Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Marlin napisał:

Unitra WSH-605, Moon 250i v2, Yamaha AS-1200, Copland CSA70, Hegel H190, Primare i25 – kto z tego zestawienia wybrałby Unitrę?

Ja, jeżeli podeszłaby mi najbardziej dźwiękowo. 

Już podobnego wyboru dokonałem decydując się na wzmacniacz Quadrala po porównaniach z Atollami, Cyrusami, Unisonami czy MF.  

1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

Z wyłączoną korekcją barwy wzmacniacz gra bardzo bardzo neutralnie, bardzo czysto i bardzo dojrzale. Nie wrzeszczy górnym środkiem i nie wali jednocześnie przesadnie basem, nie jest ani nerwowo ani sennie, jest normalnie ale bardzo neutralnie. 
Nie bardzo jest przy czym odlecieć w opisie charakteru grania i barwy takiego wzmacniacza. Nie ma czarowania i czegoś wyjątkowego (no dobra, jest czyściutko, przezroczyście i nie ma dodanego przez samego wzmaka ciepła), jest normalność i wysokiej! jakości brzmienie. 

Kurde, może to w końcu ten dobrze skonstruowany?

Napisano
12 minut temu, Chmarski napisał:

Ja, jeżeli podeszłaby mi najbardziej dźwiękowo

Dokładnie. UNITRA dopiero próbuje wyrobić sobie markę. Wskazane przez @Marlin wzmacniacze też w pewnym momencie startowały w świecie uznanej konkurencji.

Napisano
1 godzinę temu, majkel74 napisał:

Unitra vs Heniek

Też jestem ciekaw porównania tych dwu. Hegel to oczywisty punkt odniesienia dla neutralnej Unitry błyszczącej w pomiarach.

58 minut temu, Grzesiek202 napisał:

😁 to nie o to w Hi-Fi chodzi?

Kwestia oczekiwań i potrzeb. Do swoich B&W raczej byś tej 605-tki nie wybrał, prawda (i nie mam na myśli ceny)? :) 

Napisano
1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał:

😁 to nie o to w Hi-Fi chodzi?

Hmmmm, a nie chodzi o przyjemność, zadowolenie? Siadasz w fotelu, zapodajesz ulubioną muzykę i jesteś szczęśliwy, że tak sobie dobrałeś klocki, jesteś w swoim raju. A, że Kowalski ma bardziej naturalny, neutralny system? A kogo to, masz dążyć do tej nat... neu.... czy jak tam to zwał i być nie do końca zadowolonym? Może dlatego te ciągłe poszukiwania a może króliczek jest tuż, tuż. 

Takie fora naprawdę czasami szkodzą, spotkasz się z jednym czy drugim a ten zaczyna : wiesz super u Ciebie gra ale ten bas to... albo te sylabilanty.... I już w głowie myśl, faktycznie coś może nie tak🤔. Chyba najważniejsze nasze zadowolenie, jeden lubi poluzowany bas, drugi sylabilanty czy V i super. 

Napisano
2 godziny temu, Marlin napisał:

Unitra WSH-605, Moon 250i v2, Yamaha AS-1200, Copland CSA70, Hegel H190, Primare i25

W cenie tych integr można kupić pre + końcówkę co daje większą możliwość dopasowania brzmienia pod własne ucho.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, majkel74 napisał:

Unitra vs Elex

Unitra vs Heniek

Z pamięci.
Heńki, które miałem zapamiętałem jako grające mniejszymi źródłami pozornymi od WSH605. Więcej wypełnienia w Unitrze. Małe Heńki to „mały dźwięk” na tle WSH605. To nie jest to samo. Ogólnie WSH 605 na tle małych Heńków gra jak mocniejszy, z wyraźnie większym wypełnieniem wzmacniacz. Grając głośno małe Hegle wydają się anemiczne i suche/ściśnięte na tle głośno grającej Unitry. 

Elex mk4 - bardziej dobitne, bliskie granie.
Równowaga tonalna przesunięta delikatnie w stronę niskich tonów na tle WSH 605. Rega trochę ujednolica i gubi wybrzmienia (zwłaszcza góra pasma kuleje na tle Unitry) ale w zamian daje jakby większą energię i bliskość. Można powiedzieć, że z Elex stoisz przed samą sceną na koncercie rockowym, liczy się tylko potężna dawka adrenaliny idąca z muzycznej energii. Bliskość i niespożyta kipiąca wręcz energia są potwornie uzależniające. Muzyczna energia i mocna średnica są jak narkotyk. Rega jest trochę nieokrzesana na tle dojrzałej Unitry. Z głośnikami ATC SCM 7 w rocku czy metalu wolę Elexa nad Unitrę i Naima Uniti Star, zdecydowanie, to jest żywioł, kapitalny klimat koncertu, tu się  Elex bardzo udał, to  prawdziwy harpagan :) . Za to, gdy jest tylko wokal i coś tam czasem brzdąka w tle to, ku mojemu zaskoczeniu, Naim Uniti Star z ATC jest the best. 

Jeszcze raz podkreśę - Rega na tle Unitry ujednolica barwy i gubi wybrzmienia, to takie energetyczne, bliskie i trochę proste granie. Ale zajebiste. :) 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
38 minut temu, rajdek napisał:

W cenie tych integr można kupić pre + końcówkę co daje większą możliwość dopasowania brzmienia pod własne ucho.

To samo można powiedzieć o wszystkich integrach wycenionych drożej od tych  wymienionych,a jednak je produkują 😁