MarcKrawczyk Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 14 godzin temu, DiBatonio napisał: Dziś to wygląda inaczej na pohybel krytykantom. 😉 Oj tak, klepki zastąpił chińskimi płytkami i nieźle za to kosi… a brzmienie, no cóż na avs d… nie urywało… 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 51 minut temu, MarcKrawczyk napisał: Oj tak, klepki zastąpił chińskimi płytkami i nieźle za to kosi Marcin , ja tam podziwiam faceta. Trzeba mieć jaja , by pójść w w wąski z racji cenowej sprzętu target. Pokazuje to też jaki jest ten świat. Cena dla większości ludzi jest wyznacznikiem jakości lub czegoś wyjątkowego. I to nie tylko w audio. Słuchałem Lampizatora na AVS od kilku lat , nie odbiegał dla mnie dźwiękowo od innych klocków. Nie był ani lepszy ani gorszy. Zaryzykował i udało mu się. Tylko podziwiać. 3 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu @tomek4446 zgadzam się. Fajnie że mu sie udało z jednej strony, z drugiej? Niefajnie że w swietle prawa oszujuje tylu ludzi sprzedając sprzet wart 3-5 tysiecy zł za 60-80 tyś :). Ale tak juz odbiegając. Trochę to boli że często ten high end to taki szajs. Powinny tam byc specjalnie nawijane trafa pod tego producenta, najwyzszej klasy kondensatory, rezystory japonskie, selekcjonowane lamy na płytkach robionych na zamówienie. Lorelei MarkowaMarkowi produkt który tam lata temu miałem od Witka kurde... trafa Markow sam nawijał, druty, gniazda srebro, płytki sam projektował, nie wiem gdzie jest kupował, ale ścieżki jak autostrada, kondy wyśmienite, lampy genialne. Używane można kupić było za 10-12 tyś w topowych wersjach to uważam za high end pod względem budowy (choc może nie tak pięknej jak seryjne produkcje(). 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 16 minut temu, Wing0 napisał: Niefajnie że w swietle prawa oszujuje tylu ludzi sprzedając sprzet wart 3-5 tysiecy zł za 60-80 tyś :). Wiesz , ze jak byśmy rozłożyli na czynniki pierwsze Dan D'Agostino , Gryphona , czy nawet Tenora to nie ma to prawa tyle kosztować ? 20 minut temu, Wing0 napisał: Lorelei Markowa Słuchałem , wybitny projekt. Wykonanie jak na pracach ręcznych w przedszkolu , za to jak grał. Obecnie w hi endzie najdroższa jest obudowa 1 Odpisz, cytując
jackov15 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 46 minut temu, tomek4446 napisał: Wiesz , ze jak byśmy rozłożyli na czynniki pierwsze Dan D'Agostino , Gryphona , czy nawet Tenora to nie ma to prawa tyle kosztować ? Słuchałem , wybitny projekt. Wykonanie jak na pracach ręcznych w przedszkolu , za to jak grał. Obecnie w hi endzie najdroższa jest obudowa Generalnie w sprzęcie elektronicznym raczej nie należy przeliczać wartości całego sprzętu do poszczególnych komponentów. Coś na wzór tej przypowieści z amerykańskiej fabryki Forda… 1 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 13 godzin temu, tomek4446 napisał: Wykonanie jak na pracach ręcznych w przedszkolu Tego bym nie powiedział i to stanowczo heheh. Tam na serio było bardzo wiele rozwiązań autorskich, wiele elementów wykonanych samodzielnie na świetnej klasy podzespołach. Co do Gryphona jasne tez cena przegięta ale budowa wewnętrzna w porównaniu o fiskusa to jak Chiny obecne do Białorusi porównać:). Na obecnym etapie wrócił bym z chęcią do Lorki. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Marcin , ja tam podziwiam faceta. Trzeba mieć jaja , by pójść w w wąski z racji cenowej sprzętu target. Z tą półką cenową, to bym jednak nie przesadzał, bo zaczynał od bufora lampowego do Squeezebox Duet w szufladzie 🤦♀️ Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 4 godziny temu, MarcKrawczyk napisał: Oj tak, klepki zastąpił chińskimi płytkami i nieźle za to kosi… a brzmienie, no cóż na avs d… nie urywało… AVS to targi do ogladania, tam brzmieniowo nic i nigdzie nie kosiło, jak pomyślisz dlaczego to zrozumiesz. Zajrzyj na stronę lampizatora i do zakladki "o nas" zobaczysz zaplecze. Krytykować sobie można do woli, Fikus takimi się nie przejmuje. https://www.lampizatorpoland.com/ 3 godziny temu, Wing0 napisał: Powinny tam byc specjalnie nawijane trafa pod tego producenta, najwyzszej klasy kondensatory, rezystory japonskie, selekcjonowane lamy na płytkach robionych na zamówienie. A nie są? trafa Ogonowskiego to najbardziej cenione trafa, otwórz jakiś chiński i nie tylko chiński DAC, ciekawe, czy zobaczysz tam kondy Mundorfa itp. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 26 minut temu, DiBatonio napisał: Zajrzyj na stronę lampizatora i do zakladki "o nas" zobaczysz zaplecze. https://www.lampizatorpoland.com/about-us Panie, to jest warsztat mechaniczny. Nadaje się do gięcia blach 😁 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowany) 10 godzin temu, pairtick napisał: https://www.audiocircle.com/index.php?topic=192030.0 Wygląda ,czy też nie wygląda. My tu mówimy o urządzeniu 40x40 cm wartości dobrego samochodu... Jak on to wycenił? Skąd te liczby? Ile mogą być warte części użyte do Daca horizon? Edytowano 16 godzin temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Panowie,logicznie rzecz ujmując,po co się przejmować cennikiem producentów,których wyrobów nie chcemy/ nie możemy kupić? Co innego projekt techniczny i jego wpływ na dźwięk - od tego jest to forum. Skoro gość potrafi sprzedać te klocki 40x40 w cenie auta to tylko pogratulować mu kiepełe😁 Przynajmniej zamożni audiofile nie trzymają kasy w skarpecie,tylko hula ona w gospodarce.Nawet zakładając,że nie gra to tak jak kosztuje,to jakoś to właścicielom nie przeszkadza,może tańszych klocków nie słyszeli?😁 6 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowany) Ja kiedyś miałem pomysł aby zrobić 3 in 1 - czyli Squeezebox Touch + Arcam rDAC + Cambridge Audio Topaz AM1 (miejsca w środku trochę jest) - ale doszedłem do wniosku, że i tak ktoś to zrobi, tylko dużo droższe 😝 Edytowano 11 godzin temu przez pairtick Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 3 godziny temu, Nowy75 napisał: Panowie,logicznie rzecz ujmując,po co się przejmować cennikiem producentów,których wyrobów nie chcemy/ nie możemy kupić? Co innego projekt techniczny i jego wpływ na dźwięk - od tego jest to forum. Skoro gość potrafi sprzedać te klocki 40x40 w cenie auta to tylko pogratulować mu kiepełe😁 Przynajmniej zamożni audiofile nie trzymają kasy w skarpecie,tylko hula ona w gospodarce.Nawet zakładając,że nie gra to tak jak kosztuje,to jakoś to właścicielom nie przeszkadza,może tańszych klocków nie słyszeli?😁 Ja to trochę inaczej odbieram,to samo dzieje się na niższych szczeblach cenowych. Sprzęty wyceniane są z powietrza. Małe monitorami kosztują czasami nawet po 20-30 tyś,w których siedzą przetworniki z ułamek ceny. Wzmaki prawie w środku puste,a cena najlepiej 10k. Za co się tam płaci? Dlaczego ludzie to kupują? Brzmienie? To całe hobby audio,już pamału zalatuje nie audio voodoo tylko audio psycho. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Może cena powinna być za kilogram...😂 1 Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 13 godzin temu, tomek4446 napisał: Wiesz , ze jak byśmy rozłożyli na czynniki pierwsze Dan D'Agostino , Gryphona , czy nawet Tenora to nie ma to prawa tyle kosztować ? W Dan to oprócz dobrego brzmienia, to na pierwszy rzut oka chociaż obudowa wskazuje, że coś kosztów tam było, przy lampizatorze to i onkyo dobrze wygląda i brzmi podobnie… 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 34 minuty temu, Sundin997 napisał: Wzmaki prawie w środku puste,a cena najlepiej 10k. Jest sporo pozytywnych wyjątków: np. Denon PMA 1700,cena poniżej 7 tys. ,a waga, słuszne 17 kg,podobnie topowy CD-ek Denona,cena co prawda przekracza 10 k,ale waga też 17 i trudno tam o miejsce na powietrze. Dodatkowo Made im Japan,czyli da się. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 4 minuty temu, Nowy75 napisał: podobnie topowy CD-ek Denona,cena co prawda przekracza 10 k,ale waga też 17 i trudno tam o miejsce na powietrze. Dodatkowo Made im Japan,czyli da się. potwierdzam, nominalnie wychodzi ok 600 zł za kilogram 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 1 minutę temu, Nowy75 napisał: Jest sporo pozytywnych wyjątków: np. Denon PMA 1700,cena poniżej 7 tys. ,a waga, słuszne 17 kg,podobnie topowy CD-ek Denona,cena co prawda przekracza 10 k,ale waga też 17 i trudno tam o miejsce na powietrze. Dodatkowo Made im Japan,czyli da się. Gdzieś na tubie czy fejsie na filmikach nasze serwisy naprawiające elektronikę nie mają za dobrego zdania o wzmacniaczach Denona (twierdzą, że zawierają sporo błędów konstrukcyjnych a już takie drobiazgi jak zimne luty w 5 letnich wzmakach Denona to norma). Nie wiadomo już komu wierzyć, czy znaczkowi Made in Japan czy serwisantowi. 45 minut temu, Sundin997 napisał: To całe hobby audio,już pamału zalatuje nie audio voodoo tylko audio psycho. Chińczyk się cieszy. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 1 minutę temu, kaczadupa napisał: Nie wiadomo już komu wierzyć, czy znaczkowi Made in Japan czy serwisantowi. Chińczyk się cieszy. Dlatego zlecają coraz częściej produkcje w Chinach. Zresztą ogólny wydźwięk forum dla osób nowych i z zewnątrz jest taki, że najlepsze sprzęty są chińskie... Japończyki, Brytyjczyki, włoskie, polskie - wszystko się psuje i do bani, no i drogie. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Może zrobimy kiedyś na forum jakiś rodzaj spisu serwisowego,kto co naprawiał, i w czym, żeby mieć ogólny ogląd rynku od strony awaryjności. Mówię oczywiście o sprzętach nowych ,bo vintage to jednak inna para kaloszy. Był swego czasu poruszany temat brumiących traf,ale bez konstruktywnych wniosków,jednemu brumiło,drugiemu nie. Może by się jakaś prawidłowość statystyczna ujawniła? 14 minut temu, BlaBla napisał: Dlatego zlecają coraz częściej produkcje w Chinach. Zresztą ogólny wydźwięk forum dla osób nowych i z zewnątrz jest taki, że najlepsze sprzęty są chińskie... Japończyki, Brytyjczyki, włoskie, polskie - wszystko się psuje i do bani, no i drogie. Właśnie o to chodzi,bo tak jednostronnie patrząc to mój chiński kombajn z polskim paszportem to świetny sprzęt,gwarancja dawno minęła i wszystko działa😁 Pytanie brzmi,czy mam farta,czy faktycznie Chińczycy robią dobrze,a inni źle i jeszcze grubo kasują. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 11 godzin temu, Sundin997 napisał: Wygląda ,czy też nie wygląda. My tu mówimy o urządzeniu 40x40 cm wartości dobrego samochodu... Jak on to wycenił? Skąd te liczby? Ile mogą być warte części użyte do Daca horizon? Błędne myślenie. Ty oceniasz efekt końcowy, niestety nigdy nie zobaczysz kosztów i nakładów zanim urządzenie powstało. Takie oceny pokutują na wielu forach: "co tam tyle kosztuje" ?, bo nie widzimy jakimi kosztami te manufaktury dochodziły do efektu końcowego, który zdecydowali się wypuścić do ludzi na rynek audio. I nie ma co porównywać manufaktury produkujących na sztuki z tymi z linią produkcyjną w Chinach produkujących w tysiącach i taśmowo. Na jednym z zamkniętych for ostatnio był podobny temat, ale są tam też przedstawiciele takich manufaktur i zdziwiłbyś się jak to wygląda od zaplecza i ponoszonych kosztów, kiedy chcesz naprawdę coś dobrego wypuścić na rynek. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 12 godzin temu, DiBatonio napisał: A nie są? trafa Ogonowskiego to najbardziej cenione trafa, otwórz jakiś chiński i nie tylko chiński DAC, ciekawe, czy zobaczysz tam kondy Mundorfa itp Czytaj ze zrozumieniem. Ogon to powszechne trafa żadna rewelacje. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Przed chwilą, Wing0 napisał: Czytaj ze zrozumieniem. Ogon to powszechne trafa żadna rewelacje. Uwielbiam te forumowe zarzuty czytania ze zrozumieniem...😁😁😁😁 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Przed chwilą, DiBatonio napisał: Uwielbiam te forumowe zarzuty czytania ze zrozumieniem... Skoro odnosisz sie do czyjegoś tektu to go przeczytaj ze zrozumieniem. Nie wiem skąd wynurzenia o chińczykach kosztujących ułamek ceny lampizatora gdzie chinskie DAC w 99% nie sa uznawane za highend jak Lampizator. Ps odnosnie chińczyków pooglądaj sobie wnętrza tych z przełomu 15-20 tyś dla porównania z lampizatorem. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 2 minuty temu, Wing0 napisał: Skoro odnosisz sie do czyjegoś tektu to go przeczytaj ze zrozumieniem. Nie wiem skąd wynurzenia o chińczykach kosztujących ułamek ceny lampizatora gdzie chinskie DAC w 99% nie sa uznawane za highend jak Lampizator. Trafa zwłaszcza głośnikowe Ogonowskiego są cenione i nie znajdziesz je w byle klamocie audio. Cenione są za sprawność i jakość itd. Ja z kolei nie wiem skąd te zachwyty i wynurzenia na temat chińskich DACów jak to dobrze grają i zyyyy pewnościom lepiej niż niejeden drogi DAC za 10x tyle. 😁 Odpisz, cytując
Recommended Posts