Chmarski Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Marlin napisał: Unitra WSH-605, Moon 250i v2, Yamaha AS-1200, Copland CSA70, Hegel H190, Primare i25 – kto z tego zestawienia wybrałby Unitrę? Ja, jeżeli podeszłaby mi najbardziej dźwiękowo. Już podobnego wyboru dokonałem decydując się na wzmacniacz Quadrala po porównaniach z Atollami, Cyrusami, Unisonami czy MF. 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Z wyłączoną korekcją barwy wzmacniacz gra bardzo bardzo neutralnie, bardzo czysto i bardzo dojrzale. Nie wrzeszczy górnym środkiem i nie wali jednocześnie przesadnie basem, nie jest ani nerwowo ani sennie, jest normalnie ale bardzo neutralnie. Nie bardzo jest przy czym odlecieć w opisie charakteru grania i barwy takiego wzmacniacza. Nie ma czarowania i czegoś wyjątkowego (no dobra, jest czyściutko, przezroczyście i nie ma dodanego przez samego wzmaka ciepła), jest normalność i wysokiej! jakości brzmienie. Kurde, może to w końcu ten dobrze skonstruowany? Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 12 minut temu, Chmarski napisał: Ja, jeżeli podeszłaby mi najbardziej dźwiękowo Dokładnie. UNITRA dopiero próbuje wyrobić sobie markę. Wskazane przez @Marlin wzmacniacze też w pewnym momencie startowały w świecie uznanej konkurencji. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, majkel74 napisał: Unitra vs Heniek Też jestem ciekaw porównania tych dwu. Hegel to oczywisty punkt odniesienia dla neutralnej Unitry błyszczącej w pomiarach. 58 minut temu, Grzesiek202 napisał: 😁 to nie o to w Hi-Fi chodzi? Kwestia oczekiwań i potrzeb. Do swoich B&W raczej byś tej 605-tki nie wybrał, prawda (i nie mam na myśli ceny)? Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 31 minut temu, Chmarski napisał: Kurde, może to w końcu ten dobrze skonstruowany? Japończycy już kiedyś szli tą drogą i wyszło im beznamiętnie. Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Dwa razy słuchałem unitry i zawsze na ich kolumnach i niestety zawsze mnie odrzucało… być może ich upór na posiadanie kompletu jest bezsensowny, a tu jeszcze brną dalej… 1 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: 😁 to nie o to w Hi-Fi chodzi? Hmmmm, a nie chodzi o przyjemność, zadowolenie? Siadasz w fotelu, zapodajesz ulubioną muzykę i jesteś szczęśliwy, że tak sobie dobrałeś klocki, jesteś w swoim raju. A, że Kowalski ma bardziej naturalny, neutralny system? A kogo to, masz dążyć do tej nat... neu.... czy jak tam to zwał i być nie do końca zadowolonym? Może dlatego te ciągłe poszukiwania a może króliczek jest tuż, tuż. Takie fora naprawdę czasami szkodzą, spotkasz się z jednym czy drugim a ten zaczyna : wiesz super u Ciebie gra ale ten bas to... albo te sylabilanty.... I już w głowie myśl, faktycznie coś może nie tak🤔. Chyba najważniejsze nasze zadowolenie, jeden lubi poluzowany bas, drugi sylabilanty czy V i super. 6 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Marlin napisał: Unitra WSH-605, Moon 250i v2, Yamaha AS-1200, Copland CSA70, Hegel H190, Primare i25 W cenie tych integr można kupić pre + końcówkę co daje większą możliwość dopasowania brzmienia pod własne ucho. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowany) 2 godziny temu, majkel74 napisał: Unitra vs Elex Unitra vs Heniek Z pamięci. Heńki, które miałem zapamiętałem jako grające mniejszymi źródłami pozornymi od WSH605. Więcej wypełnienia w Unitrze. Małe Heńki to „mały dźwięk” na tle WSH605. To nie jest to samo. Ogólnie WSH 605 na tle małych Heńków gra jak mocniejszy, z wyraźnie większym wypełnieniem wzmacniacz. Grając głośno małe Hegle wydają się anemiczne i suche/ściśnięte na tle głośno grającej Unitry. Elex mk4 - bardziej dobitne, bliskie granie. Równowaga tonalna przesunięta delikatnie w stronę niskich tonów na tle WSH 605. Rega trochę ujednolica i gubi wybrzmienia (zwłaszcza góra pasma kuleje na tle Unitry) ale w zamian daje jakby większą energię i bliskość. Można powiedzieć, że z Elex stoisz przed samą sceną na koncercie rockowym, liczy się tylko potężna dawka adrenaliny idąca z muzycznej energii. Bliskość i niespożyta kipiąca wręcz energia są potwornie uzależniające. Muzyczna energia i mocna średnica są jak narkotyk. Rega jest trochę nieokrzesana na tle dojrzałej Unitry. Z głośnikami ATC SCM 7 w rocku czy metalu wolę Elexa nad Unitrę i Naima Uniti Star, zdecydowanie, to jest żywioł, kapitalny klimat koncertu, tu się Elex bardzo udał, to prawdziwy harpagan . Za to, gdy jest tylko wokal i coś tam czasem brzdąka w tle to, ku mojemu zaskoczeniu, Naim Uniti Star z ATC jest the best. Jeszcze raz podkreśę - Rega na tle Unitry ujednolica barwy i gubi wybrzmienia, to takie energetyczne, bliskie i trochę proste granie. Ale zajebiste. Edytowano 3 godziny temu przez kaczadupa 4 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 38 minut temu, rajdek napisał: W cenie tych integr można kupić pre + końcówkę co daje większą możliwość dopasowania brzmienia pod własne ucho. To samo można powiedzieć o wszystkich integrach wycenionych drożej od tych wymienionych,a jednak je produkują 😁 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 10 minut temu Napisano 10 minut temu (edytowany) Pamiętajcie o tym, że pojęcie "najlepszy dźwięk" dla każdego z nas oznacza nieco inny zbiór cech. Jednemu podoba się purystyczne podejście, brzmienie liniowe, studyjne, szybki tranzystor. Ktoś inny woli nieco "ulampioną" hybrydę. Ja lubię parzyste harmoniczne z a-klasowej czystej lampy, i rozrywkowe brzmienie pieca vintage zestawione że współczesnymi kolumnami. Dla każdego coś miłego. Nie ma jednego wzorca brzmienia które podobałoby się wszystkim, bo każdy lubi co innego. Cieszmy się tą różnorodnością, zamiast udowadniać wszystkim "najmojszą" rację. Niech każdy wybierze to, co najbardziej go cieszy, bez oglądania się na zdanie innych. A jeśli chodzi o Unitrę, to moim zdaniem ich największym "problemem" są ich flagowe kolumny. Ostatnie ogniwo, które swoim płaskim brzmieniem zabija zainteresowanie klientów ich wyrobami. Gdyby na wystawach podłączyli jakiekolwiek, choćby efekciarskie kolumny, to odzew byłby większy. Edytowano 5 minut temu przez michaudio Rozszerzenie treści 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts