Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 godziny temu, marcinmarcin napisał:

@KrólKiczuspróbuj mniejsze Q i korekty, gra naturalniej wtedy, jest mniejsze dzwonienie. Choć paradoksalnie, zaostrzenie z wysokiego Q może Ci spasować z dźwiękiem z 180.

Marcin, @Mikelas76, wiem że "poradniki" mówią o korekcie do max 6 dB, ale u mnie takie zabiegi pozostawiały piki, które "usznie" mi nie odpowiadały. Próbowałem różnych korekt, zarówno z szerszym Q, jak i niższymi filtrami, i to co mam na obecny moment, najbardziej mi odpowiada. 

Przeprowadziłem nawet dość dziwny eksperyment, żeby sprawdzić jak bas z monitorów i suba wypada na tle słuchawek, gdzie naprzemiennie słuchałem kilku utworów raz z nauszników raz z PMC i RELa. Tutaj też efekty "sonicznie" były więcej niż zadowalające. 

Jeśli chodzi o ustawie suba - u mnie gra w przeciwfazie. W pozycji na 0 dawało się odczuć jego "doklejenie". Cięcie też ma ustawione dość nisko na około 40 - 45 Hz (posiadacze RELa wiedzą jak dokładna jest gałka crossover na subwooferze 😉). Myślałem nawet ostatnio o wypróbowaniu miniDSP 2X4HD jako zwrotnicy ale obecny efekt i kontuzja kręgosłupa chwilowo mnie do tego zniechęcają 😉.  

Pozdrawiam 

Napisano
7 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Brzmi logicznie pod warunkiem że nie występują tam (w tym przedziale) "anomalie" czyt. Mody pomieszczenia (górki/dołki). 

U mnie niestety występują, główny mod mam na 46 Hz , i jak bym chciał odciąć te 10 Hz wyżej to powinienem ustawić suba na odcięcie 52 Hz. Ale spróbuję , zobaczymy co się stanie.

Zastanawia mnie dlaczego filtry generowane przez DBX całkowicie pomijają ten mod , choć wychodzi w pomiarze. Wręcz przeciwnie pasmo jest podbite , a nic nie dudni . Widać też , że DBX na automacie stosuje bardzo szerokie Q.

lux 80 Hz.jpg

Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

U mnie niestety występują, główny mod mam na 46 Hz , i jak bym chciał odciąć te 10 Hz wyżej to powinienem ustawić suba na odcięcie 52 Hz. Ale spróbuję , zobaczymy co się stanie.

Zastanawia mnie dlaczego filtry generowane przez DBX całkowicie pomijają ten mod , choć wychodzi w pomiarze. Wręcz przeciwnie pasmo jest podbite , a nic nie dudni . Widać też , że DBX na automacie stosuje bardzo szerokie Q.

lux 80 Hz.jpg

zdecydowanie obnizylbym target z tych 7 do max 3-4. Ladniej by sie to wyrownalo. 

Widziales odnosnik do mojego wczesniejszego posta? 

Napisano
3 godziny temu, Mikelas76 napisał:

zdecydowanie obnizylbym target z tych 7 do max 3-4

Spróbuję , zmieniłem krzywą na zupełnie płaską i na pomiarach wyszło nieźle, ale co z tego jak nie da się tak słuchać :) 

Zrobiłem dzisiaj pomiary i okazuje się że mam dziurę między 80 - 100 Hz. Muszę coś pokombinować , parę pomysłów mam.