S Komp Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 35 minut temu, Palmos napisał: Może nie wszystko tu przeczytałeś albo już zostało wykasowane ale jak ktoś mówi, że każdy używany sprzęt to nic nie warty dezel a wszystkie nowe są OK - to (przynajmniej w mojej opinii) nie ma racji. Przeczytaj uważniej co napisałem. Rozumiem Twoja frustrację tym, ze każdy nabyty sprzęt, w tym elektroniczny, się starzeje, po 15-30 latach używania przestaje mieć należyte cechy użytkowe i niestety trzeba go co jakiś czas wymieniać, takie jest życie, musisz to zaakceptować i z tym żyć. 😁 4 minuty temu, Chmarski napisał: ile wezmę za te gramofony gdybym chciał się ich pozbyć za te 15 lat. Tą kwestię w zasadzie można pominąć, koszt gramofonu, jak piszesz 4,3 tys. zł rozłożony na 15 lat daje 287 zł/rok - 24 zł/m-c. 🙂 Piętnastoletniego Technicsa 1500C to pewnie jeszcze sprzedasz, ale 65 letniego SL1510 wątpię. 😁 Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 20 minut temu, S Komp napisał: Piętnastoletniego Technicsa 1500C to pewnie jeszcze sprzedasz, ale 65 letniego SL1510 wątpię. 😁 To się okaże za te 15 lat Odpisz, cytując
Palmos Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 4 minuty temu, S Komp napisał: każdy nabyty sprzęt, w tym elektroniczny, się starzeje, po 15-30 latach używania przestaje mieć należyte cechy użytkowe i niestety trzeba go co jakiś czas wymieniać. Moje dwa 40 letnie gramofony nie straciły jakichkolwiek cech użytkowych i napewno nie trzeba ich wymieniać po 15-30 latach. Działają praktyczniej jakby były nowe. Oprócz regulacji nie musiałem nawet robić serwisu. A jeśli chodzi o sprzęty nowe to (trochę z innego podwórka) Nowa suszarka do ubrań padła mi po 2 latach a nowa pralka po 4 i musiałem je wymienić (o nowych suszarkach do włosów, żelazkach itp. to już nie wspomnę. To teraz czekam na przykłady twoich doswadczeń na poparcie twoich też. Tylko konkretne przykłady a nie puste słowa. Odpisz, cytując
S Komp Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, Palmos napisał: Nowa suszarka do ubrań padła mi po 2 latach a nowa pralka po 4 i musiałem je wymienić (o nowych suszarkach do włosów, żelazkach itp. to już nie wspomnę. Kupuj lepsze sprzęty, nie chińszczyznę pod ładnymi nazwami. Odpisz, cytując
Palmos Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Przed chwilą, S Komp napisał: Kupuj lepsze sprzęty To napisz jakie ty masz sprzęty audio. Zobaczymy czy to nie chińszczyzna pod ładnymi nazwami. Odpisz, cytując
S Komp Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 2 minuty temu, Palmos napisał: Moje dwa 40 letnie gramofony nie straciły jakichkolwiek cech użytkowych i napewno nie trzeba ich wymieniać po 15-30 latach. Działają praktyczniej jakby były nowe. Oprócz regulacji nie musiałem nawet robić serwisu. Tak Ci się tylko wydaje, może masz niewielkie oczekiwania, poza zabytkowym wyglądem, a może Twoja wiara w cudowność posiadanych zabytków robi swoje... 😁 Odpisz, cytując
Palmos Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, S Komp napisał: Tak Ci się tylko wydaje Znów puste słowa -tak jak się spodziewałem. Chociaż raz miej jaja i odpowiedz na pytania. Słuchajcie Mamy jasnowidza na forum który wie jaki kto ma sprzęt u siebie w domu i w jakim stanie. To takie czysto inżynierskie podeście w wersji @S Komp. I to nie tylko w zakresie audio ale AGD. Zobaczymy jak mu pójdzie w br motoryzacyjnej. @S Komp To jaki mam samochód i ilo letni? Dawaj. Odpisz, cytując
S Komp Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) 9 minut temu, Palmos napisał: Mamy jasnowidza na forum który wie jaki kto ma sprzęt u siebie w domu i w jakim stanie. Wystarczy umieć czytać ze zrozumieniem. Sam napisałeś jakie "cuda" posiadasz.😁 Edytowano 5 godzin temu przez S Komp Odpisz, cytując
Palmos Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 2 minuty temu, S Komp napisał: Wystarczy umieć czytać ze z rozumieniem To się w końcu naucz dzieciaku. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 18 minut temu, Palmos napisał: Nowa suszarka do ubrań padła mi po 2 latach a nowa pralka po 4 i musiałem je wymienić (o nowych suszarkach do włosów, żelazkach itp. to już nie wspomnę. Nie porównywałbym AGD do Audio. Inna sprawa, że kolega mi kiedyś powiedział, że jak chcesz mieć spokój to kup sobie pralkę Miele - starczy Ci na 20 lat. Najtańsza nowa kosztowała wtedy ponad 6k PLN. Policzyłem, że w ciągu tych 20 lat mogę kupić 3 pralki po 2k PLN. Różnica jest jednak taka, że te nowe pralki będą miały nowe funkcje, których ta pralka Miele mieć nie będzie. Pralka działa u mnie od 7 lat. Lodówka, zmywarka i piekarnik od 18 lat. Suszarkę do ubrań mam od 3 więc nie wiem czy się liczy. Stacja parowa od 8 lat ta sama. Odpisz, cytując
S Komp Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) 13 minut temu, Palmos napisał: To się w końcu naucz dzieciaku. Twoja frustracja i kompleksy są przeogromne!🤣 Edytowano 5 godzin temu przez S Komp Odpisz, cytując
RLC2 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 41 minut temu, Palmos napisał: To napisz jakie ty masz sprzęty audio. Zobaczymy czy to nie chińszczyzna pod ładnymi nazwami. A taki sprzęt posiada nasz szanowny kolega! 1 Odpisz, cytując
Palmos Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 46 minut temu, S Komp napisał: Twoja frustracja i kompleksy są przeogromne!🤣 Znów błąd "inżynierku". 👎 Nieźle się bawię patrząc jak się coraz bardziej pogrążasz. Edytowano 4 godziny temu przez Palmos Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Panowie przestańcie w te uszczypliwości pogrywać. Temat jest złożony i nie ma co przekonywać do swoich racji. Jeżeli jest potrzeba dyskusji co lepsze tzn. vintage czy nowa produkcja to dyskutujcie bez personalnych wycieczek. Poszukajcie merytorycznych argumentów, badań statystycznych, opinii serwisów, doświadczonych użytkowników, ale nie tak jak próbujecie czyli piaskiem po oczach. Ciężko się to czyta przez to, szczególnie, że gramofon to nie moja bajka, ale litości. Przestańcie się spierać z takim zadęciem o tak błache sprawy. Szkoda czasu i nerwów. Gdybym miał wejść w świat gramofonów wybrałbym nowy, bo nie mam wedzy i doświadczenia by radzić sobie z potencjalnymi problemami używanego, ale rozumiem tych którzy wolą egzemplarze ze złotej ery audio, która kojarzy mi się z dobrej jakości materiałami, metalem ponad plastikiem, montażem przewlekanym na PCB, łatwością napraw i wymian cześci elektronicznych, porządną mechaniką, prawdziwą cyną, a nie jej bezołowiową wersją, która wygląda jakby miała zaraz się rozsypać. Apeluję Koledzy o zaprzestanie uszczypliwości i merytoryczną dyskusję na argumenty bez personalnych odnośników. Jeżeli zaś komuś skacze ciśnienie to sugeruję odpocząć od dyskusji i zająć się noworocznymi przygotowaniami. Pozdrawiam serdecznie wszystkiego najlepszego w Nowym Roku życząc. M Odpisz, cytując
Palmos Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 15 minut temu, MariuszZ napisał: co lepsze tzn. vintage czy nowa produkcja to dyskutujcie bez personalnych wycieczek. Mariusz Z całym szacunkiem. Tu nie chodzi o dyskusję który sprzęt jest lepszy nowy czy używany bo to nieroztrzygalne patrząc ogolnie tylko o twierdzenia typu: tylko nowy sprzęt jest ok, a każdy używany to dezel. A to jest jednak różnica. 15 minut temu, MariuszZ napisał: merytoryczną dyskusję na argumenty No właśnie tego koledze brakuje. Dostaje odpowiedzi z argumentami i wynikami doswiadczeń, a nie daje swoich nawet o to pytany. Edytowano 3 godziny temu przez Palmos Odpisz, cytując
misiekx Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Jak już ktoś wyżej napisał. Nie dyskutować z gościem, niech sobie sam ze sobą popisze. Według mnie, człowiek się nudzi i takie przepychanki sprawiają mu radość i frajdę. Może nie na kolegów, jest trochę sfrustrowany.... to przynajmniej innym trochę krwi napsuję. 1 Odpisz, cytując
Amarok Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Tak tak, nie karmić trola. Niby wszyscy to wiedzą a trole na tym forum mają się dobrze. Dobrze, że administracja czuwa. 😀 Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu tak świąt!!! 😂 Cześć @S Komp czytam i jak większość nie wie co masz na myśli ... brak argumentów popartych pomiarami , organoleptycznie itd. rozumiem fizyka, ale dlaczego chemia?🤔 Masz jak dobrze mnie pamięć nie zawodzi 4-ry gramiaki i wkładkę Ortofon 2m blue, tak proszę uzasadnij wyższość tej wkładki nad; np. Shure v15, lub Shure M75ED - nowe vs stare. Pozdr. P.S proszę o krótką argumentację, dzięki. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, RLC2 napisał: A taki sprzęt posiada nasz szanowny kolega! I wszystko jasne.... oczywiście. O czym my tu w ogóle piszemy... juz pomijam klase tego kozak sprzętu, ale widze że kolega który napieprza na starocie sam ma je w domu... 20 letnie szroty 1 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 16 minut temu, Wing0 napisał: widze że kolega który napieprza na starocie sam ma je w domu... 20 letnie szroty Może dlatego napieprza... 27 minut temu, Karol64208 napisał: wkładkę Ortofon 2m blue, tak proszę uzasadnij wyższość tej wkładki nad; np. Shure v15, lub Shure M75ED - nowe vs stare Jak będę potrzebował na szybko igłę, to wychodzę z pracy i po 15 minutach już mam oryginalną nówkę sztukę. A tak na serio, to akurat mam u siebie Ortofon 2M Blue, ale pomimo wiekowego sprzętu chyba nie miałem okazji posłuchać wkładek od Shure'a, więc ja nie mógłbym się wypowiedzieć. Miałem OM od Ortofona, miałem jakąś AT, miałem Goldringa i jeszcze jakieś. Shure'a akurat nie. Wiem, że nie mnie pytałeś, ale równie dobrze mógłbym, Cię zapytać w czym lepszy jest 40 letni jakiś tam Luxman od Quadrala Aurum A8 czy A9. Była prośba by sobie piachem w oczy nie rzucać, a dalej to robicie. Zwycięzców tej polemiki nie będzie. Będzie za to nerw, konieczność czyszczenia dyskusji i może jakieś wakacje od forum. Nie wiem czy sypiąc tym piachem komuś jakoś ulży, ale idiotycznej roboty, której można uniknąć będzie miała najwięcej moderacja. 2 Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 12 minut temu, Chmarski napisał: Była prośba by sobie piachem w oczy nie rzucać, a dalej to robicie. piachem, nie!!! 17 minut temu, Chmarski napisał: akurat mam u siebie Ortofon 2M Blue miałem okazję posłuchać na moim emerycie😉. interesuje mnie tylko techniczne podejście do tematu - nowe vs stare, pomijam co słyszymy, które się psuje itd, a kol. @S Komp ma techniczne wykształcenie. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 13 minut temu, Karol64208 napisał: miałem okazję posłuchać na moim emerycie😉. I jak wrażenia? Na moim staruszku gra wyjątkowo nowocześnie. Gdyby nie jakiś trzask co jakiś czas, to nie powiedziałbym, że nie leci Tidal czy CD. Podobnie po podłączeniu do LX2LPS czy do Auralica. 15 minut temu, Karol64208 napisał: interesuje mnie tylko techniczne podejście do tematu - nowe vs stare, pomijam co słyszymy, które się psuje itd, a kol. @S Komp ma techniczne wykształcenie. Serio? Ile szczęścia ta wiedza przyniesie? Odpisz, cytując
Recommended Posts