Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 minuty temu, Amarok napisał:

Chmarski kupiłeś IsoTek V5 Aquarius tylko by sprawdzić czy coś wniesie, czy w jakimś komkretnym innym celu? Z ciekawości pytam.

Nie. Przechowuję tylko dla kolegi, a on mnie co jakiś czas prosi bym może sprawdził :) 

Żeby nie było, że ściemniam...20251230_184132.jpg.d14984cc98860703d1488cba7731c10b.jpg20251230_184055.jpg.db1c0dcca721681917c0b88fe7f86e97.jpg20251230_184121.jpg.26ae1b4ae0bd7b8ffec81b0f12f10393.jpg

Napisano
2 godziny temu, Artur Charicki napisał:

Powszechnie znane przypadki Regi to głośne trafo, nierówne granie kanałów i trzaski przy włączaniu lub przełączaniu źródeł. Ja dziękuję za takie rygorystyczne przykładanie się do kontroli jakości. Miałem Brio jeden dzień, trafo brumilo tak, że siedząc 2,5m od wzmacniacza słyszałem. Elex miał mój znajomy i brumilo mniej ale kanały grały nierówno. Po przeszukaniu sieci okazało się że to najczęstsze usterki Regi. 

Mam Regę Brio od ponad 2 lat. Nic nie brumi. Kanały grają równo. Wzmacniacz słuchawkowy też działa bez zarzutu (choć z niego nie korzystam). Albo mam szczęście albo problemy z brumieniem wiążą się - jak mówiła jedna z teorii - z problemami z instalacją elektryczną 🙂

Napisano
6 minut temu, KrólKiczu napisał:

problemami z instalacją elektryczną 🙂

Też mam fart bo na 6 różnych modeli Regi jeden ma dobrej jakości trafo.

I ślepej kurze ziarno się trafi. :)

2 minuty temu, Kraft napisał:

I jeszcze mają problem z powtarzalnością produkcji;). 

To był najlepszy egzemplarz jaki miał dystrybutor.  Zostawmy to tak jak jest. :)

Napisano
3 minuty temu, kaczadupa napisał:

Też mam fart bo na 6 różnych modeli Regi jeden ma dobrej jakości trafo.

I ślepej kurze ziarno się trafi. :)

To był najlepszy egzemplarz jaki miał dystrybutor.  Zostawmy to tak jak jest. :)

Rozumiem ze trafa po prostu brumiom tak?

Napisano

Ok, już skończmy z Regą, panów inżynierów już chyba uszy pieką 😉

6 godzin temu, Kraft napisał:

@Raf_raf, jak chcesz się za te 5000 pobawić w audio, to ok, ale realnej poprawy nie uzyskasz. Masz dobry sprzęt. Jeśli faktycznie chcesz przenieść brzmienie na wyższy poziom, to podziałaj nad ustawieniem i akustyką pomieszczenia albo poszukaj kolumn z wyższej półki. Z tą wymianą wzmacniacza to będzie sztuka dla sztuki. 

To jak u Ciebie z akustyką? 

@Kraft dziękuję za Twoją opinię 🙂 Trudno powiedzieć, serio. To nie jest pomieszczenie przeznaczone wyłącznie do słuchania muzyki, to miejsce, w którym żyjemy. Salon połączony z kuchnią, około 25 metrów, krzesła, stół, fotele, regały, inne meble, powiedziałbym, że dosyć zatłoczona przestrzeń. Niewiele w tym dużych płaskich powierzchni. Nie wiem jak to sumarycznie wygląda od strony akustycznej, nie zaobserwowałem jakichś dziwnych zjawisk. To co o tym myślisz? Właściwie taka większa goła ściana jest za głośnikami, czy tam należałoby podziałać?

Co do wzmacniaczy, to, jeśli dobrze rozumiem, Twoje stanowisko jest takie, że nie ma odczuwalnej różnicy w sprzęcie w przedziale cenowym, powiedzmy, 5-10k? I taką kwotę, dajmy na to 5k, lepiej zainwestować w lepsze głośniki. Czy to musi być coś ze zdecydowanie wyższej półki? Przy założeniu, że pomieszczenie nie jest jakimś akustycznym koszmarem.

Ps. To też było chyba w tym wątku Audiophile Critic? 🙂