Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Panowie, kto z was używa końcówki mocy (mono, stereo, wielokanałowa) w swoim kinie domowym? Chcę zapytać co skłoniło Was do ich użycia i czy osiągnęliście zamierzony efekt. ? Jakie to sprzęty i czy po czasie użytkowania kupilibyście inną (tańszą, droższą, producent). Kto z was rozważa zakup końcówki ?

Napisano
8 minut temu, Konrad Grzybowski napisał:

Chcę zapytać co skłoniło Was do ich użycia i czy osiągnęliście zamierzony efekt. ?

Ciekawość. Trochę tak a trochę nie. Kwestia systemu, oczekiwań oraz budżetu. 

9 minut temu, Konrad Grzybowski napisał:

Jakie to sprzęty i czy po czasie użytkowania kupilibyście inną (tańszą, droższą, producent). Kto z was rozważa zakup końcówki ?

Gdybym miał więcej miejsca pewnie trzymałbym Atolla, jest ok. Zamieniłem na 2x Fosi V3 mono.  

Rozważam sprzedaż tej której nie używam (Atoll AM 100 SE). 😉 

Napisano
10 minut temu, Konrad Grzybowski napisał:

Kto z was rozważa zakup końcówki ?

Była kiedyś taka moda , bo to fronty odciąży taka końcówka albo centralny i KD będzie grało lepiej. Dałem się nabrać , mam końcówkę / obecnie odłączoną/ . Sens tego posunięcia był wg. mnie zerowy. Moc samego amplitunera jest wystarczająca do nagłośnienia wszystkiego , no może po za salą kinową . Końcówki mają sens jedynie / zresztą nie ma innej możliwości / w przypadku korzystania z procesora. W innym .... bez komentarza :)

Napisano

@PanKlor@tomek4446 - Dwie pierwsze odpowiedzi, i dwie jakich się spodziewałem. Od dłuższego czasu miałem taką "rozkminę" w głowie w tym temacie. Amplitunery które mają pełen pre out, są zazwyczaj same w sobie dość mocne i w standardowych warunkach - konfiguracje 5.x, 7.x, 5.x.4 oraz pomieszczenia 20-35m2 końcówki mocy są w zasadzie bez zasadne. Tańsze (słabsze mocą) amplitunery gdzie użycie miało by sens nie dostają pre outu. Procesory kina same w sobie są dość drogie a wymagają końcówki mocy - gdzie koszt procesora + końcówka to koszt dobrego wystarczającego amplitunera albo i więcej.  

Końcówka - wzmacniacz stereo z opcja działania jako końcówka ? Wpływa rzeczywiście na zmianę brzemienia muzyki w stereo ? 

Napisano (edytowany)

Najcześciej dokupienie końcowki mocy jest wymuszone przez ograniczoną ilość kanałów wzmocnienia amplitunera przy posiadanej jednocześnie większej ilości dekodowanych kanałów. Dla przykładu Denon X3800 i X4800H dekodują 11 kanałów, ale mają 9 końcowek. Arcam AVR05 oraz AVR11 dekodują 11 kanałów a mają 7 końcówek. Arcam AVR21 oraz Arcam AVR31 oraz mój bliźniaczy JBL dekodują 16 kanałów a mają 7 końcówek. Chyba tylko Yamaha ma zawsze wystarczającą ilość stopni końcowych by napędzić maksymalną wbudowaną konfigurację. W innych markach, szczególnie w wyższych modelach trzeba szukać zewnętrznego wzmocnienia by wykorzystać ich pełny potencjał.

Edytowano przez Butler
Napisano
10 minut temu, Butler napisał:

Najcześciej dokupienie końcowki mocy jest wymuszone przez ograniczoną ilość kanałów wzmocnienia amplitunera przy posiadanej jednocześnie większej ilości dekodowanych kanałów

Tak, to częsty zabieg producentów, ale tu zakup końcówki jest  w 100% zasadny i przynosi zamierzony efekt.