Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Na serię 40 składają się cztery urządzenia. Za centralne wypada uznać wzmacniacz zintegrowany 40 AMP. Urządzenia źródłowe są dwa – 40 CD i 40 ST. Pierwsze to purystyczny odtwarzacz CD, drugie – odtwarzacz strumieniowy. Czwarte to 40 PSU, czyli dodatkowy zasilacz, którym można wzmocnić działanie każdego z trzech głównych urządzeń.

TEST ⤵️

📚 https://audio.com.pl/testy/stereo/odtwarzacz-cd-wzmacniacz/4172-cyrus-40-cd-40-st-40-amp-40-psu

cyrus-system.jpg.67c42628bdbfc2e3a0111ca585545420.jpg

Napisano (edytowany)

Za rok będą już w cenie 9kzł. Identycznie było z serią XR, tak samo wycenione przez pierwsze dwa lata. Nie ma szans na sukces rynkowy, o naszym rynku nawet nie wspomnę.
Uważam, że tym razem to koniec Cyrusa. W najlepszym wypadku trafią tam, gdzie teraz jest Arcam. Arcam też zagadka, co dwa lata wymiana wszystkich modeli integr, nikt tak nie robi. Albo mają jakiś problem serwisowy albo sprzedaż leży i coś trzeba było zmienić. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano (edytowany)

Rotel, Yamaha, Hegel, Leema a nawet z niewielką dopłatą Lux (ostanio Top HiFi wręcz krzyczy na forum AS ile sił w płucach ;), że dają super rabaty na tego za 30kzł), niski model Accuphase…

Napisano (edytowany)

Zgadzam się. Popłynęli i to konkretnie.

cyrus40.jpg.3188eb69d8a211f081864eaf8d7081b4.jpg

16 000 zł za streamer z takimi wnętrznościami? Rozumiem, że dziś cena odtwarzaczy sieciowych jest częściowo kształtowana przez licencje, stworzenie, rozwój i utrzymanie oprogramowania (np. aplikacje mobilne). Ale to wciąż nie usprawiedliwia takiego wydatku. To jawne kpiny ze strony producenta względem klienta. Nawet jeśli mógłbym sobie pozwolić na taki sprzęt to dla zasady bym go nie kupił. Po prostu.

Edytowano przez lpomis
Napisano
5 godzin temu, Redakcja AUDIO napisał:

Na serię 40 składają się cztery urządzenia. Za centralne wypada uznać wzmacniacz zintegrowany 40 AMP. Urządzenia źródłowe są dwa – 40 CD i 40 ST. Pierwsze to purystyczny odtwarzacz CD, drugie – odtwarzacz strumieniowy. Czwarte to 40 PSU, czyli dodatkowy zasilacz, którym można wzmocnić działanie każdego z trzech głównych urządzeń.

Czyli, jednak, sześć.

Napisano
11 minut temu, lpomis napisał:

cyrus40.jpg.3188eb69d8a211f081864eaf8d7081b4.jpg

Moja 12-letnia pralka, ma bardziej skomplikowaną płytkę z elektroniką (programator) niż ta na zdjęciu. Nowy programator kosztuje około 600 zł, ale będąc dusigroszem,
posiłkując się wiedzą z internetu, naprawiłem wymieniając dwa elementy elektroniczne za niecałe 20 zł. :) 

Napisano

A też purystyczne CD jak ładnie je określono porównajmy do o połowę tańszego transportu Taec VRDS ,albo wciąż dużo tańszego Taeca tej samej serii z funkcją preampu i DAC. Fajny zestaw,tylko cennik omyłkowy

Napisano (edytowany)

A dodajcie do tego fatalnie działające oprogramowanie - sterowanie z pilota działa z jakimś 4 sekundowym lagiem i ciągłe zawieszanie się oprogramowania to cena wydaje się jeszcze bardziej atrakcyjna….Wtopa roku. 

Napisano
8 minut temu, kaczadupa napisał:

fatalnie działające oprogramowanie - sterowanie z pilota działa z jakimś 4 sekundowym lagiem i ciągłe zawieszanie się oprogramowania

Nieźle. Dokopałem się do tego, że ten Cyrus działa prawdopodobnie na module StreamUnlimited Stream210. Jest to gotowy moduł sieciowy z SoC, stosowany w urządzeniach opartych na BluOS. Czyli w skrócie - wszystko w jednym. Procesor, ram, pamięć flash, obsługa sieci. Bazuje na ARM Cortex-A9 z 2011r. Troszkę przestarzały układ, często używany w steamerach audio. Ale nie wierzę, że nie dało się go lepiej okiełznać i sprawić, żeby oprogramowanie działało szybciej i stabilniej.

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, MMarek napisał:

Moja 12-letnia pralka, ma bardziej skomplikowaną płytkę z elektroniką

Dużo audiofilskiego powietrza! :D 

Ja się wczoraj zabawiałem streamerem Atoll, kolega przyniósł wypróbować w moim systemie, bo mu coś nie grał. 

Bebechy dla odmiany bardzo ładne: 

Atoll-ST300-binnenkant.jpg

Ale nic nie pomogło. U mnie też nie grał. :) Znaczy - grał, i to nawet miło, ale czar pryskał zupełnie, gdy się porównało z naprawdę wartościowym sprzętem (za to 3x tańszym). 

Należy natomiast zaznaczyć, że przynajmniej obsługa 100%  bezproblemowa - czy pilot czy apka czy guziki na przednim panelu - reakcja natychmiastowa i zawsze prawidłowa. Zero zwiech. 

4 godziny temu, lpomis napisał:

16 000 zł za streamer z takimi wnętrznościami? Rozumiem, że dziś cena odtwarzaczy sieciowych jest częściowo kształtowana przez licencje, stworzenie, rozwój i utrzymanie oprogramowania (np. aplikacje mobilne). Ale to wciąż nie usprawiedliwia takiego wydatku. To jawne kpiny ze strony producenta względem klienta. Nawet jeśli mógłbym sobie pozwolić na taki sprzęt to dla zasady bym go nie kupił. Po prostu.

Za ok 16 tys to masz Aurendera 1000 z przetwornikiem (można go ominąć, jak ktoś ma lepszy DAC grając z izolowanego USB) i slotami na HDD czy SSD. Do tego genialna apka na ajfona/Androida.

Nie wiem, z kim się trzeba na łby zamienić, żeby tego Cyrusa kupować. 

To już nawet ten streamer Atoll ST300 (1000€ tańszy niż Cyrus) co miałem wczoraj w domu w środku wygląda jak milion dolarów w porównaniu. A i tak sonicznie jest daleki od ideału. 

Edytowano przez il Dottore
Napisano (edytowany)
11 godzin temu, Nowy75 napisał:

A też purystyczne CD jak ładnie je określono porównajmy do o połowę tańszego transportu Taec VRDS ,albo wciąż dużo tańszego Taeca tej samej serii z funkcją preampu i DAC. Fajny zestaw,tylko cennik omyłkowy

Miałem w domu po kolei transporty CD: Cyrusa CDXt Signature, Primare DD35, Teaca VRDS i teraz Jay'sa (z tego 3 na własność). Dźwiękowo wszystkie porównywalne (drobne różnice tonalne), Cenowo Cyrus, Primare i Teac wypadały bardzo podobnie (Jay's trochę droższy bo top loader, Teac najtańszy, ale dają na niego mniejsze rabaty). Natomiast pod względem budowy i jakości wykonania Cyrus przedstawiał się najgorzej, okazał się też awaryjny (napęd szczelinowy). Teraz pełen cedek kosztuje o 6 tys. więcej niż tamten transport. Za co te dodatkowe 6 tys. - za pokładowego daka? Bez żartów, wszyscy wiemy, jakie przetworniki w tej cenie można dziś kupić. A budowa tych Cyrusów wciąż podobna. 

Nawet jeśli chcieli utrzymać taką cenę kompletu, to mogli zrobić cedeka za maks. 12 tys. (lub transport za 8 tys.) i dołożyć do solidniejszego wzmacniacza. I po co przetwornik w każdym z 3 urządzeń??? Nabijanie cen to jedna sprawa, a druga, że jako pakiet to nie ma sensu.  A przecież promują to jako całość i design mają te zabawki tak specyficzny, że wizualnie kłóci się z klasycznymi klockami. 

Edytowano przez Rafał S