Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry,

Nowe mieszkanie, nowy metraż, nowe potrzeby :)

Szukam zestawu stereo kolumny podłogowe+ wzmacniacz. Poniżej przedstawię całą listę oczekiwań. Zaznaczę, że priorytetem są kolumny ze względu na gabaryty. Wzmacniacz zawsze łatwiej wypożyczyć i przetestować później. Salon ma około 27mkw.

Obecnie posiadam B&W 602 S3 + Marantz PM 7200. Podłączony do Cambridge DAC Magic 100.  Temu zestawowi już dziękujemy :) (góra za bardzo jazgocze, dół za mało czytelny i za słaby) Zestaw wcześniej grał w mniejszym pokoju z zupełnie inną akustyką i tam bardzo mi się podobał. W nowym salonie zestaw gra ,,malutkim'' dźwiękiem. Bas strasznie się zgubił i jest mało czytelny a góra ze względu na to, że całość gra głośniej za bardzo jazgocze (do tego stopnia, że połowy kolekcji nie słucham)

Budżet: kolumny 10-12tyś (maksymalnie 20 tysięcy)
Budżet: wzmacniacz (nieokreślony- w zależności co polecicie 4-8 tyś)

Stan: Nowy lub używany (wyłącznie nowoczesny design)

Kolor: biały, czarny, szary, imitacja drewna

Muzyka: priorytetowo klasyczna (symfonie), dodatkowo jazz, rock, metal, akustyczna, folkowa, praktycznie wszystko poza popem.

Charakter brzmienia: zdecydowanie cieplejsze niż obecne B&W. Jako punkt odniesienia posłuży odsłuch koncertów symfonicznych w NFM'ie we Wrocławiu. Brzmienie orkiestry na żywo wcale nie jest turbo detaliczne, raczej sklejone i mocne. Tutaj ku memu zaskoczeniu nawet soliści grający bardzo wysokie tony nie przyprawiają uszu o krwawienie. W związku z tym zestaw nie musi być ekstremalnie analityczny.  Potrzebuję czegoś co zagra mocno, grubo i nie będzie kłuło w uszy.  Oczywiście spokojnie- nie mam ambicji przeniesienia brzmienia orkiestry do salonu w mieszkaniu :D

No ale jak to w muzyce klasycznej- dużo instrumentów i fajnie by było gdyby zestaw zagrał głośno i jednocześnie uchwycił wszystkie grane partie instrumentów- tutaj specjalnie zaznaczam instrumenty bo nie interesuje mnie każdy szmerek, oddech itp.  a muzyki typowo wokalnej słucham rzadko i raczej na różnych słuchawkach.

To będzie mój pierwszy raz z trochę droższym sprzętem dlatego będę wdzięczny za pomoc. :) 
PS. Jeśli potrzebne są dodatkowe informacje to oczywiście dopiszę.

Dzięki!

Napisano
10 minut temu, Bartłomiej Lemcio napisał:

maksymalnie 20 tysięcy)

10 minut temu, Bartłomiej Lemcio napisał:

Potrzebuję czegoś co zagra mocno, grubo i nie będzie kłuło w uszy.

Kolumny z driverami kompresyjnymi plus subwoofer. 
Będzie dużo przeróżnych propozycji. Gdy kurz opadnie i dalej nic nie będziesz wiedział napisz proszę na pw. 

Napisano
1 godzinę temu, Bartłomiej Lemcio napisał:

mocno, grubo i nie będzie kłuło w uszy

Brzmi jak opis Dynaudio z serii Contour. Niestety, znam tylko monitory, a ich podłogowe odpowiedniki byłyby już za drogie (w budżecie zmieszczą się chyba tylko Evoke 30). Natomiast Contoury 20i, których słuchałem lubiły się z muzyką poważną i odtwarzały ją dokładnie tak, jak napisałeś - trochę sklejonym dźwiękiem, ale za to potężnie, z rozmachem. Mocno, grubo i po ciemnej stronie grają też Spendory z serii Classic. To kolumny podstawkowe, ale modele od 2/3 wzwyż są już naprawdę duże i mogą konkurować z niektórymi podłogówkami. Rozważyłbym też Elac Vela (znów - słyszałem tylko podstawkowe). Podobną opinią cieszą się też kolumny Gato (na forum znajdziesz właścicieli, ale raczej monitorów). 

Napisano
3 godziny temu, Bartłomiej Lemcio napisał:

Stan: Nowy lub używany (wyłącznie nowoczesny design)

Dla każdego nowoczesność to zupełnie coś innego.

Z mojej strony dwie propozycje, które słuchałem (a jedną miałem przez półtora roku).

1. Klipsch Forte IV + Haiku Audio Sensei 211 https://www.olx.pl/d/oferta/haiku-audio-sensei-211-bogatsza-wersja-CID99-ID18hCN5.html

2. Audio Academy Rhea II ( https://www.olx.pl/d/oferta/audio-academy-rhea-2-5-CID99-ID18Gl4R.html ) + McIntosh MA8900 https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-mcintosh-ma8900-idealny-CID99-ID15K7ah.html

Linki są przypadkowe/pierwsze z brzegu i nie moje. Ceny należałoby ponegocjować solidnie. 

Zestawy grają różnie, ale oba w muzyce klasycznej sprawdzą się więcej niż dobrze. 

Udanych wyborów. 

Napisano (edytowany)

Przeczytałem max 28 na jedno i drugie. 

I uważam, że idzie się w tych (lub nieco starszych ewentualnie) klockach zamknąć w takiej kwocie. Zwłaszcza, że autor nie wykluczył używek.

Edytowano przez Rokownik
literówka
Napisano

Cześć :) 

Celujesz w kolumny podłogowe, ale sprawdziłbym też większe podstawki, które mogą zaskoczyć :) Przykładowo Vienna Acoustics Haydn SE Signature, czy KEF R3 Meta. Obie sprawdzą się nieźle w większych pomieszczeniach, są cieplejsze od Bowersa dość zauważalnie - zwłaszcza Vienny, które grają miększym dźwiękiem niż KEF. 

Z podłogówek opcji też się trochę znajdzie, na pewno sprawdziłbym po prostu większe KEFy, czy Vienny Mozart SE Signature. Świetne i bardzo popularne są też Pylony Jasper 25, ale to jest skok w dużo ciemniejsze granie. Obecnie w bdb cenie są też Monitor Audio Gold 300 6G, bardzo ciekawa kolumna. 

Lista wzmacniaczy też będzie bardzo długa, więc na ten moment chyba nie będę kompletu rozpisywał ;) Wszystko zależy od wybranych kolumn i tego, jak ich brzmienie Ci się spodoba na odsłuchu z jakimś wzmacniaczem :) W razie czego zapraszam do kontaktu, podziałamy :) 

Napisano

Brawo!  Vienna Acoustics! Jak kolumny są sygnaturami Mozarta i Hyden'a to chyba nie musze dalej szukać. Dawno się tak nie ubawiłem- ehh... ten marketing :)

Wracając do tematu. Dziękuję za różne propozycje. Postaram się w najbliższym czasie umówić odsłuch i zobaczymy co mnie przekona. Po tym wrócimy do tematu wzmacniacza.

Dodam jeszcze, że na początku będzie słuchane przez Cambridge Magic DAC 100 + Tidal, Qobuz, CD Marantz. (żeby ktoś nie pomyślał, że słucham z mp3 i nie wiem dlaczego nie gra)

Napisano
2 godziny temu, Bartłomiej Lemcio napisał:

Brawo!  Vienna Acoustics! Jak kolumny są sygnaturami Mozarta i Hyden'a to chyba nie musze dalej szukać. Dawno się tak nie ubawiłem- ehh... ten marketing :)

Wszystkie swoje kolumny nazywają w ten sposób, od samego startu :) Przy tym, nie dla każdego będą to idealne kolumny do ich muzyki ;)