audiowit Napisano wczoraj o 20:37 Napisano wczoraj o 20:37 Ja też nie. Ale myslę, ze moglbyś byc zaskoczony. Odpisz, cytując
Chilli Napisano wczoraj o 21:07 Napisano wczoraj o 21:07 8 godzin temu, tomek4446 napisał: Kolega przytargał do mnie lampowca 25 kilogramowy Znam typa😂 1 Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano wczoraj o 21:18 Napisano wczoraj o 21:18 8 godzin temu, BlaBla napisał: @T Z6 rozumiem rozgoryczenie. Naprawdę. Właśnie mi padł Denon... urwał nać! Zaprzestał czytać plyty sacd... ręce opadają. Krok do przodu i dwa w tył... A dupa zawsze tam gdzie była Padł Ci DCD3000? Powinien być jeszcze na gwarancji.. Czyżby przejęcie Denona przez Samsunga dawało o sobie znać? Odpisz, cytując
BlaBla Napisano wczoraj o 21:20 Napisano wczoraj o 21:20 Przed chwilą, Slawko69 napisał: Padł Ci DCD3000? Powinien być jeszcze na gwarancji.. Czyżby przejęcie Denona przez Samsunga dawało o sobie znać? Podejrzewam, że strzelił focha na widok Atolla 😁. Tak, jest na gwarancji. Jutro zamawiam kuriera. 2 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 8 godzin temu, RoRo napisał: A jakie "skrajne opinie" ma Leben? Może zbyt mocno to ująłem, rozbieżne opinie :). Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Widywałem czesto recenzje niezadowolonych testerów a to bas luźny, a to średnica dopalona, a to budowa nie z najwyższych lotów komponentów ot takie marudzenie. Zapewne trochę w tym prawdy, trochę źle dobranych kolumn. Nie jest bez wad ten wzmacniacz, ale jak sie trafi używany jeszcze po lekkim modzie w okolicy 7-8 tyś to jeden z lepszych strzałów jeśli szuka sie rasowej lampy Można lepiej w tym budżecie ale to już niszowe marki, często obarczone innymi problemami. Leben ma tez zaletę wielka w postaci lamp jest ich tylko 6 jak wyżej zauważył Tomek moze nie czesto ale raz na te kilka lat wymiana kilku drogich lamp moze zaboleć. Tu np Lorka lepiej grała od Lebena, ale ilość lamp i pewne detale techniczne znowu powodowały ze nie byla tak przyjazna w użytkowaniu. Ja bym to rozbił na lamoy dla zwykłego zjadacza muzyki i dla pasjonatów muzyczno sprzętowych którzy mogą sobie pozwolić na zmiany, lekkie nerwy czy dodatkowe wydatki. 1 Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu Zapytałem goscia na olx w sprawie Octave V70 ale jakis dziwny jest.Po zapytaniu o bezpieczna wysyłke cisza. Odpisz, cytując
Amarok Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Z wysyłką nie każdy chce sprzedawać. Ja, gdy sprzedawałem McIntosha, zaznaczyłem w ogłoszeniu, że odbiór jest tylko osobisty. Daj mu szansę — może odpowie. Nie zawsze jest możliwość, żeby odpisać od razu. 1 Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu (edytowany) Juz ustalone.Nie kupuje. Jest jeszcze 70 km ode mnie Sinus Audio do kupienia.8 letni.Na lampach EL34 i 6sn7 z zapasem lamp.Ale tak mysle czy 8 latek to juz przypadkiem nie złom.... Edytowano 14 godzin temu przez T Z6 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 21 godzin temu, T Z6 napisał: Ledwo po gwarancji.Reduktor Szumu sie nim zajmuje. Kupowałeś używkę czy nowy? Jak nowy, to chyba 2 lat nie ma jeszcze? Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Uzywke roczną.Plus rok u mnie razem dwa. Ten Octave V70 tez widze jest na plytkach drukowanych.Czyli mozliwosc usterki tez wysoka.Wysokie temp od lamp.Blisko kondensatory i inne elementy na plytkach drukowanych. Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) Nie wiem czy to jest wyznacznik awaryjności. Ja miałem piecio letniego Yaqina i chodził jak nowy u mnie rok i poszedł dalej. Edytowano 10 godzin temu przez Artur Charicki Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu Gosc sprzedaje 6 letni Octave V70 za 12 tys. Odpisz, cytując
RLC2 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu @T Z6 Cześć Zerkam na Twój temat jest bardzo ciekawy ( nie nie kupuje wzmacniacza lampowego 🙂 ) Choć bardzo podobają mi się te konstrukcje. Niech się wypowiedzą Ci co się znają może taki Cayin Jazz 80 by był dobry? Pozdrawiam Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @T Z6 pierwsza sprawa pisałem Ci żebyś sie nie nakręcał tak na point :). Octave to bardzo wysokiej klasy sprzęt. Sinusa raczej bym odpuścił z polskich WBA, Lorka Dubiel i jest jeszcze kilka ale dość drogich. Haiku lampowe tez kodzie sobie cenią 211 byla niedawno za 11 koła Odnośnie jeszcze montażu na płytkach miałem Dynaco SCA prawie 50 latek płytki byly faktycznie juz ciemne, ale nie było konieczności ich wymiany, kondensatory juz tak bo było nie jakieś super jakosci, ale mimo to grał Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Na forum triody maja inne zdanie odnosnie Octave😉. Szczególnie serwisanci tam dostępni. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 30 minut temu, T Z6 napisał: inne zdanie odnosnie A o czym maja serwisanci dobre zdanie? Odpisz, cytując
audiowit Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Bosze.... TZ6 co Ci tam do glowy nakladli? 6 letni wzmak lampowy stary, plytki drukowane ble. Narazie moze nie kupuj. Poswieć troche czasu na zgłębienie wiedzy na temat wzmacniaczy lampowych. Typ montażu ptp jest co prawda "lepszy" ale to trochę mit i trochę nie. Po pierwsze spopularyzowany w czasach kiedy plytek drukowanych nie było. Po drugie budowa wzmacniacza lampowego jest tak prosta, ze moze sie obyć bez niezliczonej liczby polaczeń. Ale za to jest wieksze ryzyko brumow, czy przydźwiekow. Masz już doswiadczenie z nowym wzmacniaczem, ktory Ci sie wylozył. Nie skreslaj starych wzmacniaczy, unikaj chinczykow, trioda nie jest najlepszym forum jesli chodzi o rady. Pamietaj, ze wzmacniacz lampowy, to głownie trafa głosnikowe. Wszystko inne mozesz wymienić. Nawet sam, jesli posiadasz podstawowa wiedze elektroniczną. Weź moze jeszcze pod uwagę jakiego typu chcesz wzmacniacz. Pp czy set. Pomyśl o lampach. Trudno zmienic ich charakter. Sluchaj w tym temacie starych wyjadaczy z lampowym doswiadczeniem Zadnych wynalazkow typu cayin czy yaquin. Edytowano 4 godziny temu przez audiowit Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 11 minut temu, audiowit napisał: Bosze.... TZ6 co Ci tam do glowy nakladli? 6 letni wzmak lampowy stary, plytki drukowane ble. Narazie moze nie kupuj. Poswieć troche czasu na zgłębienie wiedzy na temat wzmacniaczy lampowych. Typ montażu ptp jest co prawda "lepszy" ale to trochę mit i trochę nie. Po pierwsze spopularyzowany w czasach kiedy plytek drukowanych nie było. Po drugie budowa wzmacniacza lampowego jest tak prosta, ze moze sie obyć bez niezliczonej liczby polaczeń. Ale za to jest wieksze ryzyko brumow, czy przydźwiekow. Masz już doswiadczenie z nowym wzmacniaczem, ktory Ci sie wylozył. Nie skreslaj starych wzmacniaczy, unikaj chinczykow, trioda nie jest najlepszym forum jesli chodzi o rady. Pamietaj, ze wzmacniacz lampowy, to głownie trafa głosnikowe. Wszystko inne mozesz wymienić. Nawet sam, jesli posiadasz podstawowa wiedze elektroniczną. Wiec wiekiem wzmacniacza sie nie martwić?Rok, trzy lata, 6 lat...bez znaczenia.Ok.Ale zapewne takiego 6 latka lepiej wyslac na przeglad do serwisu? Na Triodzie jest kobieta serwisant😉.W zyciu bym nie pomyslał ze kobiete moze to kręcić. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Niekoniecznie. Jesli to wysokiej klasy wzmacniacz to 30 lat pogra bezawaryjnie.Ewentualnie lampy mozesz dac do przemierzenia. Pamietaj, ze wzmacniacze lampowe swoj rozkwit mialy do lat 70tych. I wtedy byly produkowane na wysokiej klasy komponentach. W takich wzmacniaczach uzywano kondensatorow o wysokiej wytrzymalosci na temperaturę. Obecną bolaczka wzmacniaczy lamp sa slabej jakosci trafa. Potrzebne są odpowiednie materialy i precyzja. Oczywiscie takie sie produkuje, ale są drogie, co przedklada sie na wyzszą cene wzmacniacza. Tego nie da się obejść. W klD wkladasz byle co i gra. Tylko, ze krotko. W lampowcu jesli Ci cos padnie, to wymieniasz. Naprawa latwa i tania. Jak spalisz trafo, no to po ptokach. 1 Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 13 minut temu, audiowit napisał: Niekoniecznie. Jesli to wysokiej klasy wzmacniacz to 30 lat pogra bezawaryjnie.Ewentualnie lampy mozesz dac do przemierzenia. Pamietaj, ze wzmacniacze lampowe swoj rozkwit mialy do lat 70tych. I wtedy byly produkowane na wysokiej klasy komponentach. W takich wzmacniaczach uzywano kondensatorow o wysokiej wytrzymalosci na temperaturę. Obecną bolaczka wzmacniaczy lamp sa slabej jakosci trafa. Potrzebne są odpowiednie materialy i precyzja. Oczywiscie takie sie produkuje, ale są drogie, co przedklada sie na wyzszą cene wzmacniacza. Tego nie da się obejść. W klD wkladasz byle co i gra. Tylko, ze krotko. W lampowcu jesli Ci cos padnie, to wymieniasz. Naprawa latwa i tania. Jak spalisz trafo, no to po ptokach. Mi chodzi wlasnie o takie rzeczy jak kondensatory, rezystory itp.Wymiany lamp sie nie boje ani ich cen.W Romie zmienialem lampy nie raz i nie dwa.Taki wzmacniacz produkowany powiedzmy 5-8 lat temu obecnie moze miec juz wszystko do wymiany.Bo domyslam sie ze wtedy nie montowano tak dobrych komponentów jak 30 czy 40 lat temu. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu :). Więc chcac kupić fajny wzmacniacz lampowy, przyda się trochę wiedzy. Niekoniecznie trzeba wydawać fortunę. I nie wszystko zloto, co się swieci 1 Odpisz, cytując
Chilli Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 47 minut temu, T Z6 napisał: ki wzmacniacz produkowany powiedzmy 5-8 lat temu obecnie moze miec juz wszystko do wymiany No nie, to tak nie działa. Taki np. Leben 300 to „nowa” produkcja a malkontentów brak😁 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) @Wing0, @audiowit Koledzy, siedzicie w starszych sprzętach audio, znacie brzmienie klasyka Treshold 400a? Jak można opisać charakter brzmienia tego piecyka? Ma coś wyjątkowego? I czym ta wyjątkowość jest. Edytowano 1 godzinę temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Recommended Posts