Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
54 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Być może się mylę, ale finalnie to akustyka powinna, wg mnie, być zrobiona na "zero". Czyli tak, żeby kazda kolumna wstawiona do takiego pomieszczenia, zagrała tak, jak zaplanował to jej konstruktor

Nie da sie tak. Kto stroił kolumny w pomieszczeniu "na zero" i co to znaczy :)

Edytowano przez Wing0
Napisano
2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

Na forach audio różne rzeczy ludzie piszą. Ale takich "głupot" to jeszcze nie widziałem🤣

Problem jest taki, że ograniczasz się do dyskusji na forach zamiast poczytać, zgłębić tematykę i szerzej otworzyć oczy na problematyką elektroakustyki i akustyki pomieczczeń. 

Doczytaj czym jest spinorama, jak ją czytać, przejrzyj kilka projektów kolumn w tym takich zdupczonych, póżniej połącz kropki.

Na filmie masz przykład jak to działa i dlaczego nie zawsze absorber lub jego brak to dobre rozwiązanie. 

Trollujesz zarzucając komuś głupotę (cecha kogoś, kto mało wie i mało rozumie) i prowokujesz do gównoburzy. Używaj siły argumentów zamiast pejoratywnych rzeczowników sugerujących jakieś niedobory intelektualne. 

Sugerujesz mi, że jestem "głupkiem"? Uważaj Kolego 🤣

Napisano (edytowany)
22 minuty temu, MariuszZ napisał:

Doczytaj czym jest spinorama, jak ją czytać, przejrzyj kilka projektów kolumn w tym takich zdupczonych, póżniej połącz kropki.

"Zdupczonych" projektów się nie kupuje.

Ps: wiem czym jest spinorama i nie musisz mnie uświadamiać jakimiś filmikami

Sugerujesz mi, że jestem "głupkiem"? Uważaj Kolego 🤣

Nie sugeruje ze jedteś głupkiem tylko ze napisałes głupoty a to różnica! Pozatym (i napiszę to szczerze) jedeś ogarnięty w wielu tematach audio. Często się z Tobą zgadzam ale też czasami niekoniecznie.

Używaj siły argumentów zamiast pejoratywnych rzeczowników sugerujących jakieś niedobory intelektualne. 

Sugeruję błędne podejście do tematu a nie jakieś niedobory intelektu. Nie oceniaj siebie tak surowo.

21 minut temu, Wing0 napisał:

... dobra bo ręce opadają.... Szkoda czasu

To wtakim razie mi również szkoda czasu dla ciebie, jeśli nie wiesz czym jest niwelowanie (jak to tylko możliwe) modów pomieszczenia.

Tym właśnie jest miedzy innymi doprowadzenie pomieszczenia do tzw. "Zera". To właśnie to o czym pisał kolega @MariuszZ - spinorama i jej jak najrówniejsza charakterystyka!

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
17 minut temu, Wing0 napisał:

Nie da sie tak. Kto stroił kolumny w pomieszczeniu "na zero" i co to znaczy :)

Nie zrozumieliśmy się 😁. Chodzi mi o taką adaptację, która ma wyeliminować wszystkie problemy z modami w pomieszczeniu. To że na tym forum większość osób robi "prowizorkę", żeby było jako tako, nie znaczy, że to jakiś absolutny sufit. 

Nie wydaje mi się, żeby ktoś kupował kolumny a potem majstrował przy akustyce tak, żeby zabić ich indywidualne cechy. 

Napisano
9 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

jak to tylko możliwe

Wrzuć jak to zniwelowałeś u siebie możesz tu możesz w Systemach nauczę sie czegoś.  Po tym co piszesz nie moge sie doczekać:D

Napisano
1 minutę temu, Wing0 napisał:

Wrzuć jak to zniwelowałeś u siebie możesz tu możesz w Systemach nauczę sie czegoś.  Po tym co piszesz nie moge sie doczekać:D

Moj pokój obecny jest jaki jest, ale pracuję nad "nową jaskinią" jak juz kiedyś tu pisałem - bedzie po Bożemu. Przemyslalem wiele rzeczy z tym zwiazanych i jedna z nich bedzie własnie robienie akustyki zanim "wejdzie" system! 

Tak więc rób po swojemu a ja po swojemu. 

Napisano
13 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Ps: wiem czym jest spinorama i nie musisz mnie uświadamiać jakimiś filmikami

Czyli nie rozumiesz. Przywykłem 

14 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Sugeruję błędne podejście do tematu a nie jakieś niedobory intelektu. Nie oceniaj siebie tak surowo.

Nie ja oceniam tylko Ty. Nie brnij i przestań trollować. Gdzie są argumenty przeciw moim słowom prócz pustych słów? 

Zanim użyjesz jakiegoś słowa, którego nie rozumiesz zajrzyj do WSJP

Napisano
8 godzin temu, MariuszZ napisał:

Robienie akustyki przed wyborem kolumn jest błędem "nowicjusza",

Gdyby nie padło tak sformuowane zdanie i to przez moderatora forum, pewnie bym nawet nie zabrał głosu. Ale ten właśnie wpis poruszył mnie by zanegować. 

Napisano
2 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Nie wydaje mi się, żeby ktoś kupował kolumny a potem majstrował przy akustyce tak, żeby zabić ich indywidualne cechy. 

Seba zrozumiałem co miałeś na myśli.  Dlatego napisałem że i tak konstruktorzy kolumn nie stroją ich w pomieszczeniach idealnych, ani pod pomieszczenia idealne. Nawet jeśli sa testowane w komorach to finalnie stroi je się czesto na ucho. W sumie podobna akcja jak z realizacją dążenie do odwzorowania tego co zrobiłem realizator na całkiem innych kolumnach w całkiem innych warunkach jak mamy w domu. 

Ja odniosłem sie do wpisu Mariusza gdzie jeśli masz duży budżet np kolumny za 100-200 tyś które maja z tobą być na zawsze ;) to pod nie robisz akustykę inne ustroje dasz do kolumn podstawkowych  w tym samym pomieszczeniu a inne pod kolumny z basowe wielkości pralki. 

Jesli jednak źle Cie zrozumiałem to sorki

Napisano

Każdy z nas był "nowicjuszem". Większości udaje się wskoczyć na wyższy level. W czym problem?

1 minutę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Twoj wpis sprowokował tę burze

Nie. Mój wpis jest merytoryczny. Twój to czysty trolling.

Napisano
1 minutę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Gdyby nie padło tak sformuowane zdanie i to przez moderatora forum, pewnie bym nawet nie zabrał głosu. Ale ten właśnie wpis poruszył mnie by zanegować. 

Tyle ze ten wpis Mariusza jest prawidlowy w pełni.  

7 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

ale pracuję nad "nową jaskinią" jak juz kiedyś tu pisałem

Proszę o link poczytam jak sie robi jaskinie od podstaw. 

Napisano
Przed chwilą, pairtick napisał:

To nie lepiej kupić, od razu, odpowiednie kolumny?

Czyli jakie? 

Obejrzyjcie ten zalinkowany filmik od ok. 16 minuty chociaż. Nic tam nie ma nadzwyczajnego, ale daje odpowiedź na pytanie dlaczego patrzymy najpierw na spinoramę, a póżniej dobieramy akustyczne akcesoria, czyli dopasowujemy pomieszczenie do kolumn. Teoretycznie można odwrotnie, ale czasami mamy kolumny i chcemy z nich uzyskać jak najwięcej SQ nie myśląc o ich zamianie.

Napisano
1 minutę temu, MariuszZ napisał:

Czyli jakie? 

Obejrzyjcie ten zalinkowany filmik od ok. 16 minuty chociaż. Nic tam nie ma nadzwyczajnego, ale daje odpowiedź na pytanie dlaczego patrzymy najpierw na spinoramę, a póżniej dobieramy akustyczne akcesoria, czyli dopasowujemy pomieszczenie do kolumn. Teoretycznie można odwrotnie, ale czasami mamy kolumny i chcemy z nich uzyskać jak najwięcej SQ nie myśląc o ich zamianie.

Dopasowanie pomieszczenia do kolumn kosztuje wielokrotnie wiecej niz te kolumny (chyba ze to docelowy hiend) dla kowalskiego wazniejsze jest pomieszczenie z jak najmniejsza iloscia modów - jak najbardziej płaskie. Najlepiej zatem nie robic akustyki pod jak to nazwales zdupczone kolumny. Nie wiem jak to inaczej wytlumaczyc, dlatego spadam z forum bo ręce opadają. 

Pozdrawiam

Ps: ty ogladasz filmiki, ja uzywam logiki 

Napisano
Przed chwilą, Chyba Miro 84 napisał:

Dopasowanie pomieszczenia do kolumn kosztuje wielokrotnie wiecej niz te kolumny (chyba ze to docelowy hiend) dla kowalskiego wazniejsze jest pomieszczenie z jak najmniejsza iloscia modów - jak najbardziej płaskie. Najlepiej zatem nie robic akustyki pod jak to nazwales zdupczone kolumny. Nie wiem jak to inaczej wytlumaczyc, dlatego spadam z forum bo ręce opadają. 

Heheheh czyli jednak powinno się adaptować pomieszczenie do kolumn EUREKA :D nikt nie pisał nigdzie że jest to tanie, że jest to jedyna droga i że łatwo to zrobić.... milej soboty.

5 minut temu, audiowit napisał:

Natomiast u mnie nie ma to zastosowania :). Z wielu powodow ;)

Jak u większości z nas :)