Konrad Grzybowski Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Panowie, kto z was używa końcówki mocy (mono, stereo, wielokanałowa) w swoim kinie domowym? Chcę zapytać co skłoniło Was do ich użycia i czy osiągnęliście zamierzony efekt. ? Jakie to sprzęty i czy po czasie użytkowania kupilibyście inną (tańszą, droższą, producent). Kto z was rozważa zakup końcówki ? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, Konrad Grzybowski napisał: Chcę zapytać co skłoniło Was do ich użycia i czy osiągnęliście zamierzony efekt. ? Ciekawość. Trochę tak a trochę nie. Kwestia systemu, oczekiwań oraz budżetu. 9 minut temu, Konrad Grzybowski napisał: Jakie to sprzęty i czy po czasie użytkowania kupilibyście inną (tańszą, droższą, producent). Kto z was rozważa zakup końcówki ? Gdybym miał więcej miejsca pewnie trzymałbym Atolla, jest ok. Zamieniłem na 2x Fosi V3 mono. Rozważam sprzedaż tej której nie używam (Atoll AM 100 SE). 😉 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 10 minut temu, Konrad Grzybowski napisał: Kto z was rozważa zakup końcówki ? Była kiedyś taka moda , bo to fronty odciąży taka końcówka albo centralny i KD będzie grało lepiej. Dałem się nabrać , mam końcówkę / obecnie odłączoną/ . Sens tego posunięcia był wg. mnie zerowy. Moc samego amplitunera jest wystarczająca do nagłośnienia wszystkiego , no może po za salą kinową . Końcówki mają sens jedynie / zresztą nie ma innej możliwości / w przypadku korzystania z procesora. W innym .... bez komentarza 1 1 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Prawie się zgodzę z @tomek4446 - prawie bo jednak różnicę jakąś tam usłyszałem po dodaniu końcówki do zestawu. Głównie w stereo. Wiele zależy od samych kolumn i poziomów głośności na jakich operujemy. Odpisz, cytując
Konrad Grzybowski Napisano 40 minut temu Autor Napisano 40 minut temu @PanKlor@tomek4446 - Dwie pierwsze odpowiedzi, i dwie jakich się spodziewałem. Od dłuższego czasu miałem taką "rozkminę" w głowie w tym temacie. Amplitunery które mają pełen pre out, są zazwyczaj same w sobie dość mocne i w standardowych warunkach - konfiguracje 5.x, 7.x, 5.x.4 oraz pomieszczenia 20-35m2 końcówki mocy są w zasadzie bez zasadne. Tańsze (słabsze mocą) amplitunery gdzie użycie miało by sens nie dostają pre outu. Procesory kina same w sobie są dość drogie a wymagają końcówki mocy - gdzie koszt procesora + końcówka to koszt dobrego wystarczającego amplitunera albo i więcej. Końcówka - wzmacniacz stereo z opcja działania jako końcówka ? Wpływa rzeczywiście na zmianę brzemienia muzyki w stereo ? Odpisz, cytując
Butler Napisano 29 minut temu Napisano 29 minut temu (edytowany) Najcześciej dokupienie końcowki mocy jest wymuszone przez ograniczoną ilość kanałów wzmocnienia amplitunera przy posiadanej jednocześnie większej ilości dekodowanych kanałów. Dla przykładu Denon X3800 i X4800H dekodują 11 kanałów, ale mają 9 końcowek. Arcam AVR05 oraz AVR11 dekodują 11 kanałów a mają 7 końcówek. Arcam AVR21 oraz Arcam AVR31 oraz mój bliźniaczy JBL dekodują 16 kanałów a mają 7 końcówek. Chyba tylko Yamaha ma zawsze wystarczającą ilość stopni końcowych by napędzić maksymalną wbudowaną konfigurację. W innych markach, szczególnie w wyższych modelach trzeba szukać zewnętrznego wzmocnienia by wykorzystać ich pełny potencjał. Edytowano 25 minut temu przez Butler Odpisz, cytując
Konrad Grzybowski Napisano 18 minut temu Autor Napisano 18 minut temu 10 minut temu, Butler napisał: Najcześciej dokupienie końcowki mocy jest wymuszone przez ograniczoną ilość kanałów wzmocnienia amplitunera przy posiadanej jednocześnie większej ilości dekodowanych kanałów Tak, to częsty zabieg producentów, ale tu zakup końcówki jest w 100% zasadny i przynosi zamierzony efekt. Odpisz, cytując
Recommended Posts