Chmarski Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Marlin napisał: Unitra WSH-605, Moon 250i v2, Yamaha AS-1200, Copland CSA70, Hegel H190, Primare i25 – kto z tego zestawienia wybrałby Unitrę? Ja, jeżeli podeszłaby mi najbardziej dźwiękowo. Już podobnego wyboru dokonałem decydując się na wzmacniacz Quadrala po porównaniach z Atollami, Cyrusami, Unisonami czy MF. 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Z wyłączoną korekcją barwy wzmacniacz gra bardzo bardzo neutralnie, bardzo czysto i bardzo dojrzale. Nie wrzeszczy górnym środkiem i nie wali jednocześnie przesadnie basem, nie jest ani nerwowo ani sennie, jest normalnie ale bardzo neutralnie. Nie bardzo jest przy czym odlecieć w opisie charakteru grania i barwy takiego wzmacniacza. Nie ma czarowania i czegoś wyjątkowego (no dobra, jest czyściutko, przezroczyście i nie ma dodanego przez samego wzmaka ciepła), jest normalność i wysokiej! jakości brzmienie. Kurde, może to w końcu ten dobrze skonstruowany? Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 12 minut temu, Chmarski napisał: Ja, jeżeli podeszłaby mi najbardziej dźwiękowo Dokładnie. UNITRA dopiero próbuje wyrobić sobie markę. Wskazane przez @Marlin wzmacniacze też w pewnym momencie startowały w świecie uznanej konkurencji. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, majkel74 napisał: Unitra vs Heniek Też jestem ciekaw porównania tych dwu. Hegel to oczywisty punkt odniesienia dla neutralnej Unitry błyszczącej w pomiarach. 58 minut temu, Grzesiek202 napisał: 😁 to nie o to w Hi-Fi chodzi? Kwestia oczekiwań i potrzeb. Do swoich B&W raczej byś tej 605-tki nie wybrał, prawda (i nie mam na myśli ceny)? Odpisz, cytując
pairtick Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 31 minut temu, Chmarski napisał: Kurde, może to w końcu ten dobrze skonstruowany? Japończycy już kiedyś szli tą drogą i wyszło im beznamiętnie. Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dwa razy słuchałem unitry i zawsze na ich kolumnach i niestety zawsze mnie odrzucało… być może ich upór na posiadanie kompletu jest bezsensowny, a tu jeszcze brną dalej… Odpisz, cytując
misiekx Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: 😁 to nie o to w Hi-Fi chodzi? Hmmmm, a nie chodzi o przyjemność, zadowolenie? Siadasz w fotelu, zapodajesz ulubioną muzykę i jesteś szczęśliwy, że tak sobie dobrałeś klocki, jesteś w swoim raju. A, że Kowalski ma bardziej naturalny, neutralny system? A kogo to, masz dążyć do tej nat... neu.... czy jak tam to zwał i być nie do końca zadowolonym? Może dlatego te ciągłe poszukiwania a może króliczek jest tuż, tuż. Takie fora naprawdę czasami szkodzą, spotkasz się z jednym czy drugim a ten zaczyna : wiesz super u Ciebie gra ale ten bas to... albo te sylabilanty.... I już w głowie myśl, faktycznie coś może nie tak🤔. Chyba najważniejsze nasze zadowolenie, jeden lubi poluzowany bas, drugi sylabilanty czy V i super. 5 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Marlin napisał: Unitra WSH-605, Moon 250i v2, Yamaha AS-1200, Copland CSA70, Hegel H190, Primare i25 W cenie tych integr można kupić pre + końcówkę co daje większą możliwość dopasowania brzmienia pod własne ucho. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowany) 2 godziny temu, majkel74 napisał: Unitra vs Elex Unitra vs Heniek Z pamięci. Heńki, które miałem zapamiętałem jako grające mniejszymi źródłami pozornymi od WSH605. Więcej wypełnienia w Unitrze. Małe Heńki to „mały dźwięk” na tle WSH605. To nie jest to samo. Ogólnie WSH 605 na tle małych Heńków gra jak mocniejszy, z wyraźnie większym wypełnieniem wzmacniacz. Grając głośno małe Hegle wydają się anemiczne i suche/ściśnięte na tle głośno grającej Unitry. Elex mk4 - bardziej dobitne, bliskie granie. Równowaga tonalna przesunięta delikatnie w stronę niskich tonów na tle WSH 605. Rega trochę ujednolica i gubi wybrzmienia (zwłaszcza góra pasma kuleje na tle Unitry) ale w zamian daje jakby większą energię i bliskość. Można powiedzieć, że z Elex stoisz przed samą sceną na koncercie rockowym, liczy się tylko potężna dawka adrenaliny idąca z muzycznej energii. Bliskość i niespożyta kipiąca wręcz energia są potwornie uzależniające. Muzyczna energia i mocna średnica są jak narkotyk. Rega jest trochę nieokrzesana na tle dojrzałej Unitry. Z głośnikami ATC SCM 7 w rocku czy metalu wolę Elexa nad Unitrę i Naima Uniti Star, zdecydowanie, to jest żywioł, kapitalny klimat koncertu, tu się Elex bardzo udał, to prawdziwy harpagan . Za to, gdy jest tylko wokal i coś tam czasem brzdąka w tle to, ku mojemu zaskoczeniu, Naim Uniti Star z ATC jest the best. Jeszcze raz podkreśę - Rega na tle Unitry ujednolica barwy i gubi wybrzmienia, to takie energetyczne, bliskie i trochę proste granie. Ale zajebiste. Edytowano 2 godziny temu przez kaczadupa 4 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 38 minut temu, rajdek napisał: W cenie tych integr można kupić pre + końcówkę co daje większą możliwość dopasowania brzmienia pod własne ucho. To samo można powiedzieć o wszystkich integrach wycenionych drożej od tych wymienionych,a jednak je produkują 😁 Odpisz, cytując
Recommended Posts