zieluwid Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Dobry wieczór dla Szanownego Grona Melomanów. Nie pamiętam kiedy pisałem ostatnio (chyba mógłbym liczyć w latach 🙆♂️) ale postanowiłem się odezwać, gdyż audio nadal towarzyszy mi w wędrówce i nie sposób się zatrzymać. Od lat coś zbieram, coś zmieniam, natomiast jakiś czas temu spełniłem kolejne marzenie którym jest wzmacniacz lampowy. Po długich poszukiwaniach kupiłem Ekco EV55SE. Jest dobrze, jest tak dobrze, że doszedłem do wniosku, że nie wiedziałem ile tracę nie decydując się na ten krok wcześniej. Nie będę się rozpisywał na temat stanu wzmacniacza, jest gabinetowy mówiąc w skrócie. W zestawie jest komplet lamp fabrycznych jeżeli chodzi o sterujące (tutaj 4 x 12AU7 i jedna 12AX7), natomiast lampy wyjściowe to Mullard KT88. I ogólnie jest świetnie, brzmieniowo, jak to się mówi niektóre płyty poznaję na nowo. Jeżeli chodzi o kolumny słucham nadal na Wharfendale Linton85. Mam jednak czasami wrażenie że niskie są zbyt natarczywe. Stąd moje pytanie, czy możecie polecić/doradzić jak zagrać lampami by szukać rozwiązania w stronę złagodzenia niskich tonów, zaznaczenia ich granic (jakkolwiek to brzmi…) ? Zagłębiłem się troszeczkę w temat, poczytałem o lampach i ustaliłem na ten moment że najpewniej zacząć należy od 12AX7 (tutaj zabezpieczyłem się w takie lampy jak: Baldwin NOS, TUNGSRAM, mam również sztukę RTF NOS z literką N, ale to chyba najsłabsza lampa w tym zestawie jeżeli chodzi o brzmienie i cenę). 12AU7: kupiłem w zeszłym tygodniu parę RTF NOS z nadrukiem rtf, lecz była to kwestia ciekawości i tyle. Ogólnie dotarłem do informacji, że Tungsram jest ciekawą alternatywą, natomiast na ten moment nie widzę sensu zbrojenia się w kilka zestawów lamp w ciemno. Stąd pytanie do Was. Obecne brzmienie mi odpowiada, zdecydowanie idę w stronę ciepłego brzmienia, lecz nie misiowatego. Chcę by wzmacniacz grał szczegółowo, a jeżeli chodzi o niskie to raczej konturowo, nie chce by się rozlewał zbyt daleko, otulał wszystkie instrumenty i wypełniał każde wolne miejsce, w niektórych nagraniach tak to odbieram. Technicznie interesuje mnie czy mogę je po prostu wypiąć i wpiąć inne. Z tego co wyczytałem wzmacniacz ma automatyczny bias, pytanie czy mogę zmienić przykładowo w sterujących ECC83 i dwie ECC82, a kolejne 82 zostawić fabryczne. Może być to ciekawe doświadczenie i myślałem o tym by zmieniać po każdej sekcji, nie wszystkie na raz. Kwestia ile czasu będą te lampy potrzebować by zagrać jak należy, ale z tym tematem będę jakoś gospodarował czasem. Może ktoś z Was coś mi podpowie i czy to ogólnie dobry pomysł, czy lepiej kupować kwadry i nie kombinować ze zmianą lamp innych marek, choć z technicznego punktu widzenia nie powinno być problemów. Tak ? Wiem że pewnie tak by było najprościej, ale właśnie cała ta możliwość ingerencji w brzmienie ekscytuje mnie najbardziej. Proszę o radę, podpowiedź, może jakieś sugestie na przyszłe zakupy lamp. Muszę też zmienić okablowanie na dłuższe jeżeli chodzi o rca, macie też wrażenie, że jest tego mniej z tych starych dobrych używek w stosunku do kilku lat wcześniej ? Pozdrawiam serdecznie 🙂 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Jeśli chcesz okiełznać bas, to spróbuj zatkać otwory bas-refleksu w kolumnach. Jeśli chodzi o zmianę brzmienia, to największy wpływ mają lampy w przedwzmacniaczu. Z kolei wymiana lamp mocy na inne tego samego typu wnosi najmniej czytelne zmiany. Odpisz, cytując
zieluwid Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu (edytowany) Cześć, Dzięki za odpowiedź. Lampy mocy zmienił poprzedni właściciel, wiem że one będą miały najmniejszy wpływ na brzmienie, natomiast takowe zmiany wprowadzają sterujące, stąd mój pomysł. A co sądzisz o samej kombinacji lamp, biorąc pod uwagę mix 82 i 83 ? Pytam ze względu na fakt, że nie miałem wcześniej lampowca i chcę uniknąć uszkodzenia go. Z technicznego punktu widzenia to raczej nie powinien być problem. Zatkanie otworów przerabiałem, nie dało to takiego rezultatu jakbym chciał, dodam że kolumny stoją dobre 30 cm od ściany. Zaznaczę również, że nie chodzi o dudnienie a dyskretny wpływ na brzmienie, bo ogólnie jest na prawdę bardzo dobrze, ale zapewne może być lepiej. Edytowano 13 godzin temu przez zieluwid Odpisz, cytując
michaudio Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Dla bezpieczeństwa wzmacniacza stosuj lampy tego samego typu, nie zamieniaj 82 na 83. Jeśli masz mieć kwadrę 82, to stosuj tylko 82. Możesz zamienić dwie z czterech lamp, na lampy innego producenta ale koniecznie zachowaj ten sam typ lamp 82. Bo nie są wprost zamienne z 83, i możesz potencjalnie doprowadzić nawet do uszkodzenia wzmacniacza. Dla pewności dopytaj użytkownika @elektron6, ale co do zasady stosujemy taki typ lamp jakie przewidział producent wzmacniacza. Odpisz, cytując
zieluwid Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Jasne, nie chodzi o wpinanie 83 w miejsce 82. Mam lampy i 83 i 82, tyle że jak napisałem na wstępie 83 jest jedna a 82 są 4. Odpisz, cytując
michaudio Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowany) Zachowując ten sam typ możesz je zmieniać jak chcesz. Edytowano 13 godzin temu przez michaudio Literówka Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 5 godzin temu, zieluwid napisał: czy możecie polecić/doradzić jak zagrać lampami by szukać rozwiązania w stronę złagodzenia niskich tonów, zaznaczenia ich granic (jakkolwiek to brzmi…) ? "Złagodzenie" to pojęcie bardzo subiektywne. Zmiana lamp nie powoduje jakiś drastycznych różnic w brzmieniu. Bardziej wpłynie na średnice czy wysokie /a i to nie nie zawsze / niż bas. W pierwszej kolejności pokombinowałbym z pozycjonowaniem kolumn , choćby metodą Cardasa lub ostatnio na Forum przerabianą Audio Physic . Dowiesz się sporo wówczas coś o swoich paczkach 1 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) @zieluwid cześć wieki Cię tu nie było. A co ze starym zestawem? Jak mnie pamięć nie było to miałeś dość fajny sprzęcior Miło że wróciłeś. Jakie kolumny obecnie dalej Eposy? Co do lamp wiadomo lampy sterujące mają duże znaczenie, u kolegi na średnicy wiele zrobiły jednak lampy mocy i tfuuu o dziwo chińskie 6550 Shuguang ponoć świetnie brzmią, dają barwę na średnicy, detal jest zachowany. Możesz spróbować Edytowano 6 godzin temu przez Wing0 Odpisz, cytując
zieluwid Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Dziękuję za odpowiedzi, oczywiście z ustawieniem kolumn również trochę eksperymentowałem z pomocą mojego przyjaciela żeby mieć potwierdzenie, lub jego brak w zmianach brzmienia. W niedzielę po południu mam czas dla siebie i z pewnością poświęcę go na zabawę z audio. Jeżeli chodzi o samo ustawienie kolumn sprawdzę metodę Cardasa choćby dla samego przekonania się jak będą grać kolumny z taką przestrzenią wokół. Niestety prawda jest taka, że zostać tak na stałe nie będą mogły, choćby miały w takim ustawieniu zagrać lepiej. Z pewnością będzie to fajny eksperyment, oczywiście dam znać o jego wynikach. Wing0 wszytko mam, ostatnio się zastanawiałem co z tym zrobić bo nie ukrywam że tylko lampowiec jest obecnie w ruchu. Sprzedać zawsze można, ale raczej tego nie zrobię, sprzęt mam po gruntownych serwisach w które włożyłem sporo kasy, więc szkoda oddawać w obce ręce. W międzyczasie coś tam też mi przeszło przez ręce, ale już nie z taką częstotliwością jak kiedyś, brak czasu, praca, obowiązki… Kolumny również mam nadal wszystkie. Pioneery nadań czekają na serwis, może ze względu na lampę coś się ruszy w tym kierunku w końcu. Odpisz, cytując
Rega Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Tak, pomimo, ze więcej wnoszą lampy sterujące, to i lampy stopnia końcowego potrafią zaskoczyć zmianą barwy. I tu @Wing0 ma całkowitą rację. U mnie w SE były zastosowane początkowo lampy EH. Wymieniłem na Psvane z serii Treasure oraz MarkII i .... duża zmiana na lepsze. Poza tym piszesz, ze w stopniu końcowym masz Mullardy. Sprawdź dobrze czy to są oryginalne Mullardy , czy zaledwie marna rosyjska podróba produktów tej firmy. Od bardzo dawna NIE MA oryginalnych Mullardów (nowych) . Są tylko rosyjskie namiastki. A jeśli nawet to Mullard znany jest z bardzo dużego podbicia basów i ogólnie znacznego ocieplania brzmienia. Jednak, jeśli chcesz trochę zmienić sygnaturę brzmienia na bardziej detaliczną i z mniejszym basem to sugeruję poszukać lamp Telefunken lub Siemens do stopnia przedwzmacniacza. Philips , raczej nie . bo to brzmienie podobne do Mullarda. RFT czy Tungsram to raczej lampy ze średnich półek i to z niższych ich części i za wiele dobrego nie wniosą. Może Tung -Sole , ale produkcji amerykańskiej. Bo sa też rosyjskie. Można szukać też Amperexów BB, to delikatne brzmienie w całym paśmie, bez podkreśleń czy obcięć, potrafiące nawet zachwycić, ale obecnie ceny odleciały. Można wypróbować też Amperex Orange Globe - to lampy z brzmieniem podobnym do BB, jednakże bardziej detaliczne. Moim zdaniem wpływ na brzmienie to 70% lampy sterujące i 30% lampy stopnia końcowego. Pozdrawiam. PS. Abrahamsena sprzedałem:) za 2/3ceny o której kiedyś pisaliśmy. Edytowano 4 godziny temu przez Rega Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 10 minut temu, Rega napisał: oryginalnych Mullardów W tych wzmacniaczach są nowe ruskie mullardy te z epoki pochłonęły by z 20-30% ceny pieca Odpisz, cytując
Rega Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) To zależy gdze się kupuje😉. Ale masz rację. Lampy ostatnio stały się bardzo drogie, szczególnie w Polsce. Koledzy zwracajcie uwagę na sprzedaż z podejrzanie nieską ceną! Podróbek nie brakuje, a oszuści nie śpią. Sam miałem okazję na włąsnej skórze przekonać się o tym. Na szczeście oszust jest już pod opieką odpowiednich organów, a ja odzyskałęm kasę. Jeśli faktycznie są wstawiane fabrycznie ruskie Mullardy to zmiana , choćby na te o których pisałem, wniesie duzo dobrego. Mullard (rosyjski) to brzmienie bardzo zblizone do Electro Harmonix, Edytowano 4 godziny temu przez Rega Odpisz, cytując
Jaerk P Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Przy okazji dyskusji o lampach zapytam: a jaki wpływ na dźwięk ma lampa prostownicza w systemie (chiński wzmacniacz lampy 300b). Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Przed chwilą, Jaerk P napisał: Przy okazji dyskusji o lampach zapytam: a jaki wpływ na dźwięk ma lampa prostownicza w systemie (chiński wzmacniacz lampy 300b). Ja nie zauważałem ogromnych zmian jak dobrze pamiętam. Wiele zmieniały w Cayin lampy sterujące to na bank. Bańka 300b też wnosiła zmiany ale jak piszemy o wyżej znacznie mniejsze niż sterująca. Z 300b dla mnie fullMusic były spoko kompromisem i ta siatka 😆 Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Tak, niektóre siatki są bardzo widowiskowe🙂 Odpisz, cytując
zieluwid Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Rega, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Jeżeli chodzi o te Mullardy to na bank są z nowej produkcji, bo sam sprzedający mówił że kupował lampy produkcji obecnej, z resztą cena tych lamp NOS to znaczna różnica w cenie tych obecnych. Lampy o których pisałem to czysty przypadek i kupione dla fanu. Wieczorem będę miał więcej czasu i opiszę parę lamp i ich charakterystykę, oczywiście na podstawie tego co znalazłem o ich brzmieniu. Ale w zasadzie większość moich wniosków na podstawie lektur pokrywa się bardzo z tym co właśnie napisałeś, więc bardzo się cieszę i raz jeszcze Dziękuję za odzew. Odnośnie Abrahamsena coś kojarzę, ja nadal mam CD. Myślę czasami o zmianie, tutaj czasami obsługa manualna mnie trochę irytuje. No i coraz częściej myślę o jakimś ciekawszym gramofonie, może coś spieniężę i kupię jakiegoś kloca, zobaczymy. Odpisz, cytując
tomaz75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Miałem Mullardy z nowej produkcji i rzeczywiście było zbyt okrągło,bas obfity, kupiłem od kolegi Romana Telefunken i niskie częstotliwości się uspokoiły, także polecam właśnie takie. Edytowano 1 godzinę temu przez tomaz75 Odpisz, cytując
zieluwid Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Mówisz o sterujących czy mocy ? Odpisz, cytując
tomaz75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Sterujące . wzmacniacz to Unison research Simply Italy. Odpisz, cytując
zieluwid Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) A no widzisz a u mnie Mullard to mocy, sterujące są wszystkie fabryczne z nadrukiem Ekco, więc ciężko powiedzieć co to za lampy, jakiego producenta. Ogólnie grają dobrze, natomiast jak pisałem niskich jest dość dużo, momentami za duszno i ciasno. Średnica i wysokie są świetne. Jestem ciekaw jak zmienię 12AX7 na Baldwin. Edytowano 1 godzinę temu przez zieluwid Odpisz, cytując
Recommended Posts