Wojtek E Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Chyba przyszedł czas na pewną zmianę... Zestaw, który teraz gra u mnie, to Wiim Ultra + Yamaha RN-803 + Pylon Sapphire 31. Salon 23 m2, bez adaptacji akustycznej. W przeszłości miałem też Pylony Topaz, a z wzmacniaczy jakiegoś Xindaka, NADa C356 i Silver Lunę. I tak jak przy średniej głośności jest nieźle, natomiast coraz częściej słucham muzyki cicho - i wtedy dźwięk staje się płaski, trochę jak z telefonu. A chciałbym, żeby przy cichym słuchaniu dźwięk był pełny, nasycony i mięsisty. A, wiem że Wiim ma korekcję, a Yamaha pokrętła do niskich i wysokich oraz tryb YPAO. Korzystam. Jest trochę lepiej. Ale jeszcze nie jest tak jakbym chciał. Na czym mi zależy? - żeby Omm śpiewane przez Janerkę schodziło nisko - żeby na Alchemy Dire Straits było słychać osobno każdy instrument - żeby gitara basowa w utworze Night Air Tortoise wibrowała głęboko, a werbel ostro trzaskał - żeby gitara elektryczna w koncertowym Mermaids Nicka Cave'a (Live from KCRW) grała zardzewiałym przesterem - żeby na płycie Towards the Within było słychać pogłos sali koncertowej i żeby to wszystko było przy cichym słuchaniu... Czy to się tak da? Pewnie tak, bo kiedyś taki efekt cichego i nasyconego dźwięku słyszałem taki na Luxmanie L-525 z jakimiś starymi kolumnami... Ale to było dawno. Czy to się da w moim budżecie? Nie wiem. Od czego byście zaczęli poszukiwania mając budźet 5-10 kzł? Zmiana kolumn? Inne podłogówki czy też może spróbować podstawowe albo jakieś małe aktywne? Wzmacniacz? Adaptacja akustyczna? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) Konkretne wymagania. Ma być nasycenie, rozdzielczość w całym paśmie, świetna dynamika, nawet zardzewiały przester a salon bez adaptacji akustycznej. Branża ma okazję się wykazać. A już poważnie… nie możesz trochę obniżyć poprzeczki bo inaczej te 10kzł to trzeba będzie wydać na akustyka. Edytowano 9 godzin temu przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Myślę , że w bliskim polu jest , to do osiągnięcia. 2-3 m od głośników . I odpowiednim ich ustawieniu Odpisz, cytując
Wojtek E Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu 21 minut temu, kaczadupa napisał: Konkretne wymagania. Ma być nasycenie, rozdzielczość w całym paśmie, świetna dynamika, nawet zardzewiały przester a salon bez adaptacji akustycznej. Branża ma okazję się wykazać. A już poważnie… nie możesz trochę obniżyć poprzeczki bo inaczej te 10kzł to trzeba będzie wydać na akustyka. "zimną wodę osobną, ciepłą osobno, szczelne rurki, kafelki, duperelki, kraniki, dywaniki" A serio: mogę obniżyć. Najbardziej zależy mi na nasyceniu. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Kolego @Wojtek E a możesz wrzucić jakieś zdjęcie pokoju? Brak profesjonalnej adaptacji nie oznacza od razu, że pomieszczenie musi być akustycznym koszmarem. Czasem wystarczy trochę miękkich i nieregularnych powierzchni, kolumny ustawione daleko od ścian i już nie będzie wielkiej tragedii. Druga, dość istotna rzecz, to co znaczy dla Ciebie "ciche słuchanie". Dla mnie dość głośno to jakieś 75-80 dB. Dla mojego kolegi Michała vel @soberowy jest to głośność, przy jakiej słucha wieczorem, kiedy inni śpią 🙂. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) Harbeth M30.2 XD lub Spendor Classic 3/1 (może coś z używek jest na OLX, powinno być blisko dyszki). Dostaniesz kapitalne nasycenie, spójność a i metraż pod paczki się zgadza. Jak poświęcisz trochę nasycenia na średnicy a chcesz grania efektowną ale z klasą V-ką (może się przydać do cichego słuchania) to ProAc D2R (też używka). Edytowano 8 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
lpomis Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, Wojtek E napisał: I tak jak przy średniej głośności jest nieźle, natomiast coraz częściej słucham muzyki cicho - i wtedy dźwięk staje się płaski, trochę jak z telefonu. Poczytaj o krzywych Fletchera-Munsona. Twoja Yamaha oprócz pokręteł do niskich/wysokich ma też "Loudness". Sprawdzałeś jak wpływa na dźwięk przy cichym odsłuchu? Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, maciek72 napisał: Czyli moje Rubikon 2 ? Maciek. Czy masz obecnie Rubicone 2? Zamieniłeś je z Epicon 2? Jak z basem u ciebie przy tym zestawie? Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 14 minut temu Napisano 14 minut temu Nie wiem jak Jest 2.2 . Cały czas Dzisiaj je wyłączę (suby) i na spotkanie posłucham ich samych . Ale , w porównaniu do Menuet SE jest duży przeskok na duży + . Więcej powietrza (?) Bardziej angażujące Niestety żona nie akceptuje już nic czarnego. Z 10 dobrych lat patrzyła na czarne ,,zabawki,, i czarną ścianę. Odpisz, cytując
Recommended Posts