Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Może być i takie trafo a jeszcze lepiej medyczne trafa separujące z opcją napięcia wtórnego 2x115v wtedy też mamy podwyższoną ochronę izolacji oraz jakiś tam poziom tłumienia zakłóceń asymetrii sieci przez podwójne uzwojenia 115v. 

Napisano
9 godzin temu, tomek4446 napisał:

z muzykami jest problem :) Mam kolegę profesora Akademii Muzycznej w Łodzi i jak wpada do mnie ,to zwraca uwagę w dźwięku na wszystko, tylko nie na aspekty audiofilskie :)

Ludzie ze słuchem absolutnym, słyszą inaczej - ale czy lepiej? 

Mój kolega, po tejże akademii, przyniósł mi płytę swojego profesora do przegrania.

Tak sobie siedzimy, gadamy i nagle "ale się yebnął". Płyta, do dziś, nie została wydana na CD - bo się yebnął 😁

Screenshot_20260104-194659.png

3 godziny temu, Rafał S napisał:

rozważam sprzedanie wszystkiego

Bo dałeś się wkręcić w audiofilską drogę do nikąd.

Wróć do słuchania muzyki i będzie dobrze 👍

Napisano
17 godzin temu, pairtick napisał:

Bo dałeś się wkręcić w audiofilską drogę do nikąd.

Muszę się z tym zgodzić. Taki wniosek wysnułem już jakiś czas temu po prywatnej rozmowie z @Rafał S.

Historia Rafała jak i niektórych bardzo aktywnych użytkowników na tym forum przypomina mi trochę moją żonę na zakupach kilka ładnych lat temu. "Chcę kupić torebkę, ale nigdzie nie ma takiej jakbym chciała..." ja na to zawsze odpowiadałem "Bo jeszcze takiej nikt nie wyprodukował...". Żona z tego się już "wyleczyła" ale audiofile nie... Żaden sprzęt nie jest idealny, nawet ten za miliony, albo zwłaszcza ten za miliony.

Rafał, nie obraź się, ale czy czasem dźwięk, którego tak poszukujesz nie leży gdzieś na niższych półkach niż Ty szukasz...? Wiem... ciągnie do drogich zabawek... Kolumny, które posiadasz to jedne z najlepszych monitorów na rynku. Dobranie do tego wzmacniacza nie powinno rodzić aż tyle "problemów", czasu i emocji. Jeśli opisywałeś mi brzmienie CF20+Kratos jako zbyt jasne dla Ciebie i szukałeś kabli, które maskowałyby ten efekt to... sprzedaj rzeczywiście to w cholerę i zacznij od początku, z kablami pokroju Melodiki tak, jak Ci już wcześniej proponowałem. Te "plamy dźwięku", których tak szukasz to nie CF20!!! ...i wzmacniacz za 5 dyszek...!!! Szukasz kolejnego sprzętu z lampami, który pewnie spotęguje te szumy/"szumy". Chyba naprawdę potrzebny jest Ci reset. No chyba, że chodzi bardziej o szukanie niż znalezienie...

Zakłócenia sieci... tak... Jak już pytałem wcześniej... Jak musi być "słaby" ten prąd, że nie da się słuchać muzyki na taaakim sprzęcie...?! Proponowałem Ci wezwać elektryka i ewentualnie spróbować zlokalizować problem. Jeśli objawia się to tylko szumem to trudno. "Ten typ tak ma". Lampy, które posiadasz w torze będą szumiały! Bardziej lub mniej... To jest taki szum, który przeszkadza w odbiorze?! Myślę, że jest to bardziej Twoja fiksacja niż faktyczny problem, ale nie widziałem, nie słyszałem... strzelam w ciemno... Jako muzyk i realizator dźwięku miałem do czynienia z różnym prądem, ale nigdy nikt nie żalił się, że mu coś nie brzmi, bo prąd lichy...  Ja też jestem pedantyczny, nawet ekstremalnie pedantyczny jeśli chodzi o sprzęt czy instrumenty, ale na pewne rzeczy (prąd w gniazdku) nie mamy wpływu. Mój pokój nie jest idealny akustycznie, ale nie zamierzam bawić się w żadne ustroje, pułapki i inne ustrojstwa... To jest DOM! Nie studio nagrań! Czasami w studyjnej reżyserce mają gorszą akustykę (nie mówiąc o sprzęcie do odsłuchu) i NIKOMU to nie przeszkadza... Cieszę się posiadanym sprzętem jak i przede wszystkim muzyką, bo do tego ten sprzęt służy. A forum... może też mniej zaglądać...? Nie nakręcać...? Cieszyć się tym co dokoła...

Przepraszam za te "żołnierskie" słowa... i nie w tym temacie... ale to z troski...

Napisano
3 godziny temu, PianoMan napisał:

Rafał, nie obraź się

Jacku (i inni moi bracia w decybelach: @tomek4446, @pairtick). Absolutnie się nie obrażam – przecież wiem że to w słusznej sprawie. :) Jednak nie tak łatwo pomóc drugiemu człowiekowi, gdy się nie siedzi w jego skórze, ani nawet fotelu. Przypomina mi się tu historyjka sprzed lat ponad piętnastu.

Chodziłem wtedy na siłkę i miałem tam pewnego młodszego kolegę. Poczciwy był gość, chociaż niezbyt lotny. Pewnego razu, cały zaaferowany zdradził mi, że musi skrócić trening, żeby zdążyć upiec ciasto przed przyjściem swojej dziewczyny. Zacząłem drążyć temat. Dowiedziałem się, że wcześniej miał inną, dla której też bardzo, bardzo się starał, ale ona nijak tego nie doceniała i traktowała go podle. Za to obecna wybranka – złote serce. Więc teraz musi dawać z siebie jeszcze więcej, by zadbać o odpowiednią gradację. Zdążyłem już do tego czasu uwolnić trochę endorfin i nastrój miałem euforyczny, więc nie omieszkałem podzielić się z nim złotą myślą. „Chłopie” – mówię mu – „jaki Ty głupi jesteś. Zamiast pichcić dla swej obecnej panny, łap lepiej za komórkę i dzwoń nawrzucać tej byłej. Też będzie gradacja, a jeszcze brzuch dziś zdążysz zrobić!” Najwyraźniej go nie przekonałem, bo jednak wyszedł chwilę później, w dodatku dziwnie na mnie spoglądając. Potem już mi się nie zwierzał.

Sami widzicie, drodzy koledzy, jak to ciężko trafić z dobrą radą.

(Czyż muszę dodawać, że przepraszam za dywagację?)

Napisano
1 godzinę temu, Rafał S napisał:

Chodziłem wtedy na siłkę i miałem tam pewnego młodszego kolegę. Poczciwy był gość, chociaż niezbyt lotny.

Rafał, Ty jednak może nie odpowiadaj od razu, bo ze swoim rocznikiem '76 na forum... 😉

A tak zupełnie serio, to albo słuchasz muzyki, albo sprzętu.

Napisano
12 minut temu, pairtick napisał:

Rafał, Ty jednak może nie odpowiadaj od razu, bo ze swoim rocznikiem '76 na forum... 😉

A tak zupełnie serio, to albo słuchasz muzyki, albo sprzętu.

Wezmę sobie te słowa do serca przy własnych poszukiwaniach 🙂 Bo ciepło na "Lovers rock" to brzmi pewnie Sade a nie wzmacniacz 😉