Wojtek E Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Chyba przyszedł czas na pewną zmianę... Zestaw, który teraz gra u mnie, to Wiim Ultra + Yamaha RN-803 + Pylon Sapphire 31. Salon 23 m2, bez adaptacji akustycznej. W przeszłości miałem też Pylony Topaz, a z wzmacniaczy jakiegoś Xindaka, NADa C356 i Silver Lunę. I tak jak przy średniej głośności jest nieźle, natomiast coraz częściej słucham muzyki cicho - i wtedy dźwięk staje się płaski, trochę jak z telefonu. A chciałbym, żeby przy cichym słuchaniu dźwięk był pełny, nasycony i mięsisty. A, wiem że Wiim ma korekcję, a Yamaha pokrętła do niskich i wysokich oraz tryb YPAO. Korzystam. Jest trochę lepiej. Ale jeszcze nie jest tak jakbym chciał. Na czym mi zależy? - żeby Omm śpiewane przez Janerkę schodziło nisko - żeby na Alchemy Dire Straits było słychać osobno każdy instrument - żeby gitara basowa w utworze Night Air Tortoise wibrowała głęboko, a werbel ostro trzaskał - żeby gitara elektryczna w koncertowym Mermaids Nicka Cave'a (Live from KCRW) grała zardzewiałym przesterem - żeby na płycie Towards the Within było słychać pogłos sali koncertowej i żeby to wszystko było przy cichym słuchaniu... Czy to się tak da? Pewnie tak, bo kiedyś taki efekt cichego i nasyconego dźwięku słyszałem taki na Luxmanie L-525 z jakimiś starymi kolumnami... Ale to było dawno. Czy to się da w moim budżecie? Nie wiem. Od czego byście zaczęli poszukiwania mając budźet 5-10 kzł? Zmiana kolumn? Inne podłogówki czy też może spróbować podstawowe albo jakieś małe aktywne? Wzmacniacz? Adaptacja akustyczna? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowany) Konkretne wymagania. Ma być nasycenie, rozdzielczość w całym paśmie, świetna dynamika, nawet zardzewiały przester a salon bez adaptacji akustycznej. Branża ma okazję się wykazać. A już poważnie… nie możesz trochę obniżyć poprzeczki bo inaczej te 10kzł to trzeba będzie wydać na akustyka. Edytowano 16 godzin temu przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Myślę , że w bliskim polu jest , to do osiągnięcia. 2-3 m od głośników . I odpowiednim ich ustawieniu Odpisz, cytując
Wojtek E Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu 21 minut temu, kaczadupa napisał: Konkretne wymagania. Ma być nasycenie, rozdzielczość w całym paśmie, świetna dynamika, nawet zardzewiały przester a salon bez adaptacji akustycznej. Branża ma okazję się wykazać. A już poważnie… nie możesz trochę obniżyć poprzeczki bo inaczej te 10kzł to trzeba będzie wydać na akustyka. "zimną wodę osobną, ciepłą osobno, szczelne rurki, kafelki, duperelki, kraniki, dywaniki" A serio: mogę obniżyć. Najbardziej zależy mi na nasyceniu. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Kolego @Wojtek E a możesz wrzucić jakieś zdjęcie pokoju? Brak profesjonalnej adaptacji nie oznacza od razu, że pomieszczenie musi być akustycznym koszmarem. Czasem wystarczy trochę miękkich i nieregularnych powierzchni, kolumny ustawione daleko od ścian i już nie będzie wielkiej tragedii. Druga, dość istotna rzecz, to co znaczy dla Ciebie "ciche słuchanie". Dla mnie dość głośno to jakieś 75-80 dB. Dla mojego kolegi Michała vel @soberowy jest to głośność, przy jakiej słucha wieczorem, kiedy inni śpią 🙂. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowany) Harbeth M30.2 XD lub Spendor Classic 3/1 (może coś z używek jest na OLX, powinno być blisko dyszki). Dostaniesz kapitalne nasycenie, spójność a i metraż pod paczki się zgadza. Jak poświęcisz trochę nasycenia na średnicy a chcesz grania efektowną ale z klasą V-ką (może się przydać do cichego słuchania) to ProAc D2R (też używka). Edytowano 15 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
lpomis Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 2 godziny temu, Wojtek E napisał: I tak jak przy średniej głośności jest nieźle, natomiast coraz częściej słucham muzyki cicho - i wtedy dźwięk staje się płaski, trochę jak z telefonu. Poczytaj o krzywych Fletchera-Munsona. Twoja Yamaha oprócz pokręteł do niskich/wysokich ma też "Loudness". Sprawdzałeś jak wpływa na dźwięk przy cichym odsłuchu? Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 1 godzinę temu, maciek72 napisał: Czyli moje Rubikon 2 ? Maciek. Czy masz obecnie Rubicone 2? Zamieniłeś je z Epicon 2? Jak z basem u ciebie przy tym zestawie? Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Nie wiem jak Jest 2.2 . Cały czas Dzisiaj je wyłączę (suby) i na spotkanie posłucham ich samych . Ale , w porównaniu do Menuet SE jest duży przeskok na duży + . Więcej powietrza (?) Bardziej angażujące Niestety żona nie akceptuje już nic czarnego. Z 10 dobrych lat patrzyła na czarne ,,zabawki,, i czarną ścianę. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 11 godzin temu, Wojtek E napisał: Zestaw, który teraz gra u mnie, to Wiim Ultra + Yamaha RN-803 Po co jest podłączana sieć do sieci? 11 godzin temu, Wojtek E napisał: Czy to się tak da? Pokrętło Loudness Próbowałeś czy od razu załozyłes budżet na wymianę? Odpisz, cytując
Wojtek E Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 10 godzin temu, KrólKiczu napisał: Druga, dość istotna rzecz, to co znaczy dla Ciebie "ciche słuchanie". Dla mnie dość głośno to jakieś 75-80 dB. Dla mojego kolegi Michała vel @soberowy jest to głośność, przy jakiej słucha wieczorem, kiedy inni śpią 🙂. Ciche słuchanie - nie mam profesjonalnego miernika, aplikacja na telefonie pokazuje mi jakieś 35-40 dB. 10 godzin temu, kaczadupa napisał: Harbeth M30.2 XD lub Spendor Classic 3/1 (może coś z używek jest na OLX, powinno być blisko dyszki). Dostaniesz kapitalne nasycenie, spójność a i metraż pod paczki się zgadza. Jak poświęcisz trochę nasycenia na średnicy a chcesz grania efektowną ale z klasą V-ką (może się przydać do cichego słuchania) to ProAc D2R (też używka). A rekomendujesz te głośniki, bo są generalnie dobre, czy też dlatego że dają radę na niskim poziomie głośności? 24 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Po co jest podłączana sieć do sieci? Bo Yamaha nie obsługe Tidal Connect. Można uruchomić Tidala tylko przez natywną aplikację Yamahy, która jest do bani. Używam Wiima jako streamera i jako DACa. Do Yamahy idzie już sygnał analogowy. Tak mi bardziej pasuje. 24 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Pokrętło Loudness Próbowałeś czy od razu załozyłes budżet na wymianę? Uwierz, kręciłem wszystkim, co się dało Yamaha też ma "YPAO Volume", które poprawia tony niskie i wysokie na niskiej głośności. Kiedy jest włączony, to Loundness się deaktywuje. Natomiast to YPAO daje mi lepsze efekty niż Loudness. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, Wojtek E napisał: rekomendujesz te głośniki, bo są generalnie dobre, czy też dlatego że dają radę na niskim poziomie głośności? Są bardzo dobre. Żadne nie gubią detalu (ProAc będzie pokazywał najwięcej detalu na górze pasma i teoretycznie najlepiej sprawdzi się przy cichym słuchaniu ale napisałeś, że najważniejsze jest nasycenie więc i Harbeth/Spendor do rozważenia). Wzmacniacz masz chyba poprawnie skonstruowany (nie stara się nadać analogowego sznytu czy jakiegoś swojego klimatu) więc jak uszy dobre to będzie OK od strony pokazania detalu. Oczywiście wszystko kwestią gustu, trzeba sprawdzić przed zakupem. Nie przestrzel z detalem czy rozjaśnieniem - to robi wrażenie na samym początku ale jak każde przegięcie w audio z czasem może zacząć męczyć. Wszystko z umiarem, również pokazanie detalu. Powodzenia. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 19 minut temu, Wojtek E napisał: aplikacja na telefonie pokazuje mi jakieś 35-40 dB. Jaki masz telefon? U mnie to szum wiatru za oknem/podwójne tyle daje. I agregat lodówki 10 metrów od sweetspota. Jeśli tyle wyskoczy na mierniku, to ominie Cię 80% informacji w brzmieniu. 60dB to spokojna rozmowa. 1 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Do cichego słuchania polecam zestaw Rega Elex R plus Dynaudio S40. Dźwięk się nasyca już od minimalnej głośności. Miałem Harbethy 30.2 i one po cichu nie grały najlepiej, tzn. potrzebowały grać istotnie głośniej od S40 żeby dźwięk ożywał. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Nie wiem czy przy Elex + Dynie S40 niskie tony nie będą zbyt pogrubione/ocieplone. Harbeth z piecykiem RN803 (patrząc po recenzji AUDIO) powinien dać radę przy cichym słuchaniu i w bliskim polu. Trzeba wszystko samemu sprawdzić. Propozycje są ciekawe. Odpisz, cytując
euter Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 39 minut temu, majkel74 napisał: Do cichego słuchania polecam zestaw Rega Elex R plus Dynaudio S40 Nie wiem, jak synergia z Regą, ale potwierdzam że Dynaudio S40 grają super już od niskich poziomów głośności. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Miałem ten zestaw, dlatego go polecam jeśli chodzi o ciche słuchanie. Talent Elexa do dynamicznego grania przy nocnych odsłuchach potwierdzał też @lpomis 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Cześć Podrzuciłbyś obecne ustawienie sprzętu i jak wygląda ogółem pomieszczenie? Odpisz, cytując
gienas Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 15 godzin temu, Wojtek E napisał: Zestaw, który teraz gra u mnie, I powinien grać dalej tylko musisz dopracować filtr loudness - on odpowiada za podbicie niskich i wysokich przy zmniejszaniu głośności. Spróbuj pobawić się z korektorem, WiiM zdaje się ma korektor parametryczny. Chyba że chcesz po prostu sprzęt zmienić - wtedy nie czytaj tego . Odpisz, cytując
Wojtek E Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 42 minuty temu, Q21 napisał: Cześć Podrzuciłbyś obecne ustawienie sprzętu i jak wygląda ogółem pomieszczenie? Jasne. Pokój ma 5.5 x 4 m, kolumny stoją na krótszej ścianie, ok. 50 cm od ściany. Z drugiej strony kanapa i na przeciwległej ścianie regał z książkami. Dywanu nie ma i nie będzie Odpisz, cytując
d00 Napisano 41 minut temu Napisano 41 minut temu (edytowany) 20 minut temu, Wojtek E napisał: Jasne. Pokój ma 5.5 x 4 m, kolumny stoją na krótszej ścianie, ok. 50 cm od ściany. Z drugiej strony kanapa i na przeciwległej ścianie regał z książkami. Dywanu nie ma i nie będzie Okrągły jasny dywan by tu fajnie pasował. Ale to na marginesie. 35-40 dB to nie pomyłka? To bardzo mało. Przy ok. 60 dB się dopiero coś uruchamia. I nie wiem czy da się znaleźć zestaw grający ciszej i jakkolwiek pełnym pasmem. Może lepiej pójść w słuchawki? Ostatnio testuję sobie super wygodne słuchawki Sennheiser HD 490 PRO. Super sprawa. Edytowano 40 minut temu przez d00 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 31 minut temu Napisano 31 minut temu 8 minut temu, d00 napisał: Sennheiser HD 490 PRO. Super sprawa. O! właśnie mam je na celowniku. Jest troszkę wypełnienia na średnicy czy studyjna precyzja i neutralność ponad wszystko ? Odpisz, cytując
Recommended Posts