Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
22 minuty temu, audiowit napisał:

I nie zgodzę się ani z Tobą ani z Mariuszem. Nikt nie pozwoli dotknac takiego sprzetu osobie, ktora nie daje gwarancji sukcesu. Ktory oczywiscie jest wzgledny. Na tym polega profesjonalizm.

Witek, Ty mówisz o branży profesjonalnej, a ja o dostępnych szkiełkach dla mas, bo o tym była mowa popularność sprzętu itd.

Spójrz na rozdzielczość szkieł nie z serii pro i jak wypada Sigma w centrum(kadru) osi obiektywu.

Oczywiście rozmiar matrycy tutaj też ma wpływ, czy podepniemy szkółek APS-C, czy FullFrame.

Oczywiście ważne są jeszcze inne parametry szkieł, jak aberracja chromatyczna i inne. Ale dziś matryce naprawdę potrafią i wymagają od szkieł trochę więcej niż w czasach błon fotograficznych.

IMG_20260228_141125.jpg

IMG_20260228_141145.jpg

IMG_20260228_143313.jpg

Zobacz co robi Sigma z Canonem i Nikkorem w przedziale f2.8÷f5.6.

23 minuty temu, Wing0 napisał:

Traktuj jak chcesz, po prostu troszkę mnie rozbawiłaś, masz ciekawy pogląd na te sprawy. Dziwi mnie co mozna stworzyć zeby swoją teorię tylko poprzeć :)

Mnie w przypadku Jarka nie dziwi, dziwi mnie, że to Ciebie jeszcze dziwi... 😁😁😁

Edytowano przez DiBatonio
Napisano

Masówka jest lepsza tylko w jednej kategorii - cena. To przez przystępną cenę, marketing i sieci sprzedaży x sprzęt stał się popularny. Do top modeli od strony technicznej, walorów dźwiękowych, wykonania nie ma startu…Niestety większość osób nie miała okazji dotknąć, usłyszeć , ocenić top konstrukcji. Ok obecnie jest łatwiej bo imprezy typu Audio Show częściowo prezentują tego typu sprzęt. Jesli chodzi o top konstrukcje sprzed dziesięcioleci to większość z nas nawet nie ma wiedzy co z lini top oferowały poszczególne potęgi audio. 

Napisano
29 minut temu, elektron6 napisał:

Masówka jest lepsza tylko w jednej kategorii - cena. 

Pudło. Apple jest akurat pierońsko drogi. A i tak najpopularniejszy. Wygrywa jakością, nie ceną.

Napisano (edytowany)
7 minut temu, Kraft napisał:

Pudło. Apple jest akurat pierońsko drogi. A i tak najpopularniejszy. Wygrywa jakością, nie ceną.

Nadal z popularnością i dostępnością dla przeciętnego Kowalskiego jest za smartfonami na Androidzie.

A @elektron6 pisał o elektronice audio, a nie iPhonach, czy innych takich.

Zatem żadne pudło.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
4 minuty temu, DiBatonio napisał:

Nadal z popularnością i dostępnością dla przeciętnego Kowalskiego jest za smartfonami na Androidzie.

Telefonów Appla sprzedało się w 2025 roku najwięcej na świecie. To raczej oznacza, że są dostępne dla Kowalskiego, bo jak by nie były, to by ich nie kupił;). A właśnie kupił. Można drogo, a i tak trafić do mas. Najpopularniejsze może być zarazem tym najlepszym, co rynek oferuje.

Napisano
5 minut temu, Kraft napisał:

Telefonów Appla sprzedało się w 2025 roku najwięcej na świecie. To raczej oznacza, że są dostępne dla Kowalskiego, bo jak by nie były, to by ich nie kupił;). A właśnie kupił. Można drogo, a i tak trafić do mas. Najpopularniejsze może być zarazem tym najlepszym, co rynek oferuje.

Jarek, ja pracuję z setkami ludzi na co dzień, a przynajmniej mam taki kontakt.

Na 100 osób zaledwie kilka jest w posiadaniu iPhona, większość korzysta z smartfonów na Androidzie.

Ty podajesz statystyki globalne, a ja mówię o czym innym.

To tak jakby zapytać, ile znasz osobiście osób, które są w posiadaniu systemów Esoterika, a ile Wiima, czy innych tanich audio zabawek.

Wystarczy spojrzeć tutaj na forum.

Statystyki marketingowe ze sprzedaży Appla mnie nie interesują, zejdźmy na Ziemię.

Napisano
30 minut temu, Kraft napisał:

Żadne pudło tylko prawda:). W mobile phono ilu jest producentów? 5 ciu? W audio setki jak nie tysiące od gigantów po firmy rodzinne.

33 minuty temu, Kraft napisał:

Najpopularniejszy bo daj dzieciakowi Samsunga to będzie siara w klasie… jednak jabłuszko robi swoją robotę. Huawei jest na rynku chińskim nie mniej popularny jak Apple.

Napisano
30 minut temu, Kraft napisał:

Apple jest akurat pierońsko drogi. A i tak najpopularniejszy. Wygrywa jakością, nie ceną.

Porównanie świetne w nawiązaniu do audio. Ale juz idąc tym tropem w porównaniu do czego drogie, o jakich urządzeniach Apple piszesz? Wziąłeś przy tym pod uwagę jesli mówisz o telefonach że to urządzenie praktycznie pierwszej potrzeby, a wzmacniacz juz niekoniecznie? Trzeba by rozbijać to na czynniki pierwsze bo np ich słuchawki są drogie ale w rankingach sa uważane za najlepsze pod wieloma względami, a do Androida jest masa droższych, nie koniecznie lepszych. Jarek gość z Ciebie inteligentny widzisz, że 5-6 chlopa pisze Ci coś innego a Ty dalej w swoje hehehe wpadnij do mnie do Buska akuracik mam 3 wzmacniacze weź Marantza posłuchamy. Akuracik Soniaczek mnie tak zauroczył ze już dawno takiej radochy nie bylo, aż bym się podzielił nią i z Tobą ;D