Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Na Twoje pytania nie znam odpowiedzi. Nie znam nikogo, kto zestawiałby np. 805-tki z Yamahą 303. Dlaczego ktoś miałby to robić? Skąd założenie, że mając 50 tys ktoś rozważałby taki zestaw?

Jesli jednak podciągniemy jamaszkę do takiej „za dychę” to już zwycięzca pojedynku: 

jamaszka plus 805 vs luxman plus 705 

nie jest oczywisty, choć ja bym się bardziej skłaniał do zestawu z 805 tkami.

Co do pomieszczenia: zakładam że to się nie zmienia, tzn. Twój lub mój „duży pokój”. Taki jaki jest.

Napisano (edytowany)
28 minut temu, Kraft napisał:

Jasne. A w domu, to każdy ma akustykę z podręcznika. 

O.K. 

Ale wiesz o co chodzi...

Poza tym często w zagraconym meblami pokoju już bywa lepiej, a na AVS oprócz wspomnianej (marnej) akustyki masz tłumy ludzi.

Rzadko usiądziesz w centralnym miejscu "sweet spot" , a nawet jeśli, to masz dookoła ludzi.

Wracasz do domu, siadasz przed swoim budżetowym audio systemem i masz wrażenie, że gra lepiej niż te drogie klamoty na AVS.

Ale siadasz tam gdzie trzeba, jesteś sam, masz ustawione jak trzeba kolumny, kilka paneli, mebli i wszystko gra.

Jeśli ktoś traktuje AVS jako punkt odniesienia, to albo jest totalnym laikiem, albo ignorantem. Więcej sensu mają odsłuchy w salonach i ich przygotowanych pomieszczeniach.

Na AVS wystawcy wypruwają flaki, żeby zachwycić swoimi produktami i ewentualnie złapać "klienta", ale jak jest każdy wie.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
5 godzin temu, majkel74 napisał:

Nie za bardzo jestem natomiast w stanie zrozumieć, skąd się bierze przeświadczenie (częste na tym forum), że drogie systemy to składają bogaci ignoranci, a te tanie i średniej klasy - wytrawni specjaliści.

A ten system poniżej, składał specjalista czy ignorant? 

1954577879_ASURApokjdoyciaszerokiplan_sepia.jpg.e91a3cfa2b1d8a9c9584ed2d87b0206b.jpg