majkel Napisano 21 czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 21 czerwca 2007 Jaki dźwięk lubicie najbardziej, albo inaczej jakie cechy brzmienia są dla Was najważniejsze? Zacznę sam. Wcale nie lubię bezwzględnej naturalności, krańce pasma mają być nieco zaznaczone (ale nie korektorem!), tak żeby była ładna przestrzeń i mocny, ale szybki bas. Lubię gdy muzyka pulsuje, gra jak "przyspieszona" płyta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 21 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 21 czerwca 2007 Sprzęt chciałbym mieć w miarę "neutralny" /ale takiego chyba nie ma/ a brzmienie takie jakie "wyprodukował" realizator nagrania. Dostałem kiedyś /na urodziny/ płytę Paula Saimona "You're the One" taka sobie i niespecjalnie mi sie podobała do chwili gdy nie posłuchałem jej na "dobrym" sprzęcie.Świetnie zrealizowana . przez Steve Schweidela,Claudiusa Mittendorfera i Roba Murphy a nad tym wszystkim czuwał Bob Ludwig. Jak teraz słyszę dobrze nagraną płytę to chcę wiedzieć kto oprócz Wykonawcy "przyłożył" jeszcze do tego swoja rekę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rupert Napisano 22 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2007 Ja z kolei najbardziej lubię spokojne, ciepłe brzmienie z lampy. Wiem, że czasem jest podbarwione, ale lepiej tak niż chłód tranzystora, albo co już w ogóle nie da się słuchać wzmacniaczy cyfrowych. Wysokie mogą być trochę zamglone bo w muzyce liczy się przede wszystkim środek! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negev Napisano 23 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2007 Zastanawiam sie czego slucha cz58y i na jakim sprzecie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 23 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2007 Ja lubię naturalność - równy, spokojny dźwięk bez pulsującego basu i żylety wysokich. W moich kolumnach brakuje odrobinę basu w nagraniach rockowych, ale podratuję się chyba aktywnym subwooferem. Idealnie brzmi np. gitara akustyczna i muzyka klasyczna. Subwoofer pomoże pewnie przy muzyce organowej... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zed Napisano 25 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2007 Raczej w kinie domowym, szanse poprawnego sklejenia z głośnikami głównymi są minimalne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 25 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2007 Cytat Raczej w kinie domowym, szanse poprawnego sklejenia [subwoofera - M.] z głośnikami głównymi są minimalne. Może się jedna uda? Basu brakuje mi tylko przy muzyce metalowej, cała reszta brzmi (jak dla mnie) pięknie. Myślę, że bas poprawię też odrobinę rezygnując z miękkich nóżek na rzecz kolców. A ktoś z Was ma doświadczenie z subwooferem przy stereo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratbum Napisano 25 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2007 Cenię neutralność, ponieważ jest wartością samą w sobie. Nie mam jednak co do niej złudzeń - nawet na bardzo dobrym sprzęcie jest trudna do osiągnięcia na 20 m2 położonych na 2 piętrze osiedlowego bloku... Dlatego kompromisem jest dobrze zbalansowane i analityczne brzmienie, z lekko akcentowanymi skrajami pasma. Takie lubię najbardziej... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 26 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2007 Cytat W moich kolumnach brakuje odrobinę basu w nagraniach rockowych, ale podratuję się chyba aktywnym subwooferem. Idealnie brzmi np. gitara akustyczna i muzyka klasyczna. Subwoofer pomoże pewnie przy muzyce organowej... Pomogło! Szczególnie w cichym słuchaniu muzyki - subwoofer sprawdził się na kotłach Prokofiewa i basie Gabriela Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czesio Napisano 27 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2007 Cytat Subwoofer pomoże pewnie przy muzyce organowej... Subwoofer to proteza, pozorny ratunek dla słabych kolumn, jedyny zysk polega na zakotłowaniu niskich dźwięków, informacji tam nie ma żadnej oprócz jednostajnego brumienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 27 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2007 Do uzyskania dobrego "basu" potrzebny jest też wzmacniacz, który to wszystko "pociągnie" a nie każdy to potrafi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grizly Napisano 28 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2007 Widzę, że dyskusja się zrobiła basowa, więc się dołączę bo lubię bas. Ma być szybki i dynamiczny, ale też mocny, bez niego muzyka się muli, to absolutna podstawa! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 8 lipca 2007 Udostępnij Napisano 8 lipca 2007 Cytat Do uzyskania dobrego "basu" potrzebny jest też wzmacniacz,który to wszystko "pociągnie" a nie każdy to potrafi. To nie był problem wzmacniacza tylko kolumn - na innych, nawet bardziej "nikczemnych" kolumnach bas był dużo wyraźniejszy.Ogólnie problem mam rozwiązany - zastosowany subwoofer ładnie uzupełnia niższe pasmo, nie "wtrącając" się za bardzo w resztę pasma zapewnianego przez kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 9 lipca 2007 Udostępnij Napisano 9 lipca 2007 Nie jestem ortodoksem i dopuszczam stosowanie suba w systemie stereo zwłaszcza gdy korzystamyz monitorów. Trzeba tylko spełnić dwa warunki:- wydajny wzmacniacz potrafiący pracować przy niskiej impedancji podłączonych zest. głośnikowych.- dobry sub /wcale nie musi być drogi wystarczy poczytać recenzje /.Jest to o wiele lepsza konfiguracja /monitory+sub/ niż "przewymiarowane" podłogówki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 9 lipca 2007 Udostępnij Napisano 9 lipca 2007 U mnie, za suba robią podłogówki, napędzane osobnym, zmodernizowanym wzmacniaczem Technics'a. Dzięki temu mam pełną kontrolę nad ilością basu. Nawet przy słuchaniu bardzo, bardzo cichym, basu mam tyle ile chcę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
van-Di Napisano 27 października 2007 Udostępnij Napisano 27 października 2007 ... czasami, kiedy słucham muzyki po cichu, czuje delikatne falowanie powietrza. Niby nic ale dopiero jak się zrobi głośniej dochodzi do tego niski małosłyszalny bas. Bardzo lubię kiedy go bardziej czuć niż słychać....to tyle Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 15 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2007 Lubię dobry niski bas. Bas nadaje rytm i uplastycznia muzykę. Bas jest wokół nas, nawet wtedy gdy go pozornie nie słyszymy. Bas przenika przez nasze ciało i najlepiej z dźwięków rozchodzi się w wodzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenishiwata Napisano 19 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2007 Najbardziej lubię spokojne, nie męczące po długim słuchaniu, brzmienie i nienaganą stereofonię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebse Napisano 30 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2007 Muzyką którą słucham na swoim systemie gra ciepłym, detalicznym dźwiękiem. Cieszą mnie delikatne i subtelne wybrzmiewanie różnego rodzaju dzwoneczków i cykaczy. Bas jest któtki i dynamiczny, ale nisko schodzący. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józek Napisano 30 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2008 Lubie brzmienie dynamiczne z mocnym ale nie przesadzonym basem, precyzję i naturalność w średnim i wysokim zakresie częstotliwości. Jednocześnie cenię sobie stereofonię, możliwość lokalizacji poszczególnych instrumentów na muzycznej scenie. Ważne także jest że muzyka dobrze brzmiała niezależnie od ustawionej głośności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snellius Napisano 31 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2008 ja zdecydowanie lubie poczuc stope perkusji podczas odsluchu, wogole na pierwszym miejscu stawiam na dobry bas z perki, oraz czysty dzwiek gitary. w moich podlogowkach mam go pod dostatkiem (2x30cm bas) do tego drewniana podloga ktora doskonale go przenosi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszf Napisano 8 lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 lutego 2008 Lubię jak muzyka gra łagodnie, z subtelnym basem, zrównoważonym środkiem i górą, lubię jak muzyka nie męczy przy długim słuchaniu tylko uspokaja i sprawia nieprzerwaną przyjemność Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 8 lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 lutego 2008 Lubię dźwięk stonowany .Nie za dużo wysokich .Nie lubię ściany dźwięku ale raczej aby się dało określić gdzie stoi dany instrument.Nie lubię słuchać głośno więc ważne aby sprzęt sprawdzał się przy cichym słuchaniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 9 lutego 2008 Udostępnij Napisano 9 lutego 2008 AudionetJa prawie dokładnie tak jak Ty. Może z małym wyjątkiem. Czasami lubię jak basik lekko podkreśli swoje istnienie a wysokie też dadzą znać o sobie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczeń54 Napisano 9 lutego 2008 Udostępnij Napisano 9 lutego 2008 do...Belfer54...Miałem wielką przyjemność..słuchać takiego brzmienia, które lubię na Twoim sprzęcie...//Góra...na miejscu....środek szeroko niemal panoramicznie i dół odbity lekko, bardzo delikatnie od podłogi..ciepły, spokojny, dźwięk ...z bardzo ciekawej konstrukcji..DUEVEL PLANETS podpiętych pod lampę..poezja.....uczeń54 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts