pairtick Napisano Środa o 19:57 Napisano Środa o 19:57 48 minut temu, Adi777 napisał: Można nie lubić rapu, ale widać rozkwit czy też rozwój, na przykład poprzez różne kooperacje, między innymi z rockowymi czy jazzowymi wykonawcami. https://en.wikipedia.org/wiki/Back_on_the_Block#Personnel Np. w 1989-tym 😁 Tylko niech nikt nie porównuje do tego polskiego hip-hopu 🤦 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano Środa o 20:04 Napisano Środa o 20:04 22 minuty temu, Mikelas76 napisał: Adamie czekam... Ze starego domu wiszą na necie/forum. W paśmie o którym w tym wątku dyskutujemy. W nowym pomiary wykonał także Piotrek, no jakoś je wykonał, bez tego stojących nie skorygujemy. Gdzieś pewno na na kompie. Oprogramowanie, którego użył to Arta. Rew-a nie poleca. Wykonywałem pomiary Rew także, to zgodności z Arta nie było, więc nie próbowałem dalej. Pomiary pogłosu mam, ale kogo to obchodzi. Pomiar kolumn mam, ale kto potrafi je zrozumieć. Odpisz, cytując
audiowit Napisano Środa o 20:22 Napisano Środa o 20:22 No to mimo tego, ze piatek zrobilem sobie wolny na przyjecie zwrotnicy i subow, nie bedzie poswiecony na eksperymenty. Zwrotnica przyszla dzisiaj i kurier pocalowal klamkę, mimo tego, ze wyraźnie bylo napisane, ze dostawa w piatek. Jeszcze się obraził i rzucil sluchawką. Q21 najwyraźniej nie chce odemnie pieniedzy. Dzwonilem, pisalem niby wszystko dogadane było, a sprzedać nie sprzedali. I moze dobrze bo teraz po Black Friday ceny svs spadły. Dzis w koncu sie dodzwonilem ( 4 dni do nich wydzwanialem, glupi)ale maja 1szt.... no coż moze ktoś inny bedzie chcial moje pieniadze. Szkoda tylko, ze specjalnie wolne wziolem na zabawy ze sprzetem. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Środa o 20:46 Napisano Środa o 20:46 18 minut temu, audiowit napisał: Q21 najwyraźniej nie chce odemnie pieniedzy. Dzwonilem, pisalem niby wszystko dogadane było, a sprzedać nie sprzedali. Witaj w klubie Ja chciałem kupić kolumny , potem suba / i teraz byłbym szczęśliwym posiadaczem Velodyne / , ale jak się później dowiedziałem , wybrałem zły dzień na kontakt , bo w piątki nie odbierają wiadomości Ot , taka karma 2 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano wczoraj o 08:10 Napisano wczoraj o 08:10 12 godzin temu, AudioTube napisał: Pomiary pogłosu mam, ale kogo to obchodzi. pokaz prosze 11 godzin temu, audiowit napisał: Zwrotnica przyszla dzisiaj i co to za zwrotnica? Odpisz, cytując
audiowit Napisano wczoraj o 08:58 Napisano wczoraj o 08:58 Pisałem już Bryston 10B-sub 1 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 4 godziny temu, audiowit napisał: Pisałem już Bryston 10B-sub w skrocie jak to dziala, jaki ma sens i kiedy? Odpisz, cytując
audiowit Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowany) Mikelas76, to zwrotnica aktywna tylko, że analogowa na wysokiej klasy komponentach i niskich znieksztalceniach. A dziala jak zwrotnice w Twoich kolumnach tylko jest regulowana. Najlepiej sobie poczytaj. Polecam Google. https://www.stereophile.com/content/bryston-10b-electronic-crossover-bryston-10b-november-2005 https://6moons.com/audioreviews/bryston2/crossover.html Edytowano 21 godzin temu przez audiowit Odpisz, cytując
Kraft Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Co do zasady działania nie różni się ona od zwykłych zwrotnic stosowanych w subwooferach. Jedyna istotna różnica, to - bardzo przydatna - możliwość ustawienia parametrów filtra górnoprzepustowego. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowany) No i dolnoprzepustowego, no i mozesz zmieniać nachylenie zbocza, no i jest dual mono, no i kilka innych rzeczy ktore trzeba stwierdzić nausznie. Edytowano 19 godzin temu przez audiowit Odpisz, cytując
Kraft Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, audiowit napisał: No i dolnoprzepustowego, no i mozesz zmieniać nachylenie zbocza. To jest też w najtańszych subach Bowersa. Nie są to jakieś cuda. Edytowano 18 godzin temu przez Kraft 2 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 4 godziny temu, Kraft napisał: Co do zasady działania nie różni się ona od zwykłych zwrotnic stosowanych w subwooferach. Jedyna istotna różnica, to - bardzo przydatna - możliwość ustawienia parametrów filtra górnoprzepustowego. 3 godziny temu, audiowit napisał: No i dolnoprzepustowego, no i mozesz zmieniać nachylenie zbocza, no i jest dual mono, no i kilka innych rzeczy ktore trzeba stwierdzić nausznie. W jakim przedziale (w hz) miało by nastąpić to "rozczłonkowanie" pasma ? Odpisz, cytując
audiowit Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 1 godzinę temu, Kraft napisał: To jest też w najtańszych subach Bowersa. Nie są to jakieś cuda. Kwestia jakosci. 7 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: W jakim przedziale (w hz) miało by nastąpić to "rozczłonkowanie" pasma ? Miro, naprawdę wystarczy wejść na stronę i poczytać. Lub rzucić okiem na front urządzenia. Zwrotnica dziś doszła. Oczywiście żadnego powiadomienia ze strony dostawcy. Na szczęście ktoś byl w domu. Ciężka w porownaniu z cyfrowymi z ktorymi mialem styczność. Ale narazie bez subow jej nie uruchomię. Ewentualnie kudosy mogę spiąć z modulami basowymi kef 107 ;)))) Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 1 godzinę temu, audiowit napisał: Miro, naprawdę wystarczy wejść na stronę i poczytać. Lub rzucić okiem na front urządzenia. Nie chodzi mi o przedział ktory jest możliwy, tylko o preferencje, do ilu hz np. życzyłbyś sobie, by np. 10/12-sto calowa membrana odciążała system stereo? 1 godzinę temu, audiowit napisał: Ale narazie bez subow jej nie uruchomię. Ewentualnie kudosy mogę spiąć z modulami basowymi kef 107 ;)))) Spokojnie... nic na siłę Odpisz, cytując
audiowit Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Mogę w przypadku Svs 1000pro sprobować nawet od 250hz z rożnymi spadkami. Ale myslę, że efekt finalny bedzie zalezał od tego gdzie podzial zwrotnicy bedzie w moich warunkach njbardziej mi odpowiadał. Plusem jest to ze dźwiek niskich czestotliwosci kolumn nie bedzie nakladal się na dźwiek subwooferow, odciążę wzmacniacz w miejscu gdzie impedancia kolumn jest "najtrudniejsza" dla wzmacniacza. Dodatkowo przetwornik niskosredniotonowy bedzie rowniez odciazony z niskich czestotliwosci. Czyli de facto bedzie to uklad trojdrozny. Zwrotnica daje mi takie mozliwosci z jednym lub 2 subwooferami. Teoretycznie same plusy. Efekt uslyszymy. Tzn ja uslyszę. 3 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 35 minut temu, audiowit napisał: Plusem jest to ze dźwiek niskich czestotliwosci kolumn nie bedzie nakladal się na dźwiek subwooferow, W teorii też tak u mnie miało być. Życie pokazało , że to nie realne. Częstotliwości jednak się nakładają , nie wspomnę już o zróżnicowanym oddziaływaniu pomieszczenia w zależności jaką częstotliwość podamy. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Yyyy Tomek, a uzywasz zwrotnicy? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, audiowit napisał: Yyyy Tomek, a uzywasz zwrotnicy? Tak , w subwooferze . To też zwrotnica . Ale Witek , samo odcięcie to pikuś w porównaniu z drugim problemem , czyli znalezień kompromisu między reakcją pomieszczenia na poszczególne częstotliwości. Puściłem np. 40Hz , ustawiłem suba w idealnym miejscu , podałem 50 Hz i to idealne miejsce dla tej częstotliwości było nie do przyjęcia. Tu tkwi problem. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, tomek4446 napisał: Puściłem np. 40Hz , ustawiłem suba w idealnym miejscu , podałem 50 Hz i to idealne miejsce dla tej częstotliwości było nie do przyjęcia. Tu tkwi problem. A z kolumnami to tego problemu nie ma? Też jest, a możliwości szurania po podłodze mniejsze. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @tomek4446 ale tego problemu wg mnie nie rozwiąże się zwrotnicą. Opcje fo wyboru: 1. Dedykowane pułapki basowe zaprojektowane pod konkretne pomieszczenie/częstotliwości 2. Dodatkowe subwoofery umieszczone w innych miejscach + DSP 3. Aktywne pułapki basowe 4. 1+2+3 😉 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Tomek ale nie odcioleś niskich czestotliwosci w kolumnach. No przeciez tlumaczę caly czas. W wiekszosci przypadkow na tym forum subwoofery są dostawione do systemu, a nie z nim zgrane. Narazie jedyne prawidlowe połaczenie subwoofera do kolumn ma Sin, niezaleznie od tego czy go lubimy czy nie. 11 minut temu, tomek4446 napisał: Puściłem np. 40Hz , ustawiłem suba w idealnym miejscu , podałem 50 Hz i to idealne miejsce dla tej częstotliwości było nie do przyjęcia. Tu tkwi problem. Ale to chyba normalne. Na tym polega problem z niskimi czestotliwosciami. Mialbyś troche wieksze szanse na pozbycie sie problemu uzywajac zwrotnicy :))) no i niestety glebsza adaptacje akustyczna w kierunku poglosu niskich. Wiem to najtrudniejsze. 3 minuty temu, PanKlor napisał: @tomek4446 ale tego problemu wg mnie nie rozwiąże się zwrotnicą. Opcje fo wyboru: 1. Dedykowane pułapki basowe zaprojektowane pod konkretne pomieszczenie/częstotliwości 2. Dodatkowe subwoofery umieszczone w innych miejscach + DSP 3. Aktywne pułapki basowe 4. 1+2+3 😉 Totez napisalem, ze nie tylko zwrotnicą. Choć tu kilka problemow z glowy. W kazdym razie. Temat subwoofera to nie bulka z maslem, o czym zawsze pisalem. Bajki o dostawieniu go do systemu bez slyszalnych negatywnych efektow to wiecie.... zresztą sami slyszycie. Nie slyszalem zadnego domowego systemu super zestrojonego z subwooferami. 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 33 minuty temu, audiowit napisał: No przeciez tlumaczę caly czas. W wiekszosci przypadkow na tym forum subwoofery są dostawione do systemu, a nie z nim zgrane. Są takie osoby, ktore szukają suba ktory ma czestotliwiść odciecia możliwie najniższą i w tym zakresie zostawia subwooferom "pole do popisu". Dodam że okolice 20-40 hz to czesto juz poniżej możliwości kolumn 1 godzinę temu, audiowit napisał: Mogę w przypadku Svs 1000pro sprobować nawet od 250hz z rożnymi spadkami. Ale myslę, że efekt finalny bedzie zalezał od tego gdzie podzial zwrotnicy bedzie w moich warunkach njbardziej mi odpowiadał. Plusem jest to ze dźwiek niskich czestotliwosci kolumn nie bedzie nakladal się na dźwiek subwooferow, odciążę wzmacniacz w miejscu gdzie impedancia kolumn jest "najtrudniejsza" dla wzmacniacza. Dodatkowo przetwornik niskosredniotonowy bedzie rowniez odciazony z niskich czestotliwosci. Czyli de facto bedzie to uklad trojdrozny. Zwrotnica daje mi takie mozliwosci z jednym lub 2 subwooferami. Teoretycznie same plusy. Efekt uslyszymy. Tzn ja uslyszę. Ja bawiłem się w ten sposób w car audio. Ps. Czy aby 250hz to już nie za wysoko? Pamietajmy że głośnik ma w (około) tym przedziale "najwyższą sprawność" (w zakresie pracy aktywnego wzmocnienia)! Myśle że dobrze będzie dsp-ekiem w svs obnizyć nieco volumen dzwieku wraz z zwiekszaniem czest az do 250hz🤔 by przeciwstawić sie skutecznosci przetwornikow basowych w tym zakresie plus nieco dopasować się do "krzywych F-M". Edytowano 1 godzinę temu przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 54 minuty temu Napisano 54 minuty temu Zwrotnica daje mozliwość regulowania "odciecia" zarowno w kolumnach jak w subwooferze. Wiec mozna ją tak dostosować żeby ciecie i jego stromosć dostosowac do pomieszczenia czy preferencji. Nie ma co dyskutować. Dostawienie subwoifera i pozostawienie temu przypadkowi ( bo nie wierzę, ze ktoś z nas jest w stanie to policzyć, lącznie z doborem modelu i miejscu jego ustawienia) jest amatorskie. Tzn jestesmy amatorami ale nie liczmy na cuda. Zresztą to moze opisze w innym juz watku. Tak 250hz moze byc za wysoko, ale ja pisze o mozliwosciach, a nie co powinno być. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 53 minuty temu Napisano 53 minuty temu (edytowany) 2 godziny temu, audiowit napisał: Plusem jest to ze dźwiek niskich czestotliwosci kolumn nie bedzie nakladal się na dźwiek subwooferow, odciążę wzmacniacz w miejscu gdzie impedancia kolumn jest "najtrudniejsza" dla wzmacniacza. W przypadku zgrywania suba z niewielkimi monitorami, otrzymujemy też system trójdrożny, bo sub zaczyna grać tam, gdzie kolumny w naturalny sposób już przestają. Taki automatyczny filtr górnoprzepustowy. Edytowano 43 minuty temu przez Kraft Odpisz, cytując
audiowit Napisano 50 minut temu Napisano 50 minut temu Dlatego moj wybor svs1000 pro gdzie mam mozliwość eqalizacji tfu..... juz trudno. W koncu to tylko bas 19 minut temu, Kraft napisał: W przypadku zgrywania suba z niewielkimi monitorami, otrzymujemy też system trójdrożny, bo sub zaczyna grać tam, gdzie kolumny w naturalny sposób już przestają. Taki automatyczny filtr górnoprzepustowy. System to jest jesli jest polaczony, w tym przypadku zwrotnicą, w przypadku Sin programem komputerowym. Odpisz, cytując
Recommended Posts