Mikelas76 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowany) @tomek4446 Tu masz jak graly same paczki a jak po dodaniu t9x. Choc za duzo czasu na zabawy nie mialem niestety https://forum.audio.com.pl/topic/100812-jaki-subwoofer-do-4000-zł/#findComment-744376 Edytowano 15 godzin temu przez Mikelas76 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 4 godziny temu, marcinmarcin napisał: @KrólKiczuspróbuj mniejsze Q i korekty, gra naturalniej wtedy, jest mniejsze dzwonienie. Choć paradoksalnie, zaostrzenie z wysokiego Q może Ci spasować z dźwiękiem z 180. Marcin, @Mikelas76, wiem że "poradniki" mówią o korekcie do max 6 dB, ale u mnie takie zabiegi pozostawiały piki, które "usznie" mi nie odpowiadały. Próbowałem różnych korekt, zarówno z szerszym Q, jak i niższymi filtrami, i to co mam na obecny moment, najbardziej mi odpowiada. Przeprowadziłem nawet dość dziwny eksperyment, żeby sprawdzić jak bas z monitorów i suba wypada na tle słuchawek, gdzie naprzemiennie słuchałem kilku utworów raz z nauszników raz z PMC i RELa. Tutaj też efekty "sonicznie" były więcej niż zadowalające. Jeśli chodzi o ustawie suba - u mnie gra w przeciwfazie. W pozycji na 0 dawało się odczuć jego "doklejenie". Cięcie też ma ustawione dość nisko na około 40 - 45 Hz (posiadacze RELa wiedzą jak dokładna jest gałka crossover na subwooferze 😉). Myślałem nawet ostatnio o wypróbowaniu miniDSP 2X4HD jako zwrotnicy ale obecny efekt i kontuzja kręgosłupa chwilowo mnie do tego zniechęcają 😉. Pozdrawiam Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 7 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Brzmi logicznie pod warunkiem że nie występują tam (w tym przedziale) "anomalie" czyt. Mody pomieszczenia (górki/dołki). U mnie niestety występują, główny mod mam na 46 Hz , i jak bym chciał odciąć te 10 Hz wyżej to powinienem ustawić suba na odcięcie 52 Hz. Ale spróbuję , zobaczymy co się stanie. Zastanawia mnie dlaczego filtry generowane przez DBX całkowicie pomijają ten mod , choć wychodzi w pomiarze. Wręcz przeciwnie pasmo jest podbite , a nic nie dudni . Widać też , że DBX na automacie stosuje bardzo szerokie Q. Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 2 godziny temu, tomek4446 napisał: U mnie niestety występują, główny mod mam na 46 Hz , i jak bym chciał odciąć te 10 Hz wyżej to powinienem ustawić suba na odcięcie 52 Hz. Ale spróbuję , zobaczymy co się stanie. Zastanawia mnie dlaczego filtry generowane przez DBX całkowicie pomijają ten mod , choć wychodzi w pomiarze. Wręcz przeciwnie pasmo jest podbite , a nic nie dudni . Widać też , że DBX na automacie stosuje bardzo szerokie Q. zdecydowanie obnizylbym target z tych 7 do max 3-4. Ladniej by sie to wyrownalo. Widziales odnosnik do mojego wczesniejszego posta? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 3 godziny temu, Mikelas76 napisał: zdecydowanie obnizylbym target z tych 7 do max 3-4 Spróbuję , zmieniłem krzywą na zupełnie płaską i na pomiarach wyszło nieźle, ale co z tego jak nie da się tak słuchać Zrobiłem dzisiaj pomiary i okazuje się że mam dziurę między 80 - 100 Hz. Muszę coś pokombinować , parę pomysłów mam. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Tomek, a możesz powiedzieć jak są podłączone monitory i subwoofer do tej aktywnej zwrotnicy? I generalnie jak to wszystko jest pospinane 🙂. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @KrólKiczu Do DBX-a podpięte na wejście jest RME jako źródło i na nim jest regulacja głośności. Z DBX wychodzę na subwoofer / XLR - mono/ oraz dwoma XLR -ami / stereo/ do wzmacniacza. DBX- więc obsługuje suba , a wzmacniacz kolumny. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Czyli nie masz już suba podpiętego wysokopoziomowo pod wzmak? Odpisz, cytując
Recommended Posts