. 

Seba ten model ma DL wbudowany?

Napisano
5 minut temu, Wing0 napisał:

Seba ten model ma DL wbudowany?

Nie, jest możliwość dokupienia licencji ale ja odraniczylem się do zbicia dwóch pików na basie. Reszty pasma nie ruszam. Chociaż nie wykluczam, że kiedyś, z ciekawości, zainwestuje w Diraca. 

Napisano
11 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Ja mysle ze Sin jest zachwycony rapem no i ok. Ale pozwole sobie miec odmienne zdanie na temat rozkwitu i rozwoju rapu. Nie widze tego.

A ja widzę. Można nie lubić rapu, ale widać rozkwit czy też rozwój, na przykład poprzez różne kooperacje, między innymi z rockowymi czy jazzowymi wykonawcami.

Rap to zdecydowanie nie jest nisza, to obecnie jeden z najpopularniejszych rodzajów muzyki.

Sam wolę inne i starsze klimaty, czy to rock, jazz czy klasykę, ale nie stronię od innych gatunków, w tym dobrego rapu.

Napisano
17 minut temu, KrólKiczu napisał:

Nie, jest możliwość dokupienia licencji ale ja odraniczylem się do zbicia dwóch pików na basie. Reszty pasma nie ruszam. Chociaż nie wykluczam, że kiedyś, z ciekawości, zainwestuje w Diraca. 

Warto by było, ewentualnie wyślij pomiary Arkowi obliczy ci jak ogarnac całość pasma. Nie do końca powinno sie korygować wyrywkowo. ;).

Napisano
21 minut temu, Mikelas76 napisał:

Adamie czekam za wykresem

No tak sobie myślę, że siedzisz w miejscu, gdzie spotykają się fale w przeciwnej fazie. Się skasowały😬
To bardzo niekorzystny sweetspot.

A gdyby za plecami wstawić szklaną ścianę/„absorber Helmholtza”, albo wykuć do sąsiada, to pozbędziemy się fali odbitej😁

Lub drugiego suba za plecki, któremu damy za zadanie „pochłonąć”/cofnięcie membrany.

Napisano (edytowany)
9 minut temu, Wing0 napisał:

Warto by było, ewentualnie wyślij pomiary Arkowi obliczy ci jak ogarnac całość pasma. Nie do końca powinno sie korygować wyrywkowo. ;).

Arek zrobił mi korektę, która zasadniczo nie różni się za bardzo od tego co zrobiłem sam. Po wprowadzeniu nastawów coś tam jeszcze "podkręciłem" i na moje ucho jest ok. Poniżej wykres. 

IMG-20251203-WA0006.jpg

Edytowano przez KrólKiczu
Napisano (edytowany)
14 minut temu, Adi777 napisał:

A ja widzę. Można nie lubić rapu, ale widać rozkwit czy też rozwój, na przykład poprzez różne kooperacje, między innymi z rockowymi czy jazzowymi wykonawcami.

Kooperacje to juz były za czasów naszych ojców ;).

Co do popularności owszem popularny, ale zależnie w jakich kręgach, kolega jasno jak słońce pisał o forach audio chyba nawet tych polskich  precyzyjnie rzecz ujmując. 

Czytajmy ze zrozumienie, komentujmy precyzyjnie będzie mniej nieporozumień. 

PS jeszcze co do tej popularności. Może wykażę sie niewidzą, ale ten jak to piszesz popularny Rap tu chyba bardziej SRap ;). Tego wartościowego pewnie slucha bardzo niszowa grupa ;).

8 minut temu, KrólKiczu napisał:

Arek zrobił mi korektę, która zasadniczo nie różni się za bardzo od tego co zrobiłem sam. Po wprowadzeniu nastawów coś tam jeszcze "podkręciłem" i na moje ucho jest ok. Poniżej wykres. 

No to gites :). Ja mam obecnie korekcie niestety z softu Volmio czekam na dopływ kasy i kupie tez dsp na nowo 

Edytowano przez Wing0
Napisano
19 minut temu, AudioTube napisał:

No tak sobie myślę, że siedzisz w miejscu, gdzie spotykają się fale w przeciwnej fazie. Się skasowały😬
To bardzo niekorzystny sweetspot.

A gdyby za plecami wstawić szklaną ścianę/„absorber Helmholtza”, albo wykuć do sąsiada, to pozbędziemy się fali odbitej😁

Lub drugiego suba za plecki, któremu damy za zadanie „pochłonąć”/cofnięcie membrany.

Nie siedze w polowie pomieszczenia, ale tez nie siedze tak tragicznie. Poza tym sciana za plecami ma przyscianke  z profili alu 5cm z welna. Nie rusz to moze najnizszego pasma, ale dziala pozytywnie, zreszta takie rozwiazania stosuje tez B. Chojnacki z tego co pamietam. 

Adamie czekam... 

Napisano

@misiekx
Widzisz dwie godzinki byłeś. Godzinę miło przegadaliśmy. Gitary Ci z mniejszym jazgotem zabrzmiały. Pogłos nie ten chyba co u Ciebie. A teraz aż Cię coś dalej drapie lub uwiera. 
Ja na to lekarstwa już nie mam. 
Mam nadzieję, że nowe kolumny choć na jakiś czas dadzą Ci ukojenie.