AudioTube Napisano wczoraj o 18:35 Napisano wczoraj o 18:35 43 minuty temu, pairtick napisał: akustycznie trudny temat To zależy. Od wiedzy i doświadczenia. Nauki ścisłe. Mniej od hokus-pokus. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 18 godzin temu, michaudio napisał: Grają tak jak lubię, i wydanie 5 razy większej kwoty nie spowoduje, że usłyszę pięć razy lepszy dźwięk A skąd wiesz ? Słyszałeś idelanie zszyte suby ?Super, że Ci się podoba dźwięk, nikt Cię nie zmusza do wymiany i wydawania $ poza tym przykładowe geneleci oferują tańsze półki tak jak inne marki i synergia między ich rzeczami jest idealna jeśli chodzi o wsparcie subem , śledzisz temat bo dobrze wiesz, że pewnie masz to źle skonfigurowane. 13 godzin temu, MariuszZ napisał: Wojtek tylko głębia w tym wydaniu nie ma nic wspólnego z wysoką jakością i wiernością. Jest dokładnie jak piszesz tylko sub jest pobudzaczem zjawiska, a efekt dostarcza pomieszczenie Nie jest, oboje się mylicie i wprowadzacie ludzie w błąd ,głębia to kwestia właściwej konfiguracji, a jak widać dalej jesteś w lesie w temacie, ehhh nie ma co się dziwić, że sub wam gra jak nie od pary i zawsze będzie tak grał.Oczywiście pomieszczenie będzie miało wpływ na suba i to jest niewykluczone, ale różnica polega na tym, że sub dodaje harmoniczny fundament, poprawia równowagę tonalna, graty w utworze brzmią naturalniej z kopem i pełniej, głębia w tym przypadku nie pochodzi z pomieszczenia tylko z sygnału muzycznego - ustaw idealnie suba . Odpisz, cytując
michaudio Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 2 godziny temu, S!N! napisał: A skąd wiesz ? Słyszałeś idelanie zszyte suby ?Super, że Ci się podoba dźwięk, nikt Cię nie zmusza do wymiany i wydawania $ poza tym przykładowe geneleci oferują tańsze półki tak jak inne marki i synergia między ich rzeczami jest idealna jeśli chodzi o wsparcie subem , śledzisz temat bo dobrze wiesz, że pewnie masz to źle skonfigurowane. Nie muszę niczego kalibrować, używam trójdrożnych podłogówek. Spróbuj zrozumieć punkt widzenia melomana: Mam sprzęt dobrany do średniego poziomu jakości technicznej nagrań na moich ukochanych albumów. Zdaję sobie sprawę, że sprzęt studyjny potrafi zabrzmieć lepiej niż sprzęt hi-fi. Ale sprzęt studyjny potrafi też jak żaden inny obnażyć i podkreślić wszelkie niedoróbki techniczne szczególnie starszych nagrań, w których gustuję. Więc nie potrzebuję sprzętu który będzie mi obrzydzał słuchanie ukochanej, a gorzej zrealizowanej muzyki, pośrednio wymuszając wyłącznie słuchanie nagrań-jakosciówek. To mój w pełni świadomy wybór. 1 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) 3 godziny temu, michaudio napisał: Nie muszę niczego kalibrować, używam trójdrożnych podłogówek. Trójdrożne produkty również się kalibruje jak i zarówno dwudrożne( bez suba ) 3 godziny temu, michaudio napisał: Spróbuj zrozumieć punkt widzenia melomana Zdaję sobie sprawę i jak najbardziej na plus dla Ciebie dlatego nie pojmuje skąd to oburzenie jak się podaje w postach topową konfigurację, która gra bezbłędnie skoro Cię to nie dotyczy. 3 godziny temu, michaudio napisał: pośrednio wymuszając wyłącznie słuchanie nagrań-jakosciówek. Nie do końca się tutaj z Tobą zgodzę, sam posiadam masę źle wymasterowanych płyt i często zdarzało się , iż gorzej grało na hi-fi. Wyższa półka to sprzęty do wielogodzinnej pracy oraz odsłuchów ,one w ogóle nie męczą. 3 godziny temu, michaudio napisał: moich ukochanych albumów Bez uszczypliwości, ale zawsze mnie to zastanawiało czy wy ciągle katujecie jedno i to samo ? Edytowano 9 godzin temu przez S!N! Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 6 godzin temu, S!N! napisał: Nie jest, oboje się mylicie i wprowadzacie ludzie w błąd ,głębia to kwestia właściwej konfiguracji, a jak widać dalej jesteś w lesie w temacie, ehhh nie ma co się dziwić, że sub wam gra jak nie od pary i zawsze będzi Na podstawie dostępnej literatury wnioski: Niskie częstotliwości <200 Hz – wpływ na poczucie wielkości przestrzeni, ale nie samej „głębi”. Tą tworzą zjawiska poglosowe, odbicia w zakresie powyżej 200Hz. W badaniach AES Rizzi 2016 wykazano, że wolne zaniki modalne („Room Slowness”, „Room Inertia”) wpływają na wrażenie zamglenia i utraty definicji, co może zakłócić odczytywanie głębi. Pasmo <200 Hz nie tworzy głębi, ale może ją „zepsuć”, jeśli jest zbyt "długie" lub "dudniące". Wystarczy połączyć kropki. Dokładasz super suba i pojawią się dwie opcje. Popsujesz głebię lub nie, a już na pewno jej nie poprawisz. Jedyne na co sub ma wpływ w kontekście perspektywy muzycznych obrazów to wielkość przestrzeni. Na przyklad pierwsze nuty z drugiej płyty Dune Zimmera. Dźwięki kojarzące się z przesuwającymi się blokami skalnymi, z subem subiektywnie dodadzą zjawisku masy, obszaru w przestrzeni, ale to nie jest coś co można opisać głębią. Nie ma perspektywy i dalszych czy bliższych planów. Jezeli masz argumenty to ich użyj. Wklejanie tekstów, ze coś nam nie gra lub coś mamy źle skonfigurowane jest po prostu słabe. https://tidal.com/browse/track/346554606?u Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 18 minut temu, MariuszZ napisał: Dokładasz super suba i pojawią się dwie opcje. Popsujesz głebię lub nie, a już na pewno jej nie poprawisz. Nieprawda. To zależy od systemu i tego co potrafi zrobić z dodatkowym subem. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 6 godzin temu, S!N! napisał: Oczywiście pomieszczenie będzie miało wpływ na suba i to jest niewykluczone, ale różnica polega na tym, że sub dodaje harmoniczny fundament, poprawia równowagę tonalna, graty w utworze brzmią naturalniej z kopem i pełniej, głębia w tym przypadku nie pochodzi z pomieszczenia tylko z sygnału muzycznego - ustaw idealnie suba Harmoniczny fundament? Co po fundamencie jeżeli na 40Hz masz pik, a kolejne alikwoty np. 80, 120Hz będą w notch'u generowanym przez fale stojące pomieszczenia. Zatem tak. To niewykluczone, a nawet pewne. Głębia pomijając to co zapisane w materiale muzycznym zawsze wynika z wpływu pomieszczenia. Poczytaj o opóźnieniu pierwszych odbić, stosunku energii wczesnej do późnej, EDT, dyfuzji, korelacji miedzykanałowej IACC oraz transjentach LF, ale o tym co robi pomieszczenie z nimi czyli o room slowness i room interia. Jest jeszcze "room in room effect", ale pewnie o tak oczywistym wpływie nie trzeba przypominać 😉 6 minut temu, PanKlor napisał: Nieprawda. To zależy od systemu i tego co potrafi zrobić z dodatkowym subem. Niewątpliwie. Niektóre systemy tworzą kosmiczną głębię, a nawet miedzywymiarową 😉 U mnie głębia kończy się u sąsiada za ścianą, ale wiadomo, że po dodaniu suba za 20 tysi i zintegrowaniu go za kolejne kilka tysięcy przez zawodowego magika głębia skończy się w sąsiednim bloku w piwnicy 😉 Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
S!N! Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) @MariuszZChyba wiem gdzie leży Twój problem ze zrozumieniem - jeśli utwór Ci to umożliwia to sub doda głębi i to jest fakt. Nie będzie tego efektu w każdym materiale muzycznym bo mam wrażenie, że chyba tak to odbierasz, sub magicznie nie doda czegoś, czego nie ma.Oczywiście pełna zgoda, iż akustyka pomieszczenia ma własne rezonanse, ale piszemy o faktach i o poprawnie zaadaptowanym pomieszczeniu, wiadomo, że w chujówce będzie dudnić. Jeśli sub ustawisz idealnie (w co wątpię,że tak zrobiłeś) oraz utwór będzie posiadał informacje w odpowiednim przedziale pasma oraz jak już się tak czepiłeś tego pomieszczenie sub będzie odpowiednio do niego dobrany i dobrej jakości to nie ma opcji, że nie doda głębi, natomiast nie zagwarantuje tego w każdym numerze, mylisz się i tyle i ciężko Ci to przychodzi, że ktoś może jednak wiedzieć lepiej. 36 minut temu, MariuszZ napisał: łębia pomijając to co zapisane w materiale muzycznym zawsze wynika z wpływu pomieszczenia Zdajesz sobie sprawę, że to kolejna bzdura? Chyba, że chodzi Ci, iż pomieszczenie to jeden z czynników to zwracam honor. Może Ty poczytaj ? Nawet nie wiedziałeś co to ambiencja i jak sub na nią wpływa. Edytowano 8 godzin temu przez S!N! Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Niewątpliwie. Niektóre systemy tworzą kosmiczną głębię, a nawet miedzywymiarową 😉 U mnie głębia kończy się u sąsiada za ścianą, ale wiadomo, że po dodaniu suba za 20 tysi i zintegrowaniu go za kolejne kilka tysięcy przez zawodowego magika głębia skończy się w sąsiednim bloku w piwnicy 😉 Rozumiem, że nie wierzysz. Ja też byłem sceptyczny ale rozwiązania typu ART dzięki kolejnym przetwornikom (suby się świetnie sprawdzają) redukują wpływ pomieszczenia (w tym pogłos). Coś w stylu słuchawek ANC albo double bass array tylko w przypadku np. ART jest większa dowolność w umieszczeniu przetworników w pomieszczeniu ale też algorytmy dużo bardziej złożone. To co udało mi się zmierzyć wrzuciłem do swojego wątku w dziale Akustyka. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, S!N! napisał: Zdajesz sobie sprawę, że to kolejna bzdura? Gdzie argumenty? Poza słowotokiem, że czegoś nie wiem i ogólnym stwierdzeniem o zapisie "głębi" w materiale muzycznym nie widzę. Wyjdź poza ramy swoich wyobrażeń i daj coś do czego można się odnieść. Prosta sprawa. Sub i tworzenie "głębi". Wyjaśnij jak. Jakie parametry mierzalne, niemierzalne stanowią o tworzeniu głębi przez sub? Tej z nagrania lub tej akustycznej. Jeżeli nie ma suba to nie ma głębi? Jest dobry sub to się pojawia? Staje się lepsza? Jakim cudem? Zarzucasz mi bzdury to powalcz o umocowanie swoich słów, które na razie niczego nie wyjaśniają. Równie dobrze ja mogę napisać, że mylisz pojęcia i opowiadasz bajki, w które nie wierzę. Zachęcam do merytorycznej dyskusji. Będą lajki 😉 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @MariuszZPrzede wszystkim proponowałbym zgrać idealnie subwoofer i tutaj mam na myśli wysoką lub przyzwoitą półkę myślę, że tego nie zrobiłeś perfekcyjnie, wtedy inaczej podszedłbyś do całego tematu. Nie potrzebuję laików, pochwał etc. wolałbym, abyś po prostu mnie zrozumiał, inaczej rozmawia się na żywo, niż przez internetowe okno. Nie wiem jak Ci to prościej wytłumaczyć, nie jestem audio ekspertem, ale trochę spędziłem czasu przy kalibracjach oraz z ludźmi, którzy posiadają większą wiedzę, niż forumowa. Żeby była jasność sam sub w sobie nie doda głębi w wałku, ona musi już tam być i tak jak podkreśliłeś są dwa rodzaje, więc tutaj się zgadzamy.Jeśli chodzi o parametry mierzalne to pomyśl w ten sposób - jakby sub miał wysokie zniekształcenia to z automatu utraciłbyś detale i co by to spowodowało ? Zła kalibracja suba czyli niepoprawna faza rozmyje Ci transjenty, poprawna da Ci lepszą przestrzeń oraz jak wspominałem wyżej lokalizację źródeł i to wpłynie na głębię, jeśli utwór ją posiada. Wspominałeś wcześnie o rozlanym basie i to akurat jest w punkt bo krótki, wzorcowy nie zakryje średnicy i również wpłynie na efekt o którym rozmawiamy. Monitory , kolumny nie zejdą, aż tak ekstremalnie nisko, a porządny sub już tak i to polepszy ambiencje, poprawi sie detal,oddech. To co jest mierzalne to właśnie poprawa średnicy i pogłosów, nie są zamaskowane, ambiencja, zwiększy się efekt większego pomieszczenia, dobrze ustawiony sub to pełna scena i fundament dla niej. Głębia ogólnie wynika z fazy, informacji niskoczęstotliwościowej odbić i proporcji niskich, średnich i wysokich, balansu tonalnego. Z tych niemierzalnych rzeczy to przede wszystkim będziesz miał uczucie przestrzeni. Co do kolumny to same w sobie oczywiście mogą mieć głębię bez suba, ale muszą zejść nisko i do tego nie dudnić ,mieć szeroką scenę oraz idealne transjenty, kontrole basu bo tam są często informacje o głębi , a wiadomo jak grają współczesne pierdzawy, powybijane wysokie i często, gęsto, słabe, buczące basy i do tego wszystkiego dodajmy jeszcze pomieszczenie. A ja głośniki w miarę dają radę , ale jest niepełna informacja to sub właśnie ją idealnie dopełni z pomocą poprawnej kalibracji. Jesteś kumaty gość, więc dobrze wiesz, że jak sobie podepniesz słabego suba oraz nieodpowiednio dobranego do pomieszczenia to zamiast polepszenia, pogorszy całą sytuację, nie dość, że dół będzie się wlekł, zakryje wszystko, nie będzie szybki to wszytko wpłynie na jakość, scenę , detal i też głębię. Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Sub generuje głębię zarowno poprzez powstajacy poglos w pomieszczeniu jak i poprzez wypelnienia pasma dzwiekiem, ktorego w roznym stopniu brakuje bez suba. Jedno nie wyklucza drugiego, nawet jedno zyje z drugim i tworzy ta glebie o ktora sie klocicie. Mariusz za duzo czyta, widzi wyniki, a nie sledzi tropu piszacego i nie wie jak autor doszedl do takiego wyniku. Stad Mariusz opisuje tyle roznych teorii, a umyka mu to co proste. Tak to widze. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 43 minuty temu Napisano 43 minuty temu Ktoś chętny ? https://ebay.us/m/6kreyk Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 25 minut temu Napisano 25 minut temu @Mikelas76 i jak było ? No z tym subem Kurna cofnąłem się kilka stron i nigdzie nie mogę znaleźć opisu. Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 6 minut temu Napisano 6 minut temu 13 minut temu, tomek4446 napisał: @Mikelas76 i jak było ? No z tym subem Kurna cofnąłem się kilka stron i nigdzie nie mogę znaleźć opisu. Hmm, w sumie powrzucalem wykresy i cos tam lekko chyba opisalem. Najlepsze ustawienie suba pod katem zasypania dziury jest jednak zbyt klopotliwe na codzien a suba nie bede przesuwal na odsluchy. Poza tym chyba jednak zle faza byla ustawiona. Ponoc wlasciwa to ta glosniejsza, ktora nalezy sciszyc, bo lekko buczy... Rozmyslam nad subem, ale okazuje sie ze te pudelka sa jednak ze wzrostem klasy i ceny coraz wieksze. Mniej mozliwosci dowolnego ustawienia. Gdybym mial kolumny odsuniete na 2m byliby idealnie. Motam sie juz prawie tydzien co zrobic. T9x szlo poustawiac w miare, ale kilka osob z SINem wlacznie optuje za wyzsza seria, ktora jest juz DUŻA 😡. Dalej sie motam......... Odpisz, cytując
lpomis Napisano 4 minuty temu Napisano 4 minuty temu (edytowany) 1. Sub nie poprawia średnicy ani góry sam z siebie - niby jak ma to zrobić, jeśli w ogóle nie gra tym pasmem? Średnie i wysokie tony nie zmieniają się fizycznie. Jeśli ktoś słyszy zmianę, to tylko przez przesunięcie równowagi tonalnej. Faktyczna poprawa może pojawić się dopiero po użyciu filtra high-pass na samych kolumnach, ale to zupełnie inny temat. Ale jak bardzo? Nie wiem. 2. Poprawa lokalizacji i sceny - jak? Sub pracuje poniżej granicy kierunkowości ludzkiego słuchu. Ustawiając go w niepoprawny sposób, byłem w stanie zlokalizować skąd gra. Ale tu nie o tym. Nie ma żadnego fizycznego mechanizmu, żeby niski bas 20-50Hz poprawiał lokalizację sygnału/instrumentów w paśmie średnich i wysokich tonów. 3. Ambiencja. Fajne słowo. Problem tylko, że sub niczego nie „wydobywa z nagrania”, jeśli tego fizycznie tam nie ma. Jeśli dane są w nagraniu to sub je zagra. Proste. 4. Źle ustawiony sub zrujnuje scenę - myślę, że można tak powiedzieć i tutaj się zgodzę. Bas wybija się ponad średnicę, jego nadmiar zagłusza, rozmywa transjenty, bas jest po prostu słaby jakościowo. Tylko znów - nie ma to nic wspólnego z głębią. To po prostu zła integracja. 5. Głębia: Dnia 8.12.2025 o 17:04, MariuszZ napisał: sub jest pobudzaczem zjawiska, a efekt dostarcza pomieszczenie Krócej i konkretniej się chyba nie da. Sub daje energię, a pomieszczenie decyduje, jak ta energia wybrzmi - gdzie się wzmocni, gdzie osłabnie, jak długo będzie się wygaszać. 6. @S!N! - mieszasz wrażenia psychoakustyczne, subiektywne odczucia, fakty fizyczne, zakładasz, że Twoje doświadczenia to reguła. I nadal - gdzie są konkrety, fakty? 15 godzin temu, S!N! napisał: ehhh nie ma co się dziwić, że sub wam gra jak nie od pary i zawsze będzie tak grał A doszedłeś do tego wniosku w jaki sposób jeśli mógłbym wiedzieć? Jak na razie nie podałeś ani jednego pomiaru, przykładu, mechanizmu, czegokolwiek, co można zweryfikować. Nie porównywałeś nawet w poprawny sposób subwooferów o których pisałeś. Czy porównania te były zrobione po odpowiedniej kalibracji, ustawieniu i przede wszystkim w tym samym pomieszczeniu? Nie. Jaki jest sens pisania, że ten sub gra tak, a drugi inaczej? Do tego same ogólne hasła. Twierdzisz, że sub poprawia średnicę, wysokie, lokalizację, scenę, ambiencję. To Twoje wrażenia. Owszem, ważne, ale tylko subiektywne. Edytowano przed chwilą przez lpomis 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts