AudioTube Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 43 minuty temu, pairtick napisał: akustycznie trudny temat To zależy. Od wiedzy i doświadczenia. Nauki ścisłe. Mniej od hokus-pokus. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 18 godzin temu, michaudio napisał: Grają tak jak lubię, i wydanie 5 razy większej kwoty nie spowoduje, że usłyszę pięć razy lepszy dźwięk A skąd wiesz ? Słyszałeś idelanie zszyte suby ?Super, że Ci się podoba dźwięk, nikt Cię nie zmusza do wymiany i wydawania $ poza tym przykładowe geneleci oferują tańsze półki tak jak inne marki i synergia między ich rzeczami jest idealna jeśli chodzi o wsparcie subem , śledzisz temat bo dobrze wiesz, że pewnie masz to źle skonfigurowane. 13 godzin temu, MariuszZ napisał: Wojtek tylko głębia w tym wydaniu nie ma nic wspólnego z wysoką jakością i wiernością. Jest dokładnie jak piszesz tylko sub jest pobudzaczem zjawiska, a efekt dostarcza pomieszczenie Nie jest, oboje się mylicie i wprowadzacie ludzie w błąd ,głębia to kwestia właściwej konfiguracji, a jak widać dalej jesteś w lesie w temacie, ehhh nie ma co się dziwić, że sub wam gra jak nie od pary i zawsze będzie tak grał.Oczywiście pomieszczenie będzie miało wpływ na suba i to jest niewykluczone, ale różnica polega na tym, że sub dodaje harmoniczny fundament, poprawia równowagę tonalna, graty w utworze brzmią naturalniej z kopem i pełniej, głębia w tym przypadku nie pochodzi z pomieszczenia tylko z sygnału muzycznego - ustaw idealnie suba . Odpisz, cytując
michaudio Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, S!N! napisał: A skąd wiesz ? Słyszałeś idelanie zszyte suby ?Super, że Ci się podoba dźwięk, nikt Cię nie zmusza do wymiany i wydawania $ poza tym przykładowe geneleci oferują tańsze półki tak jak inne marki i synergia między ich rzeczami jest idealna jeśli chodzi o wsparcie subem , śledzisz temat bo dobrze wiesz, że pewnie masz to źle skonfigurowane. Nie muszę niczego kalibrować, używam trójdrożnych podłogówek. Spróbuj zrozumieć punkt widzenia melomana: Mam sprzęt dobrany do średniego poziomu jakości technicznej nagrań na moich ukochanych albumów. Zdaję sobie sprawę, że sprzęt studyjny potrafi zabrzmieć lepiej niż sprzęt hi-fi. Ale sprzęt studyjny potrafi też jak żaden inny obnażyć i podkreślić wszelkie niedoróbki techniczne szczególnie starszych nagrań, w których gustuję. Więc nie potrzebuję sprzętu który będzie mi obrzydzał słuchanie ukochanej, a gorzej zrealizowanej muzyki, pośrednio wymuszając wyłącznie słuchanie nagrań-jakosciówek. To mój w pełni świadomy wybór. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 3 godziny temu, michaudio napisał: Nie muszę niczego kalibrować, używam trójdrożnych podłogówek. Trójdrożne produkty również się kalibruje jak i zarówno dwudrożne( bez suba ) 3 godziny temu, michaudio napisał: Spróbuj zrozumieć punkt widzenia melomana Zdaję sobie sprawę i jak najbardziej na plus dla Ciebie dlatego nie pojmuje skąd to oburzenie jak się podaje w postach topową konfigurację, która gra bezbłędnie skoro Cię to nie dotyczy. 3 godziny temu, michaudio napisał: pośrednio wymuszając wyłącznie słuchanie nagrań-jakosciówek. Nie do końca się tutaj z Tobą zgodzę, sam posiadam masę źle wymasterowanych płyt i często zdarzało się , iż gorzej grało na hi-fi. Wyższa półka to sprzęty do wielogodzinnej pracy oraz odsłuchów ,one w ogóle nie męczą. 3 godziny temu, michaudio napisał: moich ukochanych albumów Bez uszczypliwości, ale zawsze mnie to zastanawiało czy wy ciągle katujecie jedno i to samo ? Edytowano 3 godziny temu przez S!N! Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 6 godzin temu, S!N! napisał: Nie jest, oboje się mylicie i wprowadzacie ludzie w błąd ,głębia to kwestia właściwej konfiguracji, a jak widać dalej jesteś w lesie w temacie, ehhh nie ma co się dziwić, że sub wam gra jak nie od pary i zawsze będzi Na podstawie dostępnej literatury wnioski: Niskie częstotliwości <200 Hz – wpływ na poczucie wielkości przestrzeni, ale nie samej „głębi”. Tą tworzą zjawiska poglosowe, odbicia w zakresie powyżej 200Hz. W badaniach AES Rizzi 2016 wykazano, że wolne zaniki modalne („Room Slowness”, „Room Inertia”) wpływają na wrażenie zamglenia i utraty definicji, co może zakłócić odczytywanie głębi. Pasmo <200 Hz nie tworzy głębi, ale może ją „zepsuć”, jeśli jest zbyt "długie" lub "dudniące". Wystarczy połączyć kropki. Dokładasz super suba i pojawią się dwie opcje. Popsujesz głebię lub nie, a już na pewno jej nie poprawisz. Jedyne na co sub ma wpływ w kontekście perspektywy muzycznych obrazów to wielkość przestrzeni. Na przyklad pierwsze nuty z drugiej płyty Dune Zimmera. Dźwięki kojarzące się z przesuwającymi się blokami skalnymi, z subem subiektywnie dodadzą zjawisku masy, obszaru w przestrzeni, ale to nie jest coś co można opisać głębią. Nie ma perspektywy i dalszych czy bliższych planów. Jezeli masz argumenty to ich użyj. Wklejanie tekstów, ze coś nam nie gra lub coś mamy źle skonfigurowane jest po prostu słabe. https://tidal.com/browse/track/346554606?u Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 18 minut temu, MariuszZ napisał: Dokładasz super suba i pojawią się dwie opcje. Popsujesz głebię lub nie, a już na pewno jej nie poprawisz. Nieprawda. To zależy od systemu i tego co potrafi zrobić z dodatkowym subem. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 6 godzin temu, S!N! napisał: Oczywiście pomieszczenie będzie miało wpływ na suba i to jest niewykluczone, ale różnica polega na tym, że sub dodaje harmoniczny fundament, poprawia równowagę tonalna, graty w utworze brzmią naturalniej z kopem i pełniej, głębia w tym przypadku nie pochodzi z pomieszczenia tylko z sygnału muzycznego - ustaw idealnie suba Harmoniczny fundament? Co po fundamencie jeżeli na 40Hz masz pik, a kolejne alikwoty np. 80, 120Hz będą w notch'u generowanym przez fale stojące pomieszczenia. Zatem tak. To niewykluczone, a nawet pewne. Głębia pomijając to co zapisane w materiale muzycznym zawsze wynika z wpływu pomieszczenia. Poczytaj o opóźnieniu pierwszych odbić, stosunku energii wczesnej do późnej, EDT, dyfuzji, korelacji miedzykanałowej IACC oraz transjentach LF, ale o tym co robi pomieszczenie z nimi czyli o room slowness i room interia. Jest jeszcze "room in room effect", ale pewnie o tak oczywistym wpływie nie trzeba przypominać 😉 6 minut temu, PanKlor napisał: Nieprawda. To zależy od systemu i tego co potrafi zrobić z dodatkowym subem. Niewątpliwie. Niektóre systemy tworzą kosmiczną głębię, a nawet miedzywymiarową 😉 U mnie głębia kończy się u sąsiada za ścianą, ale wiadomo, że po dodaniu suba za 20 tysi i zintegrowaniu go za kolejne kilka tysięcy przez zawodowego magika głębia skończy się w sąsiednim bloku w piwnicy 😉 Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
S!N! Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) @MariuszZChyba wiem gdzie leży Twój problem ze zrozumieniem - jeśli utwór Ci to umożliwia to sub doda głębi i to jest fakt. Nie będzie tego efektu w każdym materiale muzycznym bo mam wrażenie, że chyba tak to odbierasz, sub magicznie nie doda czegoś, czego nie ma.Oczywiście pełna zgoda, iż akustyka pomieszczenia ma własne rezonanse, ale piszemy o faktach i o poprawnie zaadaptowanym pomieszczeniu, wiadomo, że w chujówce będzie dudnić. Jeśli sub ustawisz idealnie (w co wątpię,że tak zrobiłeś) oraz utwór będzie posiadał informacje w odpowiednim przedziale pasma oraz jak już się tak czepiłeś tego pomieszczenie sub będzie odpowiednio do niego dobrany i dobrej jakości to nie ma opcji, że nie doda głębi, natomiast nie zagwarantuje tego w każdym numerze, mylisz się i tyle i ciężko Ci to przychodzi, że ktoś może jednak wiedzieć lepiej. 36 minut temu, MariuszZ napisał: łębia pomijając to co zapisane w materiale muzycznym zawsze wynika z wpływu pomieszczenia Zdajesz sobie sprawę, że to kolejna bzdura? Chyba, że chodzi Ci, iż pomieszczenie to jeden z czynników to zwracam honor. Może Ty poczytaj ? Nawet nie wiedziałeś co to ambiencja i jak sub na nią wpływa. Edytowano 1 godzinę temu przez S!N! Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Niewątpliwie. Niektóre systemy tworzą kosmiczną głębię, a nawet miedzywymiarową 😉 U mnie głębia kończy się u sąsiada za ścianą, ale wiadomo, że po dodaniu suba za 20 tysi i zintegrowaniu go za kolejne kilka tysięcy przez zawodowego magika głębia skończy się w sąsiednim bloku w piwnicy 😉 Rozumiem, że nie wierzysz. Ja też byłem sceptyczny ale rozwiązania typu ART dzięki kolejnym przetwornikom (suby się świetnie sprawdzają) redukują wpływ pomieszczenia (w tym pogłos). Coś w stylu słuchawek ANC albo double bass array tylko w przypadku np. ART jest większa dowolność w umieszczeniu przetworników w pomieszczeniu ale też algorytmy dużo bardziej złożone. To co udało mi się zmierzyć wrzuciłem do swojego wątku w dziale Akustyka. Odpisz, cytując
Recommended Posts