Chmarski Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 4 minuty temu, Amarok napisał: Chmarski kupiłeś IsoTek V5 Aquarius tylko by sprawdzić czy coś wniesie, czy w jakimś komkretnym innym celu? Z ciekawości pytam. Nie. Przechowuję tylko dla kolegi, a on mnie co jakiś czas prosi bym może sprawdził Żeby nie było, że ściemniam... Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 2 godziny temu, Artur Charicki napisał: Powszechnie znane przypadki Regi to głośne trafo, nierówne granie kanałów i trzaski przy włączaniu lub przełączaniu źródeł. Ja dziękuję za takie rygorystyczne przykładanie się do kontroli jakości. Miałem Brio jeden dzień, trafo brumilo tak, że siedząc 2,5m od wzmacniacza słyszałem. Elex miał mój znajomy i brumilo mniej ale kanały grały nierówno. Po przeszukaniu sieci okazało się że to najczęstsze usterki Regi. Mam Regę Brio od ponad 2 lat. Nic nie brumi. Kanały grają równo. Wzmacniacz słuchawkowy też działa bez zarzutu (choć z niego nie korzystam). Albo mam szczęście albo problemy z brumieniem wiążą się - jak mówiła jedna z teorii - z problemami z instalacją elektryczną 🙂. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu (edytowany) Na dodatek mają problem z powtarzalnością produkcji;). Edytowano 20 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 6 minut temu, KrólKiczu napisał: problemami z instalacją elektryczną 🙂. Też mam fart bo na 6 różnych modeli Regi jeden ma dobrej jakości trafo. I ślepej kurze ziarno się trafi. 2 minuty temu, Kraft napisał: I jeszcze mają problem z powtarzalnością produkcji;). To był najlepszy egzemplarz jaki miał dystrybutor. Zostawmy to tak jak jest. 1 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 3 minuty temu, kaczadupa napisał: Też mam fart bo na 6 różnych modeli Regi jeden ma dobrej jakości trafo. I ślepej kurze ziarno się trafi. To był najlepszy egzemplarz jaki miał dystrybutor. Zostawmy to tak jak jest. Rozumiem ze trafa po prostu brumiom tak? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Najlepiej zadać pytanie dla dystrybutora. Skoro poleca i sprzedaje to chyba wszystko jest OK. Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu Ok, już skończmy z Regą, panów inżynierów już chyba uszy pieką 😉 6 godzin temu, Kraft napisał: @Raf_raf, jak chcesz się za te 5000 pobawić w audio, to ok, ale realnej poprawy nie uzyskasz. Masz dobry sprzęt. Jeśli faktycznie chcesz przenieść brzmienie na wyższy poziom, to podziałaj nad ustawieniem i akustyką pomieszczenia albo poszukaj kolumn z wyższej półki. Z tą wymianą wzmacniacza to będzie sztuka dla sztuki. To jak u Ciebie z akustyką? @Kraft dziękuję za Twoją opinię 🙂 Trudno powiedzieć, serio. To nie jest pomieszczenie przeznaczone wyłącznie do słuchania muzyki, to miejsce, w którym żyjemy. Salon połączony z kuchnią, około 25 metrów, krzesła, stół, fotele, regały, inne meble, powiedziałbym, że dosyć zatłoczona przestrzeń. Niewiele w tym dużych płaskich powierzchni. Nie wiem jak to sumarycznie wygląda od strony akustycznej, nie zaobserwowałem jakichś dziwnych zjawisk. To co o tym myślisz? Właściwie taka większa goła ściana jest za głośnikami, czy tam należałoby podziałać? Co do wzmacniaczy, to, jeśli dobrze rozumiem, Twoje stanowisko jest takie, że nie ma odczuwalnej różnicy w sprzęcie w przedziale cenowym, powiedzmy, 5-10k? I taką kwotę, dajmy na to 5k, lepiej zainwestować w lepsze głośniki. Czy to musi być coś ze zdecydowanie wyższej półki? Przy założeniu, że pomieszczenie nie jest jakimś akustycznym koszmarem. Ps. To też było chyba w tym wątku Audiophile Critic? 🙂 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 50 minut temu, Raf_raf napisał: nie zaobserwowałem jakichś dziwnych zjawisk. To co o tym myślisz? Ważne jest osłuchanie. Być może są niepokojące zjawiska, ale nie zdajesz sobie z nich sprawy, bo nie masz porównania, jak muzyka brzmi w pomieszczeniu dobrze zaaranżowanym. Nie wiem, na ile masz doświadczenie w tym względzie. Elektronikę moim zdaniem masz wystarczająco wypasioną, żeby cieszyć się muzyką na full, więc jeśli ma być jeszcze lepiej, to zostaje ustawienie, akustyka i kolumny. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 5 godzin temu, Kraft napisał: jak muzyka brzmi w pomieszczeniu dobrze zaaranżowanym. Ja wiem, ja wiem 😁. Jarek, tyle że nie każdy z nas, z przyczyn tak błahych jak WAŻ czy samo "ustawienie" pokoju, nie może sobie pozwolić na zbytnią ekstrawagancję w tym wzgledzie. I proszę mnie nie zrozumieć źle, też chętnie przyczepiłbym w pokoju kilka ustrojów, żeby zejść jeszcze z pogłosem czy zredukować wpływ pierwszych odbić ale z racji ww powodów - nie dam rady 😉. Jeśli kolega pomieszczenie ma rzeczywiste "zagracone" a kolumny ustawione sensownie, to już duży plus. Zresztą patrząc na swoje doświadczenie i na "perypetie" kolegów z forum, największy problem w naszych pokojach to bas. A tutaj bez profesjonalnych ustrojów albo swobodnym manewrowaniem kolumnami czy miejscem odsłuchowym, ciężko coś zdziałać. Pozostają oczywiście rzeczy tak proste jak DSP ale nie każdy ma ochotę się w to bawić. Ja przed wszystkimi zadałbym sobie pytanie czego brakuje mi w dźwięku i w tym kierunku szedł w poszukiwaniach. Pozdrawiam 3 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 19 godzin temu, Raf_raf napisał: Mój obecny system to Yamaha A-S501 + Yamaha WXC-50 + Rotel CD14MKII + B&W 606 S2. Jeżeli coś Ci w dźwięku tego systemu nie pasuje, to w pierwszej kolejności wymieniłbym monitory, które są dość specyficzne i mocno narzucają brzmienie całości. Choć ja osobiście wymieniłbym całe kombo wzmacniacz plus kolumny. Wygląda na to, że kupiłeś „firmowy” duet z Top HiFi, a to nie jest najszczęśliwiej dobrany set. Masz fajnego cedeka, dokup Rotela A14 do kompletu i szarpnij się np. na Elac Vela 403 i całość powinna zagrać zdecydowanie bardziej naturalnym dźwiękiem. Możesz porównać obecny zestaw z przeze mnie proponowanym w Top Hifi. 4 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Zwracam uwagę, że @Raf_raf nie napisał, że czegoś mu brakuje tylko po prostu chce spróbować zmiany i gdzie jak gdzie ale akurat tutaj taka motywacja powinna być uznana za wystarczającą. Zgodzę się z kolegami, że w tym budżecie przez sam fakt zmiany wzmaka nie uzyskasz wielkiej zmiany brzmienia, na pewno nie tak dużą jak przy zmianie kolumn, a moim zdaniem w ogóle ledwo odczuwalną. Więc jeżeli chcesz wzmacniaczem cos zmienić tak by to usłyszeć to wg mnie albo idź intuicyjnie w inna sygnaturę brzmienia, np lampa/hybryda albo za te 5k kup używany ale z wyższej półki i wtedy ta zmiana będzie slyszalna. Oczywiście podtrzymuję to co pisałem, że kwestie funkcjonalności i ergonomii w całym systemie powinny byc punktem wyjścia. 3 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu No i adaptacja akustyczna w pomieszczeniu,o której wspomniał kolega @Kraft to jeden z najtrudniejszych tematów w audio. Nawet wstawienie czegokolwiek w miejsca oczywiste z punktu widzenia akustyki jak sufit ,czy pierwsze odbicia, wymaga,JEJ zgody,odpowiedniego umiejscowienia i masy ilościowej ustrojów,co wielokrotnie podkreslał nasz forumowy specjalista Bartek Chojnacki. Kolego @Raf_raf na forum panuje też zgoda( a to rzadkość tutaj😁) , że wpływ elektroniki na brzmienie jest wtórny w stosunku do wpływu kolumn i i ch ustawienia. Jak żartobliwie mawia nasz kolega @tomek4446własciwe ustawienie samych kolumn jest też sposobem najtańszym,bo darmowym😁. Warto nimi nieco pojeździć po salonie ,by zobaczyć,co się zmieni nim ruszysz budżet. Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Koledzy, Postaram się po kolei odnieść do powyższych wypowiedzi. Kolego @Kraft, w tym właśnie rzecz, że nie mam porównania, żadnego punktu odniesienia, nie słyszałem żadnego innego systemu poza swoim. Masz rację, nie jestem w stanie wychwycić jakichś akustycznych odstępstw bo tylko ten dźwięk znam, który teraz mam. I z powyższych przyczyn ciężko mi ocenić czy jest dobry czy jest zły, dla mnie jest normalny 🙂 Cały mój kontakt z audio to, poza lekturą tekstów i recenzji, to właśnie to forum, nie mam nawet gdzie porównać brzmienia innego systemu w dobrze zaaranżowanym akustycznie pomieszczeniu. Jednak zachęciłeś mnie do prób eksperymentowania z ustawieniem i akustyką, od tego zacznę 🙂 Masz jakieś pierwsze rady czy udać się lepiej do działu akustyka poprostu? 😉 Kolego @majkel74, taki był pierwotny plan, po części. Najpierw Rotel A14MKII a później w dalszej kolejności ewentualna zmiana monitorów. Choć przyznam, że jestem do nich przywiązany, jak do pierwszego samochodu, i je chciałem ruszyć na końcu 🙂 Choć widzisz, że Koledzy sugerują inną kolejność i ogólnie przedstawiają argumenty, które podważają sensowność zmiany wzmacniacza w moim budżecie, argumenty, które należy poważnie rozważyć. A na kombo tak czy inaczej nie ma szans 😉 Koledzy @KrólKiczu i @Nowy75, w tym rzecz, tolerancja Żony jest ograniczona, obraz na ścianę może by się dało przemycić, dywan, trudniejsza sprawa, ale tak naprawdę pole manewru nie jest zbyt duże, nie ma za bardzo w czym rzeźbić. O jeździe monitorami po salonie nie ma co mówić, to jedyne miejsce gdzie aktualnie mogą być bez wywracania wszystkiego "do góry nogami", prawdziwy tetris 3d. Tak jak wspominałem wyżej, zacznę eksperymentować z ustawieniem i akustyką, w takim zakresie jaki jest możliwy, zobaczę co z tego wyjdzie. Kolego @BlaBla, Ty rozumiesz tę moją chęć zmiany, być może zmiany dla zmiany 🙂 ale na tym chyba też trochę to hobby polega, na zmienianiu. Myślę, że moje podejście byłoby trochę takie jak Twoje przy kolumnach, jeślibym wydał te pieniądze i nie odczuł różnicy, to byłaby pewnie ostatnia zmiana dla zmiany w mojej "karierze". Ale po przeczytaniu waszych opinii nie wiem, pewnie zacznę od tej drugiej strony, akustyka, ustawienie, być może udałoby się kiedyś wypożyczyć jakieś kolumny. Ale czy mi coś do głowy nie strzeli z tym wzmacniaczem? Naprawdę nie wiem.... Koledzy, reasumując, po przeczytaniu wielu Waszych opinii, zaryzykuję poniższe podsumowanie: Wzmacniacz to jest zwieńczenie systemu znajdującego się w możliwie najlepszych warunkach akustycznych, z odpowiednio dobranymi i ustawionymi kolumnami. Na wzmacniaczu kończymy, a nie zaczynamy. Wszelkie recenzje i testy wzmacniaczy mogą być o tyle wartościowe o ile ma się świadomość, że trafiają one do wysokiej klasy systemów w odpowiednio zaaranżowanych akustycznie pomieszczeniach i dopiero wtedy mogą pokazać swoje zalety i wady. Takie przemyślenia mnie naszły. Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 5 minut temu, Raf_raf napisał: i ogólnie przedstawiają argumenty, które podważają sensowność zmiany wzmacniacza w moim budżecie Budżet jest spory a zmiana sensowna pod warunkiem, że kupisz wzmacniacz używany. Ogólnie jak ktoś chce żąglować sprzętem, przechodzić na wyższe poziomy i nie chce tracić przy tym kasy to tylko sprzęt używany. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Kolego @Raf_raf z tą akustyką to naprawdę poważne zagadnienie i właśnie np. obraz wiele nie zmieni. W domowych warunkach,bez poważnej roboty,z żoną patrzącą na ręce trudno działać i osiągnąć znaczące rezultaty. Jeśli chodzi o ruch kolumn,to kolega @Kraft zachęcił mnie do przyjrzenia się sprawie na początku mojej forumowej kariery i osiągnąłem eksperymentując zadziwiający postęp. Co ważne,ustawienie do odsłuchu mam zupełnie inne, niż to codzienne,takie bym nie musiał się wyprowadzać z domu z powodu kolumn😁. Tak ma zresztą wielu kolegów tutaj,do słuchania tak,a do życia tak . Trochę pracy jest ,ale ścian w salonie nie przedstawisz,a kolumny tak😁 1 Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, MCHammer2022 napisał: Budżet jest spory a zmiana sensowna pod warunkiem, że kupisz wzmacniacz używany. Ogólnie jak ktoś chce żąglować sprzętem, przechodzić na wyższe poziomy i nie chce tracić przy tym kasy to tylko sprzęt używany. To, tak czysto hipotetycznie, w budżecie wyżej zakładanym, jakieś propozycje? Pytam Kolegę z czystej ciekawości o jakich sprzętach rozmawiamy, żeby też ewentualnie wiedzieć na co zwracać uwagę 🙂 a jak to jest ogólnie z kupowaniem używanej elektroniki w komisach albo salonach? Bezpieczne, ryzykowne? 1 godzinę temu, Nowy75 napisał: Kolego @Raf_raf z tą akustyką to naprawdę poważne zagadnienie i właśnie np. obraz wiele nie zmieni. W domowych warunkach,bez poważnej roboty,z żoną patrzącą na ręce trudno działać i osiągnąć znaczące rezultaty. Jeśli chodzi o ruch kolumn,to kolega @Kraft zachęcił mnie do przyjrzenia się sprawie na początku mojej forumowej kariery i osiągnąłem eksperymentując zadziwiający postęp. Co ważne,ustawienie do odsłuchu mam zupełnie inne, niż to codzienne,takie bym nie musiał się wyprowadzać z domu z powodu kolumn😁. Tak ma zresztą wielu kolegów tutaj,do słuchania tak,a do życia tak . Trochę pracy jest ,ale ścian w salonie nie przedstawisz,a kolumny tak😁 Ach to straszne słowo na "a" 😁 ale tak, zacznę eksperymenty, najpierw spróbuję z zatyczkami bass refleksu, albo całkowite zamknięcie albo tylko zmniejszenie średnicy, mimo, że basu nie jest za dużo moim zdaniem to sprawdzę jaki będzie rezultat. Później poeksperymentuję z kątem nachylenia monitorów. U mnie monitory są na regale tv, około 2 metry między centrum głośników średniotonowych jest, i jak mówię ciężko je ruszyć gdzieś indziej. Ewentualnie troszkę taki ekstremalny, ale możliwy scenariusz, że kupuję standy, przychodzi wieczór, wyciągam standy z szafy, monitory wyjeżdżają metr albo półtora od ściany, i jazda 😉 taka partyzantka. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 16 minut temu, Raf_raf napisał: To, tak czysto hipotetycznie, w budżecie wyżej zakładanym, jakieś propozycje? https://www.olx.pl/d/oferta/haiku-audio-bright-mk5-wzmacniacz-hybrydowy-CID99-ID16PFxK.html Znam przypadek muzyka z filharmonii, który wybrał Brighta mkV do podłogowych B&W. Porównywał z jakimś Rotelem i Heglem - Haiku wygrało. Oczywiście to rzecz gustu. Bright mkV to hybryda z A-klasowym pre i bez globalnej pętli sprzężenia zwrotnego. Czyli barwne, ciepłe granie z duży źródłami pozornymi, ale z mniejszą szybkością i kontrolą (zawsze coś za coś). Do gęstego metalu bym go nie polecił, ale do jazzu, bluesa, czy starszego rocka - jak najbardziej. Edytowano 4 godziny temu przez Rafał S Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Kolego @Raf_raf od kupna standów zacząłem,bo na szafce RTV monitory zwyczajnie się dusiły. Było znacznie lepiej,ale miałem problem z basem ,który przykrywał pozostałe pasma,zwłaszcza wokale były za nim schowane. Po eksperymentach z rozstawem, skręceniem, odległością od ściany za kolumnami znalazłem kompromis , który mnie satysfakcjonuje dźwiękowo. Żeby cieszyć się pełnią muszę jednak każdorazowo ustawiać kolumny że standami w ustalony sposób,przesuwam dywan i targam wielki fotel w miejsce sweet spota,bo łatwiej fotel jak kanapę 😁. Gdy gram w tle ,w trakcie codziennych zajęć monitory stoją bardziej życiowo przy szafce RTV . Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 12 minut temu, Raf_raf napisał: Ewentualnie troszkę taki ekstremalny, ale możliwy scenariusz, że kupuję standy, przychodzi wieczór, wyciągam standy z szafy, monitory wyjeżdżają metr albo półtora od ściany, i jazda 😉 taka partyzantka. To bardzo dobry scenariusz! 13 minut temu, Raf_raf napisał: a jak to jest ogólnie z kupowaniem używanej elektroniki w komisach albo salonach? Bezpieczne, ryzykowne? Nie wiem jak w komisach. Ja szukam okazji w salonach. Sprzęt wyprzedażowy - jeśli producent zmienia wprowadza nowe modele i wycofuje stare to potrafią być świetne oferty na ten starszy. Czasami tez zmienia się dystrybutor, a wtedy pojawiają się wyprzedaże sprzętu od tego dystrybutora, który wcześniej był przedstawicielem (ceny kolumn Fyne w tej chwili czy Audio Physic są świetne w salonach, które się zaopatrywały u starego dystrybutora). Jak się wyprzedadzą to długo trzeba będzie poczekać na takie ceny za te sprzęty ponownie. Ex-demo. W pełni sprawny sprzęt, który może mieć trochę śladów użytkowania... albo nie zdarzyło mu się być wyjętym z pudełka. Zarówno wyprzedażowe jak i ex-demo mają zazwyczaj takie same warunki gwarancyjne jak nowy sprzęt, a kosztują 40-60% mniej niż wskazuje ich cena na stronach. 1 Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 27 minut temu, Chmarski napisał: To bardzo dobry scenariusz! Nie wiem jak w komisach. Ja szukam okazji w salonach. Sprzęt wyprzedażowy - jeśli producent zmienia wprowadza nowe modele i wycofuje stare to potrafią być świetne oferty na ten starszy. Czasami tez zmienia się dystrybutor, a wtedy pojawiają się wyprzedaże sprzętu od tego dystrybutora, który wcześniej był przedstawicielem (ceny kolumn Fyne w tej chwili czy Audio Physic są świetne w salonach, które się zaopatrywały u starego dystrybutora). Jak się wyprzedadzą to długo trzeba będzie poczekać na takie ceny za te sprzęty ponownie. Ex-demo. W pełni sprawny sprzęt, który może mieć trochę śladów użytkowania... albo nie zdarzyło mu się być wyjętym z pudełka. Zarówno wyprzedażowe jak i ex-demo mają zazwyczaj takie same warunki gwarancyjne jak nowy sprzęt, a kosztują 40-60% mniej niż wskazuje ich cena na stronach. Nawet znalazłem już standy do B&W na promocji. Nie zajmuje to dużo miejsca, łatwo można przechować. 🤔 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 4 minuty temu, Raf_raf napisał: Nawet znalazłem już standy do B&W na promocji. Nie zajmuje to dużo miejsca, łatwo można przechować. Możesz przykleić paczki do standów, a Żonie powiedzieć, że "same przywarły" i tak już musi zostać. 2 Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, Raf_raf napisał: To, tak czysto hipotetycznie, w budżecie wyżej zakładanym, jakieś propozycje? Pytam Kolegę z czystej ciekawości o jakich sprzętach rozmawiamy, żeby też ewentualnie wiedzieć na co zwracać uwagę Wyfiltruj sobie na stronie dowolnego salonu audio wzmacniacze do 10k albo używane na olx do 5k i się zorientujesz o czym rozmawiamy. 1 godzinę temu, Raf_raf napisał: a jak to jest ogólnie z kupowaniem używanej elektroniki w komisach albo salonach? Bezpieczne, ryzykowne? Ryzyko w przypadku sprzętu kilku, kilkunastoletniego i to jeszcze odbieranego osobiście (i sprawdzonego) jest minimalne. Sprzęt używany kupuje się najczęściej nie w salonach audio tylko od osób prywatnych. Edytowano 3 godziny temu przez MCHammer2022 1 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 22 minuty temu, MCHammer2022 napisał: Wyfiltruj sobie na stronie dowolnego salonu audio wzmacniacze do 10k albo używane na olx do 5k i się zorientujesz o czym rozmawiamy. Podrzuć jednak jakieś konkretne propozycje z tego OLX. 27 minut temu, MCHammer2022 napisał: Ryzyko w przypadku sprzętu kilku, kilkunastoletniego i to jeszcze odbieranego osobiście (i sprawdzonego) jest minimalne. Sprzęt używany kupuje się najczęściej nie w salonach audio tylko od osób prywatnych. Jak się ma doświadczenie, przeprowadzi research o danym modelu i jego potencjalnych chorobach, będzie umiało zweryfikować czy nie jest czymś zainfekowany, czy nie ma jakiegoś problemu prawnego itp. Taki sprzęt bierze się albo osobiście albo od kogoś z forum z nienaganną historią. Inaczej może być różnie, a gwarancji nie ma. OK, ewentualnie od jakiejś znanej firmy specjalizującej się w remontach takiego sprzętu można wziąć sprzet po przeglądzie albo serwisie - ważne by była jakaś gwarancja. Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, Chmarski napisał: Podrzuć jednak jakieś konkretne propozycje z tego OLX. Dnia 30.12.2025 o 10:46, Raf_raf napisał: Druga sprawa, to chciałbym podążyć odrobinę w stronę ciepła, Podrzucam: Musical Fidelity M6i Ten konkretny egzemplarz kosztuje 4600zł ale bywały ostatnio za 4000. 13 minut temu, Chmarski napisał: ewentualnie od jakiejś znanej firmy specjalizującej się w remontach takiego sprzętu można wziąć sprzet po przeglądzie albo serwisie - ważne by była jakaś gwarancja. Wtedy masz na 100% dużo drożej. Sprzęt kilkuletni nie wymaga serwisu, więc można pominąć takiego pośrednika. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu M6Si - nowy za 7600 PLN M6i zapewne ponad 10 lat. Zdaje się, ze różnią się budową gdzie M6i to typowa integra, a M6Si ma dwa monoblocki na wzmocnieniu (niektórzy piszą, że to prawie dual-mono ) Ja bym chyba dołożył, bo za 10 lat ten nowszy będzie miał 10 lat, a nie 20+. Ogólnie, to świetny czas na zakup tego modelu, bo jeszcze niedawno kosztował wyraźnie ponad 10 tysięcy. To jest właśnie moment, o którym pisałem - wchodzi nowy model, a ten ubijają. Odpisz, cytując
Recommended Posts