Wito76 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, MacieQ napisał: Z drugiej strony zastanawia mnie takie podejście Fiio ...nie lepiej było zastosować trochę lepsze "tajle" i podnieść trochę cenę ??? Przecież bez problemu też by się sprzedawał i nie byłoby tylu kontrowersji odnośnie aktualnie zastosowanych 🤔 Podobnych do siebie DACów delta-sigma, różnych podobnych do siebie Toppingów, SMSL itd są chyba już setki na rynku. Tutaj postawili na "innowację" i mają szansę namieszać - dali drabinkę R2R, wycieraczki, lampy i to w cenie jakiegoś kundla delta-sigma. Mogli pokusić się o jeszcze jakiś fajny bonus, taki wyróżniający i zachęcający. Tak jak powiedzmy Eversolo ma wersję jakieś Master Edition. Dołożyli zegary Accusilcone, opampy OPA 1612 i eksponują ten temat robiąc show i mają czym się pochwalić w swoich materiałach propagandowych. A przecież taki OPA 1612 to żaden top, ale już nie "no name" jak ten w Warmerze. Ot taka średnia półka, ale już doceniany przez audiofilów. Mam takie OPA 1612, pograły z miesiąc w moim cedeku i teraz leżą w szufladzie (trochę płasko i ostro grały u mnie), bo wygryzły je fajniejsze i docelowe OPA627. Ale już wkładając 1612 nie ma się czego wstydzić i można poczarować klienta. 5 minut temu, mateolo2 napisał: z drugiej strony ostatnio widziałem zwrotnice kolumn PCM za 220 tyś, która miała najtańsze możliwe komponenty ze sklepu elektrycznego 🤷 2 lata temu bodajże, Pylon zrobił upgrade swojej serii Diamond do MK2. Słuchałem ich wtedy na AudioShow i potem czytałem kilka pierwszych recenzji. W jednej z nich jakiś etatowy "Pochwalony" pisze, że w Diamondach MK2 siedzą w zwrotnicy uznane kondensatory Jantzen Cross Cap. No strzał w kolano jakich mało. Gość niechcący wychlapał się, że w nowych lepszych Diamondach siedzą kondensatory za kilka złotych, najtańsze w całej linii kondensatorów MKP od Jantzena. Gdyby tam był jakiś Jantzen Superior (średniak, ale już faktycznie znany i trochę "uznany") to rozumiem, umówmy się, że można by było się chwalić. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 33 minuty temu, Wito76 napisał: Fakt faktem, że tuningowanie względnie kiepskich urządzeń jest zabiegiem bardziej nastawionym na zaspokojenie potrzeb czysto poznawczych niż nosiłoby jakieś sensowne uzasadnienie. Bo pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć bez przejścia na lepiej skonstruowane urządzenia. Ale tuż już teoretyzujemy... urządzenie nie jest zbudowane tak źle. Niemarkowe kondensatory wcale nie musza oznaczac że są złe, być może są nawet sporo lepsze od 90% podrobionych które są dostępne u nas za chore pieniądze z tzw "pewnych źrodeł" A z kolei co do DIY jest jeszcze jeden problem, czasem odwiedzam grzebiących znajomych - prawda jest taka że nie idzie nikomu poza właścicielem rozróżnić zmiany kondensatora czy opampa, pewnie podobnie jak im moich zmian w sofcie... nie wspomne już że bardzo często "poprawione" urządzenia grają zwyczajnie gorzej i idą błyskawicznie na sell. Co do tego jak wygląda elektronika w znacznie droższych urządzeniach juz było - np. zwrotnica w pakach za 220k zbudowana na wcale nie lepszych komponentach... 1 godzinę temu, Wito76 napisał: Takie za 1$ za sztukę, więc... inżynier przegrał z księgowym. Umówmy się, że słabo a niewiele drożej można dużo lepiej A za ile mają być w urządzeniu za 300 baksów w wielokrotnie lepszych (czytaj droższych) są znacznie gorsze niż TI Edytowano 2 godziny temu przez marcinmarcin Odpisz, cytując
Wito76 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 3 minuty temu, marcinmarcin napisał: sporo lepsze od 90% podrobionych które są dostępne u nas za chore pieniądze z tzw "pewnych źrodeł" Masz rację.... ktoś tu mocno teoretyzuje i nawet rzuca grubymi liczbami Kondensatory Miflex kupuję bezpośrednio w firmie Miflex. Audyny kupowałem z Niemiec, Kaisei i niskoszumowe rezystory w jedynym chyba pewnym sklepie w Europie, czyli Hificollective z UK. Lampy od Ukraińców , z UK z Langrexa lub z polskich sklepów. Faktem jest, masz rację, że jest od zbója podróbek, w życiu nie kupiłbym np kondensatora z Aliexpress. Lampy to też często malowanki, przypalają nóżki zapalniczką by postarzyć itp zabiegi mające na celu złodziejski zarobek. Loteria, tak jak kupno używanego samochodu z komisu. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 22 godziny temu, lpomis napisał: Tutaj też prośba do @MariuszZ i @tomek4446 o ewentualne wskazówki, abym zrobił to w pełni poprawnie Wojtek ponieważ masz potencjał na rasowego pomiarowca wyślę Ci na skrzynkę link do pliku z kursem na moim dysku. Pomiar nearfield metodą quasibezechową to tylko element całej metodologii pomiaru. Przejrzyj co i jak i pytaj gdybyś czegoś nie rozumiał. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, MariuszZ napisał: Pomiar nearfield metodą quasibezechową to tylko element całej metodologii pomiaru. I pozamiatane 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 6 minut temu, tomek4446 napisał: I pozamiatane Można mierzyć z 1m (farfield) lub innej rozsadnej odległości w pomieszczeniu, ale trzeba pomiar bramkować odpowiednio tak by odfiltrować z odpowiedzi odbicia od ścian, podłogi czy innych mebli. To proste jest jak się raz ogarnie temat 😉 1 Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Wito76 napisał: 2 lata temu bodajże, Pylon zrobił upgrade swojej serii Diamond do MK2. Słuchałem ich wtedy na AudioShow i potem czytałem kilka pierwszych recenzji. W jednej z nich jakiś etatowy "Pochwalony" pisze, że w Diamondach MK2 siedzą w zwrotnicy uznane kondensatory Jantzen Cross Cap. No strzał w kolano jakich mało. Gość niechcący wychlapał się, że w nowych lepszych Diamondach siedzą kondensatory za kilka złotych, najtańsze w całej linii kondensatorów MKP od Jantzena. Gdyby tam był jakiś Jantzen Superior (średniak, ale już faktycznie znany i trochę "uznany") to rozumiem, umówmy się, że można by było się chwalić. Jantzen cross cap to i tak już nieźle… ja w większości kolumn od “renomowanych” marek które miale widziałem tylko “no name”. Dlatego już celuję tylko w kolumny od manufaktur. Gdzie wszystko wiadomo i gdzie się nie oszczędza. Jedyna znana marka, która kojarzę i która inwestuje w dobre zwrotnice jest Buchardt i to bardzo szanuje 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 54 minuty temu Napisano 54 minuty temu 1 godzinę temu, mateolo2 napisał: ostatnio widziałem zwrotnice kolumn PCM A nie PMC 😉? Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 51 minut temu Autor Napisano 51 minut temu 2 minuty temu, KrólKiczu napisał: A nie PMC 😉? Tak tak Odpisz, cytując
Recommended Posts