Vectorinni Napisano Niedziela o 12:29 Napisano Niedziela o 12:29 1 minutę temu, tomek4446 napisał: Kogo obchodzą kolumny , @Vectorinni ten Karcher to jaki model ? 🤣 SE 4001 Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano Niedziela o 12:31 Napisano Niedziela o 12:31 (edytowany) Piłkarzyki 😍 Czasy małoletnie mi się przypomniały i zawody w pubach 🥹 Kolumny jak najbardziej prawidłowe wielkościowo. Przynajmniej nie trzeba kombinować z subwooferem. Edytowano Niedziela o 12:32 przez Artur Charicki Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano Niedziela o 12:35 Napisano Niedziela o 12:35 1 minutę temu, Artur Charicki napisał: Piłkarzyki 😍 Czasy małoletnie mi się przypomniały i zawody w pubach 🥹 Dostałem od mojej kochanej żonki, ale ostatnio tylko kurz zbierają. Nie mam z kim grać. A w szafce pod TV czekają "motywatory" dla gości. Znajdzie się coś z Tennessee i ze Szkocji i z Irlandii...🙂 5 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Niedziela o 12:51 Napisano Niedziela o 12:51 22 minuty temu, soberowy napisał: Zapewne WD3, każdy w domu taki posiada Wreszcie jakiś ciekawy temat 2 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu U mnie standy już na gotowo. Stoją zasypane audiofilskim piaskiem z Castoramy 😁, waga prawie 22 kg/sztuka 💪 ale można je dość swobodnie przesunąć 👍. Wrażenie dźwiękowe jest takie jakbym zmienił kolumny na Rubicon 2+ 😆 albo new edition albo coś w tym stylu 😎. To jedne z najlepiej wydanych monet na sprzęt audio. A w przeliczeniu na cenę za kilogram to już w ogóle 😁. 6 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 16 minut temu, BlaBla napisał: new edition albo coś w tym stylu 😎. Wierzę, chociaż…. trochę „dźwięczności” po zasypaniu ubywa. A zasypał na 2/3 czy do pełna? Pytam, bo nie wiem czy masz teraz wersję SE czy SE Signature. 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu Przed chwilą, kaczadupa napisał: Wierzę, chociaż…. trochę „dźwięczności” po zasypaniu ubywa. A zasypał na 2/3 czy do pełna? Pytam, bo nie wiem czy masz teraz wersję SE czy SE Signature. Do pełna poszło (trochę z rozpędu 😅) także na bogato! 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Ooo, to tylko wersja SE. Przykro mi. 2 Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Za rok wymień piasek, wtedy będziesz mial Anniversary Edition 😃 7 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 58 minut temu, BlaBla napisał: Do pełna poszło (trochę z rozpędu 😅) także na bogato! Czyli w weekend rozkręcam rubikore 2 od standow, wsypuje piach z Castoramy i skręcam ponownie, chce mieć rubikore 2 SE LUX. 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu 1 godzinę temu, Mprezi napisał: Czyli w weekend rozkręcam rubikore 2 od standow, wsypuje piach z Castoramy i skręcam ponownie, chce mieć rubikore 2 SE LUX. Tylko pamiętaj nie za gruba frakcja piasku, bo Ci bas poluzuje....😁 1 1 Odpisz, cytując
RLC2 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 2 godziny temu, BlaBla napisał: U mnie standy już na gotowo. Stoją zasypane audiofilskim piaskiem z Castoramy A co to za cudowne standy 😉 producent model? Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 6 minut temu, RLC2 napisał: A co to za cudowne standy 😉 producent model? "Jakie standy? To jest sklep audiofilski, my tu piasek sprzedajemy!" 🤭 1 Odpisz, cytując
RLC2 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu To ja bym trochę kupił mam chałupę do tynkowania 😁 3 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu 9 minut temu, RLC2 napisał: A co to za cudowne standy 😉 producent model? Robił je Kamil - jeden z forumowiczów, a polecił mi go Adam (@kaczadupa) Wykonanie to pełna profeska, estetyka bez zarzutu, zwymiarowane pod zamówienie i jeszcze z możliwością dość specyficznego modyfikowania ustawienia kolumn. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Panowie, trochę się podśmiewamy,bo niektórzy koledzy faktycznie zbytnio się nadymają w tych sprawach,ale z drugiej strony.... . Większość na forum nie ma samodzielnych pokojów audio ,w których możemy robić co chcemy, choćby w temacie ustrojów. No to chociaż takie drobiazgi jak zasypanie standów, jakaś podkładka akustyczna pod kolumnę, czy inny duperel. Nie zrobią z systemu hi-endu,ale z pewnością nie zaszkodzą,koszt mały,roboty też niewiele. A my się lepiej poczujemy z tym ,co mamy ,i tam gdzie mamy. 2 Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 1 minutę temu, Nowy75 napisał: Panowie, trochę się podśmiewamy,bo niektórzy koledzy faktycznie zbytnio się nadymają w tych sprawach,ale z drugiej strony.... . Większość na forum nie ma samodzielnych pokojów audio ,w których możemy robić co chcemy, choćby w temacie ustrojów. No to chociaż takie drobiazgi jak zasypanie standów, jakaś podkładka akustyczna pod kolumnę, czy inny duperel. Nie zrobią z systemu hi-endu,ale z pewnością nie zaszkodzą,koszt mały,roboty też niewiele. A my się lepiej poczujemy z tym ,co mamy ,i tam gdzie mamy. To prawda, ja jutro montuję kolce z podstawkami do monitorów, i czekam na nie jak na świętego Mikołaja 😀 a wiadomo, że żadne cuda z dźwiękiem się raczej nie wydarzą 😋 2 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 7 minut temu, BlaBla napisał: Robił je Kamil - jeden z forumowiczów, a polecił mi go Adam (@kaczadupa) Wykonanie to pełna profeska, estetyka bez zarzutu, zwymiarowane pod zamówienie i jeszcze z możliwością dość specyficznego modyfikowania ustawienia kolumn. Ja mam standy dali Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu 11 minut temu, Raf_raf napisał: To prawda, ja jutro montuję kolce z podstawkami do monitorów, i czekam na nie jak na świętego Mikołaja 😀 a wiadomo, że żadne cuda z dźwiękiem się raczej nie wydarzą 😋 Cuda pewnie nie, nie wiem też jak same szpilki, ale u mnie zmiana całych standów, w tym dopasowanie wysokości i rozstawu, stabilizacja, redukcja drgań - to w efekcie zmiany jakich nie dały żadne kable, ani nawet inny transport cd. I to wyłącznie pozytywne, brak skutków ubocznych 😁. Jest wyraźna zmiana po tym jak grałem na nich kilka dni, a dzis je zasypalem, co służy zniwelowaniu wszelkich rezonansow. 19 minut temu, Mprezi napisał: Ja mam standy dali Też mam, kupiłem razem z kolumnami od Maćka. Niestety oryginalne standy były dla mnie dużo za niskie. 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 8 godzin temu, BlaBla napisał: mnie zmiana całych standów, w tym dopasowanie wysokości i rozstawu, stabilizacja, redukcja drgań - to w efekcie zmiany jakich nie dały żadne kable, ani Właśnie. Całkiem niedawno pisałem na ten temat komuś kto się uparł na zmianę wzmacniacza,bo coś w dźwięku nie leży: pojeździj kolumnami to najtańszy sposób. A zamiany,przynajmniej u mnie, były bardzo spektakularne przy doświadczeniach z ustawianiem monitorów. Zachęcił mnie do tego kolega @Kraft ,gdy robiłem próby...z kablami 😁,a na standy zwrócił uwagę kolega @DiBatonio. Mam zasypane do 3/4 miksem grysu i żwiru. Najpierw szedł grys,potem żwir, żeby wypełnić przestrzenie,ja robiłem za maszynę wibracyjną, żeby się ułożyło 😁. W biceps poszło 😎 3 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Nowy75 napisał: Właśnie. Całkiem niedawno pisałem na ten temat komuś kto się uparł na zmianę wzmacniacza,bo coś w dźwięku nie leży: pojeździj kolumnami to najtańszy sposób. A zamiany,przynajmniej u mnie, były bardzo spektakularne przy doświadczeniach z ustawianiem monitorów. Zachęcił mnie do tego kolega @Kraft ,gdy robiłem próby...z kablami 😁,a na standy zwrócił uwagę kolega @DiBatonio. Mam zasypane do 3/4 miksem grysu i żwiru. Najpierw szedł grys,potem żwir, żeby wypełnić przestrzenie,ja robiłem za maszynę wibracyjną, żeby się ułożyło 😁. W biceps poszło 😎 Samo sedno. Można by spopularyzwać hasło: "Akustyka głupcze!" Połowa tematów na forum by się skończyła od ręki....😉. Ja już nawet nie piszę jak co brzmi, bo to sensu nie ma, ludzie i tak wiedzą swoje - dywan, fotel, kwiatek i akustyka ogarnięta 🤨. Jestem regularnie na koncertach w Blunocie i mam w głowie jak powinien zabrzmieć np kontrabas albo trąbka. No i one tak mi teraz brzmią. Inaczej tego opisać się nie da. Jedyne co to przesadziłem chyba z piaskiem 😅, bo jest po korek! będzie wysypywane.... ale to za tydzień, jak się nasłucham. 1 1 Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Wy to i tak macie szczęście, że możecie ze standami poeksperymentować, albo pojeździć kolumnami po pomieszczeniu. U mnie przy aktualnym układzie na standy nie ma miejsca (kiedyś może się to zmieni), a monitory stoją w jedynym miejscu w jakim mogą stać. Mogę pojeździć parę centymetrów w jedną albo w drugą stronę, dokręcić do środka, odkręcić, i tyle. Zmiany takie małe, że nawet mi się już nie chce zastanawiać, czy to coś zmienia czy nie. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 57 minut temu Autor Napisano 57 minut temu @Raf_raf ale to są oczywiste życiowe ograniczenia. U mnie jest nim np powierzchnia - na 10m nie upieram się żeby wstawić podłogówki... A chciałbym przecież. Chodzi tylko o to by zdać sobie sprawę z ograniczeń i się na to albo nastawić albo przygotować i coś zaradzić. A ludzie wstawiają czasem niesamowity sprzęt w gołe ściany i pytają jaki kabel poprawi bas....🙄. I nie to jest najgorsze, bo nie ma głupich pytań (😉), najgorsze, że trwa potem na ten temat długa dyskusja, jakby mogła do czegoś doprowadzić. To jak prowadzić burzliwy spór o to dokąd i którędy jechać samochodem, w którym nie ma kół albo kierownicy. Ty jak nie masz miejsca na standy, dajesz jakieś podstawy pod kolumny, czy szpilki i nie spodziewasz się raczej dźwięku jak w studiu BBC prawda 😃. O to właśnie chodzi. Przy okazji popatrz na dedykowane podstawy pod monitory bliskiego pola... zamiast standów, na które nie masz miejsca. Pozdrawiam. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 55 minut temu Napisano 55 minut temu @Raf_raf do odsłuchu każdorazowo ustawiam standy w odpowiednim miejscu,przesuwam dywan,targam wielki fotel,a ONA dość często mi o standach przypomina,nawet gdy stoją w pozycji spoczynkowej blisko ściany,taki los😁 24 minuty temu, BlaBla napisał: Jedyne co to przesadziłem chyba z piaskiem 😅, bo jest po korek! będzie wysypywane.... ale to za tydzień, jak się nasłucham. Pewnie tak,najpierw sypał,potem odsypuje,normalny?😁 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 47 minut temu Napisano 47 minut temu (edytowany) 10 godzin temu, BlaBla napisał: Jest wyraźna zmiana po tym jak grałem na nich kilka dni, a dzis je zasypalem, co służy zniwelowaniu wszelkich rezonansow. A wiesz, że to się wiąże z wibroakustyką, co też dotyczy klamotów z elektroniką, kiedyś spróbuj postawić na jakieś izolatory swoje urzadzenia, albo położyć coś ciężkiego na wzmak lub źródło. Dociążyć z góry można też kolumny i posłuchać akustycznych utworów, co się zadzieje np. z basem. W przeciwieństwie do izolatorów, które trzeba gdzieś wypożyczyć z dociążeniem nie ma problemu, każdy ma w domu książki, może jakieś krążki od hantli, kawałek granitu, albo co. Można zacząć od 2-5 kg, można też więcej 😉 Idąc twoim tokiem możnaby wyjść z hasłem: wibroakustyka głupcze 😉 Pzdr Edytowano 45 minut temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Recommended Posts