Bartłomiej Lemcio Napisano Środa o 10:33 Napisano Środa o 10:33 Dzień dobry, Nowe mieszkanie, nowy metraż, nowe potrzeby Szukam zestawu stereo kolumny podłogowe+ wzmacniacz. Poniżej przedstawię całą listę oczekiwań. Zaznaczę, że priorytetem są kolumny ze względu na gabaryty. Wzmacniacz zawsze łatwiej wypożyczyć i przetestować później. Salon ma około 27mkw. Obecnie posiadam B&W 602 S3 + Marantz PM 7200. Podłączony do Cambridge DAC Magic 100. Temu zestawowi już dziękujemy (góra za bardzo jazgocze, dół za mało czytelny i za słaby) Zestaw wcześniej grał w mniejszym pokoju z zupełnie inną akustyką i tam bardzo mi się podobał. W nowym salonie zestaw gra ,,malutkim'' dźwiękiem. Bas strasznie się zgubił i jest mało czytelny a góra ze względu na to, że całość gra głośniej za bardzo jazgocze (do tego stopnia, że połowy kolekcji nie słucham) Budżet: kolumny 10-12tyś (maksymalnie 20 tysięcy) Budżet: wzmacniacz (nieokreślony- w zależności co polecicie 4-8 tyś) Stan: Nowy lub używany (wyłącznie nowoczesny design) Kolor: biały, czarny, szary, imitacja drewna Muzyka: priorytetowo klasyczna (symfonie), dodatkowo jazz, rock, metal, akustyczna, folkowa, praktycznie wszystko poza popem. Charakter brzmienia: zdecydowanie cieplejsze niż obecne B&W. Jako punkt odniesienia posłuży odsłuch koncertów symfonicznych w NFM'ie we Wrocławiu. Brzmienie orkiestry na żywo wcale nie jest turbo detaliczne, raczej sklejone i mocne. Tutaj ku memu zaskoczeniu nawet soliści grający bardzo wysokie tony nie przyprawiają uszu o krwawienie. W związku z tym zestaw nie musi być ekstremalnie analityczny. Potrzebuję czegoś co zagra mocno, grubo i nie będzie kłuło w uszy. Oczywiście spokojnie- nie mam ambicji przeniesienia brzmienia orkiestry do salonu w mieszkaniu No ale jak to w muzyce klasycznej- dużo instrumentów i fajnie by było gdyby zestaw zagrał głośno i jednocześnie uchwycił wszystkie grane partie instrumentów- tutaj specjalnie zaznaczam instrumenty bo nie interesuje mnie każdy szmerek, oddech itp. a muzyki typowo wokalnej słucham rzadko i raczej na różnych słuchawkach. To będzie mój pierwszy raz z trochę droższym sprzętem dlatego będę wdzięczny za pomoc. PS. Jeśli potrzebne są dodatkowe informacje to oczywiście dopiszę. Dzięki! Odpisz, cytując
AudioTube Napisano Środa o 10:47 Napisano Środa o 10:47 10 minut temu, Bartłomiej Lemcio napisał: maksymalnie 20 tysięcy) 10 minut temu, Bartłomiej Lemcio napisał: Potrzebuję czegoś co zagra mocno, grubo i nie będzie kłuło w uszy. Kolumny z driverami kompresyjnymi plus subwoofer. Będzie dużo przeróżnych propozycji. Gdy kurz opadnie i dalej nic nie będziesz wiedział napisz proszę na pw. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Środa o 11:51 Napisano Środa o 11:51 1 godzinę temu, Bartłomiej Lemcio napisał: mocno, grubo i nie będzie kłuło w uszy Brzmi jak opis Dynaudio z serii Contour. Niestety, znam tylko monitory, a ich podłogowe odpowiedniki byłyby już za drogie (w budżecie zmieszczą się chyba tylko Evoke 30). Natomiast Contoury 20i, których słuchałem lubiły się z muzyką poważną i odtwarzały ją dokładnie tak, jak napisałeś - trochę sklejonym dźwiękiem, ale za to potężnie, z rozmachem. Mocno, grubo i po ciemnej stronie grają też Spendory z serii Classic. To kolumny podstawkowe, ale modele od 2/3 wzwyż są już naprawdę duże i mogą konkurować z niektórymi podłogówkami. Rozważyłbym też Elac Vela (znów - słyszałem tylko podstawkowe). Podobną opinią cieszą się też kolumny Gato (na forum znajdziesz właścicieli, ale raczej monitorów). 1 Odpisz, cytując
Rokownik Napisano Środa o 13:52 Napisano Środa o 13:52 3 godziny temu, Bartłomiej Lemcio napisał: Stan: Nowy lub używany (wyłącznie nowoczesny design) Dla każdego nowoczesność to zupełnie coś innego. Z mojej strony dwie propozycje, które słuchałem (a jedną miałem przez półtora roku). 1. Klipsch Forte IV + Haiku Audio Sensei 211 https://www.olx.pl/d/oferta/haiku-audio-sensei-211-bogatsza-wersja-CID99-ID18hCN5.html 2. Audio Academy Rhea II ( https://www.olx.pl/d/oferta/audio-academy-rhea-2-5-CID99-ID18Gl4R.html ) + McIntosh MA8900 https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-mcintosh-ma8900-idealny-CID99-ID15K7ah.html Linki są przypadkowe/pierwsze z brzegu i nie moje. Ceny należałoby ponegocjować solidnie. Zestawy grają różnie, ale oba w muzyce klasycznej sprawdzą się więcej niż dobrze. Udanych wyborów. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Środa o 14:04 Napisano Środa o 14:04 Kolego @Rokownik, ale tam na wzmacniacz jest przeznaczone 4 - 8 tysięcy a nie 24 😁. Odpisz, cytując
Rokownik Napisano Środa o 14:06 Napisano Środa o 14:06 (edytowany) Przeczytałem max 28 na jedno i drugie. I uważam, że idzie się w tych (lub nieco starszych ewentualnie) klockach zamknąć w takiej kwocie. Zwłaszcza, że autor nie wykluczył używek. Edytowano Środa o 14:07 przez Rokownik literówka Odpisz, cytując
Q21 Napisano Środa o 16:41 Napisano Środa o 16:41 Cześć Celujesz w kolumny podłogowe, ale sprawdziłbym też większe podstawki, które mogą zaskoczyć Przykładowo Vienna Acoustics Haydn SE Signature, czy KEF R3 Meta. Obie sprawdzą się nieźle w większych pomieszczeniach, są cieplejsze od Bowersa dość zauważalnie - zwłaszcza Vienny, które grają miększym dźwiękiem niż KEF. Z podłogówek opcji też się trochę znajdzie, na pewno sprawdziłbym po prostu większe KEFy, czy Vienny Mozart SE Signature. Świetne i bardzo popularne są też Pylony Jasper 25, ale to jest skok w dużo ciemniejsze granie. Obecnie w bdb cenie są też Monitor Audio Gold 300 6G, bardzo ciekawa kolumna. Lista wzmacniaczy też będzie bardzo długa, więc na ten moment chyba nie będę kompletu rozpisywał Wszystko zależy od wybranych kolumn i tego, jak ich brzmienie Ci się spodoba na odsłuchu z jakimś wzmacniaczem W razie czego zapraszam do kontaktu, podziałamy Odpisz, cytując
Bartłomiej Lemcio Napisano Czwartek o 06:48 Autor Napisano Czwartek o 06:48 Brawo! Vienna Acoustics! Jak kolumny są sygnaturami Mozarta i Hyden'a to chyba nie musze dalej szukać. Dawno się tak nie ubawiłem- ehh... ten marketing Wracając do tematu. Dziękuję za różne propozycje. Postaram się w najbliższym czasie umówić odsłuch i zobaczymy co mnie przekona. Po tym wrócimy do tematu wzmacniacza. Dodam jeszcze, że na początku będzie słuchane przez Cambridge Magic DAC 100 + Tidal, Qobuz, CD Marantz. (żeby ktoś nie pomyślał, że słucham z mp3 i nie wiem dlaczego nie gra) Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Czwartek o 06:53 Napisano Czwartek o 06:53 Audiovector QR7SE, Spendor Classic 2/3, ProAC D20R, Fyne F 502SP albo pokusić się o https://natemataudio.pl/fyne-audio-f702-gloss-walnut.html ale rozumiem tu już cena dużo w górę. Audio Physic Classic 35 Pylon Jasper bo idzie je dostać w dobrej cenie Odpisz, cytując
maciek72 Napisano Czwartek o 07:36 Napisano Czwartek o 07:36 Takie za małe ? https://ebay.us/m/AxNBVB Odpisz, cytując
Q21 Napisano Czwartek o 09:43 Napisano Czwartek o 09:43 2 godziny temu, Bartłomiej Lemcio napisał: Brawo! Vienna Acoustics! Jak kolumny są sygnaturami Mozarta i Hyden'a to chyba nie musze dalej szukać. Dawno się tak nie ubawiłem- ehh... ten marketing Wszystkie swoje kolumny nazywają w ten sposób, od samego startu Przy tym, nie dla każdego będą to idealne kolumny do ich muzyki Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Czwartek o 09:55 Napisano Czwartek o 09:55 3 godziny temu, Bartłomiej Lemcio napisał: Cambridge Magic DAC 100 DacMagic 100 zyskuje z zasilaczem liniowym. (Nie wiem, czy próbowałeś.) Odpisz, cytując
Recommended Posts