Slawko69 Napisano Niedziela o 20:25 Napisano Niedziela o 20:25 Czy ktoś miał do czynienia z tymi wzmacniaczami? Jakie są ich mocne i słabe strony? Który z nich lepiej się sprawdzi z ProAc D2R? Obecnie za wzmocnienie odpowiada Denon PMA2500 i jedyne czego chciałbym to szczypta ciepła na średnicy I odrobina dociązenia na dole no i więcej przestrzeni. ProAc zaleca wzmacniacz o mocy min.30W. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 05:38 Napisano Poniedziałek o 05:38 Nie wiem czy znajdziesz to w Fezz, w porównaniu do PMA2500 zwłaszcza. Mi to bardziej wygląda na brzmienie Arcama wyższych modeli albo Yamahy. Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano Poniedziałek o 07:33 Autor Napisano Poniedziałek o 07:33 Piotrze chciałbym spróbować czegoś innego. Korcie mnie lampa lub system dzielony z lampowym przedwzmacniaczem i końcówką mocy na tranzystorach. Choć przyznam szczerze , że nie wiem czy mogę liczyć na wielkie zmiany Odpisz, cytując
michaudio Napisano Poniedziałek o 07:46 Napisano Poniedziałek o 07:46 Z tych dwóch konkretnych modeli bardziej Silver Luna Prestige, szczególnie pracująca w trybie triody. Bo Titania pracuje tylko w jednym trybie, to typowy push-pull na lampach mocy typu KT, czyli dużo większy nacisk na dynamikę, niż na ciepło. Ale najlepiej samemu znaleźć możliwość posłuchania jednego i drugiego, by ocenić, czy różnica w ich brzmieniu jest dla Ciebie czytelna. Odpisz, cytując
Q21 Napisano Poniedziałek o 07:50 Napisano Poniedziałek o 07:50 Cześć Jeśli szukasz więcej ciepła na średnicy od Denona, to ze stajni Fezza prędzej będzie Olympia lub taniej Mira Ceti 300B Silver Luna Prestige też potrafi zagrać po cieplejszej stronie, ale nie wiem, czy będzie to wymagane przez Ciebie przejście z PMA-2500NE. Titania to z kolei granie równe, dynamiczne, mało "lampowe". Posłuchać warto, ale nie tego raczej szukasz. Poza sceną, bo ta jest w niej bardzo przyjemna Wyższe Arcamy i Yamahy też moim zdaniem nie dadzą Ci ocieplenia i dociążenia. Może jakiś Moon, nowy Musical M5xi będzie fajnym kierunkiem Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano Poniedziałek o 09:31 Autor Napisano Poniedziałek o 09:31 Obawiam się , że Mira Ceti ze swą mocą 8W może być zbyt słaba do D2R. Olympia to już spory wydatek , pozbywając się Denona pozbędę się też wzmacniacza słuchawkowego , który jest dla mnie przyjemnym dodatkiem. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano Poniedziałek o 09:38 Napisano Poniedziałek o 09:38 1 godzinę temu, Q21 napisał: taniej Mira Ceti 300B Hej, Na stronie macie błąd drukarski. Raz Mira występuje jako SE, raz jako PP. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Q21 Napisano Poniedziałek o 10:53 Napisano Poniedziałek o 10:53 1 godzinę temu, Slawko69 napisał: Obawiam się , że Mira Ceti ze swą mocą 8W może być zbyt słaba do D2R. Olympia to już spory wydatek , pozbywając się Denona pozbędę się też wzmacniacza słuchawkowego , który jest dla mnie przyjemnym dodatkiem. Warto poczekać do października na nowości w takim razie 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Hej, Na stronie macie błąd drukarski. Raz Mira występuje jako SE, raz jako PP. Pozdrawiam. M Dzięki, zgłaszam do poprawki Oczywiście jest to konstrukcja SE. Odpisz, cytując
rajdek Napisano Poniedziałek o 11:27 Napisano Poniedziałek o 11:27 Może takie cudeńko. PrimaLuna Evo 100 Tube Power Amplifier 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Poniedziałek o 11:57 Napisano Poniedziałek o 11:57 15 minut temu, rajdek napisał: PrimaLuna Evo 100 Tube Power Amplifier Kiedyś w innym wątku też to sugerowałem. Miałem okazję słuchać z Operami - bardzo fajna, dość uniwersalna lampka. (Ewentualnie Unison Research Triode 25 - to model, który sam chętnie bym poznał, bo nie miałem okazji. Ale to jeszcze trochę drożej.) Na pewno, podobnie jak Sławka, bardziej by mnie kusiła prawdziwa lampa niż ciepły tranzystor typu MF M5xi. Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano Poniedziałek o 17:51 Autor Napisano Poniedziałek o 17:51 Primaluna - ciekawa propozycja. Warto wpisać na listę życzeń. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 05:43 Napisano wczoraj o 05:43 Jeśli faktycznie korci Cie lampa to mój głos także na Primaluna. Dopisał bym także Unisona do listy no i Synthesisa. 1 Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu Primaluna i Unison ok. Ale Synthesis- nie znam kompletnie firmy . Hybrydy lampa + klasa D i ten specyficzny design. Jedyne co mnie w ich ofercie zainteresowało to odtwarzacz CD z lampami na wyjściu. Ciekawe czy brzmieniowo byłoby lepiej niż Denon DCD1700 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Jak rozważasz hybrydę w dobrej cenie można kupić Unison Research Unico Primo. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 3 godziny temu, Slawko69 napisał: Ale Synthesis - nie znam kompletnie firmy Czyste lampy też mają. Np. @tomasz1w jakiś czas temu sprawił sobie Synthesis Roma 96DC+. Lampka radzi sobie nawet z jego nowymi Dynaudio. Dwa wątki: https://forum.audio.com.pl/topic/98772-mój-pierwszy-lampiak-do-tego-w-klasie-a-i-do-tego-kupiony-w-ciemno/ https://forum.audio.com.pl/topic/100580-25m2-nowe-monitory-jednak-subwoofer-nerwozy-ciąg-dalszy/#findComment-729696 Ja z kolei miałem okazję słyszeć z Operami Callas (oprócz Primaluny) skromniejszą Synthesis Soprano. Ale tylko w delikatnym repertuarze, bo sam jej właściciel stwierdził, że do rocka się nie nadaje. Kapitalnie grała jazz, a z bardziej popularnych rzeczy - Steely Dan. 2 Odpisz, cytując
tomasz1w Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Tak jest, 25W z EL34 w klasie A daje radę i to w jakim stylu🙂 I w dodatku za tzw. "normalne" pieniądze (5999 na Black Friday). Pozdrawiam, Tomek. Odpisz, cytując
tomasz1w Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Errata, Synthesis Roma 96DC+ kupiłem na BF za 6299 zł. Wspomniana przeze mnie cena 5999 zł dotyczyła wersji bez DAC, czyli 96DC (bez "+"). Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 9 godzin temu, Slawko69 napisał: Primaluna i Unison ok. Ale Synthesis- nie znam kompletnie firmy . Hybrydy lampa + klasa D i ten specyficzny design. Jedyne co mnie w ich ofercie zainteresowało to odtwarzacz CD z lampami na wyjściu. Ciekawe czy brzmieniowo byłoby lepiej niż Denon DCD1700 Oni swego czau fajnie i bezproblemowo wypożyczali urządzenia do domu. Mówie tylko z ciekawości, zrobisz co zechcesz Ja mówiłem od nich o czystej lampie Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 13 godzin temu, Slawko69 napisał: Primaluna i Unison ok. Ale Synthesis- nie znam kompletnie firmy . Hybrydy lampa + klasa D i ten specyficzny design. Jedyne co mnie w ich ofercie zainteresowało to odtwarzacz CD z lampami na wyjściu. Ciekawe czy brzmieniowo byłoby lepiej niż Denon DCD1700 Piotr chyba miał na mysli pelną lampe Synthezisa.Mam Rome i nie mysle juz o tranzystorach. Odpisz, cytując
michaudio Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 7 godzin temu, tomasz1w napisał: Tak jest, 25W z EL34 w klasie A daje radę i to w jakim stylu🙂 I w dodatku za tzw. "normalne" pieniądze (5999 na Black Friday). Pozdrawiam, Tomek. Potwierdzam, dwadzieścia kilka watów w zupełności wystarcza. Klasa A robi robotę. Jednak musisz wiedzieć, że Synthesis Roma 96DC na jedną cechę szczególną na tle innych lampowców. Jego przedwzmacniacz jest zrealizowany na opampie, co oznacza, że nie da się zmienić jego brzmienia zmieniając lampy. Bo nie ma lamp w przedwzmacniaczu, które mają największy wpływ na końcowe brzmienie. A wymiana lamp mocy ma realnie niewielki, lub żaden wpływ na brzmienie wzmacniacza. Ale jeśli dźwięk tego konkretnego wzmacniacza Ci przypasuje, to masz stałe brzmienie, i zapominasz o żonglowaniu lampami. To też może być poczytane za plus, jeśli nie masz ochoty grzebać w lampach. 1 Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Tez to stwierdzam.Zadnych róznic po zmianie lamp.Wystarczy by lampy byly technicznie dobrej jakosci.Ale taki Nowak Audio twierdzi ze np z lampkami Clear Top jest lepiej😉.Moze lepiej dlatego ze widac ze cos sie tam.swieci😉.Mam takie i tylko róznice wizualne stwierdzilem. Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Myślisz ze 20W wystarczy do napędzenia paczek o skuteczności 88,5db, których producent zaleca wzmak o mocy min.35W I jak ta 96Dc sprawdza się w rocku? Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu U mnie w rocku jest bardzo dobrze.Pod warunkiem oczywiscie dobrej realizacji.Slabe chyba źle zabrzmią na kazdym sprzecie.Moje kolumny 90,5 db.Inne o nizszej skutecznosci to szczerze nie wiem. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 8 minut temu, Slawko69 napisał: Myślisz ze 20W wystarczy do napędzenia paczek o skuteczności 88,5db, których producent zaleca wzmak o mocy min.35W Dynaudio Excite 14 Tomka mają oficjalnie skuteczność 86dB, a do tego nagłaśniają 25m2, więc u Ciebie z D2R powinno być tylko lepiej pod tym względem. A czy się to zgra i wpasuje w Twój gust, to osobna kwestia. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dnia 22.09.2025 o 09:33, Slawko69 napisał: Korcie mnie lampa A takie cóś https://www.wbamp.com/pl/produkt/silverbird-dual-mono-wzmacniacz-zintegrowany/ 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts